E-bikes voor woon-werkverkeer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De opkomst van e-bikes of fietsen met elektrische trapondersteuning is enkele jaren geleden vooral op gang gekomen door de grote groep senioren die ondanks kleine lichamelijke beperkingen graag wil blijven fietsen. Met meer dan 1 miljoen verochte exemplaren in NL begint de E-bike een normale verschijning te worden in het straatbeeld. Het marktaandeel is nu zo'n 15-20% in de jaarlijkse verkoop van fietsen.

 

Maar de gebruiker van de E-bike wordt steeds jonger, de fiets wordt nu ook gebruikt als alternatief voor de auto in het woon-werkverkeer en zelfs voor schoolgaande jeugd. Op het platteland zijn de afstanden naar een middelbare school al gauw 5-15 km en ook hier wordt de E-bike in toenemende mate gebruikt.

 

De fietsen met trapondersteuning waren dan ook meestal nogal sullige tourfietsen, tegenwoordig zijn er ook sportieve fietsen met ondersteuning tot 45 km/uur, de speed-pedelecs. Deze fietsen spreken een veel jonger publiek aan. De grootste verbetering is die van de actieradius. Waar enkele jaren geleden nog ondersteuning tot zo'n 20-30 km mogelijk was biedt de techniek nu ondersteuning tot 100-120 km. En daarmee is de e-bike interessant geworden voor woon-werkverkeer dat met een gemiddelde afstand van ca. 22 km (enkele rit) net te ver was voor dagelijkse ritten naar en van het werk. Met de e-bike is voor veel forenzen een werkelijk alternatief binnen bereik voor de dure en energieverspillende auto.

 

De kostenbesparing ten opzichte van een auto is enorm, een auto kost ongeveer 40 eurocent per kilometer, dat is voor woon-werkverkeer (48 weken, 5 werkdagen, 2x21 km) zo'n 10.000 km ofwel € 4.000 per jaar. Voor de e-bike is dat 8 eurocent per kilometer ofwel € 800 per jaar... Daar speelt ook mee dat de overheid auto's als melkkoe ziet en op verschillende manieren het gebruik van auto's belast. De benzineprijs bestaat voor 60% uit accijns en BTW...

 

De ontwikkeling van e-bikes zal nog wel enkele jaren doorgaan en ik verwacht dat binnen 10 jaar vrijwel alle nieuwe fietsen voorzien zijn van elektrische trapondersteuning. De impact op het gebruik van de wegeninfrastructuur zal hierbij nog de grootste uitdaging zijn.

Reacties

 

 

Ingir,

 

Ik vind dat ge schromelijk het gevaar van snelle E-bikes onderschat. Wie rijdt nu sneller dan 35-40 km/h met zijn fiets? Dit zijn enkel de doorwinterde wielertoeristern, maar die kunnen wel een stukje rijden.

 

Ik heb nu zelf een E-bike sinds het begin van het jaar. Ik ben 82 jaar oud, en ik heb reeds 2.150 km ermee afgelegd. Ik zeg aan iedereen dat ze op tijd moeten overschakelen op een E-bike, want zulk ding is zeer log om te behandelen. Ik heb een fiets met achterwielaandrijving. Op klein vermogen geeft hij 20% ondersteuning, en dan kan men 180 km rijden. Maar een scherpe bocht nemen lukt mij niet meer zonder afstappen, bijvoorbeeld haaks een fietspad oprijden. Men moet dan een beetje bijtrapppen, maar dan schiet de fiets elektrisch vooruit, en klapt het stuur plots naar binnen. Met als gevolg dat ik gewoon omver viel. Dit is me reeds een viertal keren overkomen, en nog luk ik er niet in zonder afstappen.

 

In twee woorden: een E-bike moet men gewoon worden en is niet zonder gevaar. Ik zou hem wel niet meer willen missen.

Ik hoop dat gewone fietsen nog steeds de standaard blijven,

er is maar één onbeperkte, milieuvriendelijke energie en dat is die van ons eigen lichaam!

Maar het is idd een goede oplossing voor mensen die niet de kracht hebben om met een gewone fiets te rijden,

of voor grotere afstanden woon-werk-verkeer.

hmm//

 

hoeveel hectaren moet je telen om één mens eten te geven ? Ik ga niet afdoen dat er een gezondheidsaspect verbonden is aan het fietsen, maar ook daar is er volgens mij een optimum
Het optimum zal liggen tussen niets doen en ongezond worden. Fietsen gezonder leven en niet significant meer voeding eten voor uw beweging. En zodanig veel fietsen en trainen dat je weldegelijk dubbel zoveel moet eten om te fietsen zit dan voorbij dat optimum. Het optimum zal zo rond de 150-200Watt liggen trappen.

Dan het tweede aspect TIJD en EFFICIENTIE. Fietsen met een ebike zal dus met moeite 1m2 zonnepanelen nodig hebben qua energie input, zal zorgen dat je dubbel zo hard kunt fietsen.  Maar als we 20km/u normaal rijden, wordt dat met e-bike 35km/u met hulpmotor, tenzij dat de wet weeral preventief gedacht heeft dat we beter minder hard gaan. Is dat nu een wet uit efficientie ? of is dat een wet uit eerlijke correct bepaalde efficientie ? Of is dat een wet omdat men gelobby van firma's heeft ingewilligd ? Of is dat een wet die overijverige ambtenarij hun oude wetgeving doen overplanten hebben op de nieuwe evolutie. En voor het gemak aangezien een snorfiets max 30 mag, hetzelfde genomen ???

Bovendien, nu komt het leuke, wat als iedereen een ligfiets neemt, die trapt moeiteloos 30km/u met 200watt. Iedereen op de ligfiets met hulpmotor trapt moeiteloos 445-60km/u als hij additief mag trappen..., en nu komen we gevaarlijk dicht bij de gemiddelde snelheid van een auto.... Een auto in het stad haalt dat gemiddelde niet...

 

 

Nog een doordenker: als de wet verbiedt dat een fiets met een hulpmotor sneller trapt dan 30km/u, en aangezien een brommer toch niet getakseerd wordt, dan wordt die fiets gewoon een brommer met hulpmotor, en heeft het geen belang hoe hard hij kan trappen.

 

Zo lang de trapondersteuning stopt bij 25 km/u is het een fiets. Gaat hij sneller wordt hij bekeken als een bromfiets met bijhorende helmplicht en verzekering

 

Ingir,

Ik fiets jaarlijks tussen de 5000 en 7000 km met de fiets waarvan een kleine  helft elektrisch . Met de racefiets ga ik beduidend sneller dan electrisch maar met beide fietsen merk ik dat fietspaden niet voorzien zijn voor fietsers met verschillende snelheden.

De oma 's en de kleine kinderen die vooruit kruipen en de wielertoeristen die voorbij vliegen. Beiden mogen niet alleen maar moeten zelfs over het zelfde smalle fietspad . Dat zorgt inderdaad regelmatig voor problemen maar dat heeft niets te maken met de elektrische fiets. De fietsers moeten gewoon veel meer plaats krijgen op de openbare weg. Ik heb de telling niet gedaan maar ik vermoed dat Leuven veel talrijker zijn dan de automobilisten . Toch krijgen de fietsers een fractie van de beschikbare ruimte en een veelvoud van het gevaar. Sommige denken dit op te lossen door fietsers te verplichten een helm te dragen .....

Die hoge snelheid kan inderdaad best gevaarlijk zijn maar aangezien je zelf het meeste risico op letsel hebt is laat je het wel uit je hoofd om met die topsnelheid in de stad te gaan rijden. Voor ritjes in de de stad is een e-bike dan ook nauwelijks interessant, de snelheid is daar sowieso vrij laag, een gewone fiets zonder ondersteuning komt hier het beste tot z'n recht: korte afstanden (minder dan 5 kilometer) en lage snelheid (0-20 km/uur).

 

Voor de forens die een grotere afstand aflegt is die hogere snelheid wel geschikt. De afstanden worden vaak afgelegd over lange en vrij rechte fietspaden langs provinciale wegen. In NL zijn dat meestal afgescheiden fietspaden van hoge kwaliteit (asfalt, voldoende breedte, goed onderhoud) zodat hier zonder meer hogere snelheden gehaald kunnen worden. Er rijden hier ook veel opgevoerde brommers die snelheden van 70-80 km/uur halen dankzij de perfecte tweewielersnelwegen, die 25-45 km/uur is dan zelfs nog langzaam.

 

Momenteel zijn er diverse stimuleringsprogramma's waarbij automobilisten uitgedaagd worden om over te stappen naar een e-bike. Daarbij krijgt men korting op de aanschaf van de fiets of een kleine kilometervergoeding, het resultaat is dat per project vele honderden automobilisten blijvend overstappen op de elektrisch ondersteunde fiets onder het motto Burn fat, no fuel... Tegelijk zie je dat die programma's een korte levensduur hebben omdat er nauwelijks stimulering nodig is, de voordelen (minder brandstofverbruik, lagere kosten, minder files, extra lichaamsbeweging) zijn voldoende om automobilisten te laten overstappen.

De uitbreiding van fietsinfra is een kwestie van tijd, je kunt nu eenmaal niet op één nacht alles ombouwen. In NL wordt ook vrijwel alleen aangepast in combinatie met regulier onderhoud en geplande reconstructies.

 

Conflicten tussen langzame fietsers en snelle e-bikers zijn hier niet zo groot, al was het maar omdat de fietspaden breed genoeg zijn om elkaar ruim te passeren. Bovendien rijden forenzen met name in de ochtend- en avondspits terwijl recreanten (grootouders met kleinkinderen) juist midden overdag actief zijn. En zoals je zelf constateert is de snelheid van een gemiddelde e-biker zo'n 20-25 km/uur, dat gaat prima samen met langzaam verkeer. Conflicten tussen racefietsers en overige recreanten zijn dan ook eerder te verwachten.

 

 

Hier zijn de fietspaden smal en rijden grootouders hun kinderen naar school tijdens de spits. Tijdens die spits rijdt ook de geoefende fietser die ook tijdens het woon- werk verkeer er een training van maakt .....

Het is al decenia lang een kwestie van tijd ondertussen blijft het onderhoud van rijbanen voor auto's een veelvoud kosten van het aanleggen van deftige fietspaden. Ik ben - uit ervaring - veel minder optimistisch.

De geesten zijn duidelijk nog niet rijp ! Wel in woorden maar in daden  .....

We zijn hier best wel verwend met al die prachtige fietspaden.

Ik weet niet hoe het er in de rest van vlaanderen er aan toe gaat, maar hier in Limburg is men bezig met het aanleggen van heel veel rotondes. Op zich niks mis mee, ware het niet dat men er voor kiest om op deze rotondes voorrang te geven aan het autoverkeer. De fietser moet bij elke weg die aansluit op de rotonde rechtsafslaan, om vervolgens 90 graden linksom te slaan, en de weg over te steken. Dit is niet alleen heel gevaarlijk (afslaande auto's die niet verwachten dat je oversteekt) maar haalt ook meten alle vaart uit je rit. Je moet bijna helemaal stoppen om de bocht te kunnen maken. Nog veel werk aan de winkel als je het mij vraagt. Men legt die dingen vandaag aan zonder ook maar even te denken aan een toekomst vol elektrische fietsen en scooters.

 

Dirk

Mijn nonkel is burgerlijk ingenieur voor stad Gent. Hij was onder andere verantwoordelijk voor het omstreden rotondecomplex van De Sterre. Als je het niet kent: het is een uitgerekte turborotonde met een omstreden fietserstunnel. De fietspaden lopen zoals je omschrijft: ze lopen langs de weg en de rotonde en de oversteekplaatsen liggen wat verder van de rotonde. Maar toen ik wist dat hij er verantwoordelijk voor was (helaas te laat want het was al bijna afgebouwd) vroeg ik hel waarom hij dat deed. Hij zei dat het een simpele reden had: de veiligheid van de fietsers, want de auto's hebben daardoor meer tijd om ze te zien. Volgens mij raken burgerlijk ingenieurs voor die manier van fietspaden rond rondpunten vooral geïnspireerd door de wat landelijkere rondpunten, waar de fietspaden rond de rondpunten overal wat verder van het rondpunt liggen. Dat werd nog in de media gelooft voor zijn fietsvriendelijkheid en fietsveiligheid. Maar helaas is het veel irritanter voor de fietsers: oversteken is een stuk gevaarlijker, want de auto denkt al snel dat je rechtdoor zou rijden, en je verliest er tijd door, zowel door het vertragen als door het voorlaten van de auto's van de rotonde (vaak laten ze je niet voor gaan, en soms hebben de fietsers zelfs haaientanden om over te steken, zoals bij de rotonde van de Dampoort). Dit alles zet fietsers aan om zich riskanter te gedragen in het verkeer, omdat ze teveel benadeeld worden.

Vele automobilisten spreken van 'koning fiets. Omdat fietsers zwakke weggebruikers zijn, en fietsers daardoor bevoordeeld zijn bij ongelukken. Omdat fietsers risicogedrag vertonen in het verkeer. Maar is dat wel zo? Voor zover ik weeg is België het land waar de auto koning is. Wegen worden ontworpen rond auto's en slechts als er plaats over is proppen ze er een fietspad tussen. Hierdoor de slechte fietspaden die vaak te smal zijn en niet de nodige schrikstrook hebben. In tegendeel, men geeft liever een extra rijstrook of parkeerstrook voor wagens en gebruikt dan 'fietssuggestiestroken' voor de fietsveiligheid. Hoe komt het dan dat fietsers zich risicovol gedragen in het verkeer? Probeer maar als fietser linksaf te slaan bij een baan met 2 keer 2 rijstroken... Laat staan dat je je kan voorsorteren. Hoeveel auto's stoppen bij de roodlichten niet voor de lijn maar op de fiets voorsorteer plaats? Fietsers worden als minderwaardig behandeld in België, de mobiliteit van de wagen heeft voorrang. Als men dus wilt weten waar veel risicogedrag vandaan komt, kijk dan eens hoe weinig fietsers kunnen bereiken zonder het risicogedrag. Met risicogedrag doel ik niet op zware verkeersfouten, maar zaken zoals 'rechts afslaan door het rode licht' dat is vaak met weinig risico (niet voor niets dat ze tegenwoordig plakaatjes daarvoor plaatsen) of zoals zich door de auto's weven om zich links voor te sorteren zodat hij/zij vlot links kan afslaan... Het is inderdaad onverantwoord gedrag, maar vele fietsers doen dit uit frustratie dat de staat fietsers minderwaardig behandelen.

Brecht, Ik woonde destijds aan die rotonde. Vanuit mijn appartement zag ik om de haverklap ongevallen en niet allen tussen auto's en fietsen maar ook tussen auto's onderling. Die veiligheid daar is wel heel relatief !

De redenering achter die " veiligheid voor fietsers" is bijna religieus ; niet te vatten dus.

Kan iemand mij zeggen waarom het altijd opnieuw de fietser is die moet wijken voor de auto , nooit omgekeerd ????,

Er bestaat wel degelijk een God : de heilige auto !

Dirk,

Niet alleen Limburg " promoot" het fietsen hoor !

In Leuven is er een heel fraai staaltje van “ voorrangsregels”

Op het  kruispunt Diestsesteenweg – Vuurkruisenlaan – Diestsepoort – inrit Interbrew, heeft alle verkeer in alle richtingen voorrang op de – zeer talrijke - fietsers .

Onder het mom van een studie “ allesgroenfase voor fietsers ” door het Agentschap Wegen en Verkeer ( Vlaamse Overheid dus) moeten de fietsers die van de Diestsesteenweg komende links willen afslaan op de Diestsepoort rustig wachten op ALLE ander verkeer in alle richtingen zelfs op de vrachtwagens die eventueel naar Interbrew moeten !

 

Gewoon discriminatie onder het mom van een studie. Beseft Vlaanderen dan niet dat dit gewoon pesterij is ?

In woorden wil Vlaanderen het fietsen promoten in de praktijk zie ik er na al die jaren gewoon niets van !

 

Hier (Deinze, Oost-Vlaanderen)  een positief voorbeeld.

Onze straat, een typische gewestweg door dorpskern, is van gevel tot gevel heraangelegd met slechts 1 doel: fietsveilig maken. Verkeer wordt nu vertraagd met asverschuiving, er is een fietspad bijgekomen dat er vroeger niet was; Fietsers (zij alleen) hebben er een verkeerslicht bijgekregen om veilig over te steken aan een gevaarlijk kruispunt, een parallel straat is autovrij (luw) gemaakt ten voordele van fietsers (1 kant doodlopend gemaakt voor auto's). Een huis onteigend op een hoek om een veilige ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers. Dat is dus lovenswaardig.

 

Maar er heerst kortzichtigheid, geen slechte wil. Want die 200m zijn nu zo goed als mogelijk is, ingericht voor fietsers. Maar 200m verder schuren de vrachtwagens nog steed rakelings langs de fietsers omdat men het stuk dat aansluiting geeft naar een vrijliggend fietspad is... vergeten te heraanleggen. Deze heraanleg is geïnitieerd in het kader van het wegwerken van de zwarte punten in Vlaanderen, en dus heeft men geen meter verder gekeken dan de zwarte punten en de korte korte route ertussen.

 

Mvg, Marc

Marc,

Een fietspad is zoals een ballon  : zo sterk ( of zo veilig) als het zwakste punt. Ik ken heel wat fietspaden waar veel ( weggegooid) geld aan uitgegeven werd om een beetje verder dood te lopen .... Het zijn duidelijk geen fietsers die de fietspaden aanleggen .....

Ik zei enkel wat mijn nonkel zegt. Hij is een doorsnee burgerlijk ingenieur, toevallig voor stad Gent. Zijn mening van fietsveiligheid van zulke zaken zal dus bij menig andere burgerlijk ingenieurs te vinden zijn. En dan zei ik waarom ik denk dat ze het zien als veilig voor fietsers.

 

Ik zei dan ook dat men vaak klaagt over 'koning fiets' hoewel het eigenlijk volgens mij koning auto is... Maar natuurlijk zien mensen de fiets als koning omdat ook fietsers zich beginnen te 'emanciperen'. Ze beginnen vaker en vaker hun rechten op te nemen (voorrang van rechts) en lappen al eens regels aan hun laars. Dit is de grote frustratie van de automobilisten. Maar als er een oorzaak is van die emancipatie, dan is het wel de auto zelf. Vroeger was het simpel: de autosnelweg op richting stad, dan de ring en dan de juiste afslag in de buurt van je bestemming. Maar dit lukt niet meer: overal is er files. Slimme bestuurders weten wel hoe ze dit moeten aanpakken, ze nemen de sluipwegen. Zo omzeilen ze de drukke wegen in de hoop minder file te hebben. Maar steeds meer en meer mensen weten de sluipwegen wel liggen. Maar hoe beïnvloedt dit de fietsers? Veel fietsers verkozen de sluipwegen, want er was veel minder verkeer en daardoor was het veiliger. Maar nu ook de sluipwegen dichtslibben, en auto's daar ook ongeduldig worden als ze voor het rood licht staan en 2 groen lichten zien passeren, begint het daar ook riskant te worden. De verkeersveiligheid gaat er enkel op achteruit. Terwijl de meeste van deze sluipwegen nu net geen plaats hebben voor het verkeer, en zelfs vaak geen plaats voor fietsstroken, wat dus extra fietsongelukken met zich meebrengt. De drukke verbindingswegen daarentegen hebben wel vaak ruimte voor deftige fietspaden, tot ze in de buurt van de verstedelijking komen. Vanaf men in de verstedelijking komt, gaat het bergaf met fietspaden en fietsveiligheid. In de steden is er nooit plaats voor fietsers. Gevolg: fietsers moeten hun plaats veroveren in de stad, want nog steeds worden fietsers onderkend. Zoek maar eens fietsverbindingen die gestrooid worden in Gent... 3 dagen na zware sneeuwval kun je er misschien tegenkomen, alhoewel ze dan al eens spekglad durven te zijn... Maar autoverbindingen en openbaar vervoer: het liefst zo snel mogelijk na het eerste sneeuwvlokje.

 

Waarom de auto koning is? Eerst en vooral kan men uitgaan van principe: er is veel werkgelegenheid in de steden, en daardoor veel mensen van buiten de steden die er werken. Traditioneel komen die met de wagen. Daarnaast hebben ook stadsbewoners recht op een auto, dj's moeten ze zeker met een auto tot aan hun huis kunnen rijden. En daarbovenop moeten ze ook die auto kwijt kunnen in hun buurt, in die vele kleine straatjes laten de percelen niet toe om een garage te voorzien (denk maar aan die arbeiderswoningen), dus moet de wagen wel op straat terecht kunnen. Dus om dit in te lossen zien we vele smalle straten omgetoverd worden tot enkele richting met een parkeerstrook naast. Men mag dan ook niet vergeten dat wegen uiterst belangrijk zijn voor het openbaar vervoer, vandaar dat men al snel als men plaats heeft busstroken aanlegt, en tramsporen plaatst (tot ergernis van fietsers en buurtbewoners). In onze chaotische 'middeleeuwse' steden hebben we vaak geen plaats meer voor fietspaden. Dus men verkiest fietssuggestiestroken boven fietspaden aanleggen (het maakt het verschil tussen een extra rijstrook of parkeerstrook). Daarnaast voorzien ze niet aan schrikstroken omdat dit vaak 'nutteloze ruimte' is.

Maar men kan ook met andere redenen afkomen: aan wagens verdient de regering veel geld. Belastingen op benzine en diesel, de belastingen op het bezit van wagens en dan wie weet nog de kilometerheffing... Dus op zich is een investering voor wagens meer rendabeler dan een voor fietsers.

 

Daarom ook dat er eerst ongelukken moeten gebeuren alvorens men ingrijpt voor de fietsveiligheid.