juiste zonnepanelen en omvormer ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik overweeg om volgende zonnepanelen te plaatsen : Rec Solar 220 AE ( dus 220 WP ).
Er zullen er in totaal 22 geplaatst worden.

Vraagstelling :
- heeft iemand ervaring met deze panelen, kwaliteit ? rendement ?
- aan welke SMA omvormer(s) kan ik best de voorkeur geven ? Aangezien ik beschik over 3 fasen in mijn electriciteitskast lees ik dikwijls dat er best kan gewerkt worden via 2 fasen ( dus 2 omvormers ) van elk 11 panelen, zo ja welke omvormers van SMA krijgen dan de voorkeur om technisch te voldoen en het hoogste rendement te leveren?

Hopelijk kan iemand mij verder helpen ?

Reacties

orientatie? hellingshoek? beschaduwingsfactoren?

REC zijn goede panelen maar 220Wp is zo speciaal niet. Dezelfde panelen kan je krijgen in 225wp of 230wp, hoewel de 230wp soms moeilijk te verkrijgen zijn. Voor de REC panelen zijn zeker nog alternatieven zoals een BISOL 233wp dus probeer meerdere offertes vast te krijgen. REC is goed maar er zijn nog andere merken die niet moeten onder doen.

Als je 3 fasen hebt is het best dat je opsplitst in 2 omvormers( 2 x11 kan met een SMA SB2500 op het randje)  of als het mogelijk is in een 3f omvormer.

Maar voor de rest zoals Hans zegt zijn meer gegevens nodig. Welk dak, richting, helling, uw verbruik,...

Elke omvormer past niet bij elk type paneel of omgekeerd...

 

 

Het dak heeft een helling van 35 graden. Er is totaal geen schaduw. En de ligging is tussen Zuiden en Westen. Het jaarverbruik met 5 personen is 3980 KWH.

Als 2 X 11 ( SMA SB 2500 ) op het randje is, welke kunnen dan wel voor 2 omvormers ? En als ik overweeg voor 3 fasen, welke omvormers kunnen dan wel ?  

marc

uitgaande van 35° helling en ZW heb je volgende keuzes:

2 SMA2100TL met elk 11 panelen

1 SMA3800 met 2*10 panelen

1 Fronius IG40 met 2*11 of 3*8 panelen

1 Fronius IG Plus 50 met 2*11 panelen

het vermogen is niet dusdanig dat het nodig is op twee fases te voeden. 2 wisselrichters zullen altijd duurder uitkomen dan 1 grote, maar je hebt misschien wat meer bedrijfszekerheid.

maar met een verbruik van 3950 watt zou ik de installatie wat kleiner nemen, minstens 10%, en zorgen dat je voor de rest bespaard op je elektriciteitsgebruik, want je zit boven het gemiddelde. en zo is misschien ook de motivatie om wat extra te besparen wat groter.

dus bv

1 Fronius IG30 met 2*7 panelen

1 SMA3000 met 1*14 panelen

1 SMA3300TL HC met 1*17 panelen

1 SMA3800/V0153 met 2*9 panelen

hans d

Hans, 

Bedankt voor al de moeite voor deze gegevens. Mogelijk nog 1 vraagje . Stel dat ik me wil houden aan deze 22 panelen, geven deze 2 SMA 2100TL met elk 11 panelen dan wel het voldoende rendement in de veronderstelling dat men beweert dat deze in mijn situatie 3794 KWH kunnen opleveren en men mij met deze panelen minimaal 3990 KWH belooft ?

Is het dan mogelijk dat het vooropgestelde cijfer van 3990 KW niet haalbaar is. Bij optimale weersomstandigheden ga ik ervan uit dat dit cijfer van 3990 KWH zelf hoger kan liggen. Zou het dan kunnen dan deze omvormers een belemmering zouden kunnen zijn en niet het beoogde rendement kunnen leveren ??

Gezien de omvormers een belangrijke schakel vormen in dit hele gebeuren is het belangrijk dat ik er voldoende aandacht aan schenk. Van zodra de plaatsing gebeurd is, kan het te laat zijn.

Marc

marc

deze berekeningen worden gedaan aan de hand van de software van SMA en Fronius, ik hoop er van uit te mogen gaan dat zij weten wat ze doen, zij hebben er uiteindelijk geen interesse bij de verkeerde omvormers aan de man te brengen.

hans d

Hans,

Van harte dank voor de moeite om me te helpen en je antwoorden. De leverancier is langs geweest en het worden uiteindelijk 22 panelen van REC Solar AE 225 WP ( in plaats van 220 ) en geen meerprijs. We hebben samen het computerprogramma van SMA doorlopen en gezocht naar 2 omvormers voor vb elk 11 panelen. Volgens het computerprogramma werd het hoogste rendement gegarandeerd door de SB 5000 TL. Dus 1 omvormer. Het is zoals je zelf aangeeft ; wij hopen ervan uit te kunnen gaan dat deze van SMA weten wat ze doen. Hopelijk is het de juiste keuze, ook al gaf je eerder al aan dat 2 omvormers naar bedrijfszekerheid toe misschien een betere keuze zou geweest zijn..

Marc

 

ik lees regelmatig dat de sma 5000TL problemen geeft en uitvalt

opgepast met een dergelijk grote omvormer als de spanning op uw net aan de hoge kant is

ik heb en zou in uw geval kiezen voor 2 omvormers

Ik begrijp je standpunt, doch volgens het softwareprogramma van SMA geven 2 omvormers minder redenement. Bijkomend is dat mijn 3 naaste buren ook zonnepanelen gaan plaatsen en het net dan toch overbelast zal zijn, of ik nu 1 omvormer heb of 2. Dus ik denk dat de netbeheerder Infrax doch een aanpassing van het net zal dienen door te voeren om de 3 installaties te laten werken. Ik heb Infrax hieromtrent gecontacteerd en ze melden dat dit dan op dat moment hun verantwoordelijkheid is en ze een oplossing dien te bieden. Aangezien het probleem zich nu nog niet stelt, dient er voorlopig ook nog niet naar een oplossing gezocht te worden.

Het blijft afwegen, doch het blijft moelijk om nu een juiste inschatting te maken. Ik heb 3offertes ontvangen en alle drie geven ze de voorkeur aan de SMA 5000 TL. Er is geen duidelijkheid welke 2 omvormers dat zijn aangewezen.

marc

de software is zo betrouwbaar als diegene die het ingeeft, kloppen alle data, dan klopt ook de uitkomst.

wat betrouwbaarheid betreft, ik ken sma onvoldoende om daar een oordeel over uit te spreken, ik hou alleen niet zo van sma, want de schaarse contacten waren wat mij betreft niet overtuigend.

hans d

 

 

 

 

 

Waarom kiest men voor een 5000TL en geen 2 omvormers van bv 2500?

 

Zowiezo heeft een grotere omvormer een beter rendement. Maar waarom nog? Een 5000TL is goedkoper...

 

Als je 2 kleine omvormers koopt is dat samen duurder dan 1 grotere. Daarnaast moet je voor elke omvormer de garantie bij betalen, dus voor 2 kleine omvormers 2x garantie < 4kw. En voor de grote 1 x garantie > 4Kw.

 

Alles bij elkaar is dat zo'n 600 Euro duurder. De meeste installateurs werken aan een Wp prijs. Dus het komt hen goedkoper uit (600 Euro meer winst) als ze een grotere omvormer plaatsen. En installateurs die aan een stukprijs werken zullen bij 2 omvormers dan 600 Euro duurder zijn dan deze die met 1 werken.

 

Daarnaast is de kans niet onbestaande dat de netspanning hoog wordt als je hoge vermogens op één fase in het net pompt. Kleine omvormers gaan mss ook uit vallen maar kans is al kleiner + ze zitten dan ook op 2 verschillende fasen. Als er ene uitvalt zal de andere nog veder werken. Te hoge netspanning is echter moeilijk te voorspellen.

Heb je dan uiteindelijk voor de 5000 tl-20 gekozen? En wat zijn Uw bevindingen; de mijne zijn in alle geval alles behalve; heb sedert 13-06-2009 24 x 230 w sanyo-panelen en 5000 tl-omvormer laten plaatsen; installatie werd toen volgens software van sma over 4 gelijke strings verdeelt.

 

Wel dit zijn mijn bevindingen:                                                                                                                                              -omvormer nr 1 gaf er na 2 maand de brui aan (viel steeds uit) met allerlei error-codes grid en dergelijke, installateur heeft toen van alles gedaan, netbeheerder heeft netspanning verlaagt, ........... , contact met sma wat toen bedroevend, hadden toen nog geen kantoor in Belgie; installateur heeft toen op eigen risico een nieuwe omvormer geplaatst;

                                       -wel nu; omvormer nr 2 heeft het iets beter gedaan, nl heeft 8 maand perfect gewerkt; deze valt nu opnieuw uit, echter zonder foutcodes weer te geven, sma heeft nu een kantoor en hotline, echter nog steeds bedroevend, installateur moet alles telefonisch met hun zien op te lossen (zal wel een serieuze GSM-factuur ontvangen); echter opnieuw zonder resultaat; omvormer nr 3 gaat geplaatst worden;

                                        - of installateur laat mij ook de mogelijkheid over te stappen naar general electric.

Is er al eens een datalogger op gezet om te zien wanneer dat probleem zich voor doet en welke parameters er op dat moment zijn? Anders kan je blijven proberen....

 

Volgens mij zal het niet aan de omvormer liggen...een slechte kan altijd natuurlijk maar vermits de 2de ook moeilijk doet.

Verbinding maken met het toestel via blue-tooth lukt ook niet; (lukte bij de 1ste omvormer ook niet); blue-tooth verbinding blokkeert nadat hij zijn installateurscode ingegeven heeft; dan verschijnt er een geel uitroepteken op de lap-top met de vermelding gegevens worden opgehaald, kan enige tijd duren of U heeft niet de nodige gebruikerslicenties