Meerverbruik dikkere vloeropbouw vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Graag had ik berekenend wat het meer verbruik is per cm extra opvulchappe bovenop mijn isolatie-leidingen.

Ik heb het net afgezocht maar niet direct iets nuttigs gevonden. Dat mijn systeem inerter wordt lijkt me logisch maar ondanks een goede ondergrondisolatie moet er ook een meerkost zijn in verbruik. Deze had ik graag berekend.

MVG

Danny

Reacties

Danny,

er zal normaal geen meerverbruik zijn. Je zal enkel met de inertie zitten (dus tragen reageren), maar dat zou ik niet als een probleem zien.

Walter

Mij lijkt het op het eerste zicht toch ook logisch dat daar een meerverbruik aan verbonden is. Tijdens de (langere) opwarmtijd van uw chappe gaat er een verlies van warmte zijn, maar ook uw chappe zelf zal de warmte die hij vasthoudt niet 1:1 kunnen afgeven aan de ruimte.

Volgens mij zit het enige verschil in de eerste opwarmfase, je moet de hele massa eerst eens opwarmen. Het nut daarvan zie ik echter niet in.
En daar naar rekenen zou ik ook niet veel moeite voor doen, een paar cm meer of minder gaat vooral een theoretisch verschil geven. Heb je er toch zin in, warmteopslagcapaciteit X meerdikte X delta T.

Hans

Hallo Heren,

Eerst en vooral bedankt voor jullie reactie's. Jammer genoeg kan niemand mij zeggen hoe ik exact een meerverbruik van een dikkere chappelaag kan berekenen.

Een meerverbruik is er zeker zijn, de energie nodig om door een dikkere laag chappe te gaan is mijns inziens verloren energie.

Maar hoe ik dit in cijfermateriaal kan zetten? Ja dit blijkt niet zo eenvoudig. Mocht er toch nog iemand een idee hebben of een link weten naar een wetenschappelijke site of zo.

Danny

Wetenschappelijke site? Ik heb toch net een formule op het forum gezet. Het verlies door de isolatie wordt bepaald door oppervlakte, samenstelling isolatielaag en delta T. Die verandert niet met een dikkere chape, want je buizen blijven op dezelfde plaats liggen.
Je hoeft me natuurlijk niet te geloven.

Hans

Danny,

ik ga snap nog steeds niet waarom je een meerverbruik verwacht. Over het algemeen is er een positief effect van extra massa op je verwarmingsfactuur. Ik heb wel al eens berekeningen (eigenlijk simulaties) gezien die stellen dat een woning met meer massa, 2à5 K-waarden 'voordeel' heeft tenopzichte van een woning met minder massa. Dus woning K45 zonder 'veel' massa is 'maar' gelijk waardig aan een K47 met massa (waarmee ik zeker niet pleit om isolatie te vervangen door massa).
Reden hiervoor is daar de energie uit de warme seizoenen en de zonnewinsten (die niet meegeteld worden in 'K-berekeningen'), extra opbrengen als er meer massa is.
Als je het dus 'wetenschappelijk' benaderd, denk ik dat je eerder moet zien hoe groot je 'extra' winst is, ipv je verlies. Ik heb tenminste nog nooit een berekening gezien, of en redenering die stelt dat je door extra massa, meer energie nodig hebt om je woning te verwarmen.

Walter

Men zou toch denken dat er in de chape een bepaald temperatuursverloop is van de warmwaterleidingen van de vloerverwarming naar de oppervlakte van de vloer.
( wat zijn hier de waarden in de praktijk? )
Voor eenzelfde temperatuur aan het oppervlak zal men een hogere temperatuur van het water nodig hebben in de leidingen onderaan de chape, wanneer deze chapelaag dikker wordt.
Is het dan niet denkbaar dat men daardoor ook grotere verliezen door de onderliggende isolatie heeft?

Bert

Natuurlijk is er een verloop, maar bij een vloerverwarming ligt de buis altijd op de isolatie, dus de t° ter hoogte van de isolatie is altijd ongeveer gelijk, door de weerstand van de dikkere chape kan dat misschien wel paar tiendes van een graad schelen.
Naar boven toe neem je een goede geleider, snel even rekenen met 5 of 10 cm chape, 1 cm tegel en de overgangsweerstand geeft met een verschil van 1.14 w/m²K. Daardoor zal de warmteafgifte iets trager werken en inderdaad de vloer iets warmer worden onderaan, maar ook bovenaan volgens mij. En dan krijg je theoretisch weer een iets grotere warmteafgifte waardoor je de watert° weer kan laten dalen zodat de vloert° weer afneemt en ........., anders gezegd, zo blijf je bezig.
Neem een vloer met een U onder de buis van 0.4 W/m²K, dan heeft een 1 graad t°stijging in de vloer een invloed van 0.4 watt per m2, ga je daar voor zitten rekenen?
Neem van mij maar aan dat je daar niks van merkt. Warmteverliesberekeningen maken is erg belangrijk, maar je moet nietv overdrijven. Als je de vloer even stofzuigt zal en je inspanning en de stofzuiger zorgen voor een invloed die 100 keer groter is.

Hans

Wel wij hebben onlangs een renovatie gedaan, en heb achteraan bijgebouwd,
deze is pal zuid gericht en heeft vloerverwarming. Maar tijdens het gieten van
de chape kwam ik tot de vaststelling dat in het hoofdgebouw de chape 6 cm
dik was, maar om een trede te vermijden moest in de aanbouw de chape 16
cm zijn, ik dacht ola probleem. (slechte inschatting)

Nu zijn wij midden december verhuisd, wij hebben zowel vloer als radiatoren
als verwarming, t is nog niet gevoegd (ook het oude hoofdgebouw is ontdaan
van voegen), dus het is ni evident om een oud huis dat matig is geïsoleerd
(naar huidige normen ronduit slecht) te verwarmen.

Nu is een voordeel van die "dikke" chape wel dat deze goed opwarmt (is met
een donkere epoxy overgoten), zoals dit weekend met de schaarse zon warmt
deze op tot 22 graden, en houd die het huis warm tot 's avonds 8 a 9 uur. Zal
dit weekend 10 m2 gas verbruikt hebben, zowel ww als koken inbegrepen ...

Een ander bijkomend voordeel is de inertie, 's nachts koelt het nooit af onder
de 18 graden, zelfs als het vriest, en verwarming draait niet ...

Nadeel is wel de trage inertie, dus ge moet uwen timer goed afstellen.