Muren na-isoleren of niet?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik woon in een volledig ingesloten rijwoning. Ongeveer 10 jaar geleden heb ik het huisje gekocht en er dan een uitbouw bijgeplaatst over de volledige breedte van de woning (6m), met platdak.

Daarbij werden twee nieuwe bakstenen muren gemetst links en rechts vlak naast die van de buren. op die manier is het huis ongeveer met 8x5,5m uitgebreid.

In de achtergevel zit een schuifraam, de resterende gevel werd geïsoleerd met 5cm platen. Erop is een plat dak bestaande uit houten balken, bovenop de balken osb, dampscherm, 12cm isolatieplaten en epdm.

De nieuwe zijgevels (die volledig ingesloten zitten tussen de muren van de buren) zijn momenteel niet geïsoleerd. Links is het een gewone woning gelijkaardig aan die van mij, mijn living grenst aan hun berging. Rechts is er een garage, niet verwarmd.

Tussen de muren zit dus momenteel een luchtspouw, mijn vraag is: is het de moeite waard om die te laten na-isoleren? Dit kan volgens mij van binnenuit (we plannen toch om op korte termijn te herschilderen).

 

Het gaat over een totale oppervlakte van ongeveer 50m² muur. Welke soort isolate zouden jullie mogelijk aanbevelen? Als ik kijk op het bouwplan en enkele metingen doe in de reeële situatie dan kom ik uit op een spouw van gemiddeld 5 cm breed. Ik vraag me vooral af of luchtcirculatie in de spouw van grote invloed kan zijn op het afkoelen van de muren.

Alvast bedankt voor jullie mening.

Reacties

Ja, muur is snelbouw 14cm dik.

Alles is hier vv, we hebben geen comfortprobleem.

Als ik meet met een ir-thermometer dan is de vloer 20 à 21gr en de muren ongeveer 18 graden.

Wat betreft de ventilatie; de nieuwe achtergevel is links en rechts tot tegen de oude muren gemetst met een verticale strook vochtkeringsfolie er tussen. Ik kan me voorstellen dat die overgang niet luchtdicht is. De bovenkant is plat dak afgewerkt tot tegen de buren dus dat zou wel moeten goed zijn denk ik.

We willen op korte termijn binnen opnieuw schilderen en ik zie op internet prijzen van ongeveer 25€/m dus op zich is het qua prijs en timing goed doenbaar maar het moet wel de moeite waard zijn natuurlijk.

Ik zou sowieso isoleren.

Tenzij je zeker bent dat de spouw aan alle zijden perfect luchtdicht is afgewerkt (dat zou mij verbazen)

 

Dirk

Ik zal proberen de muren zo goed mogelijk te beschrijven:

links: in feite staan er drie muren, 1 nieuwe van mij, 1 nieuwe van de buren en er tussen een hele oude muur die gemeenschappelijk is denk ik.

De buren waren iets eerder begonnen met hun verbouwing en om een of andere reden kon die oude muur niet meer afgebroken worden, weet niet meer waarom.

Rechts staat mijn nieuwe muur naast een oude muur van de buren, die gelijkvloers was vroeger een werkplaats.

Voor mijn uitbreiding werd er een nieuwe betonplaat gegoten, links en rechts tot tegen de oude muren. Mijn nieuwe muren staan allemaal op een ytongblok als eerste steen. Met op die steen gewoon een strook waterkering.

We hebben momenteel geen vochtproblemen en dat wil ik zeker zo houden :)

Ik dacht dat isolatie geen problemen kan veroorzaken ivm vocht?

Beide oude muren links en rechts gaan wel over in een tuinmuur voorbij de achtergevel.

Maar ik snap uw punt wel, bedankt voor het meedenken.

Ik volg **verwijderde gebruiker** hier.

Je hebt blijkbaar te weinig warmteverlies opdat 5 cm isolatie een voelbare verbetering zou kunnen zijn, het loont niet de moeite. Het zou anders zijn moest de andere kant geen binnenruimte maar een buitenomgeving zijn.

Bovendien voor die eventuele kleine winst loop je dan ook nog eens het risico zoals G dat beschrijft.

Dat die oude muur doorloopt tot buiten als tuinmuur is een minpuntje. Echter doordat er geen rechtstreekse vaste verbinding is met uw nieuwe muren lijkt mij de koudebrug al voor het grootste deel vermeden.

Het buitenspouwblad van de nieuwe achtergevel is tot tegen de oude muur gemetseld met daartussen een folie, dus inderdaad niet luchtdicht, maar volgens mij wel voldoende dicht om geen luchtstromen te veroorzaken in de spouw. Hiervoor zou er dan ook een invoer en een uitvoer van lucht moeten mogelijk zijn, dat lijkt mij hier niet het geval. Je  mag dus aannemen dat de lucht in de spouw stilstaand is. Eventueel zou je die verticale aansluiting nog bijkomend kunnen afdichten door een kitvoeg.

Ja, dat kan ik mogelijk eens bekijken: de verticale cementvoeg deels uitkrabben en opnieuw doen met flexibele kit

Ter info: gisteren is er iemand langsgeweest van een isolatiefirma om eens te komen kijken. Was een kort en goed gesprek waaruit bleek dat het niet de moeite zou zijn om te isoleren.

Wat ik onthouden heb:

- Weinig kans op subsidies want die zijn bij Eandis enkel voor buitenmuren.

- Toch redelijk riskant om van binnenuit gaten te boren omdat er dan aan de andere kant van de muur stukken kunnen afspringen van de snelbouwsteen die kunnen blijven hangen in de spouw. Bij werken van buitenaf boren ze in de voeg en hebben ze dat probleem niet.

Dus ja, weer iets bijgeleerd :)

Jawel, maar ik hoorde ook aan zijn doen dat het vermoedelijk niet al teveel verschil zou maken :)