Inregelen vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Voor onze toekomstige K28 nieuwbouw zijn we qua keuze van radiatoren-op-laag regime naar gedeeltelijke vloerverwarming tot volledige vloerverwarming/wandverwarming gegaan...(zelf plaatsing)
De keuze van ketel is nog open, mogelijks een 13kW Vitodens 300 met WAR-sturing of equivalent.

In de praktijk echter enkele vraagjes...

1) Moet de vloerverwarming ingeregeld worden ? Door het regelen van de debieten door de kringen regel je toch ook de warmteafgift voor een stuk ? Bestaan hier tabellen voor die melding maken van debieten ? Ik kan wel tabellen terugvinden met betrekking op het soort vloerbekleding en de impact van warmteafgift vb.

2) Kan het kwaad bepaalde kringen op de collector gewoon gesloten te houden indien de ruimtes niet echt worden gebruikt (vb zolder) voorlopig ? Of moet het water in de kring een beetje stromen ?

3) Zijn er hier mensen die toch een soort zone-regeling toepassen met kleppen op de collector ? Of is het echt de bedoeling met VV dat gewoon alles blijft draaien constant ?

Groeten,
Jan

Reacties

Voor 1 heb ik geen antwoord maar voor 2 en 3 een vraag.

Zitten de ruimtes die je niet ga gebruiken binnen je isolatieschil? Zoja, kan je evengoed alles verwarmen zonder zone's want het zal toch niets uitmaken. In een K28 zal de warmte zich toch verspreiden over de verschillende ruimtes.

Enigste plaats waar ik twijfel naar de zone instelling is de badkamer. Daar zal het toch wat warmer zijn dan de rest van de kamers en dat is misschien niet interesant om altijd die warmte te hebben (economisch dan)

Gtx, Pierre

Pierre,

Alle ruimtes ziten in dezelfde isolatieschil eigenlijk.
Een badkamer is normaal gemiddeld inderdaad iets warmer gestookt, dus dat is de enige 'zone' die mischien apart geregeld zou moeten worden.
Onze bouw is relatief compact dus mischien maakt het allemaal niet zo gek veel verschil...

Groeten,
Jan

badkamer hoeft niet gek veel warmer te worden gestookt hoor!

wat vooral een "probleem" kan zijn is de zonninstraling: in de living schijnt de zon vollop binnen door het grote raam, maar ondertussen is de keuken koud omdat daar geen zon komt (en nu wil het toeval net dat je het warm wil hebben in de keuken). dan is het misschien wel interessant dat die kring van de keuken op afstand meer open kan worden gezet en de andere kringen gesloten. en dat bestaat: dat de kraan van elke kring op afstand wordt bediend door een kamerthermostaat in die kamer!

maar wij hebben het simpel gehouden: vloerverwarming, waarvan de kraantjes door gebruikservaring zullen worden ingeregeld en dan de rest van hun leven vast blijven staan.
één thermostaat die de vloerverwarming aan of uitzet.

groeten,
christophe

Hi Christophe,

ik dacht dat juist dat met vloerverwarming je dit juist niet had. Want in de living wordt er geen warmte opgenomen en in de keuken wel.

Of hebben jullie de thermostaat in de living, dan heb je wel dat probleem.

Waarom heb je geen WAR? Want daarmee heb je geen probleem.

gtx, Pierre

pierre,

dat van wel en niet warmte opgenomen weet ik niet zo zeker... hoe lager de watertemperatuur hoe minder die oververhitting zal meetellen, maar toch, je blijft water door de vloer sturen dat warmer is dan de omgeving, dus gaat er toch nog energie naar de ruimte verloren gaan?

onze sturing is voorzien met een WAR, maar we hebben voorlopig geen buitensensor geplaatst omdat we de kleine warmtevraag zelf willen regelen (domme controlefreaks die we zijn, ik weet ook dat een war beter is! en toch niet naar mezelf willen luisteren). tot vandaag is dat dus nog ni nodig geweest, maar nu zouden we ze toch al eens bijna mogen aanzetten.

groeten,
christophe