wandverwarmingssysteem
Beste,
Ik heb recent een casco appartement aangekocht dat ik nu wil gaan verbouwen. Het betreft een deel van een oud ziekenhuis van 9x9x6m. Er komt een tussenvloer in, maar het geheel moet heel open blijven. Een grote vide (30m²) stelt enkele problemen naar verwarming toe.
De ruimte heeft 6 grote ramen (3x 127cm op 260cm noord, 2x 127cm op 450cm zuid en 1x 127cm op 260cm zuid)
Enkel deze wanden (noord en zuid) zijn buitenwanden. Voor de rest zit ik ingesloten door verwarmde buren.
Vermits het gaat om een gebouw van 1890 krijg je stevige buitenmuren (+/- 40cm metselwerk) maar geen isolatie.
Binnenisolatie is niet echt ideaal, maar ik denk dat ik toch 6 cm rotswol ga voorzien voor een fermacell of rigidur voorzetwand. Er zou een gashaard in de ruimte komen met een vermogen van 7kW. Daarbuiten wil ik graag een wandverwarming op massieve binnenwanden (beetje accumulerend vermogen.)Er is ook een balanssventilatie gepland.
Probleem is een beetje dat de vloer uit houten roostering bestaat. Het is wel een draagkrachtige houten vloer met balken om de 30cm. Hierboven komt een laag van 20 cm schuimbeton. Daarboven cementvloer en verlijmde plankenvloer.
De binnenwanden staan dus op een houten ondervloer.
Ik had graag kalkzandstenen wanden gehad met wandverwarming, maar stel me vragen bij het gewicht.
De wanden zijn 280cm hoog. Misschien kan ik ze op de cementvloer zetten, zodat deze de belasting al wat kan spreiden.
Een ander idee is cellenbeton met een opbouw wandverwarming, afgewerkt met een 3cm dikke leempleister.
M.a.w. zijn er hier experten die een goed systeem, redelijk qua prijs en zelf te plaatsen kunnen aanraden.
Voorlopig zit ik nog in de afbraakfase (te bekijken op http://www.kruijne.be/kasteelpark )
Reacties
Michael
vide's stellen geen probleem naar verwarming toe, je moet enkel de gepaste verwarming toepassen.
" Binnenisolatie is niet echt ideaal, maar ik denk dat ik toch 6 cm rotswol ga voorzien voor een fermacell of rigidur voorzetwand. "
Als je zeker wil spelen, gebruik dan een natuurlijke isolatie (houtvezel, cellulose, wol, hennepvezel,..), dan zijn de risico's vrijwel onbestaand.
" Er zou een gashaard in de ruimte komen met een vermogen van 7kW. Daarbuiten wil ik graag een wandverwarming op massieve binnenwanden (beetje accumulerend vermogen.)Er is ook een balanssventilatie gepland. "
Gashaard met waterkoppeling dan? Want waar haal je anders je warm water voor de muurverwarming (en sanitair water)?
Waarom op een balkenvloer schuimbeton leggen? Dat is toch voor niets nodig? Je hebt net een goeie ondergrond voor je plankenvloer!
Gebruik toch gewoon de gemeenschappelijke muren voor je muurverwarming - eerst wel wat isolatie erachter - met een leempleister, dan heb je helemaal niks nodig. En de paar wandjes die je dan nodig hebt kan je in hout maken, of in metalstud. Niks probleem met gewicht e.a.
Hans
Beste hans,
Die schuimbeton wordt door de verkoper gestort vanwege de slechte akkoustische prestatie van de houten vloer. (er zit nog een appartement onder)
De 6 cm binnenisolatie zou ik wel uitvoeren in een metalstudsysteem met een dampscherm tussen de isolatie en de rigidurplaat.
Vermits ik enkele binnenwanden moet plaatsen (het is nu een lege doos 9x9x6m) wou ik deze uitvoeren met de wandverwarmingsbuizen in opbouw, afgewerkt met een leempleister.
De gashaard dient als verwarming bij kouder weer. Ook een beetje het sfeerelement dat er bij komt kijken. Voor de wandverwarming en de sanitaire warmwaterproductie wordt er een condenserende gasketel voorzien.
In een snelle warmteverliesberekening kom ik aan een globaal isolatiepeil K31.
Ik ben net afgestudeerd als architect en ben geinteresseerd in het energiebewust bouwen. Ik wil dan ook dat mijn appartement zo verbouwd wordt.
Is het mogelijk om samen even het ontwerp en randvoorwaarden te bekijken en het energetisch systeem op punt te zetten?
michael,
voor wandverwarming moet je niet zo fixeren op het principe isolatie/dampscherm/afwerking. bij toepassing van natuurlijke materialen en leem krijg je een heel ander vochttransport/vochtgedrag.
zoals hans zegt is het meest ideale van tegen je "gemene" muren isolerende houtevezelplaten te zetten (bijvoorbeeld inthermo van 6 of 8cm dik), daartegen je wandverwarmingsbuizen, en dan de leem erover.
(foto wandverwarming in opbouw zie http://www.archicd.be/archicd0310N/slides/03.10.n%202005.05.16IMG00035.html)
voor metalstud wanden bestaan er speciale fermacellplaten waarin reeds wandverwamingsbuizen zitten. het afgiftevermogen en rendement is iets lager dan bij wandverwarming-in-leem, maar de installatie is wel veel eenvoudiger. ik zou dit echter niet doen, want als je die wanden NIET gebruikt voor verwarmen blijf je de vrijheid hebben om die later uit te breken en te veranderen
voor K31: heb je daarbij rekening gehouden met de warmteverliezen via de gemene muur/vloer/dak?
voor akoestische isolatie is schuimbeton niet het beste... steken ze er een akoestische mat tussen? er bestaan betere systemen, maar die zijn dan uiteraard veel duurder.
groeten,
christophe.
Christophe,
De fermacell wanden worden niet uitgevoerd met wandverwarming. Het is enkel op enkele binnenmuren dat ik voor de warmtewanden zou kiezen. Ik weet echter niet hoeveel m² ik moet uitvoeren, en ik geloof dat mijn K-berekening een beetje scheef is.
Ik heb in mijn opleiding architectuur welk veel aandacht besteed aan energetische systemen, maar wanneer je het nu voor het eerst in de praktijk moet uitvoeren, dat is wel andere koek.
Het ontwerp is tevens niet alledaags. Ik zou graag eens met een architect die iets meer ervaring heeft in deze zaken samenzitten met het ontwerp. Dit kan natuurlijk vergoed worden?
Michael
michael,
welkom in de wereld van energiebewust bouwen!
de praktijk is inderdaad heel wat anders dan de theorie en het is waarschijnlijk niet alleen met jouw berekening dat er iets scheef zit: de K-waarde is in zijn geheel een foute benadering... gelukkig wordt dit vanaf 1/1/06 al IETS verbeterd met de EPR.
want het is niet alleen de k-waarde berekening die je vermogen bepaald: ook je ventilatiesysteem en zonnewinsten zullen bepalen hoeveel verwarming je nodig hebt, maar dat is al iets moeilijker in rekening te brengen...
groeten,
christophe
Michael
Mischien kan ik je wel een eind op weg helpen, ik weet wel een en ander van wandverwarmling af. Mail me gerust.
Hans