Spuitkurk als buitenbekleding

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand ervaring met spuitkurk op de buitengevels?

Wij willen ons huis isoleren (liefst langs buiten) en opfrissen. Onze woning ligt deels op de perceelgrens waardoor wij geen al te dikke buitenmuurisolatie kunnen aanbrengen, wat resulteert in weinig opbrengst. Bovendien heeft onze woning volle muren (langs de zijkanten - woning van voor 1950)en crepi valt nogal duur uit.

Onlangs hoorde ik dat er een "nieuw" product op de markt is, nl spuitkurk. Naast het estethische mooie en de akoestische voordelen, zou dit ook waterafstotend, ademend en vooral isolerend werken (bij een buitentemperatuur van 0°C zou de kurk 8°C + altijd positieve temperaturen bij vriesweer).

Ik heb gezocht naar recensies en extra info, maar die zijn quasi niet te vinden. Klopt de info die op de gespecialiseerde sites kan vinden? Is het werkelijk zo isolerend als men beweert? Neemt de kurk geen vocht op zoals waterdamp, waardoor schimmel kan ontstaan en het thermisch vermogen wordt aangetast?

Dit zijn veel vragen in één keer, maar alle adviezen zijn welkom.

Alvast bedankt.

Reacties

Beste Hans,

 

Er zijn een paar merken van die spuitkurk verkrijgbaar in Vlaanderen. En één van die merken maakt inderdaad gewag van een winst van 8°C. Tegelijkertijd spreken ze over een dikte van 3 à 4 mm.

De isolatiewaarde van het product is 0.029 Kcal/hm°C. Dat is een zeer ongewone maat om de lambda-waarde uit te drukken. Gebruikelijk is W/mK. Na omzetting wordt de lambda-waarde 0.034 W/mK.

Die omzetting kun je ook maken op deze site: http://www.endmemo.com/sconvert/w_mkkcal_hmc.php.

Om aan een degelijke muurisolatie te komen gaan we naar een U-waarde van 0.24 W/m²K, dat is voor nieuwbouw zelfs een verplichting. Voor de premieregelingen bij isoleren van bestaande woningen (aan de buitengevel)  moet je een minimale R-waarde van 2 m²K/W halen, wat overeen komt met een U-waarde van 0.5 W/m²K.

De isolatiewaarde kun je berekenen. Die wordt uitgedrukt in een R-waarde en de R-waarde is de dikte van het materiaal in meter gedeeld door de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal (lambda-waarde).

De isolatiewaarde van een pakket isolatie wordt ook uitgedrukt in een U-waarde. U = 1/R

De rest is eigenlijk algebra maar hier nog even na mekaar:

R = warmteweerstand (m²K/W)

U = warmtedoorgangscoëfficiënt (W/m²K)

d = dikte uitgedrukt in meter (m)

lambda-waarde = warmtegeleidingscoëfficiënt (W/mK)

 

R = d / lambda

d = R x lambda

lambda = d / R

 

U = lambda / d

d = lambda / U

lambda = U * d

Voor een U-waarde van 0.24 W/m²K en een lambda-waarde van 0.034 wordt de dikte 0.034/0.24 = ± 0.14 m, 14 cm dus. Ik neem aan dat de kurkpleister niet op die dikte wordt uitgevoerd.

Voor een R-waarde van 2 m²K/W wordt het berekeningetje 2 x 0.034 = 0.068 m = ± 7 cm wat ook nog heel veel is voor een pleisterlaag en zeker meer dan de 3 à 4 mm die ze in de documentatie zetten.

 

 

 

 

Dag Hans,

Als importeur, distributeur en plaatser van onder meer spuitkurk kan ik je het volgende vertellen:

Spuitkurk is een isolerende coating die sinds kort ook in België verkrijgbaar is. Spuitkurk komt uit Spanje en wordt daar reeds verschillende jaren toegepast op daken, gevels, terrassen en ook als decoratieve afwerking binnen.

Spuitkurk wordt in verschillende lagen op bv. een gevel gespoten als isolerende en decoratieve afwerking. Spuitkurk bestaat in hoofdzaak uit kurkgranulaten met een acrylaathars als bindmiddel.

Spuitkurk vormt een waterdicht, dampopen en elastisch membraan dat dankzij de aanwezige kurk ook het bijkomend voordeel heeft isolerend te werken.

Hoeveel isoleert spuitkurk?

Wat de isolatie tegen de koude betreft dien je de verhouding van de dikte van de isolatielaag over de lambdawaarde van kurk (0.04W/mK) te bekijken. Vermits spuitkurk ongeveer 3mm dik is kan je de isolatiewaarde (R-waarde) moeilijk vergelijken met pakweg een isolatieplaat van 80mm dik.

Wel heeft kurk door haar dichtheid de eigenschap temperatuur goed te kunnen bufferen - de zogenaamde warmteopslagcapaciteit - waardoor de warmteafgifte met vertraging verloopt en schommelingen in de oppervlaktetemperaturen aan de binnenzijde veel kleiner zijn dan aan de buitenzijde. Dit bufferend vermogen bedraagt voor kurk 2100 J /(kgK), bij bv. glaswol is dit 1000 J /(kgK).

Wat betekent dit nu concreet?

Spuitkurk zal ervoor zorgen dat de omgevingstemperatuur niet onmiddellijk gaat inslaan op de muren. Hierdoor win je - samen met het feit dat de gevel droog blijft - aan thermisch comfort omdat de koude (of warmte) met vertraging wordt doorgegeven.
In warme landen waar de zon de ganse dag op een gevel schijnt zal spuitkurk de warmte bufferen waardoor de muren niet gaan opwarmen en langer fris blijven (besparing op airco). In koude landen zal spuitkurk wanneer het afkoelt de warmte die opgeslagen zit in de muren (door de verwarming van binnenuit) slechts langzaam afgeven waardoor de woning minder snel afkoelt.

Het spreekt voor zich dat de isolerende werking van spuitkurk niet vergelijkbaar is met vb. een geëxpandeerde kurkplaat van 10cm dik, maar spuitkurk is natuurlijk wel een pak prijsvoordeliger en kan op quasi iedere ondergrond worden ingezet.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Voor meer info over de isolatie-eigenschappen van kurk kan je terecht op http://biocoat.be/page/isolatie-eigenschappen.aspx?slug=isolatieeigensc…

Groeten,

Kristof