Zonne combi
Wij zijn een huis aan het renoveren.
Staat nu een verslindende mazoutketel.
We hebben zijn tevens een nieuwe ruimte aan het creeren waar we vloerverwarming voorzien hebben, rest van het huis klassieke radiatoren.
Ben al een tijdje zonneenergie aan het bestuderen, maar kom er niet goed uit.
Het combisysteem van Izen lijkt me wel wat zonnepanelen en boiler van 600l (waarvan 200 sanitair). Ik had gedacht om de restwarmte die ik hier uit haal in de vloer te steken (dus vloerverwarming niet naverwarmen) en in deze ruimte ook nog een klassieke radiator tevoorzien. Een condenserende gasketel zou dan moeten zorgen voor de klassieke radiatoren en de naverwarming van het sanitair water.
We zouden opteren om de vloerverwarming niet na te verwarmen, dus niet aan te sluiten op de gasketel, omdat we nogal onregelmatig leven en ik het gevoel heb dat je vloerverwarming konstant moet aanstaan.
1) is dit een realistische optie (de nieuwe ruimte is redelijk goed geisoleerd 55 m³ de rest van het huis niet)
2) Welke condensatieketel is aan te raden.
Zo'n vat van 600L en zonnepanelen, wat geeft dat putje winter, is er dan nog iets van rendement ?
Of is verwarmen met zonneergie zowieso een optie die ik moet vergeten (zoals mijn installateur en zowat iedereen mij probeert diets te maken.
Reacties
Diederik,
Met de opstelling die jij zou willen gebruiken, vrees ik dat je vloerverwarming perfekt zou werken.... "in de zomer"!
Ben geen specialist maar je moet maar eens met de zoekfunktie gaan zoeken naar berichten over vloerverwarming en zonnepanelen.
Je zal merken dat je:
- VEEL m² zonnepanelen nodig hebt (duur)
- een (volgens mij) grotere buffer
Als je geen fan van VV bent, waarom neem je dan niet overal radiatoren ? Sluit die aan op je condensatieketel en gebruik de zonnepanelen puur voor je sanitair water. Dan heb je op z'n minst al zo'n 8-tal maanden 'gratis' warm water.
Yoeri.
Wat youri zegt klopt inderdaad
ik zou echter niet kiezen voor de opstelling die youri voorstelt
Liever condensatieketel met vloerverwarming
dan
condensatieketel met radiatoren + zonneenergie
Uit de eerste installatie zal je sneller profijt halen.
Thomas
Wat yoeri zei klopt,
echter zou zoals gezegt er radiatoren zetten,
daar de rest ook radiatoren heeft. De combinatie van vloerverwarming en radiatoren op een condensatieketel is niet zo gunstig.
Liefst overal vloerverwarming ( of wand) dat is wel het energie gunstige. Echter dat zou betekenen dat je de radiatoren overal zou moeten wegdoen. Daarom plaats er gewoon radiatoren en indien een condensatieketel wordt geplaats , sturing via een WAR.
Een nieuw lage temperatuur ketel op mazout, of zelfs een condensatieketel op mazout, die juist gedimensioneerd is doet je mazout verbruik zakken. Is een alternatief ipv overschakelen op aardgas.
aanvullend op vorig bericht, Mazoutketel is ook te combineren met zonneenergie.
Deze mazoutketels zij ook in wandmodellen te verbrijgen.
Indien je overschakelt op aardgas wil ik je op wijzen dat het buitendienststellen van de mazouttank dient te worden gedaan. Deze buitendienststelling kost ook geld.
Indien je de mazouttank niet zoals wettelijk bepaald buitendienststelt, en ze zou gaan lekken, kan je dit veel geld gaan kosten.Zelfs na verkoop van het huis want dit is een verborgen gebrek indien je de koper niet op de hoogte brengt.
- Overschakeling op gas staat vast. Milieuvriendelijker (en ben mazouttank beu)
- Overal vloerverwarming is geen optie, daar oud huis en is renoveer maar een deel, maar in dat deel heb ik wel al de buizen voor vloerverwarming laten aanleggen.
- Mijn installateur raad mij een Daalderop aan als Condensatieketel, omdat die 2 circuits zou kunnen bedienen. Daar ik vermoed dat deze een ingebouwde boiler heeft, zal deze niet geschikt zijn in combinaite met zonnepanelen. Daar ik ook denk dat vloerverwarming en klassieke radiatoren op 1 ketel aansluiten misschien niet zo evident is was mijn idee om dus de vloerverwarming enkel met de zon te voeden. Is er iemand die zo'n opstelling heeft ? En klopt het inderdaad dat je in de wintermaanden geen enkel rendement hebt. De Ruimte met vloerverwarming is +/- 53 M².
Als ik deze in de winter bv tot 15° kan krijgen dan moet ik maar 5° bijverwarmen (en enkel als ik in die ruimte zit) de andere ruimtes blijven met klassieke radiatoren,die ik ook enkel aanzet als ik thuis ben en in die ruimte zit. Kan je met bv 12 M² zonnepanelen en een boiler van 600l niet een bewolkte dag overbruggen?
Wie gebruikt zonneenergie ook voor zijn verwarming ?
Diederik,
Het is niet zo dat je géén rendement heb in de winter van zonnepanelen en ja, je zal wel een dag (of misschien wel 2 a 3 dagen) kunnen overbruggen als je buffer warm heeft.
Ik denk echter dat je enkele belangrijke puntjes vergeet.
-Je zou een combi-boiler gebruiken, het inwendig vat (of spiraal) wordt opgewarmd door de buffer (deze ontrekt dus warmte aan de boiler).
-Je 53m² zal ook véél warmte trekken uit deze buffer. Heb je al eens uitgerekend hoeveel kW je nodig hebt voor die ruimte ?
Als je die cijfers weet, pas dan kan je gaan zien of het zou voldoen om tot op 15°C te krijgen.
Er zitten hier specialisten genoeg die je kunnen zeggen hoeveel kW je tijdens de winter van ons zonnetje mag verwachten.
Yoeri.