ONTWERP VERWARMING OK?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben bijna klaar met het ontwerp van de verwarming en warmwatervoorziening van onze woning. Dankzij dit forum zo efficient mogelijk in de mate van het mogelijke (renovatie)

- Ventilatie: met warmterecuperatie en eventueel later AWW (Orcon 300m³/h)
- LTV met radiatoren ontwerptemp 55/45°C
- Warmte verliesberekening volgens forum: 8,5kW
(geen rekening houdende met koudebruggen)
- Gasketel Elco Thision HR top, 17kW modulatie 3-17kW
- Warm water: Boiler ACV SMART E160l (backup met elektrische weerstand)
- Regeling: WAR met open therm in referentieruimte

Graag bevestiging dat bovenstaande installatie een goede keuze is of niet.
Commentaar altijd welkom!

Vriendelijk bedankt,
Ruben

Reacties

Ruben,

Ik zou enkel uw boiler veranderen, de rest is een keuze die u zelf moet maken.

ACV heeft een slechte isolatie rond zijn boilers

Hans V.

Hallo,

Boiler is inderdaad iets waar ik het minst zeker van ben maar ik ga af op de vele voordelen van het tank in tank concept? Wat zijn goede alternatieven?

Vr.groeten,
Ruben

Ruben,

Ziet er allemaal goed uit. Maar ik zou zeker zorgen dat je een boiler neemt met een tweede warmte wisselaar, zodat je later ook zonnepanelen zou kunnen aansluiten.

Walter

Ik heb ook deze ketel op het oog: thision 17kW.

Maar als ik kijk in de folder dan moduleert die tussen 5,4 en 17,5kW. dus in feite moduleert die minder sterk dan de 25kW versie?

Het algemeen verbruik zal misschien wel lager liggen van de 17kW maar ik vind het wel een beetje flauw, of is dat een drukfout in de folder?

Hallo,

dit is een drukfout. (info Elco)

Vr.groeten,
Ruben

Hallo,

na prijsvraag van installatie blijkt bruto totaalprijs onderstaande items +/- 4400€ te zijn

- Gasketel Elco Thision Duo HR top, 17kW modulatie 3-17kW
- Warm water: Boiler ACV SMART E160l (backup met elektrische weerstand)
- Regeling: WAR met open therm in referentieruimte

Nu stelt men voor ipv bovenstaande installatie gewoon 2 ketels te plaatsen. Eén voor vloerverw,één voor radiatoren, en de 2 warmtewisselaars samen te hangen voor sanitair warm water.

'k Vind dit zelf nog zo geen slecht idee, iemand reactie?

Vriendelijk bedankt,
Ruben

Ruben,

waarom wil je absoluut vv en radiatoren ?

walter

Inderdaad, deze beslissing ligt al vast.

Vr.groeten,
Ruben

Ruben,

Maar waarom wil je vv en radiatoren?

Walter

Nog even terugkomend op je vraag ivm het plaatsen van twee ketels.
Op zich vind ik het zeer absurd om vv en radiators te plaatsen. Zeker in een woning die maar 8.5KW warmtevraag heeft.
Nu als je dat absoluut wenst dan is het idee van het plaatsen van twee ketels niet zo gek. 1 ketel is immers niet in staat om met een hoog rendement en lagere temperatuur vv te voorzien en gelijktijdig hoge temperaturen voor radiators.
Voor een slechte oplossing voor verwarming (2 circuits op verschillende temperaturen) zijn twee ketels dus niet zo gek. Alleen ook 2 keer zo duur. Allemaal redenen om misschien toch maar die radiators buiten te gooien...

Walter

Ruben, de meest prangende vraag; wat kost dat dan, die twee ketels?

-Nu stelt men voor ipv bovenstaande installatie gewoon 2 ketels te plaatsen. Eén voor vloerverw,één voor radiatoren, en de 2 warmtewisselaars samen te hangen voor sanitair warm water.

'k Vind dit zelf nog zo geen slecht idee, iemand reactie?-

Het is toch niet de bedoeling om de heren installateurs in de kaart te spelen? Primair de ecologie, en de daarmee samenhangende economie. Daar kan je je project al aardig mee financieren…

en de tweede:

- Regeling: WAR met open therm in referentieruimte –

Open therm is een communicatie protocol. Volgens het een of andere computerbus systeem. Heeft geen moer met de referentie ruimte van doen (gewoon komma vergeten/ weggevallen, veronderstel ik maar weer eens).

Kies voor een zuivere WAR, beslist geen modulerende thermostaat of modulerende ketel op retour water temperatuur.

- Nog even terugkomend op je vraag ivm het plaatsen van twee ketels.
Op zich vind ik het zeer absurd om vv en radiators te plaatsen. Zeker in een woning die maar 8.5KW warmtevraag heeft. –

Ik niet!

Meer dan drie jaar forum (zover ben ik terug geraakt) om aan een ketel te geraken , die een beetje gepast aan die 8,5 Kw komt. Ga jij dr twee neerzetten!

Dat is pas absurd!

-Nu als je dat absoluut wenst dan is het idee van het plaatsen van twee ketels niet zo gek. 1 ketel is immers niet in staat om met een hoog rendement en lagere temperatuur vv te voorzien en gelijktijdig hoge temperaturen voor radiators.-

Jawel, die gelijktijdigheid is niet aan de orde. De radiatoren vragen slecht gedurende een korte tijd een hogere aanvoer temperatuur. Met een simpel voorrangsregeling/ c.q. cascaderegeling krijgen de radiatoren voorrang. Door het accumulerende vermogen heeft het VV-circuit niet direct voeding nodig, en komt aan de beurt als het radiator circuit voldaan is.

-Voor een slechte oplossing voor verwarming (2 circuits op verschillende temperaturen) zijn twee ketels dus niet zo gek. Alleen ook 2 keer zo duur. Allemaal redenen om misschien toch maar die radiators buiten te gooien...

Walter-

Dat dus absoluut niet doen, smijt niks buiten! Alles wat je weggooit ben je kwijt, en is ecologisch niet verantwoord.

Doe eens wel gek, zet je creativiteit eens in werking, neem afscheid van de gevestigde orde en denkpatronen en besef dat je retour van je radiatoren misschien wel een heel gepaste aanvoer is voor je VV.

Leuk mengbalkje, verticaal (evenwichtfles met min 4 aansluitingen), aanleg thermostaatje en by- pass klep.

Nou, en je HR- ketel doet haast niet anders dan condenseren.

Dat kan ook niet anders in Holland, anders mag het ook geen HR- ketel heten. M’n eerste concept werkt al vanaf 1984 zo. En daarna zijn al meerdere vrije variaties ontstaan.

Basis principe:
- Radiatoren zo groot mogelijk,
- Kring gevel radiatoren,
- Open haardwisselaar,
- Kring binnen radiatoren,
- Vloerverwarming,
- Tapwatervoorverwarming.

Groet, Cp

Ps, hoe wil die instalateur dat nu praktisch uitvoeren met je tapwater(SWW)?
Ben benieuwd!

Walter,

Ik denk hiervoor al enkele maanden na en we hebben de keuze gemaakt voor radiatoren owv prijs en technische haalbaarheid. De radiatoren zijn geselecteerd op 55/45°C en met een ketel met iets meer vermogen is het dan ook mogelijk om indien noodzakelijk snel bij te warmen op 75/65.
Optie is natuurlijk enkel radiatoren, maar het comfort van vloerverw heeft toch de voorkeur genoten.

Test,
Voordelen:
De prijs van 2 ketels + toebehoren is +/- 3500€, waarbij ook de bedrijfzekerheid een troef is. Steeds warm water en nog iets van verwarming bij uitval.Het sanitair WW wordt dmv Tichelmann principe aangesloten dwz dezelfde lengte van leiding tot de centrale toevoer.(debiet verdeeld in twee)Voordeel is enkel verbruik bij afname van WW in vgl met boiler
Daar we in 2 fases de woning renoveren is het mogelijk, om eerst één ketel te kopen en later een tweede bij de plaatsen voor de uitbouw met vloerverw.

Nadelen:
Geïnstalleerd vermogen dubbel zo groot, twee schouwen, twee x ketelverliezen, 2x blazer,...

Het idee van retour radiatoren gebruiken voor vloerverw was ook al bij mij opgekomen, maar dit zag ik praktich niet goed zitten.(alhoewel het misschien nog meevalt?)

Vr.groeten,
Ruben

Ruben

als prijs en 'technische haalbaarheid' criteria zijn, dan snap ik niet dat je die vv in de slaapkamers geschrapt hebt.
Voor die extra kost van die tweede ketel, tweede schouw, etc... plaats je toch gewoon overal vv? En dan eindig je met een zeer eenvoudig systeem.
Het idee van 'snel' bijverwarmen zou in een nieuwbouw niet meer mogen bestaan. Die moet zo geissoleerd zijn dat je gewoon nooit temperaturen in huis krijgt die zo laag zijn dat je 'snel' wil bijverwarmen. En als die temperaturen hoog genoeg zijn (lees voldoende isolatie), dan is vv ook snel genoeg.
Ik lees nu wel dat je met een verbouwing bezig bent. Maar toch, misschien moet je dat idee van vv toch nog eens herbekijken (zit je misschien met houten vloeren die de keuze naar vv extra duur maakt? muurverwarming zou dan een 'goedkoper' alternatief zijn).
Ik zou zeggen zeggen niets eenvoudiger dan een ketel die ofwel je boiler moet warmen, danwel een 'lage' temperatuur moet leveren voor je vv.
Alle andere denkpisten lijken mij technisch ingewikkeld en eventueel duur.
Aan jouw de keuze natuurlijk.

Walter

CP,
ik speel ook met de gedachte om m'n vv beneden in de terugloop van de radiatoren boven op te nemen, ondermeer daar de temperatuur boven niet zo belangrijk is en ik zo geen menggroep of extra pompen nodig heb.
Bedenking: gaat de standaard-pomp van de ketel dat nog voldoende rond krijgen?

"Leuk mengbalkje, verticaal (evenwichtfles met min 4 aansluitingen), aanleg thermostaatje en by- pass klep."

Geef daar eens wat meer uitleg over?
Mark.

Walter,

als prijs en 'technische haalbaarheid' criteria zijn, dan snap ik niet dat je die vv in de slaapkamers geschrapt hebt.
-->Technisch niet haalbaar owv bellasting vloerbalken, dus niet mogelijk.

Ik lees nu wel dat je met een verbouwing bezig bent. Maar toch, misschien moet je dat idee van vv toch nog eens herbekijken (zit je misschien met houten vloeren die de keuze naar vv extra duur maakt? muurverwarming zou dan een 'goedkoper' alternatief zijn).
--> Inderdaad misschien een alternatief maar hoe zit het met de regeling? gewoon WAR? dan heb je ook niet veel mogelijkheden naar temperatuurssetpunten in vesrchilldende ruimtes?

Markie,

ik denk inderdaad dat de meeste pompen welke standaard in een ketel ingebouwd zijn, niet voldoende opvoerhoogte hebben voor een kring van radiatoren + VVW.

Bij deze ben ik dus weer op zoek naar een ander type /merk van ketel...

Vr.groeten
Ruben

Ruben,

bij ons, ook verbouwing, hebben we vv op de houten balken. Deze zijn wel extra ondersteund geworden door eronder telkens 2 kepers dwars onder te steken. Visueel niet perfect, maar de ruimtes eronder zijn enkel berging en garage.

Verder kan je ook bij muurverwarming werken met kamerthermostaten (ook bij vv). Wij werken enkel met de WAR. Je kan de temperaturen wel per kamer regelen door de debieten te wijzigen (maar die stel je 1 keer in en daarna kom je er niet meer aan). Wij verwarmen alle kamers, behalve onze slaapkamers. Maar de temperatuur is hier niet merkelijk lager.
Voordeel is een zeer eenvoudige installatie. Ik zou niet weten welke extra comfort ik zou wensen.

Walter

Allen,

Zal naderhand ingaan op de vragen.

Constateer thans dat deze site geenszins veilig is qua adresering van posters!

Na Hans D zijn identiteit door vervelende grappenmakers gehackt werd, tracht men dit nu ook al bij alias namen te genereren.

Bij mijn email naam adres staat nu test! En dan nog iets met verhaal dot com.

Dit weekeind wel ervaren niet op het forum te kunnen geraken, geen toegang tot de data base. mysycol fout nummer zoveel of zoiets

Heb van het week wel een mail zonder inhoud gekregen, van ene Tom Polfliet... (telenet).

Nu even algemene waarschuwing maken

Bericht is tot op heden inhoudelijk niet aangepast.

Laat ons onderling hierdoor niet op het verkeerde been gezet worden!

Groet, Cp

Allen,

Zal naderhand ingaan op de vragen.

Constateer thans dat deze site geenszins veilig is qua adresering van posters!

Na Hans D zijn identiteit door vervelende grappenmakers gehackt werd, tracht men dit nu ook al bij alias namen te genereren.

Bij mijn email naam adres staat nu test! En dan nog iets met verhaal dot com.

Dit weekeind wel ervaren niet op het forum te kunnen geraken, geen toegang tot de data base. mysycol fout nummer zoveel of zoiets

Heb van het week wel een mail zonder inhoud gekregen, van ene Tom Polfliet... (telenet).

Nu even algemene waarschuwing maken

Bericht is tot op heden inhoudelijk niet aangepast.

Laat ons onderling hierdoor niet op het verkeerde been gezet worden!

Groet, Cp

Hallo,

Ik heb al in verschillende berichten gelezen dat de acv-boiler niet zo goed is.
Wat stellen jullie dan wel voor??

groeten

Davy

Davy,

hierbij de voordelen van ACV, ik zie hierin geen probleem?
Wie wel?

De voordelen van het Tank-in-Tank-systeem:

Warm water zoveel u wilt: het geheim van hoogwaardig warmwatercomfort

Door het grote warmteuitwisselingsoppervlak van de warmtewisselaar (meestal twee keer groter dan het oppervlak van een spiraalslang) kan het volledig vermogen van de ketel worden gebruikt om het water zeer snel te verwarmen. Zo wordt voorkomen dat de ketel wordt uitgeschakeld terwijl de boiler wordt gevuld, met als gevolg dat het verwarmingssysteem wordt geblokkeerd. Het meerdere keren in- en uitschakelen van de ketel verhoogt niet alleen het brandstofverbruik, maar ook de uitstoot van vervuilende stoffen.

Minimale warmwateropslag en warmteverlies

Dankzij het uitzonderlijke warmte-uitwisselingsvermogen van de Tank-in-Tank-boiler hoeft er minder warm water te worden opgeslagen. De ketel is dan ook compact uitgevoerd, zodat het statische warmteverlies via de behuizing is teruggebracht. U bespaart hierdoor zowel op de aanschafkosten als op de gebruikskosten.

Hygiënisch en onderhoudsvrij

Alle inwendige tanks van ACV zijn vervaardigd uit roestvrij staal. Roestvrij staal is hygiënisch (dit materiaal wordt bijvoorbeeld veelvuldig toegepast in ziekenhuizen en in de farmaceutische en levensmiddelenindustrie), het is onderhoudsvrij (een beschermingsanode is niet nodig) en het maakt de opslag van water op hoge temperaturen mogelijk.

Kalkwerend: hoog rendement en lange levensduur.

Wanneer de kraan wordt opengedraaid en er warm water wordt afgetapt, vormt zich in de tank kortstondig een onderdruk. Bij het sluiten van de kraan wordt deze gevolgd door een geringe overdruk. Doordat de inwendige tank vrij kan bewegen, doet zich onder invloed van drukschommelingen een zeer lichte trilbeweging voor in de behuizing. Hiermee wordt kalkafzetting op het warmte-uitwisselingsoppervlak voorkomen. Uitvoerige tests en een groot aantal gebruikers in gebieden met hard water hebben reeds bevestigd dat de Tank-in-Tank-ketels van ACV de vorming van kalk werkelijk tegengaan, terwijl de conventionele systemen met spiraalslang regelmatig moeten worden ontkalkt.

Dankzij deze kalk werende werking blijven het rendement van de warmte-uitwisseling en de warmwaterprestaties van onze boilers gedurende de volledige levensduur van hoog niveau.

Anti-legionella

Legionellabacteriën zijn micro-organismen die ernstige luchtwegaandoeningen kunnen veroorzaken. Legionellabacteriën komen in koud water (minder dan 20 °C) voor in sluimerende toestand, maar kunnen zich in lauw water (20 tot 45°C) sterk vermenigvuldigen. Het is echter mogelijk de bacteriën binnen enkele uren te elimineren als de temperatuur meer dan 50 °C bedraagt, of zelfs binnen enkele minuten bij temperaturen boven 60 °C. Het is daarom raadzaam om warm water nooit op een temperatuur lager dan 60°C op te slaan.

In de boiler van een Tank-in-Tank-systeem kunnen zich geen lauwe haarden vormen, doordat de bodem van de inwendige tank fungeert als warmtewisselaar, die dezelfde temperatuur heeft als de ketel (meestal 60 tot 80 °C). ElkeTank-in-Tank-boiler die op een temperatuur van 60 °C wordt ingesteld, produceert warm water dat gegarandeerd geen legionellabacteriën bevat en daardoor geen gevaar betekent voor de gezondheid.

Alle standen

De Tank-in-Tank-boiler kan in elke stand worden geïnstalleerd, doordat de temperatuur overal in de tank gelijk is. Verder is het belangrijk om te weten dat bij Tank-in-Tank-boilers met een elektrische hulpweerstand deze altijd in de primaire kring is gemonteerd. Hierdoor worden verontreiniging van het warme water en kalkafzetting op het verwarmingselement voorkomen. Onderhoudsvrije hygiëne en duurzaamheid zijn voor ons van cruciaal belang!

Vr.groeten,
Ruben

Ruben,

dat is toch maar een kopie van een reclame folder: je gaat toch niet op basis daarvan een oordeel vellen.
Dat doe je op basis van de technische gegevens, op basis van verificatie van die technische gegevens, ervaringen uit de praktijd, garanties, etc.
Iedere boiler fabrikant schrijft zo een stukje neer zonder problemen.

Walter

ik weet wat ik zie!

Veel verstopte boilers door kalk bij ACV !
Hoog verbruik bij ACV !

Dat is hetgene dat telt , hetgeen je in werkelijkheid ziet!

Thomas

Walter,

ik heb de gegevens nagezien in de technische specificaties, en vergeleken met andere, dit wordt bevestigd.

Thomas,

een hoog verbruik bij ketels dit zou kunnen, maar hier gaat het over boilers en ook niet de eerste de beste. Kalk moet je aan de bron aanpakken zoniet heb je met elke installatie problemen alles hangt ook af van de temperatuur.

Vr.groeten,
Ruben