Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
Hilleke en andere forumleden
Betreft digitale temperatuur / tijdmeters
Ik heb het even voor u opgezocht
Digitale temparatuurmeters kan je goedkoop vinden op het internet bij Conrad.be
http://www1.be.conrad.com/scripts/wgate/zcop_be/~flN0YXRlPTIyMDc4ODk1NjE=?~template=PCAT_AREA_S_BROWSE&glb_user_js=Y&shop=BE&p_init_ipc=X&~cookies=1
Op de home pagina achtereenvolgens klikken op :
electronica en meten
meetapperatuur
inbouwmeetapperatuur
temperatuurmodules
prijs vanaf 15,51 € ( witte uitvoering )
meting mogelijk van - 10 °C tot + 110 °C voeler is 3 meter lang
Bestel nr is : 195 715 - 89
Mvg
Ulrik
Ik kocht de temperatuurmeter die Ulrik in het vorige artikel uitkoos. Hij is klein, compact en goedkoop. Hij doet zijn werk zoals het hoort en de batterij gaat lang mee.
Ik bestelde hem bij conrad en had hem twee dagen na betaling thuis geleverd (tesamen met een IR-meter - referte Conrad "100904 - 89" - prijs 49 euro).
Een aanrader dus!
Mike,
Waarom heb je 2 temperatuurmeters besteld ? Bepaalde reden ?
Heb ook eens de LCD-module willen bestellen maar kreeg enkele foutmeldingen en heb (nog) niet opnieuw geprobeerd. Hoe moet je trouwens de sensor bevestigen ?
De IR-meter is waarschijnlijk makkelijker in gebruik ?
jippie, ik heb sinds gisteren een speksteen kachel van 1000 kilo (woonkamer 30 vierkante meter)
vandaag voor de 2e keer ingestookt, ongeveer 1 kilo hout. nu, 10 uur later, kan ik nog n beetje warmte voelen zelfs bovenin.
ik heb geen tuviluli of hoe heet dat, of nuan-nogwat, maar via via een man die zelf deze kachels heeft (hij leeft zonder gas/electriciteit van nutsbedrijven)...en zelf steen importeert uit finland (neemt en bloemenhandelaar mee voor hem die terug bloemen uit aalsmeer naar finland haalt
....leuk afficient...)en kachels maakt, ontwerpt en plaatst.
jaren ervaring, hij werkt met een schoorsteenmannetje die ook al jaren zelf zo'n kachel heeft.
zijn prijzen liggen op ruim 50% van de officiele T. dealers. Hij heeft dan ook geen mooie toonzaal of klanten-info-avondjes maar wel persoonlijke aandacht, know-how en liefde voor t vak. Ik ben wel naar een tuviluki-avond geweest ern heb daar wat opgestoken en me in de watten laten leggen en OOK een offerte aangevraagd, beetje voor de lol want ik wist toen al dat ik deze man zou kiezen.
Ik heb twee jaar garantie en ik ben benieuwd!!
totnutoe brandt hij als een tierelier en hij ziet er prachtig uit.
Mijn huis is uit jaren 30, redelijk geisoleerd maar wel ventilatiemogelijkheden.
Ik heb superdroog hout (populier, 5 jaar gedroogd, klein gekloofd)...ik kan bijna niet wachten tot de eerste volledege stookbeurt maar de voortekenen zijn goed.
@rufus
De ene meter dient om constant de temperatuur te meten aan de achterzijde van de kachel. De sensor zit tegen de kachel geduwd met een stuk mousse en geeft zo constant de temperatuur weer op deze plaats waar de gassen de kachel verlaten.
De tweede meter dient om in eerste instantie de temperatuur van de muren te meten of de temperatuur van de kachelwand op andere plaatsen dan de achterzijde.
Ik zag deze opstelling bij Ulrik en het leek mij ook de beste manier. Temeer omdat het beter is te stoken in functie van de kachelwandtemperatuur in verhouding met de buitentemperatuur in plaats van het aantal kilo's hout te wegen.
Het is al meermaals gezegd hier meten = weten. Volgens mij is het als beginneling beter op de resultaten van de metingen te noteren zoals de buitentemperatuur en wandtemperatuur net na het stoken en net voor de volgende stookbeurt. Zo zou je na enig tijd (weken/maanden?) perfect moeten kunnen aanvoelen op hoeveel graden je de kachelwand moet stoken om de ideale temperatuur te bereiken in functie van de temperatuur buiten.
Ja toch?
@riekje
Ik wist niet dat er freelance-bouwers waren van de speksteenkachels?! Hen je geen foto's van je kachel en de opbouw ervan. Ik denk dat hier toch wel een aantal mensen nieuwsgierig zijn naar het model.
Heeft de bouwer toevallig een website om de andere modellen eens te kunnen bekijken?
ja, hij heeft een website, sinds een paar maanden.
daar staan ook alle prijzen helder in...dat was niet zo bij de grote dealers, tenminste niet op de site. ze hadden wel folders.
maar dit is geen plek om namen te noemen/reclame te maken denk ik? dat is ook niet mijn intentie hier en vaak mag het niet, alleen via een persoonlijk berichtje aan elkaar?
ik woon trouwens in nederland, 'mijn' free-lance kachelbouwer ook, hij wel in limburg trouwens. das vlak bij belgie.
foto's heb ik (nog) niet maar mijn kachel is eigenlijk precies zo, qua uiterlijk en techniek, als de bekende T kachels.
deze man heeft iets minder mogelijkheden te bieden qua steenvormen, ronde stukken voor om de schoorsteenpijp kan hij bv niet maken, wel hoekige.
voor mij speelde vooral mee; zijn liefde en betrokkenheid voor deze kachels en ook zijn ervaring, door jaren bouwen en zelf gebruiken. de kleinschaligheid. en natuurlijk de prijs die echt stukken lager ligt.
ik ga nu de kachel weer stoken...ben benieuwd.
ik kijk al een poosje mee op deze site, omdat ik me eerst wilde orienteren. er staan leuke tips hier.
zelf heb ik deze kachel nu als hoofdverwarming in woonkamer, de rest van het huis hoef ik niet echt te stoken en ik heb ook een paar petroleumkacheltjes. hele zuinige met best een goed vermogen.(zibro)
warm water is voor mij niet haalbaar, daar is het ook geen huis voor.
riekje,
Gefeliciteerd met je voor ons volstrekt nieuwe finse speksteen aanwinst. Als hij net zo goed is als dat jij enthousiast bent zit je er warmpies bij. Maar vertel eens verder, want je hebt een heel verhaal maar eigenlijk zeg je nog niet veel. Heeft de bouwer er een naam voor, je hebt 'm twee dagen staan en bent nu al aan het stoken ???? , moet dat niet drogen, of staan ie los gestapeld, of met boutjes en schroeven of klemmen aan elkaar vast. Sommige noemen alles 'ik heb een speksteenkachel', blijkt er een gietijzeren of plaatstalen bak in te zitten. Maar misschien krijgen "TUVILULI of NUAN-NOGWAT wel concurentie, maar nogmaals, vertel eens verder, of misschien weet Dirk Bauwens wel wat meer.
En zo kunnen twee verhalen elkaar passeren
het is wel een echte speksteen hoor.
en ik ben volgens instructies aan het instoken, droogstoken. lijm zit er in geloof ik...veel vocht nog.
als het hier mag kan ik de website geven...dan wordt t wel duidelijk denk ik
Waarom zou je hier geen link naar een website mogen doorsturen? Het is en blijft een forum om mensen te informeren over een bepaald onderwerp. In dit onderwerp zijn meermaals de namen van verdelers opgenoemd en/of merken van speksteenkachels. Ons gaat het erom een idee te krijgen van wat er op de markt is. Iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken wat voor hem het beste is.
Dus stuur maar door!
riekje, ik zal je effe helpen.
er zit lijm in tussen de blokken steen. (iets met glasstof en gemalen steen ofzo).
dat 'glasstof' heet 'waterglas', en dat 'gemalen steen ofzo' is tot poeder gemalen speksteen en als je dat samen mengt en daar de opbouw mee lijmt krijg je een oersterke en een NIET doorlatende verbinding. Kijk je uit met stoken, je zou zomaar de losse stenen eraf kunnen halen die dan enkel nog maar met de metalen clips vast zitten.
ok dan.....
kijk eens op www.ecostove.nl
en dan ook graag even vertellen wat jullie er van vinden he
dank je willem
wat bedoel je met 'de losse stenen erafhalen?' die dekplaten zijn loeizwaar
bedoel je dat ik niet te hard mag stoken nu?
dat is me flink ingepeperd hoor, doe ik niet
ik heb vandaag weer wat gestookt, derde keer.
mooi man...loeiend en al, zij het kort.
en uit de schoorsteen kwam geen rook, volgens mij is dat een goed teken, toch?
Riekje,
Ziet er interessant uit.
Ik zou zeggen : leve de concurrentie, de consument kan er enkel wel bij varen.
Raf
Riekje,
Als ik de prijzen van de opgegeven website vergelijk op basis van een kachel van 1800kg met ons model (TU 2203/1) is de kachel van de website zonder BTW een kleine 800 euro goedkoper, of iets minder dan 10% (aankoop najaar 2007). Dus zeker geen 50% verschil met de Tulikivi-dealers, toch niet op basis van de Belgische prijzen.
Hoe zit het ook met BTW als je deze in Nederland aankoopt? Met welk % BTW moet je dan rekening houden?
Ons huis is +25jaar oud dus kunnen in Belgie aan 6% BTW kopen. Maar hoe zit dat moesten we zo'n kachel in Nederland kopen...?
de totaalkosten, kachel, inclusief nieuwe schoorsteen, arbeidsloon, etc waren voor mij, in mijn speciefieke geval 40% lager dan bij de T. dealer.
Ik weet niet wat de prijzen in Belgie zijn.
Affijn...als de prijzen gelijk zouden liggen zou ik nog steeds liever voor zo'n mannetje kiezen dan voor een groot bedrijf met iso-normen en managementsystemen. maar dat is persoonlijke voorkeur
en dan ook graag even vertellen wat jullie er van vinden he
Ik heb het even vluchtig bekeken, maar de gehele site ziet er netjes en verzorgd uit. Waarom hebben we niet eerder van deze man gehoord of iets vernomen.
hoi riekje
sorry hoor de speksteenkachel die ik heb van 1850kg en die van bij die site ecostove 1800kg is de mijne toch 600€ beterkoop
maar ja de kachels zijn ook duurder in nederland dan in belgie een gewoon houtkachel van 2000€ in nederland kost de zelfde houtkachel in belgie 500€ beterkoop hebben de nederlanders zelf tegen me gezecht die komen massaal kachels kopen in belgie en ze willen zelf een kachel die ook in belgie gemaakt is beter kwaliteit zeggen ze .de rooster en vlakrooster en de deur worden ook in belgie gemaakt van tulikivi ken toevallig iemand die daar werkt en die zegt dat ze daarvoor de beste kwaliteit staal en de beste afwerking voor moeten maken
Riekje,
"Ik heb geen tuviluli of hoe heet dat, of nuan-nogwat, maar via via een man die zelf deze kachels heeft (hij leeft zonder gas/electriciteit van nutsbedrijven)...en zelf steen importeert uit finland (neemt en bloemenhandelaar mee voor hem die terug bloemen uit aalsmeer naar finland haalt
....leuk afficient...)en kachels maakt, ontwerpt en plaatst."
Ecostove haalt zijn speksteen Bij Top-Stone, zijnde een importeur van allerlei natuurstenen (staat op hun/zijn website)dus van zelf importeren is al geen sprake.
In Nederland heb je natuurlijk wel de 19% BTW terwijl bij ons 6% hebt bij verbouwing.
Patrick
@ Riekje,
Ik denk dat je misschien toch eens beter nogmaals bij de andere merken had gekeken want die kachel die ik van plan ben te plaatsen van NU kost mij ong. 1200€ minder, volgens offerte dus geen addertjes.... voor een vergelijkbaar model met ongeveer het zelfde gewicht.Geleverd, geplaatst en btw in.
Niettegenstaande wens ik U toch héél veel genot van uw kachel.
Ter vergelijk, NU 6400€ voor 1600kg kachel tegenover Ecostove 7100€ voor 1500kg z. plaatsing.
Zo zie je dat ons belgenlandje niet in alles het duurste is, maar over de grens kopen zal natuurlijk ook wel niet zo simpel zijn...
Manu
Manu
Waarom zou over de grens kopen voor Nederlanders een probleem zijn met de huidige Europese mentaliteit ?
Mijn flat screen TV Blu-Ray speler en Dolby Surround systeem kocht ik in Nederland, waarom zou dat voor kachels niet evengoed in omgekeerde zin het geval kunnenn zijn ? ik zie daar geen enkel probleem in, trouwens ik heb reeds een paar mails gekregen vanuit Nederland van mensen die een speksteenkachel hebben gekocht in België
Ulrik
Ook als belg kun je in Nederland een speksteen kachel kopen aan 6% btw.
Mits je aan de regels voldoet die daarvoor gelden.
waar juist moet ik de kachel opmeten na een stookbeurt volgens jullie ,en hoeveel mag die bedragen?Ik heb een nunnauuni lisa 1 van 1600kg voor een oppervlakte van 40 vierkante meter vannacht koud geweest en in de woonkamer vanmorgen 19graden dus verwarming opgesprongen na een stookbeurt gisteren om 20u.Is dit normaal of zou er toch verschil zitten tussen tulikivi en nunnauuni?
Toch even waarschuwen ivm die website van Ecostove.
Daarop wordt, minstens een paar keer, het volgende geschreven: “Een groot voordeel van een speksteenkachel is dat je weinig hout nodig hebt, namelijk slechts 1 kg hout per 100 kg speksteen per stookbeurt”
Dat is onzin, mensen. Zulke uitspraken zijn fout en misleidend.
De hoeveelheid hout die iemand ECHT nodig heeft, is uitsluitend afhankelijk van de warmteverliezen, NIET van het gewicht van de kachel.
Verder staat er op die website: “Een speksteenkachel is vergeleken met welke andere warmtebron dan ook, ronduit de meest milieuvriendelijke.”
Ook dat is onzin. De milieuvriendelijkheid van een kachel is afhankelijk van een goed ontwerp en in het geheel NIET van het materiaal waarmee die gemaakt is.
En er staan helaas nog meer belangrijke onwaarheden op die website.
Dirk Bauwens
Hilleke,
Het is niet nodig om een temperatuur te meten.
Je moet gewoon dagelijks de hoeveelheid hout stoken die nodig is om jouw woonkamer op een aangename temperatuur te krijgen. Dat wil zeggen dat je meer hout moet verstoken dan dat je nu doet. En met het kachel van 1600 kilogram is het eigenlijk ook nodig om twee keer per dag te stoken. Omdat deze kachels een relatief laag vermogen hebben, is regelmaat in het stoken erg belangrijk.
Niet vergeten om na iedere stookbeurt de schoorsteenklep te sluiten.
Dirk Bauwens
De schoorsteenklep sluiten we natuurlijk af na het stoken da zou nogal stom zijn he!Heb nieuwe oppervlaktethermometer toe gestuurd gekregen,de steen boven de deur had een temp.vanmiddag(na een stookbeurt gisteravond om 20u)van 44,9graden en aan de achterkant en bovenaan nog 33 graden.Nu kan ik meten tot hoever ik kan gaan,ik heb hier op dit forum al gelezen tot 80graden en meer dat haal ik gemakkelijk op het einde van de stookbeurt ,op de eerst laag van de kachel vooraan.Bij de verkoop van de kachel hebben wij duidelijk gevraagt om de kachel zwaar genoeg te nemen en dat ik liever een deur moest open zetten dan dat het te koud werd.Dus bij vriesweer 2 keer stoken en vannaf 10 graden maar 1 keer dat is tot hiertoe mijn bevinding!En dat is om juist boven de 20 graden aan te houden.
Wendy
Wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen nl. de TLU 2480 van Tulikivi.Deze zou tussen de keuken en de living komen te staan met de oven in de keuken.Onze living is 50m2 en de keuken 16m2,denk je dat we voldoende zullen kunnen verwarmen?We hebben wel nog enkel glas in de ramen ,maar dit zal mettertijd vervangen worden door 3 dubbel glas.
We zijn dit weekend naar de opendeurdagen geweest bij Dutry in Knesselare en zijn de meerprijs vergeten vragen van de electrische weerstanden.We zijn geregeld weg voor een paar dagen en zouden dan zo het huis warm houden.Heb jij daar ervaring mee en wat kost dit extra?
Ik zou de oven zeer veel willen gebruiken voor stoofpotjes,gebraad,cakes,zelfgemaakte pizza en quiches.
Lukt dat een beetje?
Met dank.
Alle reacties welkom
Katie
Hilleke,
Nogmaals: je moet stoken totdat het aangenaam warm wordt. Dat gebeurt door per stookbeurt een aan de warmteverliezen aangepaste hoeveelheid hout te verbranden.
De wandtemperatuur van je kachel meten is volstrekt onnodig, tenzij je wetenschappelijk werk wil verrichten.
Dirk Bauwens
hoi hilleke
misschien toch harder stoken, bij mij heeft de verwarming deze winter nog niet opgestaan en altijd boven de 20°geweest in me woonkamer. als ik de kachel s'avonds terug aanmaak is het nog 21°
@ Dirk
De kachelwand meten is wel degelijk handig!
Zonder dat had ik het hier nooit warm gekregen!
Ik mag ong 20kg hout stoken maar daarmee haalde ik niet de temp die ik wilde voor ik mijn tempmeter had.
Nu wel, maar wel met minder hout.
Paar maanden terug heb ik hem op een grotere temp gehouden, voor het huis op te warmen, dus meermaals met kleine hoeveelheden de temp rustig omhoog gehaald.
Tot het huis goed was opgewarmd.
Nu haal ik met minder hout hogere temperaturen als toen ik nog 20kg stookte per avond.
Mijn wand net boven de deur komt tot 130 graden, dat komt omdat deze enkelsteens is en een dunnere steen dan aan de zijkant natuurlijk.
De zijkant komt bij mij nu tot zo'n 80 graden met deze temp, moet het kouder worden dan stook ik door en komt deze tegen de 100 graden aan. (dit is wel na 1uur na uitdoven want hij stijgt nog door na het uitgaan)
Hoe weet je anders hoeveel warmte je kachel opslaat?
Met aantal kilo's hout wist ik dat nooit!!
Als je hard stookt dan heb je gevoelstemp veel sneller je kachel op warmte, dan wanneer je rustig stookt, de kachel heeft alleen een andere buffer die hij opslaat.
@ Hilleke
Ik zou in het weekend de kachel om de 2uur (na uitdoven laatste kolen) eens rustig opwarmen zodat je met een hogere temp kan beginnen 's avonds.
Dus je hebt een kachel van 1600kg, dan zou ik elke keer rond de 8-10kg hout verstoken en weer laten uitgaan, 2 uur later weer 8-10kg en zo verder dat de kachel een buffer heeft opgebouwd, 's avonds gewoon je normale hoeveelheid stoken en dan zal de deur wel open moeten, maar je hebt de volgende dag wel een hogere temp om mee te beginnen en dan merk je zeker in het rendement.
Kapotstoken kan niet op deze manier doordat je de warmte er rustig in brengt en niet gelijk van koud naar bloedheet stookt.
Probeer het eens, bij mij heeft het geholpen!!
Stan,
Volgens mij toont dit aan dat je speksteenkachel toch niet zo goed accumuleerd. Hij kan immers de warmte van 20 kg hout in één keer niet aan. Dit wil zeggen dat er heel wat warmte door de schoorsteen verdwijnt, of zie ik dit verkeerd.
Patrick
Stan
jij hebt dat zéér goed uitgelegd en nu ook zelf " ervaren " wat ik bedoel met " op temperatuur " stoken
Volgens Dirk Bouwens is daat totaal niet nodig om op een temperatuurmeter te kijken als je stookt en dat is ook zo alleen ..... het geeft je een beter inzicht in hoe hoog de temperatuur uiteindelijk ( een uur na het sluiten van de schouwklep ) zal worden
Je moet met een speksteenkachel niet alleen de warmte in de kachel " bufferen " maar ook de volledige woning ( muren ) en dat doe je door een paar dagen na elkaar flink door te stoken totdat kachel en muren op een voldoende hoge temperatuur zijn gekomen en de volgende stap is dan zodanig te stoken dat deze temperatuur " behouden " blijft
Dat is volgens ik ervaren heb de beste methode om de woning op temperatuur te krijgen en te houden en het aflezen van de kacheltemperatuur is daarbij zéér nuttig, en geef nu toe een 15 € daar zal het wel niet op aankomen denk ik
Wat ik wel vaststel is dat de meeste mensen in den beginne wat moeite hebben om de woning voldoende te verwarmen maar eens zij het systeem doorhebben daar geen probleem meer met hebben want achteraf hoor je ze niet meer klagen
Ulrik
Ulrik,
Even ter zijde is je centrale verwarming en je warmtepomp nog in gebruik nu je met de speksteenkachel verwarmd?
Patrick
Patrick
Warmtepomp en CV staan sinds de komst van de speksteenkachel op non actief en hebben sindsdien geen dag meer dienst gedaan omdat ik moeiteloos met de kachel ( van 3 ton ) de volledige woning kan verwarmen tot 25°C en meer bij vriestemperaturen van min 10 °C
Ulrik
Ulrik,
Hoeveel hout (of briketten) verbruik je om je woning op temperatuur te houden of te krijgen?
Patrick
Patrick
Het eerste jaar heb ik 2 ton briketten aangekocht waarvan ik na de eerste winter nog een beetje over had
Deze winter heb ik tot einde februari met gratis palettenhout gestookt en ben nu terug op briketten overgestapt omdat de paletten er door waren
De hoeveelheid in kg palettenhout kan ik onmogelijk inschatten
Vanavond stookte ik 10 briketten omdat het deze nacht rond het vriespunt zal worden, het is nu 23,5 graden bij het sluiten van de schouwklep en de kachel staat op 83 °C en uit ervaring weet ik dat er na het sluiten van de klep de temperatuur begint te stijgen met 0,3 °C per minuut en de eindtemperatuur van de kachel zal 95 °C halen waarbij de kamertemperatuur zal oplopen tot 25 °C waarvan er tegen morgenavond dan nog 23,5 zal van overblijven bij het begin van de volgende stookbeurt
Sla ik dan een stookbeurt over en stook ik pas na 48 uur dan zal de kamertemperatuur gezakt zijn tot 21 graden
Ulrik
Katie,
Ik heb geen idee of de door jou gekozen kachel je woning op temperatuur kan houden. Er spelen heel veel factoren mee maar daarover is in de berichtjes hiervoor al heel wat gezegd.
Voor de weerstanden hebben we indertijd (+/- 3 jaar geleden) wel eens prijs gevraagd. Als ik me goed herinner kostten 2 weerstanden (in ieder tegenstroomkanaal 1) van 2kW toen +/- 2000-2500€. (Wij hebben er geen laten plaatsen omdat we al CV hadden en ze dus eigenlijk niet nodig waren.)
De oven valt supergoed mee.
Het is wel even wennen en totaal niet te vergelijken met een gewone oven.
Ik heb ondertussen al brood en pizza gebakken en verschillende stoofschotels gemaakt. (Op dit moment staat er weer een stoofpotje in voor morgen.)
Als ik 's avonds nog een stoofschotel maak stook ik de oven niet apart. Gewoon in de stookruimte stoken is voldoende om de temperatuur in de oven hoog genoeg te krijgen.
Ik gebruik de oven ook veel om iets terug op te warmen of om iets warm te houden. Als ik iets moet opwarmen zet ik dat als ik aan het avondeten begin in de kachel. (Kachel is dan sinds de avond ervoor niet meer gestookt.)
Tot nu toe is er hier nog maar 1 ding mislukt en dat was een vleesbroodje. Ik had het te lang laten staan, het was nog wel eetbaar maar veel te droog.
Als je graag kookt en bakt kan ik je een model met oven zeker aanraden.
Wendy,
Dank voor je reactie.
Als we het doen zal het zeker een kachel met een oven zijn want er wordt hier nogal wat gekookt en gebakken.
We gaan ons nog verder informeren en rustig alle reacties hier op het forum lezen want je vindt hier een hele hoop informatie.
Hallo,
Wij overwegen de aankoop van een speksteenkachel.
Heeft er iemand van jullie ervaringen of info omtrent de speksteenkachels van Tulikivi die uitgerust zijn met de bijkomende electrische weerstanden?
Wij zijn dikwijls voor een paar dagen afwezig en zouden dan zo de temperatuur in ons huis op peil willen houden.
Alle info welkom.
Dank
Hoe zit het eigenlijk met de snelheid van warmteafgifte? Bij ons huidig gewoon plaatstaal houtvuur geeft dit vrij rap warmte af. (er gaat echter ook veel warmte verloren, dus daarom zouden we opteren voor een speksteenkachel).
Mijn vraag is naar de gebruikers toe of je ook vlug na het omsteken warmte voelt van de kachel?
Aangezien de kamertemperatuur minder zal afkoelen door de geleidelijke warmteafgifte is de begintemperatuur natuurlijk hoger, maar vriendin wil niet graag dat we pas na 2-3uur stoken de eerste warmte zouden voelen.
DirkDB,
Een (goede) finoven wordt zo gestookt en is zo zwaar dat hij nauwelijks afkoelt. De ruimte waarin hij staat koelt daardoor ook nauwelijks af. Met een finoven kom je dus ’s morgens in een warme kamer. Dat is zeker niet zo voor wie met een gewone ijzeren houtkachel stookt.
Dirk Bauwens
DirkDB
Jij zegt : vriendin wil niet graag dat we pas na 2-3uur stoken de eerste warmte zouden voelen.
Dat is zeker niet het geval in tegendeel zelfs
De kachel steekt zéér gemakkelijk aan en geeft wel degelijk onmiddelijk rechtstreekse stralingswarmte af en niet zo een beetje ook
Mensen die dat beweren hebben nog nooit een speksteenkachel zien aanmaken en als je er nog aan twijfeld stuur mij dan maar een mail en kom dan maar eens langs ik zal je eens een demonstratie geven van die rechtstreekse stralingswarmte !!!
Als je echt gaat doorstoken moet je na een half uur zeker 4 meter van de kachel gaan afzitten zo fel kan je hem recchtstreeks doen stralen, dus die verhalen van pas na 2 of 3 uur warmte te voelen vergeet dat maar goed want die verhalen zijn volledig uit de lucht gegrepen en worden enkel verteld van mensen die hier met zekeerheid totaal geen ervaring ( alweer ) mee hebben opgedaan want anders weet je wel beter
Ulrik
DirkDB,
Je voelt de warmte onmiddelijk langs het glas. Bij mijn kachel voel je de warmtestraling van de stenen na ongeveer een uur.
Bij een plaatstalen kachel voel je de warmte meteen overal.
Een speksteenkachel warmt een kamer minder vlug op dan een plaatstalen kachel, maar ze blijft wel warmte afgeven ook als je stopt met stoken. De kamer koelt daarom maar langzaam weer af.
In de Tulikivi brochure staan grafiekjes over het verloop van de warmteafgifte voor 2 maten.
Als de kamer heel sterk afgekoeld is (vb tot 16° of 17°) moet je er niet op rekenen dat je speksteenkachel die op een half uur of een uur terug volledig kan opwarmen. Een plaatstalen kachel kan dit misschien wel.
Voordeel van de speksteenkachel is wel dat je de kamer voortdurend op comforttemperatuur houdt.
Wij stoken nu 's avonds, als we gaan slapen is het ongeveer 23°. Als we dan de dag erna 's avonds weer thuis komen is het nog steeds minimum 20 à 21°. Een uur na het stoken is daar al weer minimum een graadje bij.
Het is eigenlijk een beetje experimenteren en uitzoeken hoeveel je moet stoken om jouw comforttemperatuur tot de volgende stookbeurt te behouden.
Als je de kans hebt, ga dan eens kijken bij iemand die thuis de kachel aansteekt als je erbij bent. Dan heb je meteen een goed idee van wat je mag verwachten.
Heeft er iemand ervaringen met het plaatsen van een speksteenkachel door firma Dutry uit Knesslare?
Tevreden?
Dirk DB,
Reken op ongeveer 1°C/u stoken dat de kamertemperatuur stijgt. Wij stoken 's avonds een 3-tal uurtjes (bij koud weer) van 20° naar 23°
Hallo Ulrik, wordt eens wakker, is je kachel ontploft of zit je er te dicht bij. Ik vindt dat je nu een beetje door draaf. Je haald nu dingen aan die nergens opslaan.
De kachel steekt zéér gemakkelijk aan en geeft wel degelijk onmiddelijk rechtstreekse stralingswarmte af en niet zo een beetje ook
Je praat hier louter en alleen over een kachel/branderdeur met glas.
Mensen die dat beweren hebben nog nooit een speksteenkachel zien aanmaken
Wie beweerd het tegendeel ???
ik zal je eens een demonstratie geven van die rechtstreekse stralingswarmte !!!
Je praat hier ook alleen over de kachel/branderdeur met glas.
Als je echt gaat doorstoken moet je na een half uur zeker 4 meter van de kachel gaan afzitten zo fel kan je hem recchtstreeks doen stralen,
Ook hier alleen over de kachel/branderdeur
dus die verhalen van pas na 2 of 3 uur warmte te voelen vergeet dat maar goed want die verhalen zijn volledig uit de lucht gegrepen
Die verhalen zijn terdege juist, maar misschien met kleine verschillen naar wat langere of kortere tijd.
Nu praat je over de uitstraling van het speksteen zelf
en worden enkel verteld van mensen die hier met zekeerheid totaal geen ervaring ( alweer ) mee hebben opgedaan
Helemaal gelijk, alleen jammer voor jou dat ik langer speksteen stook en dat ook ik in de kachel kruip om dat ik het een mooi product vindt, en in 1977 m'n eerste houtkachel had, dus een totaal stookervaring in jou ogen van 0%.
want anders weet je wel beter
Wat ???
Kort samen gevat: Je praat enkel uit het oogpunt van jouw situatie, kleine kamer met een mega kachel. Als jij op de bank zit met je benen op tafel kan je met je tenen het deurtje openen, vindt je het gek dat je de hitte uit het deurglas gelijk voel en dat je na een half uurtje moet gaan verzitten. Jouw situatie is met (bijna) niemand te verglijken maar je doet voorkomen dat men het allemaal verkeerd doet en dat alleen jouw situatie de enige juiste is. Maar er zijn zoveel mensen met evenveel verschillende omstandigheden en ervaringen die voldoen aan hun eisen en verwachtingen waar jou opinie helemaal niet van toepassing is.
Als mijn kachelwand 90 á 100 gr. is kan ik er op een stoel op een 30á40cm gewoon naast zitten en is er niets aan de hand en dat hou ik gewoon 1 of 2uur vol zonder te gaan gloeien. Je moet de mensen natuurlijk wel vertellen wat de werkelijkheid en de realiteit is, en niet de boel opblazen of verheerlijken.
Aan de andere kant kan ik je meegeven dat je ook zeer positive bijdragen leverd aan het forum en daar ook zeker mee door moet gaan, maar druk niet je mening door, daar worden we niet wijzer van.
vr. gr. willem
Willem
Natuurlijk kan je op een halve meter naast de kachel gaan zitten als hij 100 graden heeft maar ik heb het wel enkel over de RECHTSTEEKSE stralingswarmte door de glasdeur en als je echt doorstookt dan blijf je daar op twee meter niet voorzitten dat bedoel ik
Ik denk ook niet dat het de bedoeling is van een kachel zo te plaatsen dat je daar 6 tot 8 m vandaan gaat zitten en 4 meter zal wel een courante referentie zijn dacht ik en daar voel je zeker na de eerste minuten al rechtstreekse warmtestraling
Wat ik wil schetsen is zoals sommigen zeggen dat het er dan op lijkt dat je 2 tot 3 uur moet wachten eer je effectief warmte begint te voelen als de kachel is aangestoken en dat is niet zo want de rechtstreekse warmte tijdens een stookbeurt speelt toch wel mee dacht ik of is dat geen warmte misschien ?
Ulrik