Welk hout voor kepers gebruiken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We willen ons dak isoleren met glaswol. Nu heb ik onze kepers opgemeten en die zijn maar 7 cm dik, graag wil ik min 12 mm glaswol gebruiken en daarna met een folie afdichten.
Nu wil op de bestaande kepers hout timmeren om die 7 cm te vergroten naar bv 14 cm.
Nu zou ik willen weten welk hout ik het best kan gebruiken en waar ik dit het best kan gaan zoeken, rekening houdend met niet rotten, beestjes en dergelijke?

Reacties

Dimitri,

Wat het rotten van hout betreft: dit kan enkel door langdurig kontakt met vocht. Dus bij een waterlek of slecht geplaatste isolatie (condens).

Wat beestjes betreft : hout dat ontdaan is van alle schors en dat goed gedroogd is wordt nauwelijks aangetast door houtworm.

Vooral het drogen is belangrijk: handelaars leveren dikwijls hout dat nauwelijks de tijd gekregen heeft om te drogen. Daarom raad ik je aan om een half jaar van tevoren hout te laten leveren en dit zelf op te stapelen (op 20 cm van de grond en met tussenlatjes werken).

Wat de soort betreft gebruik je best naaldhout: dit is in lange lengtes te verkrijgen en laat zich makkelijk nagelen en zagen. Het weegt ook niet veel.

Ikzelf heb bij mijn dakrenovatie Douglas en Lariks gebruikt
Het goedkopere vurenhout ("epicea") is echter ook geschikt.

Het heeft weinig zin om duurdere houtsoorten te gebruiken, en zeker geen tropisch hout!

Wat de aankoop betreft ga je best direkt naar de bron, nl een houtzagerij. Je vindt er vast eentje in jouw buurt.

Succes nog met je renovatie!

Beste Dimitri,

Douglas is zeer geschikt voor daktimmer én kost in onze contreien evenveel als grenen.

Ik zou eens bekijken of je het niet beter verdikt tot 20cm.

Wanneer het gaat om renovatie, is het vaak goedkoper om te werken met cellulose; rockwool koop je aan 21%btw, cellulose laten inblazen kost je 6%.

groeten

jeroen

nb lees nog eens elders op forum.