luchtdichte aansluiting raam op muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Deze weken zijn onze ramen geplaatst. We hebben er voor gekozen om de opening tussen ramen en houtskelet/celit niet te laten opspuiten met PU-schuim, maar zullen de openingen tussen raam en muur opvullen met vlaswol.

Daarvoor willen we eerst de ramen langs de buitenkant lucht/winddicht aftapen op de Celit met proclima budax tape. Ik heb begrepen dat je de celit eerst moet instrijken met budax primer en erna de tape op bevestigen.

Zijn er mensen die hiermee ervaring hebben en bereid zijn hun werkwijze hiervoor met mij te delen?

Bedankt,

Tine

Reacties

Aan de buitenkant moet je dampopen afdichten.

 

Het is enkel aan de binnenkant dat je lucthdicht moet afsluiten. Indien je meer info wenst kijk gerust naar onze website : www.casteleinsealants.be onder de rubriek "folies "of mail me op christophe@casteleinsealants.be

 

Groeten

 

Christophe

 

Tijdens onze verbouwing is de luchtdichte aansluiting tussen muur en raam aan onze aandacht ontsnapt (tijdsdruk). Ik heb dus nieuwe ramen en nieuw pleisterwerk zonder een luchtdichtingstape. Wat is de makkelijkste manier om dit toch nog te bekomen?

groeten

Joachim

joachim

makkelijk bestaat niet vrees ik.

voor een goed resultaat zal je de bezetting ter hoogte van de ramen terug moeten afkappen. enige andere oplossing, maar die is tijdelijk, is langs binnen de ramen afkitten met een silikonenkit of iets gelijkaardigs. niet de mooiste oplossing, maar waarschijnlijk wel de makkelijkste.

hans d

Hoi,

Voor alle duidelijkheid:

 

De overgang tussen raam en houtskelet aan de binnenkant plak ik dan af met Budax tape (luchtdichting). Daarna opvullen met vlaswol. Aan de buitenkant moet iets dampopen gebruikt worden. Wat kan daarvoor gebruikt worden? De afwerking is voorzien in deels thermowood en deels crepie. Ik las iets van een zwelband. Wat is dat precies? En wordt dit dan geplaatst op de opening tussen raam en houtskelet?

 

Is dit dan de correct manier van werken?

 

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

 

Tine

tine

zwelband (een soort mousse die opzwelt en de openingen volledig vult) aan de buitenkant is perfect, een goeie zwelband is waterdicht maar wel dampopen.

budax is bedoeld om aan de buitenkant te gebruiken, voor luchtdichting langs de binnenkant heb je verschillende andere producten, je kan dat doen met vensterbytylband of contega als je er moet op bezetten, is het een droge afwerking dan kan je met eender welk soort luchtdichting werken, proclima folie die je vastkleeft, plakband zoals de tescon, etc.

hans d

Aanvullend bij de repliek van Hans D.:

Als je zou "uitkrabben" en aanspuiten met mastiek gebruik dan een MS-polymeer (bv een Parabond Construction van DL-chemicals of gelijkwaardig).

Zulk type is weekmakervrij en probleemloos op en tegen de meeste bouwmaterialen aan te spuiten.

Naast vernoemde MS-polymeer gebruikte ik twee jaren geleden (en ook in een bouw van 20 jaren geleden) acryllaatmastiek (van dezelfde fabricant) en die bouwvoegen zijn heden nog altijd perfect dicht.

Wel: Acryllaatmastiek krimpt 13% (door het restvocht erin) en daarmee hoef je dus minimaal een voeg van 10x10mm mee dicht te spuiten om geen kripbarst te bekomen.

Met MS-polymeer (is wel duurder) heb je dat laatste probleem niet.

Prijsidee oktober 2009: 310ml acrylaat +-2 tot 2,5Euro  310ml MS-polymeer +-4 tot 6 Euro btw inclusief.

rudy

ik blijf voorstander van een goede zwelband, dan is je voeg ook waterdicht, maar blijft dampopen, iets wat je met silikonen, polymeren e.d. niet beriekt.

hans d

Bij ons zijn de ramen ook onlangs geplaatst en de openingen tussen raam en skelet (ongeveer 1cm) zouden we nu opvullen met vlasisolatie. De buitenkant zit er een zwelband tussen gevelsteen en raamprofiel.

Wat ik mij nu afvraag, kan het kwaad als de vlasisolatie rechtstreeks contact heeft met de binnenkant van de gevelsteen want aan de buitenzijde was het niet meer mogelijk om een butyltape te plaatsen doordat de gevelsteen reeds gemetst was.

Groetjes,

Jimmy

Nogmaals 100% akkoord met Hans D. om met zwelband richting buitenzijde, de constructie dampopen te houden!

Ik was niet helemaal duidelijk in mijn vorige repliek daarom:

Ik bedoel om met vernoemde mastieken enkel langs de binnenzijde van de constructie dampdicht af te spuiten.

Groeten aan allen,

Rudy

We zitten een beetje met hetzelfde probleem. Houtskelet met daarin een blokraam en blokdeur die door onze grootvader werd gemaakt.

Het raam komt als het ware een beetje buiten het vlak van de gevel. Bedoeling is dat de ceder gevelplanken 2cm  in een gefreesde gleuf van het raam zitten. Zo sluit de gevelbeplanking dicht bij het raam aan.

Ten gevolge een kleine vergissing bij het meten is er echter zeer weinig plaats om de raambekleding van binnen aan te brengen. Er zal nog +- 1cm tussen de binnenbekleding en de staanders van de houtskelet over zijn.

Is het echt belangrijk dat het resterende kleine spouwtje ademend is? Kan hier echt niet voor het gemak een PUschuim tussen gespoten worden + afkitten met acryllaat?

 

Graag jullie tips.

Patrick:

Als ik het goed begrijp heb je langs de binnenzijden slechts een sleuf van 10 x 10mm over om aan te spuiten?

Zo, ja:

Dan zou ik geen risico nemen en de binnenzijde dichtspuiten met MS-polymeer.

Als die goed uitgehard is heb je dan via de buitenzijde nog de mogelijkheid om er een darmpje van PU-schuim tussen te steken dan zou je je richting buitenzijde nog kunnen volspuiten met PU-schuim.

Begrijpen wij je constructie verkeerd: Kan je er misschien in MS-paint een schets van maken en ons laten zien?

Rudy,

Alvast bedankt voor je advies.

Ik zal er volgend weekend enkele detailfoto' van maken en die hier posten. Dan praten we verder.

Patrick

hallo,

is het mogelijk mij eens een detailtekening of foto's door te mailen ivm. uw blokraam dat een paar cm uit de gevel komt ?

Zit hier in mijn houtskeletbouw met reynaers (superisolerende) profielen, doch bij felle regen/stormwind hebben we last van waterinsijpeling.

Waarschijnlijk gaan de ramen moeten herplaatst worden, en zoek ik naar oplossingen om het raam zoveel mogelijk naar buiten te plaatsen , om alzo , moest er toch wat water via het profiel naar binnen komen, het via de celit-gevleplaten naar beneden loopt , ipv zoals nu , IN mijn constructie.

 

Met dank,

 

Geert

Hallo,

onze ramen worden geplaatst binnen 2 weken. betreft 3-voudig glas in ALU profielen. betreft klassieke uitbouw met spouwmuur en gevelstenen. .De installateur stelt voor alvorens de ramen te plaatsen, de buitengevel aan de binnenkant te voorzien van een strook van 10cm folie, om dan daartegen de ramen te plaatsen (afdichting met PUR). Dit betekent dat PUR niet tegen de gevelsteen komt maar tegen de folie wat hert voordeel zou hebben dat er op langere temijn minder risico is voor regendoorslag, dar deze wordt tegengehouden door de folie ipv de PUR.

 

Dit is de eerste keer dat ik dit hoor. Enig idee of dit nuttig is ?

 

Vriendelijke groeten,

 

Cris

cris

voor de buitenkant zou ik een goede zwelband nemen, deze zijn slagregenvast, maar heel dampopen.

PUR is volgens mij noch IR, noch UV-bestendig, dus geen goede oplossing aan de buitenkant waar licht kan komen.

maar de vraagstaart gaat over luchtdichting, en luchtdichting zit langs de binnenkant. dus misschien verwar je beide begrippen?

hans d

 

Hallo Hans,

 

tot hiertoe zijn alle ramen die vroeger reeds geplaatst werden afgewerkt met silicone aan de buitenkant van de gevelsteen en PUR aan d ebinnenkant van de gevelsteen - vermoed dat dit meestal op deze manier gedaan wordt. Vermoed dat beide tot doel hebben om winddicht af te werken. Begrijp ik corect dat beide kunnen vervangen worden door een zwelband ?

i;v.m. isolatie hebben we in de spouwmuur ekozen voor rotswol. Ik had gedacht dit met vlaswol verder op te vullen tot tegen het profiel.

i.v.m. luchtdichtheid zijn tot hiertoe alle profielen bezet geweest tegen een blouwe isolatieplaat (waarschijnlijk PUR). Voor de nieuwe ramen ha dik gedacht aan fermacell platen waartegen er bezet wordt. De vraagstaart rond luchtdichtheid relateert dus tot de afwerking van de fermacell plaat tegen het profiel correct ?

Graag uw feedback ivm constructie - ramen moeten er nog in komen. Tevens is het voor de installateur de eerste keer dat hij drievoudig glas plaatst . dus alle advies is welkom.

Groeten,

Cris

 

 

nee, wel zwelband aan de buitenkant, zodat het vocht in de spouw kan verdampen = winddicht en dampopen.

aan de binnenkant moet het luchtdicht zijn, een zwelband is net het tegenovergestelde. en het problematische punt is de aansluiting raam/muur. want vroeg of laat komt de bezetting los, en raam beweegt. daarvoor moet je dus een tape gebruiken die je enerzijds op het raam kleeft, en anderzijds op de muur, of in jou geval de blauwe plaat.

hans d