PV-installatie en regelgeving

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
Ik plaats ergens april/mei 18 PV zonnepanelen op het dak van onze woning (2700 Kw piek). We hebben een dubbele elektriciteitsmeter (dag- nachttarief)die zal terugdraaien.
Tragisch is dat niemand ons wegwijs kan maken in wat er met de teveel opgewekte stroom gebeurt...
Nuon verwijst naar Netmanagement en Iverlek, Iverlek verwijst naar Nuon enz. Nuon gaf zelfs aan dat een terugdraaiende meter geen evidentie zou zijn (kan u het zich inbeelden).
Ook de vraag stellen aan ANRE en ODE gaf geen bevredigend antwoord. Enkel 'dat er in de toekomst meerderen zullen zijn in onze situatie'. Toekomstgericht denken betekent dus ook dat je evt. meerverbruik op termijn moet kunnen incalculeren en dat is de bedoeling met een grotere installatie.
Aangezien niemand hierover meteen uitsluitsel heeft vraag ik me af of de tijd rijp is voor een parlementaire vraag hieromtrent. Graag uw reacties!

Reacties

jurn,

die van ons draait al meer dan 4 jaar achteruit, ook zo bij Dirk, Hans, ...

alles wat je teveel produceert gaat naar het net en zo draait je teller achteruit, daarvoor krijg je dus alvast evenveel geld in mindering op rekening dan wat aangerekend wordt voor een kWh

en iedere keer dan je PV-teller 1000 kWh heeft geteld kan je nog een 450 € krijgen bij VREG (groenestroomcertificaat)

veel succes ermee.

Dat nuon zoiets niet begrijpt daar moet jij niet mee inzitten, was bij ons ook zo.

Het is wel goed om op het einde van het jaar wel niet onder "0" te gaan, anders wordt het iets moeilijker, vraag maar aan Dirk

Stefan

Voor alle duidelijkheid hier de regelgeving i.v.m. terugdraaiende meter:
- het Technisch Reglement Distributie van de VREG (voor het Vlaams Gewest) bepaalt dat er compensatie is toegestaan tussen injectie en afname van elektriciteit tot een geinstalleerd vermogen van 10 kW.

Of eenvoudiger: de kWh-meter mag terugdraaien, en de vergoeding daarvoor is het dagtarief, maar alleen voor het deel dat het verbruik compenseert. Voor een woning die systematisch onder 0 gaat (door bvb. een PV-systeem van 3 kWp = 2400 kWh en een verbruik van 2000 kWh) is er dus alleen een regeling voor de eerste 2000 kWh, de overige 400 kWh is te onderhandelen met de stroomleverancier.

Ondanks herhaaldelijke besprekingen van ODE met ANRE en de netbeheerders is er nog geen bevredigende oplossing uit de bus gekomen daarvoor.

- De groenestroomcertificaten zijn wel geldig voor de totale PV-productie, ongeacht overschot of niet, en zonder bovengrens van vermogen. Alle types PV-eigenaars (particulieren, bedrijven, overheden) hebben er recht op.

Wel is de prijs van 45 cent/kWh alleen geldig voor nieuwe installaties die in gebruik worden genomen vanaf 1 januari 2006. De PV-systemen die nu al werken hebben een subsidie van minstens 50% gekregen en hebben allemaal recht op de lagere groenestroomcertificaten van 15 cent/kWh (aanvragen via VREG) en de terugdraaiende meter, toch samen nog altijd ongeveer 30 cent/kWh.

Dus (voorlopig) verlies je voor het deel "onder 0" enkel het tarief van de terugdraaiende teller, niet de groenestroomcertificaten.

Een overzicht van alle subsidies voor PV vanaf nieuwjaar is te vinden op de website van ODE: www.ode.be (zie particulieren > zonnestroom > steunmaatregelen).

Dit stuurt Nuon mij als reactie op de input van Jo Nuyens:

Hallo Jurn,

Dank je wel voor de waardevolle feedback.

Mbt
"- De groenestroomcertificaten zijn wel geldig voor de totale PV-productie, ongeacht overschot of niet, en zonder bovengrens van vermogen. Alle types PV-eigenaars (particulieren, bedrijven, overheden) hebben er recht op."
Wie en Hoe wordt de totale PV-productie gemeten ?

Mbt

"de overige 400 kWh is te onderhandelen met de stroomleverancier"
Nuon Belgium heeft op dit ogenblik reeds contracten voor aankoop van op duurzame wijze geproduceerde elektriciteit. Het gaat wel over firma's die beschikken over eeen WKK, met een aparte injectieteller en die gebaseerd is op kwartierwaarden.

Maar, er is hier een solide basis voor meten en afrekenen.

Met andere woorden: is er geen solide basis voor PV-opwekking?
Dank voor uw replys,
Jurn

Sinds 2002 is het in het subsidiereglement voor PV (vroeger 50%, volgende week 10%) verplicht om een aparte kWh-teller (type Ferraris of elektronisch bvb. op DIN-rail) te installeren, die de geproduceerde hoeveelheid PV-stroom meet na de omvormer (dus aan wisselstroomzijde). kWh-meting ingebouwd in de omvormer komt niet in aanmerking.

In het najaar heeft ODE nog een bespreking gehad met ANRE, VREG en netbeheerders over de ijkingsklasse van de meter en de eventuele taak van het keuringsorganisme om de meter controleren en te verzegelen. Dit is nog niet helemaal geregeld, maar als dat gebeurt, is er een ondubbelzinnige meting mogelijk.

Bovendien moet elk PV-systeem erkend worden door de VREG, dat dus steekproefsgewijs de mogelijkheid heeft om te checken of opgegeven certificaten wel realistisch zijn in relatie tot het opgestelde vermogen (2 certificaten van 1000 kWH per jaar voor een PV-systeem van 1 kWp is teveel van het goede...)

Voor vermogens groter dan 100 kW (PV op bedrijfsdaken bvb.) is de algemene meetcode van kracht, die gescheiden meting van injectie en afname door de netbeheerder oplegt.

Jo,

stop er nu toch eens mee om onwaarheden te vertellen : "Of eenvoudiger: de kWh-meter mag terugdraaien, en de vergoeding daarvoor is het dagtarief, maar alleen voor het deel dat het verbruik compenseert."

Ik merk ieder zomer dat de telelr ook terugdraait na 9 uur 's avonds en dat ik dus nachttarief ontvang voor deze opbrengst uit PV !!!

Stefan

Onwaarheden: een zwaar woord voor een kleine onnauwkeurigheid, namelijk dat PV bij terugdraaien van de meter strikt genomen het "metertarief" krijgt (dagtarief, nachttarief, gunsttarief, bedrijfstarief, weekendtarief enz.).
Om eenvoudig te rekenen veronderstellen we dat het tarief meestal het dagtarief is (de opbrengst in de zomer van een zuidelijk gericht PV-systeem na 21 uur op nachttarief is minimaal wegens zeer schuine lichtinval ofwel de zon "achter de panelen".)

Jo,

daarom gebruik ik jusit de term "leugens" niet. Je moet dit vooral niet persoonlijk opvatten.

Maar de boodschap is : PV en andere alternatieven worden in België nog altijd stiefmoederelijk behandeld.

Stefan

Hallo

Ik ben ook benieuwd wat er bij ons gaat gebeuren met de meterstand want er is namelijk het volgende gebeurt.
In oktober zijn bij ons de pv panelen geplaatst en in oktober overgegaan van dagtarief naar dag/nachtarief waarvan de oude meter stond op 23500 KWH en de nieuwe op 58 56 KWH, trek daar 2000KWH van af en wat krijg je dan:998058 KWH op de meter. Ze zullen bij de afrekening bij essent nogal ogen trekken van 23500 NAAR 58 en dan weer naar 998058.
Ik zal ze het weer moeten gaan uitleggen.

Heeft iemand een idee wat er hier verder rond dient te gebeuren om dit een 'zetje' te geven?

Ondanks herhaaldelijke besprekingen van ODE met ANRE en de netbeheerders is er nog geen bevredigende oplossing uit de bus gekomen daarvoor. Jo Neyens, ODE

beste ,
het er iemand informatie betreffende de rendabiliteit van een Pv installatie. Rekening houdend met zoveel mogelijk factoren

met dank

Hallo,

Ik ben aan het onderzoeken om eventueel met een eigen zaak te starten rond installatie van pv-installaties / zonneboilers.
Ik merk vooral dat het nu zaak is van de interesse te wekken bij potentiele klanten en dit door juiste informatie te verschaffen. Ik heb er mij al zelf grondig in verdiept en wil je gerust een antwoord bieden, is wel niet in 1, 2, 3 allemaal uitgelegd.

Neem alvast eens een kijke op mijn blog, en vooral dan bovenaan rechs ivm links : www.bloggen.be/zonne_energie

In jouw geval kan je het best eens surfen naar www.vreg.be en groenestroomcertificaten item eens doornemen. Voor ELKE kWu die je opwekt met je pv-installatie krijg je 0.45 Euro. Dewe kWh's worden gemeten door een elektronische teller (wordt geplaatst bij elke door een installateur geplaatste pv-installatie). Deze tellerstand geef je maandelijks bij voorkeur door via internet.

Laat je me iets weten?

Groetjes,
Nico

wanneer men de pv installatie zelf plaatst kan men dan ook een aanvraag doen bij de vreg voor groenestroomcertificaten ? of moet de installatie altijd gebeuren door een erkend installateur ?

met dank