actie warme pull

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Deze week werd in de scholen een actie ondernomen om zich ervan bewust te maken dat het met een paar graden minder ook kan. Daarom werd verzocht een dikkere pull aan te doen.
Een lovend initiatief. Maar ik denk dat nu alles weer bij het oude is. Stoken maar ... met de deuren open. Het is toch maar de gemeenschap die de kosten betaald, of toch voor een groot gedeelte. Ik stel vast dat, nu tijdens de wintermaanden tal van grootwarenhuizen, gewoon de deuren laten openstaan. Dit werkt naar het schijnt meer uitnodigend. Ook tal van kantoorgebouwen blijven buiten de kantooruren (nacht) verlicht. Het kan niet op. Dergelijke onkosten zijn blijkbaar te verwaarlozen. Maar ondertussen moet er wel energie worden opgewekt om al dat licht en warmte te produceren. En moeten we niet zuinig zijn op al onze grondstoffen.
En dan ook nog ons overdreven verlicht wegennet ...

Reacties

en dan zitten hier sommigen te zeuren over het "GIGANTISCHE" warmteverlies van een rolluiklint!

Beste Frans

wij (=stad Leuven) hebben dit stookseizoen een actie gelanceerd naar de Leuvense handelaars, met de vraag om de deur gesloten te houden. Een meerderheid doet dit sowieso. De actie had een dubbel doel: de winkelier overtuigen om de deuren gesloten te houden en de klanten erop attent maken dat het absurd is in putje winter de deuren van een winkel wagenwijd open te zetten.

Winkeliers die hun deuren laten openstaan konden mits motivatie een thema-audit winnen, en een premie van € 2.500 voor het aanpassen van hun winkeldeur (bijvoorbeeld automatiseren).
Geen enkele winkel was bereid op dit voorstel in te gaan.

Een 60-tal winkeliers doet wel mee met de actie. Een aantal sloot ook effectief de deur. De reacties van de deelnemers zijn positief:
-géén omzetverlies!
-klanten winkelen in een tochtvrije winkel
-personeel ervaart een comfortverbetering
-energiewinst is nog niet berekend, maar zal er logischerwijze wel zijn.

Volgend stookseizoen herhalen we de actie en hopen we op meer deelnemers.
Meer info: http://www.leuven.be/showpage.asp?iPageID=87

je moet zo een acties in een groter kader zien! tis tegenwoordig dagelijks in het nieuws of op TV, en je voelt dan ook dat de mensen meer en meer bewust worden!
en dan komt het: die schooldirekteur is ook een mens, en die zijn frank valt dan ook, en bij de volgende verbouwing gaan zij dus ook beter isoleren. en zo zal STAP VOOR STAP het energieverbruik kunnen dalen.

we hebben veel van die kleine initiatieven nodig om de meute wakker te maken! weet dan 1° minder je verbruik met 7% kan doen dalen. als al die ouders dat dan thuis ook doen, dan zal belgie 7% minder verbruiken? dan voldoen we ineens aan de norm denk ik!

zo een acties schieten hun doel dus NIET voorbij: het is een sensibilisering. meer en meer mensen vragen naar isolatie en vragen naar een lagere stookfactuur, dus zo een sensibilisering werkt toch hoor (al is het soms traagjes)

groeten,
christophe

en vele kleintjes maken één groot. een man met 999.999 euro op zijn rekening mag zich GEEN milionair noemen... dus als elk huis zijn rolluiklint zou afdichten dan kunnen we misschien net dat laatste tikkeltje besparen

Wij zijn gisterenavond naar de voetbal (anderlecht) gaan kijken, ge moest eens weten wat voor energie ze daar moeten inpompen om al die verlichting te laten branden.
Als ze de matchen nu overdag zouden spelen denk ik dat er toch een redelijke besparing zou zijn.
(En dan ik maar vitten op mijn man dat die de verlichting overal in huis nutteloos laat branden)

Laat die kindjes allemaal eens met de fiets naar school komen ipv met de wagen.

Zal véél beter zijn voor de kindjes en het milieu dan de verwarming 3 graden kouder te zetten.

Eens ze dat doorhebben zullen ze de verwarming zowiezo lager zetten.

en ook vandaag is verbruik weer in het nieuws
zweden en USA willen onafhankelijk van olie worden! en zweden promoot pellets

twas alleen lomp van hem om niet te antwoorden op de vraag "zijn er dan nog pellets als alle hout is omgekapt?". want: hout is nagroeibaar!! boompje planten na het uitdoen, en 5 jaar later geeft diezelfde plaats weer pellets
olie is NIET nagroeibaar: nu oppompen en dat groeit niet meer bij.
en als iedereen het energiezuinig doet kunnen we gemakkelijk met een goed bosbeleid op pellets verwarmen!! dan moeten we wel goed isoleren... ons huis verbruikt aan houtpellets een equivalent van 750 liter stookolie per jaar (we stoken dus effectief op pellets, maar als we mazout zouden hebben genomen was het 750 liter per jaar geweest). één van de aannemers die deze week in ons huis is komen werken verstookt 7000 liter stookolie per jaar!! dus als we allemaal als hem blijven verbruiken gaan we inderdaad niet genoeg pellets kunnen produceren... eerst energiezuinig bouwen, en dan kan je gemakkelijk zonder aardolie verwarmen.

en nu nog hopen dat er binnenkort een heel betrouwbaar systeem komt om op koolzaad of zo te rijden...

groeten,
christophe

meeste scholen hebben nog enkel glas, geen isolatie, oude stookketels, ... ook andere overheidsgebouwen

Stefan

het klopt dat er niet zuinig genoeg omgegaan wordt met energie. Privé, openbaar, overal. Laat de energie prijzen maar stijgen, dan gaat het zichzelf oplossen, en ons milieu wordt er beter van. Wij armer? neen, we worden zo spaarzamer.

Tijdens de Dikke Truiendag (DTD)hebben 725 scholen samen meer dan 156 ton minder CO2 uitgestoten door de verwarming een graadje lager te zetten (224g CO2 minder per leerling en per graad) én door meer met de fiets naar school te komen (200g CO2 minder per km afgelegd per fiets).
Wat Nevermore zegt klopt dus: als alle leerlingen en leerkrachten met de fiets naar school komen besparen we een veelvoud aan energie. De fietsactie leverde echter slechts 4 ton minder CO2 op.
Met deze actie wil Milieuzorg Op School de scholen, de leerkrachten, de leerlingen en de beleidsmakers herinneren aan het Kyoto-protocol dat op 16/02 jarig was en dat we nog één en ander te presteren hebben tegen 2008-2012.

Deze dag brengt van alles teweeg in scholen: sommige scholen ontdekken dat ze regelklokken hebben om de werkingstijden van de CV te regelen, andere scholen ervaren dat een graadje minder niet minder comfortabel is (hun verwarming staat al lager sinds de vorige editie van de DTD), de leerlingen en leerkrachten worden gesensibiliseerd over REG, ...

Milieuzorg op School biedt de scholen die in het MOS-project willen stappen de mogelijkheid om op een continue manier aan energiezorg te werken op school: meterstanden bijhouden en interpreteren, een energie-audit doen, ... en dit alles met de leerlingen.

Morgen evalueren we de actie en wat Christophe zegt neem ik zeker mee naar de evaluatie: 'als ze thuis de verwarming een graadje lager zetten besparen we in België ook 7%'; ook minister Peeters heeft onze actie opgepikt en wil ze ook in bedrijven, huishoudens edm promoten. Minister Vandenbroucke wil dat een DTD overbodig wordt dankzij zijn extra REG-subsidies voor het onderwijs, ...