warmteverlies berekening versus installatie voorstel vraagje ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik ben hier gewoon vragen aan het stellen, opdat ik het 'systeem' wil begrijpen.
kort samengevat, het warmteverlies bij -15° is 10kW op 260m2 ,of 38W/m2 piekbehoefte met de opwarming van de wereld een temperatuur die we hier nooit meer gaan zien ;-)

Nu stelt chauffagist Buderus 35kW voor, http://www.buderus.be/nl/producten/stookolieketels-en-gasketels/condens…

ik vraag mij af, waarom dan geen Condenserende gaswandketel met ingebouwde boiler, en verbonden aan een zonneboiler van 25KW ? Dit model dus http://www.buderus.be/nl/producten/stookolieketels-en-gasketels/condens…

Dus moet dat echt 3 keer overgedimmensioneerd zijn ? Het argument zou kunnen zijn, met een regendouche heb je wel wat doorstroomdebiet nodig en is 35kW iets aangenamer minder koud douchen... Maar anderzijds zou ik denken dat het boilerke van 200l voldoende capaciteit heeft om de douche te voorzien van warm water ? En moetje nu echt met 30kW hebben om een warmwaterkraan open te doen tijdens iemand onder de douche staat ?

De andere vraag die oppopt is, waarom stelt hij 50.000Watt radiatoren en vloerverwarming voor als je rekent dat de chauffage maximaal 35000Watt kan geven ?
Biedt dat nu voordelen van lagere stookcurve, maar is dat niet een klein beetje overkill ? Is dat normale praktijk, of moet je gewoon gaan voor pariteit tussen chauffage en radiatoren ?

Wat ook opvalt in zijn voorstel is dat hij 2 slaapkamers ruimtes van 1000Watt en 600 Watt warmtebehoefte dezelfde 2000W radiator voorziet, eerder vanuit esthetisch oogpunt dan berekend oogpunt. Geeft dat geen nadeel ? en vang je dat nu echt op met een thermostaat of kan ik beter gaan voor radiatoren die allemaal proportioneel afgestemd zijn op de verwarmingsbehoefte ?

Reacties

BP,

 

Je geeft al uw antwoorden zelf...

 

Gewoon een andere chauffagist zoeken, deze heeft een voorstel gedaan dat goed is voor zijn zakencijfer, maar waar gij niks mee kunt doen.

 

Veel succes met de renovatie.

Paul,

al die vragen moet je eigenlijk aan de installateur vragen. Wij kunnen maar raden naar zijn motivaties (misschien zijn er goede redenen).

ivm radiatorvermogen: de vraag is altijd bij welke temperatuur is dat vermogen.  En dan kom je terug bij installatie-ontwerp; wat is de ontwerp temperatuur van de installatie en wat is het vermogen van de radiatoren bij die temperatuur.

Walter

35kW? Veel te veel dus.

Als je idd met een boiler werkt, dan moet je enkel kijken naar je verwarmingsbehoefte lijkt me.

Wij hebben een 185L boiler die slechts op 42°C staat afgesteld. Dankzij onze DWW en spaardouchekop (max. 6L/min), kunnen wij makkelijk met 3 na elkaar douchen zonder koud te hebben. Dus 1 douchebeurt met regendouche (en zelfs zonder DWW) moet toch wel lukken hé met een boiler van 200 liter (op 60-65°C). Zelfs met 2 na elkaar lijkt me dat geen probleem.

 

PS: zonder reclame te willen maken: een DWW is toch wel bijna een must met een regendouche (verdien je zo terug).

in elk geval:dze tekst is duidelijk

 

voor de radiatoren 

http://app.leefmilieubrussel.be/handleiding_duurzaam_gebouw/(S(siz34u55fpl4ev55rxcwolzt))/docs_NL/ENE18_NL.pdf

Overdimensionering van de radiatoren verbetert het rendement van de condensatieketels omdat ze dan op een lagere temperatuur kunnen werken. Overdimensionering van de radiatoren is nooit nadelig op het vlak van verbruik en comfort, omdat het een werking op een lagere temperatuur mogelijk maakt.   Als men een condensatieketel gebruikt, moeten de radiatoren in een regime van 70°C / 50°C worden gedimensioneerd (maximale vertrek- en retourtemperaturen van het water bij een buitentemperatuur van –8°C) in plaats van in een re gime van 80°C / 60°C. Dit zorgt voor een verbruikswinst van 1,5 tot 2%, dankzij een werking gedurende het hele jaar op een lagere  temperatuur. Een radiator die in een regime werkt van maximaal 70°C / 50°C in plaats van 80°C / 60°C, moet 70% groter zijn. Deze meerkost qua materiaal verdient men in tien jaar terug.      Dus 50.000Watt radiatoren voorzien bij een verwarmingsbehoefte van 10.000Watt kan geen kwaad.Ok daar zijn we aluit.    Voor de verwarming  100% overdimmensioneren levert een meerverbruik op van 10%    

 

Wie deed je verliesberekening? En waarom telt die met -15° ipv -8° of -10°?

Verder vertoont je installateur alle kenmerken van gedrag dat al jaren ingebakken zit bij Belgische installateurs:

-radiatoren overdimensioneren (omdat fabrikant dat zo uitrekende voor hem...)

-radiatorbreedte laten afhangen van de raambreedte ("uw madame gaat dat schoner vinden")

-de reëele behoefte is meestal x2 gedaan (zo speelt met automatisch veilig qua SWW, en komt men altijd uit bij min. 25kw

-bij het horen van "regendouche" wordt het minimum 28kW

-boiler wordt ev. aangepraat voor meer sani comfort, maar dat leidt nooit tot kleinere brander in het voorstel helaas

-koud zal je het nooit hebben, dus steeds een tevreden klant!

-verbruik is een kost voor de bewoner en men neemt nog steeds aan "dat dat toch volledig bepaald wordt door het huis/woongedrag alleen"

 

Mijn vader deed vroeger cv en hij gaf grif toe dat noch hij, noch zijn collega's ooit zélf een verliesberekening maakten. Dat werd "gratis" gedaan door de fabrikanten en de meeste stielmannen zagen dat als "intellectueel bureau-werk" waarvoor ze geen tijd/kennis hadden. Daarbij, niemand leed ooit koud door lekker te overdimensioneren, toch?

En de verbruikskost? Zie hoger: dat is enkel te wijten aan "het huis" en bewonersgedrag".

Ik vrees dat deze praktijk nog 10 jaar kan blijven doorgaan..

 

Nog een paar vragen:

 

1° installeer ik die chauffage beter in de geisoleerde schil in bvb een inkomruimte of in de koudere kelder ? Maakt dat veel verschil ?

2° vloerverwarming: wat is het slankste systeem waar je natuursteen op kunt verlijmen ?

 

Antwoord vraag 1: In de geïsoleerde schil is uiteraard beter, maar dat is relatief: beter buiten het beschermd volume, vlak tegen de grens van het beschermd volume aan en voorzien van geïsoleerde buizen, dan ergens ver weg in een onverwarmde ruimte binnen het beschermd volume... gezond verstand dus. Bij EPB in nieuwbouw moet aangevinkt worden of de verwarmingsinstallatie al dan niet binnen het BV staat: het verschil tussen beiden is meestal niet eens een E-punt verschil. Gesteld dat de EPB-benadering enige realiteitswaarde heeft, is het verschil dus erg klein.

 

Antwoord op vraag 2: Er bestaan systemen waarbij de verwarmingsbuizen in de groeven van de isolatieplaten worden geplaatst, tussen beide een metalen klik-plaat (omega-vormige doorsnede) die de warmte geleidt naar een staalplaat die over het ganse vloeroppervlak wordt uitgespreid. In geval van parket is zelfs geen chape nodig. Misschien bij natuursteen combineerbaar met droge chape-vervangende platen (gipsvezelplaat), maar daar heb ik geen ervaring mee... (in combinatie met dit vloerverwarmingssysteem bedoel ik dan).