harde platen tegen binnenspouwblad

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag had ik het even over de gekende 'kwestie' van de harde platen (PUR, PIR, etc..) tegen een binnenspouwblad. Namelijk: hoe ervoor zorgen dat de platen mooi aansluiten tegen de gevel, en op elkaar?

Wat denken jullie hiervan:

1. aannemer metst zéér nauwkeurig, je controleert dit
2. aanbrengen mastieklijm tegen binnenblad
3. aandrukken plaat tegen binnenblad
4. fixeren plaat met 2 (of meer) slagankers
5. voegen tussen isolatieplaten opspuiten met PUR
6. aftapen van deze voegen

Graag jullie bedenkingen - voorstellen - alternatieven

Nicolas

Reacties

1. aannemer metst zéér nauwkeurig, je controleert dit
2. aanbrengen mastieklijm tegen binnenblad
3. aandrukken plaat tegen binnenblad
4. fixeren plaat met 2 (of meer) slagankers
5. voegen tussen isolatieplaten opspuiten met PUR
6. aftapen van deze voegen

De aannemer moet eerst het binnenspouwblad metsen, daarna moet je de isolatieplaten bevestigen en werken met verschillende lagen en plaats die geschrankt. daarna metst de aannemer de facade. Dus dat lijmen, spuiten en aftapen is af te raden, temeer dat achteraf problemen geeft bij de afbraak. Trouwens PUR spuiten in gaten, dat zal nogal zwellen.

Je kan volgens mij de voegen aftapen. Waarom niet.
Ik vraag me dan af of de aannemer bij het metselen van de facade dan niet af een toe een pluk PUR schuim kan spuiten zodanig dat de platen opgespannen raken tegen de facade door de PUR. Of toch slecht gedacht? Zo dacht ik het te doen daar ik regelmatig zie dat het inderdaad fout loopt bij een mooie en dure isolatie die nauwelijks echt aansluit en zo uiteindelijk hetzelfde geeft als een bontjas kopen tegen de kou maar er hier en daar een scheur in trekken.

Herman,

zo'n pluk PUR spuiten lijkt me geen slecht idee. Nu wordt het ook vaak met stukjes isolatie gedaan, maar zo'n zelf gespoten pluk zal zeker op z'n plaats blijven.

Maar hoe zit het dan met die mastieklijm waar ik het over had? Er bestaan weldegelijk lijmen om EPS - PIR - PUR tegen steenachtige materialen te verlijmen. Dat kan toch bijdragen tot een geslaagde isolatie?

En dat aftapen kan ook geen kwaad, denk ik.

Mijn hele punt is: ik ben ervan overtuigd dat goed isoleren met harde platen kàn.

Nicolas,
je werkwijze kan perfect, wel geen purspuitbusjes in den brico kopen, maar een degelijk systeem met pistool waarmee je proper kan werken en zeker expansievrije pur gebruiken.
Ik heb het ook op die manier gedaan voor m'n garage/werkplaats, met purplaten uit afbraak van stallen en duivenkoten.
Groot nadeel: je zit wel dampdicht, en ecologisch is het ook al niet. Als het over een nieuwbouw gaat begrijp ik niet waarom je perse die rommel wil.
Een paar cm meer spouw en dan eps of xps, en je zit al een stuk ecologischer en goedkoper.

Markie,

mijn spouw (nieuwbouw) wordt 11cm. En die vul ik graag maximaal op, maar ik wil ook een klein luchtspouwtje om geen contact tussen gevelsteen en isolatie toe te laten. Dus kom ik aan 9cm.

Ik ga volledig akkoord met de ecologische nadelen van PUR. Echter, je moet er vanuit gaan dat je die maar 1x plaatst voor de levensduur van de woning. Ik dacht trouwens van PIR platen te gebruiken.

Zijn er nog forumers die met succes hun platen zelf hebben geplaatst? Hoe?

Koop platen met een sponning rondom (tand en groef) en idd met slagankers (voorboren) vastzetten, let op 1 of 2 per plaats is meestal al genoeg. Als je de platen goed zet heb je onderling geen pur nodig, enkel rondom de ramen en de hoeken goed afpurren.

Zo heb ik het ook gedaan met 108mm kooltherm en resultaat zag er prachtig uit (helaas geen foto's gemaakt), alleen daar waar ze niet goed aansloten door oneffenheden hebben ze gepurd.

Wel bovenlangs de isolatie op je binnenspiuwblad goed afdichten of purren zodat je geen luchtstroom aan de binnenzijde van je isolatie kunt krijgen

Niet gaan plakkken, tapen etc nergens voor nodig

Mvg Arnold

Beste,

Een spouw is nooit bedoeld geweest om te isoleren...maar dat is natuurlijk niet haalbaar.

MAAR doe je het dan toch dan toch gebruik dan een geschikt damopen materiaal zoals rockwool, maar geen kunststofplaat én zeker geen PUR. Of woon je graag in een plastiek zak?

Uiteraard wordt eerst het binnespouwblad gemetst, dan de isolatie én dàn pas na inspectie de gevelsteen.

Vroeger droegen we K-waykes nu Goretex jassen...

JB