radiator in zonneboilercircuit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik zie niet direct het nut in van de radiator op dit schema, integendeel dit lijkt mij totaal nutteloos.
Is er iemand die mij kan uitleggen dat dit toch nuttig zou kunnen zijn?

Merci,
Ruben

Reacties

Ik zie geen radiator als dusdanig op het schema. Misschien bedoel je wat aangeduid staat als "L stagnatiekoellichaam". Dat dient volgens mij om het water wat te laten afkoelen voor het naar het expansievat gaat om beschadiging te voorkomen.

inderdaad raakt een gewoon expasievat zoals bij c.v in een zonneboilerinstallatie beschadigd want niet bestand tegen de eventuele hogere temperatuur en druk. En dat er 2 expansevaten nodig zijn bij de wat grotere installaties is ook aanbevolen.
Besef wel dat er heel wat varianten op dit basisschema mogelijk zijn, naargelang het type buffervat en type verwarmingsondersteuning bij woningverwarming. (zie www.solarbayer.de -> downloads -> hydraulikschemenbuch )

Beste Ugent,

 

Dit is in zijn algemeen inderdaad een kolderschema. Expansievaten kunnen zeker tijdelijk wel enige teperaturen verduren, al dien je ze naar lagere standtijd niet aan extreme temperaturen bloot te stellen.

Echt kapot gaan van overdruk komt eigenlik niet voor, het overstort dient eerder aan te spreken. En dan nog, zo´n vat gaat alleen kapot als ie echt uit elkaar knalt..

Daartoe worden ze normaler wijs ook in de retourleiding net voor de pomp geplaatst op wat zou moeten zijn ´het hydaulische nulpunt in de instalatie.

Het is zeker niet nodig om technische redenen met twee expansievaten te werken dat is normaal alleen een uitvoeringsdetail om het over meerdere vaten te verdelen.

Ben het overigens wel meer tegen gekomen bij specifiek zonnecollectorfabrikanten, die vereisten dat het expansievat direct voor de collector moest komen, die constructie was niet bestand tegen drukstoten bij het aanlopen van de pomp.

Dus zonder nadere toelichting- aanwijzing van de maker van dit schema, is er eigenlijk niet zoveel van te zeggen, dan dat het in zijn algemeen onlogisch voorkomt.

 

Groet, Cp

 

 

 

 

 

Heb sinds 2010 een zonnecollector met vacuümbuizen, met opp van 12 m² apperture. dient ook voor centrale verwarming en warm tapwater. boilervat van 750 liter, waarvan 220 liter in een inwendig vat voor tapwater.Temperatuur hiervan kan oplopen tot meer dan 90° C. Maar dan slaat pomp van primair circuit af, en vloeistof begint te koken tot damp, en duwt het water naar het expansievat. Temp aan de collector loopt op tot 185°. Water komt 10 meter naar beneden tot het expansievat en heeft een temp van meer dan145 ° C. De (nylon) terugslagklep smelt dan, en het membraan in de (twee) expansievaten perforeert dan, met drukverlies tot gevolg. Vandaar dat er een koelradiator geplaatst wordt, vóór het vat, bij mij op de retourleiding van de zonnecollector. Afhankelijk van de inhoud van het primair circuit, moet je bij deze installatiegrootte wel 2 expansievaten van 35 liter hebben, en speciaal geschikt voor zonneboilers.

Meerdere merken hebben dit probleem gehad, en hebben die koelradiators als oplossing voorgesteld.