Afkitten buitenschrijnwerk

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hello!

 

Kan iemand mij helpen met onderstaand probleem? 2,5 jaar geleden zijn ze bij ons het buitenschrijnwerk komen installeren.

Als afdichting tussen schrijnwerk en gevel hebben ze een soort zwelband geplaatst. Nu ruim 2,5 jaar later komen deze allemaal los aan de bovenzijde van de ramen.

De aannemer buitenschrijnwerk meld mij dat zij hieraan niets kunnen verhelpen. Indien we de buitengevels hadden laten voegen waren deze openingen volgens hun ook door de aannemer voegwerken aangebracht.

Je kan deze kit volgens hun ook niet aanbrengen voordat de buitengevels nog niet gevoegd zijn.

Klopt deze stelling?

 

Op een ander forum heb ik gelezen dat deze voeg best damp open dient te blijven, een kitvoeg lijkt mij dan ook niet mogelijk?

 

Iemand een antwoordt op mijn probleem? Ik was niet dadelijk van plan om het huis te laten voegen.

 

 

Reacties

Tom,

 

De zwelband die gestoken is, is niet UV-bestendig om langere tijd bloot te staan, vandaar dat deze los komt. De aannemer zijn verhaal klopt.

Nu moeten eerst de gevels gevoegd worden, pas daarna de kitvoeg tussen metselwerk en de ramen. De verdwenen zwelband kan vervangen worden door een 'schuimworst' die de kitter plaatst. De schuimband heeft de functie van 'rugvulling', zodat het volume dat gekit wordt in diepte beperkt is.

 

Het ware beter geweest dat de voeg- en kitwerken korter gevolgd hadden, maar vaak is uitstel noodzakelijk om de kosten te spreiden: begrijpelijk uiteraard.

De voeg tussen ramen en metselwerk hoeft niet dampopen te zijn, daar dient de geventileerde spouw voor.

Sommige raamprofielen mogen niet langs onder afgekit worden omdat de voeg tussen dorpel en raamprofiel water moet kunnen afvoeren. In dat geval is al een waterdichting geplaatst tussen profiel en dorpel: na te kijken. 

 

Dag Bart,

 

Alvast bedankt voor de leuke reactie!  Hierdoor ben ik al een beetje gerustgesteld :-)

zwelband aan de bovenkant van een raam zal niet zo heel erg aan UV blootgesteld staan, een goede zwelband kan trouwens welk wat hebben. en normaal zit die ook een beetje achter de slag, de hoeveelheid UV die daar komt is m.i. echt wel te verwaarlozen.

maar het kan bv. ook zijn dat de gekozen zwelband niet van het juiste formaat was en dus niet aangepast aan de voeg.  zwelband wordt ook dikwijls direct op het raam gekleefd bij de plaatsing, dat is althans waar mijn voorkeur naar uitgaat. ik geef toch de voorkeur aan een dampopen voeg aan de ramen, maar 't is inderdaad geen must, je kan deze zoals bert al aangaf gerust afkitten.

hans d