Welk E-peil heeft bestaand huis diat ik wil kopen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een laag-energiewoning, ja zelfs een bio-ecologische woning, spreken ons wel aan. Bouwen of verbouwen? Om te bouwen lijkt ons budget momenteel veel te klein. Bovendien lijkt het me minder ecologisch dan verbouwen. België en zeker Vlaanderen is al genoeg volgebouwd en er staan al voldoende panden leeg. Van verspilling gesproken...

We staan op het punt een bestaande woning (rijhuis) van rond de jaren '65 te kopen. Vooral de ligging en de ruimte spreken ons erg aan. Oorspronkelijk ging het om een sociale woning. In '74 hebben de oorspronkelijke eigenaars de vergunning gekregen om wat bij te bouwen. Gevolg: de woning heeft een te groot k.i. voor een klein beschrijf. Maar hoe zit het met het energieverbruik van de woning? De huidige bewoners en verkopers zitten nog maar een half jaar in de betreffende woning, maar hebben indertussen al heel wat renovatiewerken uitgevoerd. Zo bestelden zij reeds nieuwe ramen (dubbel glas en thermisch onderbroken aluminium) al werden deze nog niet geplaatst (de koper wordt geacht deze bestelling over te nemen...). Verder hebben ze het hele woongedeelte op het gelijkvloers betegeld. Gevolg: op hier en daar nog eerder kleine werken na is er nog weinig nodig om het huis echt bewoonbaar te maken. Wel is het verwarmingssysteem (momenteel aardgas) aan vervanging toe. HOE KUNNEN WIJ NOG VÓÓR DE AANKOOP OP EEN BETAALBARE EN SNELLE MANIER EEN IDEE KRIJGEN VAN HET E-PEIL VAN DEZE WONING EN HOE WIJ MITS KLEINE EN NIET TE KOSTELIJKE AANPASSINGEN DIT PEIL EVENTUEEL - INDIEN NODIG - KUNNEN VERBETEREN? Ook bio-ecologisch ben ik altijd op mijn hoede. Ik vermijd graag giftige stoffen in mijn woning. En dit is bij een bestaande woning minder voor de hand liggend en minder controleerbaar door een leek als ik - me dunkt... of kan ik daar toch snel meer over te weten komen en daar indien nodig op eenvoudige en niet al te kostelijke wijze aan remediëren?

Reacties

Veerle,

Ik weet niet of het nuttig is om te weten welk E-peil uw (toekomstige) woning heeft. Dat E-peil is eigenlijk een zeer abstract cijfer. Want het werkelijke energieverbruik van een woning hangt sterk af van variabele factoren (stooktemperatuur, mate van gebruik, aantal bewoners, enz...)
Volgens mij ben je beter af met het advies in te winnen van een expert.
De overheid probeert dergelijke porcedures momenteel te kanaliseren door energiedeskundigen op te leiden, die bevoegd zijn om van bestaande gebouwen een energie-attest (soort van energielabel A+, A, B, enz) op te maken. Er wordt dan een audit opgemaakt van de woning. Voordeel als je deze weg volgt, is dat je tot 400 euro van de expertkosten kunt recupereren via fiscale aftrok.

Je zou alles kunnen terugvinden op www.energiesparen.be/energieaudit
Hetgeen jij nu eigenlijk vraagt, een soort energierapport van de woning, wordt verplicht voor de verkopers tegen 2008.

mvg,
steven

Veerle

1. alle aluminium ramen zijn thermisch onderbroken, maar dat is zeker nog geen garantie dat het een degelijk isolerend profiel is. Ik zo 10 keer nadenken alvorens dat over te nemen.
2. dubbel glas, dat betekend ook helemaal niets. Je mag zeker niets aanvaarden dat hoger is dan U = 1.1 W/m²K.

en last but not least
3. waarom kopen mensen en huis, lappen het op en verkopen het alweer na een jaar?
Meestal is er dan str... aan de knikker, al hebben de meesten wel een goeie verklaring ervoor.

Voor een bestaande woning is dat sowieso erg moeilijk, omdat de meeste gegevens waarschijnlijk niet echt bekend zijn, vermoedelijk weet de verkoper dat evenmin. En je kan niet zomaar door muren zien. Een goedkope en makkelijke manier mag je wel vergeten. Hooguit kan je met de infrarood camera het gebouw eens scannen, maar weet dat je minstens 20° t°-verschil moet hebben tussen binnen en buiten om een enigzins betrouwbaar resultaat te krijgen.
En de bio-ecologische kwaliteit, dat is nog een stuk moeiijker, dan zitten we al bij dure chemische testen en binnenlucht ontleding. En als er een verdacht product is gebruikt in de woning (bestrijdingsmiddelen, verven,...) is dat veelal moeilijk te remidieren, of het moest een PVC-bekleding zijn, die kan je normaliter makkelijk wegnemen.

Ik zou in elk geval zeer op m'n hoede zijn in zo'n geval.

Hans

veerle,

als je budget te klein is vrees ik dat het geen verschil maakt of je koopt of bouwt.

Stefan