dampscherm
Hallo,
Ik ben van plan om mijn dakisolatie helemaal tussen de kepers te steken, van aan de nok tot tegen de gevelisolatie. Dit werkt gewoonweg zeer gemakkelijk.
Alleen voor het plaatsen van het dampscherm zou ik anders werken. Daar zou ik mijn dampscherm laten vertrekken van aan de nok en op de plaats waar de ondersteuningsplanken zitten, zou ik de dakhelling niet meer volgen, maar verticaal naar beneden gaan. Zo ontstaat er natuurlijk wel een ruimte tussen mijn scherm en mijn isolatie, maar zo verklein je ook de kans op lekken en kieren omdat je niet rond die planken moet gaan, denk ik.
Reacties
sorry voor de vorige post,
ik was effe met teveel zaken tegelijk bezig.
maar kan iemand mij helpen?
Extra vraagje:
Onze opbouw ziet er als volgt uit;
gyproc
houtflex 5cm tussen de profielen
houtflex 18 cm tussen spanten
celit 4-d
pannen
Tussen de gyproc en de isolatie komt iets, maar moet ik daar een damprem of een dampscherm plaatsen?
groetjes
nog een vraagje ivm dampscherm :
bij de opbouw van een houtskeletbouwwoning zie je soms op de foto's dat er een stuk (blauw) dampscherm wordt naar buiten geplooid (zodanig dat het aan de buitenkant van de ruwbouw zichtbaar is) , alhoewel dampscherm toch aan de binnenkant hoort te zitten.
Dit zie ik meestal thv. de verdiepingsvloeren.
Wat is de reden heirvoor ???
geert,
dat is niet echt een dampscherm, maar een winddichting .
één van de klassieke problemen bij slecht uitgevoerde houtskeletbouwen is namelijk dat er luchtstromingen mogelijk zijn door spleten aan de aansluitingen met de gevel van de verdiepingsvloer .
dat verhinder je door die folie te plaatsen ter hoogte van de verdiepingsvloeren en de platte daken , en deze aan te sluiten op het luchtdichtingsvlak , net zoals je beschrijft .
vriendelijke groeten,
bart humbeeck .
Ok , dit begrijp ik ; maar zit je dan niet met het gigantische probleem dat je geen dampscherm hebt aan de binnenkant ter hoogte van de vloerbalken , waar je toch isolatie steekt, met alle mogelijke problemen van dien (condensatie end.)
zal proberen een tekening bij te voegen voor alle duidelijkheid
geert,
je hebt daar een gecombineerde functie winddichting/damprem .
het is wel zo dat de damprem niet zo ver naar buiten zit als jij tekent, zodat er nog ruimte is voor extra isolatie aan de buitenkant van de randbalk .
proefmetingen die op die plaats verricht werden, zijn in overeenstemming met de simulatiemodellen voor het vochtgedrag in de constructie, en geven aan dat het vochtgehalte steeds onder de kritische grens blijft aan de binnenkant van de randbalk (mits toepassing van een geschikte folie) .
deze constructiewijze wordt al meer dan 10 jaar toegepast , zonder problemen .
je kunt natuurlijk ook opteren voor het luchtdichten tussen de balken, maar dat is wel arbeidsintensief .
vriendelijke groeten,
bart humbeeck
Ik had even een aparte vraag.
We gaan vrijdag beginnen met de eerste laag stenen van het gelijkvloers. Boven op een kelder, dus.
Nu steken ze er altijd van die zwarte folie tussen de eerste en 2de laag stenen, dat is zo'n dampscherm vermoed ik.
Mijn keldermuur (en de bovenliggende muren ook) zijn zo'n 38cm dik. de muren vanhet gelijkvloers en zo worden samengesteld uit een poroton lijmsteen van Juwo, dan 2*5cm isolatieplaat, dan +-2cm luchtspouw en dan een buitensteentje of eternitplaat. Mijn vraag is eigenlijk hoe breed moet mijne folie dan ongeveer zijn, en hoever moet die buiten de muur uitsteken en moet die onder de isolatie doorlopen of er ergens tussendoor, zodat eronder ook nog isolatie gepropt kan worden ??