Smalle spouw: wel of niet isoleren?

We leggen de laatste hand aan de verbouwing van onze vrijstaande woning uit 1966. Staan nog op de planning:

  • Na-isolatie van de spouw indien mogelijk
  • Afwerken van de gevel met een zo dampopen en waterdicht mogelijke laag

Ik heb de voorbije weken 5 firma's (met ervaring en goede reputatie) laten komen die de spouw kunnen isoleren met EPS-bolletjes. Ik wist al dat ik een smalle spouw had en EPS-bolletjes zijn daar het best geschikt voor, had ik begrepen.

Die firma's hebben in totaal 17 gaatjes geboord in de gevel. Dat leverde deze resultaten op:

  • De spouw is behoorlijk zuiver, met hier en daar wel mortelbaarden, uitpuilende cement en wat losse brokstukken in de spouw. Volgens de firma's moet de spouw slechts op één plek wat uitgekuist worden. Dat valt dus beter mee dan verwacht. Reden volgens één van hen: er is gemetst met 'hardgestreken cement' o.i.d., waardoor er weinig zand in de mortel zit.
  • Er zitten wel wat bouwknopen (te verwachten in een woning van de jaren 60) zoals vensterbanken die het binnenspouwblad raken. Waar mogelijk hebben we dat opgelost toen er beneden nieuwe ramen geplaatst werden. De vloerplaat is wel niet doorgegoten tot tegen het buitenspouw, volgens wat we kunnen opmaken uit het plan en wat we konden zien in de spouw.
  • De gemeten spouwbreedtes (in cm) zijn 3 - 6 - 5 - 4 - 5 - 5 - 4 - 4 - 3 - 3,5 - 3,5 - 5 - 3,7 - 4,7 - 4,9 - 4 - 4,6. Dat geeft een gemiddelde van 14,3 cm. Geen idee hoe breed de spouw hoger is, daar hebben ze niet geboord.

Voor 2 firma's was dit laatste punt voldoende om te zeggen dat ze niet vullen omwille van een verhoogd risico op onvolledige vulling en vochtdoorslag.
 

  • Wat die onvolledige vulling betreft: de 3 andere firma's zeiden dat ze bij een smallere spouw de vulgaten dichter bij elkaar boren en dat mijn spouwbreedte dan geen probleem stelt.
  • Wat die vochtdoorslag betreft: we willen de gevel dampdicht en waterdicht afwerken, bijv. met kalei en hydrofuge of Tensiocoat verf. Verhinderen we zo niet de vochtdoorslag van buiten naar binnen? En we hebben een ventilatiesysteem D met vochtrecuperatie, dat speelt wellicht ook een rol om vochtdoorslag van binnen naar buiten te vermijden.

Ik twijfel dus. Ik zou graag laten isoleren voor extra comfort en besparing + een hogere EPC-score als ik het huis ooit verkoop. Ik heb mijn verwarming omgebouwd naar lage temperatuur en wil op termijn graag de gascondensatieketel vervangen door een warmtepomp.

In mijn warmteverliesberekening scheelt die isolatie (ik rekende voorzichtig met 3cm isolatie) 3 kW warmtebehoefte (14kW zonder isolatie, 11kW met). Is dat de moeite om de investering te doen en een risico te lopen?

De gevel afwerken gaan we trouwens sowieso doen, omdat er bij de verbouwing gevelstenen met een andere kleur gebruikt werden voor herstellingen.

Bedankt voor jullie advies!

PS Wat de firma's allemaal vermeldden, is dat ik de gevel waar nodig moet herstellen. Op de meeste plaatsen is die in goede staat, maar op sommige plaatsen zijn er voegen losgekomen bij de onderste rij stenen, vooral ter hoogte van deuren en hoeken: daar zullen we hervoegen. Zie document in bijlage voor enkele foto's.

Bestanden als bijlage
Reacties

Sorry, de gemiddelde spouwbreedte moet natuurlijk 4,3 cm zijn, geen 14,3 : )

Eigenlijk is dit te moeilijk om correct advies te geven.  

De beste manier van werken is volgens mij een derde partij benaderen voor een onafhankelijk -betalend-  advies en beschrijving hoe eventuele isolatiewerken moeten uitgevoerd worden.

Je hebt een advies van een aantal aannemers.   Waarbij er zijn die het niet willen doen.  Op zich is dat al een grote waarschuwing voor de risico's.  

Een alternatief is wel in huis gaan met een aannemer maar dan zou je zowat 10 jaar garantie moeten vragen  tegen de risicos die gedekt wordt door een derde partij (zodat als die aannemer failliet gaat je gedekt bent).  Maar dan nog blijft het een moeilijke oefening hoe mogelijke gevolgschade wordt beschreven en erkent.

Ik verwacht niet dat de risico van binnen naar buiten er zijn.  Je ventilatiesysteem zal daarom maar zeer beperkt helpen.  Eventueel wel om de temperatuur in bepaalde ruimtes hoog genoeg te houden zodat er minder snel condensatie is.

Dankjewel, Walter! Ik ga inderdaad advies inwinnen bij een vochtspecialist die hier al eerder langskwam.