warmtepomp met buitenlucht voor de veranda
Ik ben zinners een veranda te plaatsen. Dus veel glas en met een oppervlakte van 75m3.
Kan een warmtepomp op buitenlucht mijn veranda swinters verwarmen als het 0°C is ??????
tot welke buitentemperatuur krijgt men nog een aangename binnentemperatuur ???
Reacties
Luc,
een veranda om in de winter te gebruiken?
een veranda met verwarming ?
is dit echt een goede keuze, waarom niet een gewone verbouwing, een extra kamer bouwen, met deftige bouwmaterialen?
veranda : koud in de winter en heet in de zomer.
Stefan
Luc,
een lucht warmtepomp zal dat wel kunnen ook bij lagere temperaturen (al zal bij -10°C je rendement wel laag worden); echter het is naar mijn mening een verspilling van energie een veranda te willen verwarmen.
Van op een energie forum waar we juist proberen energie te besparen volledig af te raden.
Het is trouwens toch wel een uit te kluiten gewassen veranda met 75m2. Probeer dit eerder te zien als een echte aanbouw, waarbij je zo goed mogelijk probeert te isoleren.
Het eventuele energetische voordeel van een veranda is dat je een bufferruimte creërt die maximaal van zonnewinsten geniet.
Voor het positieve effect mag je je vereranda dan wel niet verwarmen, en moet je er mee leven dat je veranda niet het hele jaar door te gebruiken is.
Walter
ik kijk momenteel ook naar buitenlucht->>>warm water (vloerverwarming) via warmtepomp. heeft iemand voor mij een korte uitleg hoe het in dit geval zit met buitentemperatuur vs electriciteitsverbruik van de warmtepomp (en COP verhouding). als dat ergens al beschreven staat graag een link.
hier in frankrijk kom ik veel aanbieders van warmtepompen (lucht) tegen die de calorien uit de buitenlucht halen. maar is het niet economischer om de binnenlucht te gebruiken, bijv. de binnenlucht uit het woongedeelte (bijv. via ventilatiekanaal) waar onze houtkachel (eigen bos) so-wie-so 's avonds brandt in de winter en overdag vaker wel zon dan geen zon binnenvalt. de winters zijn hier minder hard dan in NL/B, maar de winters kennen wel een significant aantal avonden/nachten met lichte nachtvorst.
Remco,
"hier in frankrijk kom ik veel aanbieders van warmtepompen (lucht) tegen die de calorien uit de buitenlucht halen. maar is het niet economischer om de binnenlucht te gebruiken, bijv. de binnenlucht uit het woongedeelte (bijv. via ventilatiekanaal) "
=> wat je voorstelt zal niet werken. Je haalt je binnenlucht door je warmtepomp en ze zal dan je koude lucht terug uit de warmtepomp terug je huis inblazen?
Ik hoop dat je inziet dat dit onzin is. Als je een kachel hebt, stook dan wat harder en zet de verandadeuren open.
Maar het blijft absurd van een veranda in de winter te willen verwarmen.
Walter
Walter,
het idee is dat de koude lucht niet het huis in wordt geblazen maar naar buiten. de binnenlucht wordt in een vertrek voorzien van calorien dmv zon/houtkachel en de warmtepomp kan dan het verdere huis voorzien van warmte via de vloerverwarming.
ik heb toch een aantal keer gelezen van voorbeelden van lucht-lucht middels de mechanische ventilatie, en ik vroeg me af of dat economischer was dan op basis van buitenlucht.
pardon, correctie:
Walter,
het idee is dat de koude lucht niet het huis in wordt geblazen maar naar buiten. de binnenlucht wordt in een vertrek voorzien van calorien dmv zon/houtkachel en de warmtepomp kan dan het verdere huis voorzien van warmte via de vloerverwarming.
ik heb toch een aantal keer gelezen van voorbeelden van lucht-water middels de mechanische ventilatie, en ik vroeg me af of dat economischer was dan op basis van buitenlucht.
NB. ik ben niet van dat veranda idee (dat was Luc)
Remco,
al de lucht die je buitenblaast moet ook terug binnenkomen (anders zou je huis imploderen). En dat zal de buitenlucht zijn. En die zal nog kouder zijn.
Dus wat je zou doen, is energie aan de binnenlucht onttrekken, diezelfde energie terug verdelen en ondertussen terug koude buitenlucht binnenhalen. Energie opbrengst is (zeer) negatief.
Walter