Effectief investeren in energiebesparing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste vakmensen,
Al een tijd rijst bij mij de volgende vraag.
In de zoekfunctie vind ik niet wat ik zoek dus maar even een nieuw onderwerp.

Niet iedereen heeft hetzelfde budget beschikbaar, en niet iedereen kan nieuwbouw betalen. Mijn vraag is, hoe met een bestaand budget, je geld zo effectief mogelijk kan worden besteed:

Bij een budget van 100 euro:
tochtstrippen plaatsen? 1 raampje vervangen voor K1.1 glas? Als je al tochtstrippen hebt, kun je naar optie 2, enz.

Wat is het meest effektief als je:
500 euro beschikbaar hebt?
1000 euro
2000 euro
5000 euro?

Veel hangt af van wat er al aanwezig is in je huis maar dan kun je een volgende verbetering met hetzelfde budget toepassen.
Antwoorden zijn een nuttig advies voor iedereen die wat aan zijn situatie wil verbeteren.
Graag veel commentaar!

Groeten,

Hans van Andel

Reacties

Beste Hans,

Soms heb ik het idee om een bedrijfje op te gaan richten zoals nu in nederland je het energie prestatie advies wordt gegeven.

Ik heb vaak het gevoel dat juist de meneer of mevrouw met de dikke beurs het meeste doet aan investeringen op het gebied van energiebesparing.

Het mooiste zou zijn de mensen die geen warme maaltijd kunnen betalen omdat die gas of olieprijs zo hoog, te adviseren en te helpen met eenvoudige hulpmiddelen zoals tochtstrippen.

Misschien is het een idee om een tweedehands bouwmaterialenhandel te beginnen met allerlei isolerende produten.

Met jouw idee van 100-1000-2000-5000 euro zou je een computer progamma kunnen maken met de leveranciers erin en de isolatiewaarden van isolatiemateriaal of opbrensten van verwarmingsinstallaties.

Groetjes,

Dirk

Vibe gaat dit jaar voordrachten (infoavonden) geven met als titel :

Hoeveel energie kan ik besparen met een investering van 0, 10, 100, 1000, en 10 000 euro.

Allen daarheen zou ik zeggen.

dirk

Ik heb op het het forum van een andere website een gelijkaardige vraag gesteld. Mijn vraag hield in: wat als je een nieuwbouw wil plaatsen voor 100.000 € (zelfbouw), welke materialen gebruik je dan en welke energiebesparende maatregelen tref je dan? Werd bijna in de grond geboord door sommigen wanneer er gesteld werd van voorzieningen te treffen voor papiervlokken in het dak. Ik bedoel dus wel dat er bij iemand alles voorzien werd qua dakopbouw maar het effectieve inblazen gebeurde pas later.
Is inderdaad niet optimaal vermits je veel energie verliest door het dak maar toch beter voorzien, dan helemaal niets ...

Bij ons kunnen ook niet alle investeringen onmiddellijk gedaan worden, dus worden er verscheidene keuzes gemaakt (veel zelfbouw): isolatie wordt volledig zelf geplaatst (wel 10 vloer, 10-15 muur, 25 dak), AWW wordt normaal gezien onmiddellijk geplaatst, ventilatie-unit zal voor later zijn en ook de zonneboiler zal waarschijnlijk moeten wachten. Ook al zijn de premies bij ons in de gemeente vrij interessant

http://www.bouwteamwoning.be/

kan daar een antwoord op geven.

Stefan

Stefan

Heb snel even op de betrokken site gekeken.
Ik lees bij optimaal geisoleerde zolder:
18cm wol, houtvezelonderdakplaat, ramen glas 1.1, dakvlakvensters 1.3, daar kan ik mee leven, al zou ik cellulose verkiezen boven wol. Maar daarnaast ook 8 cm in de muren en 6cm in de muren van de dakkapellen, vanwaar dat onderscheid is me niet duidelijk. Maar dan staat daar ook nog: 3cm eps voor de bovenkant van de dakkapellen! Begrijp jij dat?
Ik heb niet verder gezocht, maar als daar nog zo'n hoop twijfelachtige dingen in staan, zou ik die website toch niet vermelden.

Hans

bouwteamwoning is inderdaad niet ideaal.

het is voor DIE investeringen dat het EAP er is: energieadviesprocedure. je laat je huis in de PC invoeren door een energieadviseur, en dan kies je wat je wil veranderen en kan hij het geraamde minverbruik aflezen van de PC. zo kan je per investering de terugverdientijd berekenen.

het PCadvies kost wel een 700 à 800 euro... dus daar gaat al het eerste deel van je budget.

de tips van VIBE zijn al een goed begin.

of laat een architect langskomen die veel ervaring heeft met isolatie. op dit forum is al één goedkope tip gegeven: een spanfolie VOOR je enkelglas: het maakt voor 14 euro je raam dubbelglas, betere prijs/efficientie bestaat bijna niet.
via klimaatwijken kan je zo ook al wat nuttige tips voor de kleine besparingen krijgen, vele zijn zelfs tips van O euro.

groeten,
christophe

Hans,

100% terecht, maar ik vind volgende zaken goed :

begrijpbare taal ook voor niet prof's

duidelijke bedragen en vergelijking tussen bedragen

heel gemakkelijk voor een snelle simulatie

zowel bouwen als verbouwen

veel betere site heb ik nog niet gezien op dit gebied. of help jij mij eraan?

Stefan

Stefan

Ik had maar eventjes op de site gekeken en schuin dak aangeklikt. Heb daarstraks nog even een blik erop geworpen en vastgesteld dat die 3 cm voor de dakkapel overal staat, vermoedelijk een vergetelheid dus.

" veel betere site heb ik nog niet gezien op dit gebied. of help jij mij eraan "
eerlijk gezegd, ik surf niet op dat soort website's en kan er dus geen ooredeel over vormen. Ik moet eens effe tijd maken en alles grondig doorlezen. Helpen, wat voor hulp verwacht je van me?

Hans

p.s. blijft spijtig dat we niks als energiesparen.be hebben voor alles wat bouwen aangaat, dus 1 site met het energieforum maar ook andere relevante dingen zoals bouwteams enz.