Viessmann Vitodens 13kW ingebouwde pomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Aangezien hier nogal wat Viessmann adepten zitten :-)
een klein conceptueel vraagje.

Op het schema van de Vitodens 300 13kW zit ik een interne "Drehzahlgeregelte Heizkreispumpe für Vitodens 300, 4,2 bis 13 kW" van het type ;

Umwälzpumpe VIRLE-50 KM BUS
Nennspannung V~ 230
Nennstrom A max. 0,35
min. 0,16
Leistungsaufnahme W max. 79
min. 35
im Anlieferungszustand 52

Er zit uiteraard ook een 3-weg ventiel in om de keuze te maken verwarmingswater/cv

Ons systeem is heel eenvoudig ... beneden vertrekken 2 x 25mm buizen naar boven en er zijn aftakkingen voor collector gelijkvloer, collector verdiep en collector zolder waar de 2 x 25mm eindigen. Allemaal vloerverwarming.

Op het aansluitschema Viessmann zie ik 5 uitgangen onderaan :

HR Heizungsrücklauf (aanvoer CV)
HV Heizungsvorlauf (retour CV)
GA Gas-aansluiting
SRL Speicherrücklauf (aanvoer boilerverwarming)
SVL Speichervorlauf (retour boilerverwarming)

VRAAGJES :

- Heb ik dan eigenlijk een externe pomp nog nodig ? Waarom ? Of zou de omlooppomp in de Vitodens voldoende zijn

- Ik had graag een Alpha Pro pomp van Grundfoss gebruikt vanwege extreem laag verbruik ... kan die integratie plaatsvinden ?

Ik zag overlaatst nog een foto op een bouwwebsite van iemand me een Vitodens 300 / 13kw en zag een externe pompt hangen gewoon "inline" met de rest wat allemaal vloerverwarming is .... ik vroeg me af waarom...

Groeten,
Jan

Reacties

jan, vloerverwarmiong bestaat uit lange leidingen , waardoor de drukval hierover groot is. De interne pomp kan deze drukval niet leveren zodanig dat ze het benodigde diebiet niet levert; Om dit op te losen zet men een tweede pomp die eigenlijk ervoor zorgt dat de benodigde drukval overwonnen wordt zodanig dat het benodigde diebiet wordt gelevert.

Of u dat ook nodig heeft is afhankelijk van het debiet, drukval van je installatie.
Als je de benodigde drukval, debiet van je installatie kent kan je nagaan of de interne ketel pomp dit kan leveren.

Ronny,

Bedankt voor de reply...hoe kan ik te weten komen aan welke drukval ik me mag verwachten ?
Ons volledig systeem is door de groothandel uitgetekend geweest (hebben UPONOR/UNIPIPE gebruikt) en ik weet natuurlijk van alles circuits op elke verdiep de lengtes.
Kan ik als het ware de drukval per collector berekenen ? (en aangezien elk verdiep een collector heeft...)

Groeten,
Jan

Wij hebben zon Vitodens 300 staan, ZONDER bijkomende pomp. De pomp die standaard in de ketel zit is perfect in staat om het water rond te pompen, ze is toerentalgeregeld op basis van de druk in het circuit om het juiste debiet rond te pompen.

Nu verhuizen wij pas binnen twee weken, maar het systeem heeft al wel gewerkt voor het drogen van de chape en alle kringen werden gelijkmatig warm. Ik zie dus niet direct het probleem. Tenzij die pomp het na een jaar of twee drie voor bekeken houdt natuurlijk...

Wout

Jan, je kan de drukval bepalen. Echter dit is tijdrovend.

Uit het vermogen van de radiator en de delta T die je gebruikt bv aanvoer 75° retour 60° geeft een delta T van 15°
kan je het debiet bepalen die deze radiator nodig heeft.

Via dit debiet x m³/h kan je de drukval zoeken via technische bladeren over de radiator , als ook de drukval per m buis van deze radiator.
de drukval die het grootste is (totaal van drukval radiator + drukval over de leidingen ) is de drukval die de installatie moet overwinnen. de radiatoren met kleinere drukval moeten hydraulisch geremd worden, daar ze anders teveel water krijgen dan nodig.
Je kent dus het totale debiet = debiet van alle radiatoren samen, de grooste drukval: hieruit kan je de pomp bepalen