energie systeem nieuwbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allen,

wij bouwen een strobalen-nieuwbouwwoning, en zit nu met het energievraagstuk. Ik vraag mij af of de gangbare systemen die op de markt zijn, niet vaak overkill zijn voor de behoeften van een zeer goed geïsoleerde woning. Ik ken mensen met een gelijkaardig project, die volledig zonder CV of met een sporadische kachel werken, vandaar.

Volgens mijn berekeningen is onze netto-behoefte aan warmte op de koudste dagen 5kW. Maar hierbij is geen zonnewinst ingerekend, die we met 30m² zuidgericht HR-glas zeker ook gaan hebben. Wij overwegen om leidingen voor VV te leggen, maar ze nog niet aan te sluiten, omdat we niet zeker zijn dat dat effectief nodig gaat zijn, maar ook niet opnieuw willen breken indien wel nodig.

Welke optie zou volgens jullie dan het meest interessant zijn:

- een minimale LWwarmtepomp (ze starten van +-4kW vermogen) installeren en daar zowel in SWW als evt. CV mee voorzien

of

- bvb een zonneboiler alleen installeren, waar ik dan een groot buffervat op aansluit (1000l of zo) waar eventueel nadien nog een extra warmtebron op kan worden aangesloten. Ik vraag me eigenlijk af of een dergelijk buffervat niet voldoende opgeslagen warmte heeft om zelfs stand-alone te kunnen werken.

 

Bedankt alvast voor jullie bedenkingen.

 

 

Reacties

Probleem dat zich tegenwoordig bij iedereen stelt die een goed geïsoleerd / passiefhuis zet.

Je komt op het punt, dat je wel nog iets nodig hebt van verwarmingsbron, maar waarbij de kost in functie tot de dagen dat je het gaat nodig hebben, groot wordt.

 

Een eenvoudig antwoord is daar niet op, maar zonder bijkomende verwarming, ga je toch een paar dikke truien extra moeten kopen.

Zelfs in een passiefhuis, ga je op echt koude dagen, wanneer er dan ook nog geen zon is, toch moeten bijstoken, ofwel een trui extra aan doen. Het ligt er maar aan, welke temperatuur jij binnen minstens wil.

Is 19° voldoende, of heb je het liever op 22°?

 

Zonneboiler met een buffervat is onzin. Neem dan ineens een gelaagde zonneboiler van 1000L.

Hieraan kan je dan zowel je input koppelen: zonnecollector, warmtepomp, pelletketel, ...

Als ook al je verbruikers koppelen: vloerverwarming, sanitair warm water, ...

 

Maar enkel dat, gaat toch niet voldoende zijn op de koude dagen, die hier in België ook wel eens grijs en bewolkt kunnen zijn.

Stel dat je 2 weken geen zon hebt, dan geraak je niet ver met je 1000L.

 

Dus kort samengevat, installeer je nu best al een gelaagde buffer/zonneboiler ("Schichtenspeicer"), waaraan je dan, afhankelijk van je budget en behoeften, achteraf je verbruikers en opwekkers kan koppelen: zonnecollector, warmtepomp, electrische weerstand in de buffer gekoppeld aan PV-panelen, CV-kachel, pelletketel, gasketel, mazoutketel, .....

5kw is vrij hoog om zonder cv te werken vind ik.

HR glas en maar 5 kW, lijkt me met zulk glas dan eerder weinig.  hoe is de rest geïsoleerd ?

een 1000 lt zonneboiler is OK voor een groot deel van het jaar, maar in het stookseizoen kom je daar niet ver mee.  stel dat je vloerverwarming hebt en een boiler op 60°, 1/4 reserveren we voor sanitair, blijft 750 lt.  daarmee kan je 3 a 4 uur stoken, je hebt dus een extra warmtebron nodig.  dat kan vanalles zijn, ketel (hout, pellets, gas), elektrische weerstand, warmtepomp.

de keuze is eigenlijk gelijk aan eender welke andere woning, je hebt alleen hopelijk wat minder energie nodig.