Koeling met regenwater?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

we hebben voor 15.000 l regenwaterputten gestoken, en naar het schijnt is de temperatuur daarvan altijd rond de 13 graden C, ook 's zomers.

Bestaat er iets om dit regenwater te benutten om een deel van de woning af te koelen, als goedkoper en energiezuiniger alternatief voor een airco?

Ik ben het volgende idee ooit tegengekomen: een dunne koperbuis rond een ventilator 'spiralen', daaraan een kraan met regenwater op aansluiten, en de afvoer terug naar de regenput brengen.

Heeft iemand hier ervaring mee? Of zijn er commerciele oplossingen? Of bestaan er koelvinnen als alternatief voor de koperbuis?

Bedankt,
Stef

Reacties

Geachte,

Het water zal in de zomer opwarmen, zeker als het eens geregend heeft zal dit regenwater de temperatuur aannemen van dat moment.
Koelen via een ventilator vind ik helemaal gek. Je gaat enorm veel eli gebruiken en weinig effect.
Best een koelvat plaatsen en deze met een koelgroep dan koelen tot 12°C dan heb je eigenlijk een airco op water.

Hans V.

EN uw regenwater groen/vol algen!

Hallo Stef,

ik loop al een tijdje met hetzelfde idee rond.
Ik heb een regenput van ca 7000 liter inhoud waarvan ik vorige zomer al eens een paar keer de temperatuur gemeten heb; wel een paar graadjes meer dan 13°C. Ik wou eigenlijk enkel de slaapkamer (met muurverwarming) in de zomer (wat)laten afkoelen door een warmtewisselaar (x aantal meter koperen buis?) aan te brengen in de regenput en dmv kranen een gesloten circuit te maken doorheen mijn menggroep. Daardoor zou er enkel het verbruik van de circulatiepomp (46 tot 90 W) overblijven en dit enkel gedurende een zeer beperkte tijd (zeg maar de periodes dat het meer dan 22 a 23 graden warm is in de slaapkamer). Volgens een vriend die koeltechnieker is, moet dit lukken alhoewel het koelvermogen van de regenput wel beperkt is.Ik heb alvast de aftakkingen en de kranen reeds geplaatst!

Eric

PS: ik heb vroeger reeds geexperimenteerd met jouw idee van "ventilator en warmtewisselaar": werkt inderdaad maar zeeeeeeeeeer beperkt, dus eigenlijk niet bruikbaar. Je kunt dan beter "de vloer dweilen met nat" en gebruik maken van de "verdampingswarmte"!

De inergieinhoud van dat water kan je berekenen, elders op dit forum hen ik daar al voorbeelden gezien. Volgens mij is dit verloren moeite. Komt daar nog bij dat als je je regenwater nuttig gebruikt (tuin, wc, was..) ga je in de warmste periodes juist de laagste waterstand krijgen, dus weer minder effect.
Ik denk dat je dan beter moeite en tijd kunt steken in verluchting via een AWW...

Ik zal het nog eens herhalen...

Groen water in de toiletjes van uw madammen!

Hoeveel KWh denken jullie uit dat water te halen?

Van 13°C naar 20°C... of ga je met 30°C muren afkoelen?

Duur idee met heeeel slecht rendement!

Jeroen

Allen

Bouw verstandig, en dan heb je geen koeling nodig!

Hans

Hans,

jij zal het waarschijnlijk wel weten, maar is dat nu echt zo dat je bij meer dan 25° c toch binnen een fris klimaat kan creëren zodanig dat je 's nachts niet ligt te puffen in je bed.

Mijn woning (1° verdiep bijna klaar) bestaat uit silicaatsteen (vol) en haalt een K25 kwa isolatie. Er zijn geen ramen op het zuiden en het dak bevat cellulose.
Ik stel de vraag omdat wij in ons huidig appartementje gerust een paar keer 35° c gehaald hebben deze zomer en dat is 's nachts niet leuk.

Ha, wij halen 's nachts soms 40°c en meer. Vindt dit toch plezant (1 a 2 uur)

Luc

Met de juiste maatregelen kan je zonder koeling de zomer door. In mijn huidige woning met wat zonwering en met het grootste raam op het zuiden is de max. temperatuur ooit (drie zomers geleden) 27.7 graden (geijkte digitale thermometer). Ik heb geen AWW, en een koepel 1.3 * 1.3m in de keuken zonder zonwering. Dus nog ver van ideaal, maar best leefbaar.
Dus ja, het kan zeker. Met zonwering op m'n koepel en een AWW zal ik de t° zeker nog wel een graadje naar beneden krijgen. Let wel, zodra het warm wordt houden wij ramen en deuren potdicht, anders lukt het niet.

Hans

Bedankt Hans D.

Bij ons zou het dan nog beter moeten zijn. Dat is toch weer een
motivatie bij om er tegenaan te gaan.

Die regenwaterput zal direct warm zijn en dan is het gedaan met koelen.
Ik heb wel geëxperimenteerd met putwater (17° en onuitPUTtelijk).
Resultaat 0.0
De vloer en de radiators stonden vol condens en toch zakte de temperatuur bijna niet.
Koelen doe je in of aan je plafond en opname van waterdamp, anders wordt het zeer vochtig.

Ik denk niet dat dit concept echt gaat lukken.
Wat wel zou kunnen is het principe wat ook voor een AWW word gebruikt:
slang diep in de grond leggen.
Ik heb dit ooit ergens gezein, maar dit lag wel onder HEEL de tuin. Ik dacht ca. 3km leiding van 22mm.

Goed isoleren lijkt me eenvoudiger,goedkoper en beter voor het milieu.