doorslaand vocht door na-isoleren van de spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Heb sinds het vol spuiten van de spouw, heel veel last van doorslaand vocht kant slagregen (vooral zichtbaar aan de ramen,water spijpelt lang bovenkant raam binnen ). De spouw is vol gespoten met ecoparels. Had hiervoor nooit last . Wat zou de oorzaaak kunnen zijn van dit probleem en hoe zou ik dit degelijk kunnen oplossen(aanpak van de oorzaak)? Het huis is volledig opnieuw opgevoegd ,chemisch gereinigd en de muren zijn geimpregneerd.

Heb nog een bijkomend probleem wat blijkbaar nu ook pas zichtbaar is na het isoleren van de spouw. Heb last van opstijgend vocht of is dit mss doorslaand vocht op 30cm van vloerniveau,dit ook aan de muren kant slagregen.

Heb al meerdere firma's laten komen maar deze zijn voor mijn doen te prijzig en heb nog andere prioriteiten aan te pakken aan het huis. Plus heb ook de indruk dat er toch veel verschil is aan technische kennis van de vertegenwoordigers onderling waardoor ik toch mijn twijfels krijg over hun voorstellen zowel op de offertes en/of hun aanpak.

Ben nu meer geneigd om dit zelf aan te pakken. Kan mij hier iemand juist informeren wat ik aan deze pijnpunten kan doen?

-onderkappen?

-injectie?

-vochtregulerend stucwerk?

 

Alvast bedankt voor dit te lezen en de eventuele reactie's hierop

Mvg

claudio

 

 

 

 

Reacties

Tja, Claudio,

Dit kan vele oorzaken hebben:

Doorslaand vocht: volgens uw beschrijving van de werken aan de buitengevels zou dit moet uitgesloten zijn.

Opstijgend vocht: vermits je hiervoor nooit last hebt gehad hiervan is dat ook quasi uitgesloten. Trouwens, merk je het vocht daar op 30 cm boven het vloerniveau of vanaf vloerniveau tot 30 cm erboven?

Condensvocht lijkt mij voorlopig het meest te verwachten: Indien er koudebruggen aanwezig waren in de buitengevel dan gaan die nu veel meer invloed hebben nu de rest beter is geisoleerd, alle condensatie zal zich nu concentreten op de zwakke plekken (de koude bruggen). Dat kunnen lateien boven de ramen zijn die het buitenspouwblad raken, dat kunnen ook muurgedeelten zijn die geen open spouw hadden en dus niet mee geisoleerd zijn enzovoort.

Verder zeg je dat je nog andere prioriteiten aan te pakken hebt aan de woning: mag ik veronderstellen dat daar ook nog een ventilatiesysteem bijhoort? Want indien het vocht met condensatie te maken heeft is dat bijna altjd een combinatie van een koudebrug met een gebrek aan ventilatie. De meest typische plaatsen zijn in dat geval de slaapkamers (vochtproductie 's nachts) aan onderkant muren, hoeken, achter meubels tegen een buitenmuur, boven de ramen (koudebrug latei).

Een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van het probleem en van de toestand van het gebouw (ouderdom bijvoorbeeld) zou kunnen helpen.

 

Claudio,

 

De waterdoorsijpeling treedt vooral op aan de kant van de slagregen. Gebeurt deze "doorsijpeling" alleen wanneer het geregend heeft, of treedt dat deze altijd op wanneer het buiten wat kouder is?

Hey charel en pierre,

Uitgebreide beschrijving : Open bebouwing van 1958. Zoals ik eerder al heb vermeld, chemisch reinining,opvoegen en impregneren van de gevels. Heb nadien de ramen buitenkant laten afkitten. Zowel bovenkant,onderkant en zijkanten.

Na een lange periode van regen (2 dagen volcontinu) begon er waterinsijpeling te komen langs binnen en dit via de latei binnenkant raam. Enkel bij de ramen aan slagregenkant. Heel mijn vensterbank binnen is nat en dit blijft zo voor enkele uren zelfs nadat het gestopt is met regenen.

Heb een paar dagen later de siliconenafkit (bovenkant raam/latei (gemetste kopse stenen)) verwijderd en het water liep eruit. Dacht dat ik de oorzaak had gevonden maar toch blijft er na elke hevige regenbui water binnen sijpelen via deze ramen. Nooit last van gehad (voor het na-isoleren van de spouw)

Ander probleem is opstijgend en/of doorslaand vocht op gelijkvloerniveau en enkel de muren aan slagregenkant. Vanaf vloerniveau gemeten 30 a 40 cm zie ik sporen van vocht. Heel het huis heeft waterkering maar weet niet als deze overal nog intact is na het volspuiten van de spouw.

Heb enkel problemen bij hevig regenweer,dus denk ik dat ik condensvocht kan uitsluiten.

Hoop dat dit een beter beeld schept van de problemen.

 

 

U hebt ergens last van regenwaterinsijpeling.

De eerste verdachte zou voor mij een lekke dakgoot zijn. Hebt u op deze muur niet zo'n oude zinken /loden siergoot boven op de muur liggen ? Een in de spouw weggewerkte regenpijp kan ook de oorzaak zijn.

 

Eenmaal het water in spouw zakt het naar beneden. Onderaan wordt het tegengehouden door de waterkering en zou het water via open stootvoegen naar buiten moeten. Maar misschien zijn die open stootvoegen nu wel dicht voor de isobolletjes? Dan hoopt het water op.

De impregnering en nieuw cementen voegwerk bemoeilijken de uittreding nog verder en het water zoekt dan zijn weg naar binnen.

 

G

Hey G.

Het huis heeft een zadeldak (onlangs nog volledig vernieuwd) en heb aan deze gevel geen dakgoot. Het huis heeft ook geen stootvoegen (had dit ook niet voor het opnieuw opvoegen)

Zou het kunnen dat ik geen waterkering heb boven mijn ramen? Het huis is van 1958. Hoe zou ik kunnen weten als deze effectief geplaatst is nu dat de spouw volgespoten is?

Zou het helpen als ik stootvoegen voorzie boven mijn ramen? Loopt de isolatie er dan uit?

Kan ik nog een waterkering voorzie nu dat de spouw is volgespoten?

Is dit een gekend probleem bij het na-isoleren met ecoparels want de problemen zijn pas begonnen na het na-isoleren.

Nogmaals bedankt voor de reacties

 

ben onlangs naar een bijscholing ivm met vochtproblemen geweest en volgende zaken kwamen naar voor :

- isolatie zal geen vocht aantrekken/opwekken, het zal enkel bestaande problemen zichtbaar maken

- vaak ligt de oorzaak thv het maaiveld , waar in principe , bij heftig regenweer , een kolom water (-verzadigde grond) tegen je gevel drukt. Vaak is daar , net onder het maaiveld, een lek in je verticaal vochtscherm (als het al/nog aanwezig is), en zal dit water een weg zoeken naar binnen, via kruipkelder of onder de vloer. De warmte binnen zal dit vocht uitdampen (energieverlies !) en dicht vocht zet zich dan weer in je muur vast als condensatievocht , overal waar  het dauwpunt bereikt wordt.

- oplossing ligt vaak in het afgraven van 50-60 cm onder het maaiveld , en dit deftig bestrijken met een hoogwaardig vochtafstotend en waterdicht , scheuroverbruggend product (je weet wel de "teer" van vroeger , maar dan moderne versie).

- dit samen met het hydrofoberen van de gevelsteen (3/5 polymeren) , geeft dan weer minder kans op doorslaand vocht in de spouw zelf.

 

veel geluk

 

Claudio,

 

Hoe is de aansluiting gemaakt van uw dak op de gevel, zonder dakgoot? Zijt ge zeker dat alle water afloopt, zonder dat een deel blijft "plakken" en zo boven op de muur terecht komt? Vroeger zal dit water door de open spouw naar beneden gelopen zijn, maar nu in de binnenmuur terecht komen.

Hey pierre,

Deze muur heeft hoekpannen want tis een zadeldak. Heb onlangs heel mijn dak en goten vernieuwd. Dit kan ik uitsluiten.

Toch bedankt voor de reactie