Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
Ulrik,
Al na enkele minuten op 4 meter stralingswarmte voelen vind ik eerlijk gezegd ook overdreven. En als je doorstookt blijf ik toch met gemak op een metertje of maximum 2 meter van de kachel zitten. Mijn ouders hebben een gewone plaatstalen houtkachel en als je daarmee doorstookt heb je al vlug temperaturen van boven de 25°, dan begin je al te zweten als je op 6 meter zit.
Maar eigenlijk is deze discussie niet relevant, omdat het NIET de bedoeling is van een speksteenkachel om op korte tijd veel warmte te geven.
Ook wat jouw situatie betreft Ulrik, u stookt met compaktblokken of palettenhout, dan heb je ook veel sneller een hevig vuur dan met gewoon hout.
Raf
Als ik doorstook dan kan ik niet voor de deur blijven zitten, niet op 1 of 2 meter.
De wand tegenover de kachel, meter of 4, word 30 graden tegen het einde van het stoken, soms wel hoger.
De wand temperatuur kan je wel degelijk op 30cm zitten ook al staat hij 100 graden, die stralingswarmte is zacht en niet zo hard als bij de glazen deur.
Ik kan voor de kachel warmer stoken dan mijn broer, die heeft een moderne houtkachel en kan je blijven zitten als hij hem vol stookt.
Ik stook liever hevig en korter dan rustig en lang.
Ik heb het idee dat dat effectiever de warmte opslaat, maar ik ben ook nog maar aan het testen met verschillende methodes.
Ik kan niet blijven zitten als ik hem vol stook of je moet van tropische warmte houden zoals de cactussen hier in huis, rest is kapot door de warmte.... niks gewend die europese plantjes....
@ Patrick
De kachel kan wel degelijk de warmte van het hout opslaan maar ik ben net in een koude periode gaan stoken en zonder buffer haal je het niet.
Als je vanaf de start van het koude seizoen start heb je hier geen problemen mee natuurlijk.
Ik stook nu minder hout dan de 20 kg waar ik het toen niet mee warm kreeg, kwestie van een buffer hebben en een hogere temperatuur om mee te beginnen.
Wij hebben een kleine speksteenkachel (Altech Eclpis) van 250kg.
Omdat onze woning zeer goed geisoleerd is volstaat deze kachel voor onze woonkamer van 45m2.
Twee keer stoken per dag volstaat, als het echter flink onder nul is moeten we drie keer stoken, de gemiddelde temperatuur is 21 graden.
Doordat de kachel niet zo groot is, is hij ook zeer snel op temperatuur middels pallettenhout. Ondanks het formaat houdt hij toch zeer goed de warmte vast.
Bart
De Altech Eclips is een " met speksteen belegde matalen houtkachel " van zoals je zelf zegt 250 kg en het is dan ook logisch dat gezien de kleinere hoeveelheid speksteen ( ik schat 150 kg ???) dat je de kachel meer dan een maal per dag moet aansteken omdat hij sneller gaat afkoelen omdat de nastraling van de steen beperkter is in vergelijking met een massieve speksteenkachel van 2 of 3 ton en ook het rendement dat je uit dezelfde houveelheid hout kan halen is in vergelijking met een massieve kachel een stuk lager omdat het tegenstroomkanaal ontbreekt en er meer warmte rechtstreeks door de schouw zal verdwijnen
Het is dan ook niet eerlijk deze te vergelijken met een massieve speksteenkachel en men moet deze vergelijken met stalen houtkachels en in vergelijking daarmee zijn ze al een stuk beter door de speksteen die er op gemonteerd zit
Maar er is ook een voordeel ten opzichte van een massieve speksteenkachel want niet alleen het gewicht van deze kachel is een stuk lager ook het prijskaartje weegt een stuk lichter ...
Ulrik
Ulrik
De kachel koelt door z'n mindere massa inderdaad eerder af, 8 uur na het stoken is hij handwarm en moet weer opgestookt worden, soms echter niet nodig door de goede isolering van het huis.
De wanden van deze kachel + de bovenkant zijn wel van massieve speksteen en niet van gietijzer.
De kachel heeft wel een tegenstroom want tijdens het stoken kan de schoortsteenklep al gesloten worden, de rookgassen worden door de "dubbele" wand naar beneden geleid en gaan dan naar buiten.
De binnenwand neem ik eens in de twee maanden uit zodat ik de kachel goed kan reinigen.
Na het reinigen plaats ik ze dan weer terug.
Verder is dit forum zeer de moeite waard en ik lees aandachtig alle tips.
Bart
Bart
Je zegt : De wanden van deze kachel + de bovenkant zijn wel van massieve speksteen en niet van gietijzer
Dat weet ik want mijn buur heeft er zo een staan, maar ik veronderstel dat de verbrandingsruimte wel degelijk uit plaatstaal (of gietijzer ?) is gemaakt waar dan aan de buitenkant de speksteen los tegen geplaatst is niet ? of ben ik toch verkeerd en heb ik niet goed gekeken ?
Verbeter mij indien ik verkeerd ben
jij zegt : De kachel heeft wel een tegenstroom want tijdens het stoken kan de schoortsteenklep al gesloten worden, de rookgassen worden door de "dubbele" wand naar beneden geleid en gaan dan naar buiten.
Ik bedoelde dat hij geen tegenstroomkanaal heeft in speksteen waardoor de warmte beter onttrokken kan worden
Ulrik
Ulrik
De buitenwanden zijn van massieve speksteen.
De binnenwand (stookkamer) is van vuurvaste steen, deze binnenwand kan er uit genomen worden zodat de ruimte tussen de vuurvaste steen en de speksteen gereinigd kan worden.
In de verbrandingsruimte bevindt zich geen staal.
Hoe worden de grote speksteenkachels eigenlijk schoongemaakt, na een aantal maanden stoken zal er toch ergens aanslag komen te zitten.
Hoe is uw ervaring met palettenhout?
Ik stook meestal een combinatie van palettenhout met gewoon hout en dit gaat uitstekend.
Ulrik - raf - stan,
wat er wordt gesuggereerd is, dat de speksteenkachel direct zijn warmte afgeeft, maar dat is gewoon niet zo. De energie die in een vlam zit zal toch eerst door de speksteen moeten gaan voordat die jou bereikt, en dat heeft z'n tijd nodig.
Ulrik heeft het hier over "onmiddelijk rechtstreekse stralingswarmte", maar dat heeft niets met een speksteen kachel te maken, want die warmte komt via een glazen deur die je in iedere andere houtkachel ook heb, enof dat dat nu een plaatstalen-gietijzeren of met speksteen bekleed is maakt helemaal niets uit, want een glazen branderdeur staat totaal los van het geen waar de kachel van is gemaakt. De warmte (of hitte) uit mijn deur is het zelfde als die bij de buren met een jötul-kachel. Als we met z'n allen 'voor' de kachel gaan zitten handen wrijven "lekker zo'n speksteenkachel" zijn we ons zelf aan het besodemieteren.
Het speksteen MOET het doen, en dat duurt meestal effe voordat je dat voelt, of je stook 'm weer op vanaf 70 á 80gr wandwarmte, want dan straalt ie continu voelbare warmte uit. Dit is niet mijn mening, maar mijn ervaring, want ....ervaring is de beste leerschool.
Zijn er mensen met andere ervaringen, ga er maar tegenin, dat houdt de boel warm.
Willem
Jij blijft maar doordrammen hé ( grapje )
DirkDB zegt : vriendin wil niet graag dat we pas na 2-3uur stoken de eerste warmte zouden voelen.
Wat ik daarop antwoord is :
Verkeerde interpratatie van " warmte voelen "
ten eerste : Als je een kachel kiest in de juiste proportie volgens de living heb je geen behoefte om bij het aansteken van de kachel onmiddellijk warmte van de kachelmantel te voelen omdat de kamertemperatuur dan nog steeds pakweg 20 à 21 °C zal zijn en je ook bij het aansteken onmiddellijk een rechtstreekse stralingswarmte hebt waarna de temp gelijdelijk gaat toenemen naar mate men langer stookt
het is dus verkeerd te denken dat men 2 tot 3 uur moet wachten eer het comfortabel warm zal zijn na het aansteken van de kachel omdat het nog warm is van de dag voordien
de kamertemperatuur zal maar gemiddeld stijgen met ongeveer één graad per uur maar dat is geen probleem omdat het warm blijft in de kamer en de temperatuur nooit naar b.v.16 of 18 °C zal gezakt zijn waardoor je nooit " snel " de temperatuur moet ophalen zoals met een CV dat bedoel ik met de verkeerde interpretatie van de 2 tot 3 uur wachten
nu goed omschreven Willem ???
Ulrik
Willem,
Ik hoef niet gelijk te stoken als ik thuiskom voor het warm te krijgen in huis want dan is het nog warm van de vorige stookbeurt, de avond ervoor.
Wat ik wil zeggen dat je stookt voor de volgende dag.
Alle warmte die door het glas meekomt is meegenomen maar natuurlijk niet de hoofdzaak van de kachel zelf, wel is deze veel warmer dan bij een gewone kachel is mijn ervaring.
Als ik de kachel aansteek staat de wand rond de 45-50 graden als het echt koud is, nu iets hoger.
Als hij goed brand en je komt koud binnen dan is het wel heerlijk om voor de kachel te zitten.
Wel met een heet gezicht en een koude kont, want dat is weer het bekende fenomeen van de directe straling van de ruit zeg maar van de kachel.
@ Bart
Mijn broer heeft een barbas eco500 met +-250kg speksteen, helaas niet te vergelijken met een massieve speksteenkachel en ik moet zeggen dat je van de speksteen niet veel merkt zoals bij een massieve speksteenkachel, want hij stookt hem rustig en lang en de stenen worden warm maar niet het gevoel zoals bij een massieve speksteenkachel.
De straling is niet zoveel van te merken, ook bovenop de kachel zit een speksteenplaat, maargoed het plafond zal er lekker warm van worden maarja.... daar hebben we niet veel aan natuutlijk.
Je voelt eerder de straling van de deur, die ook nogeens 1/3 van de kachel inneemt, dus meer directe straling dan indirecte, om het zo maar te noemen.
Het interne van onze kachels is heel anders opgebouwd dan een normale houtkachel, de vlammen komen op een veel hogere temperatuur en een veel betere verbranding, veel afzetting is er niet en hoeft dus ook niet vaak schoongemaakt te worden.
De binnenkant van de kachel brand zichzelf schoon.
In de zomer ga ik de kachel compleet schoonmaken, naja compleet, alleen de tegenstroomkanalen en alle as weghalen overal zodat ik weer schoon kan beginnen aan het nieuwe stookseizoen maar dat zal niet veel werk zijn, misschien wel veel as in de tegenstroomkanalen vermoed ik.
Eindelijk de knoop doorgehakt, we hebben een Leila van NU 1600kg besteld maar jammer genoeg door de nog uit te voeren verbouwingen pas plaatsing in september.
Bij een eerdere post op dit forum had ik de vraag gesteld of het verschil van rooster effectief het prijsverschil maakte tss de gewone Leila en de Leila Basic, maar blijkt nu dat die roosters amper 175€ kosten terwijl het prijsverschil toch 1200€ was in aankoop van de kachel.
Moraal van het verhaal, als deze rooster opgebrand zou raken, dan koop ik gewoon het nieuwe rooster en plaats die er in.
Dus, aan allen die evt. een Leila zouden kopen, het is zeker de moeite om eens naar de Basic versie te kijken.
Qua opbouw zijn die toch identiek.
In afwachting blijf ik een enthousiaste lezer en kom ik ten gepasten tijde zeker terug.
Aan alleen, laat de reacties allerhande maar komen, we kunnen er maar beter bij varen...
Eindelijk de knoop doorgehakt, we hebben een Leila van NU 1600kg besteld maar jammer genoeg door de nog uit te voeren verbouwingen pas plaatsing in september.
Bij een eerdere post op dit forum had ik de vraag gesteld of het verschil van rooster effectief het prijsverschil maakte tss de gewone Leila en de Leila Basic, maar blijkt nu dat die roosters amper 175€ kosten terwijl het prijsverschil toch 1200€ was in aankoop van de kachel.
Moraal van het verhaal, als deze rooster opgebrand zou raken, dan koop ik gewoon het nieuwe rooster en plaats die er in.
Dus, aan allen die evt. een Leila zouden kopen, het is zeker de moeite om eens naar de Basic versie te kijken.
Qua opbouw zijn die toch identiek.
In afwachting blijf ik een enthousiaste lezer en kom ik ten gepasten tijde zeker terug.
Aan alleen, laat de reacties allerhande maar komen, we kunnen er maar beter bij varen...
Stan
Een grote kachel geeft natuurlijk veel stralingswarmte, ik stook mijn Eclipse echter niet de hele avond zoals jou broer doet.
Twee uur fel stoken met pallettenhout en de speksteen is zeer heet, na 8 uur vindt de volgende stookbeurt plaats.
De kamertemperatuur hang echter ook af hoe goed geisoleerd deze is.
Dat is bij ons het geval.
Blijft natuurlijk het feit dat een grote Tu of Nu speksteenkachel veel fijner is.
Even een reactie op Katie (19/03) en anderen voorheen die vragen hebben over het plaatsen van weerstanden in een speksteenkachel om de woning bij afwezigheid op temperatuur te houden.
Deze oplossing lijkt mij duur en zeker niet efficient. Je gaat dan dure weerstanden plaatsen in een hoop stenen (excuseer deze oneerbiedige omschrijving op dit forum) die aangesloten is op een schouw en waarbij dus een deel van de dure electrisch opgewekte warmte naar buiten wordt afgevoerd. Als je dan toch (vrij zelden) electrisch wil verwarmen doe het dan via een veilige en veel goedkopere verplaatsbare electrische radiator. Die is veel goedkoper, liefst van een thermostaat voorzien en je kan, als hij midden in de ruimte geplaatst wordt, alle geproduceerde warmte 100% benutten en hem na gebruik wegbergen.
In afwachting dat onze niewbouw opschiet en onze speksteenkachel zal geplaatst worden (hopelijk in de nazomer) volg ik met interesse alle bijdragen op dit forum waarvoor mijn dank.
Ulrik, nu goed omschreven Willem ???
Het is jammer dat je in je eigen straatje blijft hangen, en je niet kan verdiepen in de situatie's bij anderen.
Maar ik stop hiermee, want verder gaan heeft geen zin.
gr. willem
Wij hebben nog géén speksteenkachel gekocht, maar we staan wel op het punt van .....
Onze grootste bekommernis is echter een keuze te kunnen maken tussen enerzijds een Nunnauuni en anderzijds een Tulikivi.
Bij de verdelers zelf worden we er niet echt wijzer op.
In de folders van elk worden natuurlijk hun eigen sterke punten in de verf gezet.
Onze vraag aan dit forum is dan ook: "kan ons iemand, of kent u iemand, die ons het onderlinge verschil kan uitleggen."
Volgende vragen houden ons bezig;
- Waarom is een vergelijkbare evengrote kachel in volume bij Nunnauuni ongeveer 25 % zwaarder dan bij Tulikivi.
- Is er enig verschil in de speksteen die ze gebruiken?
- Vervolgens natuurlijk de logische vraag of we dan voor de "zwaarste" kachel moeten gaan of dat er nog wel degelijk andere factoren een grote rol spelen, bij het bepalen van het vermogen van een speksteenkachel.
Graag een reactie hierop, we zijn u uiterst dankbaar indien u ons een beetje wegwijs zou kunnen maken.
Het wordt wel een hele lange staart, het duurt nogal lang eer je op de laatste pagina zit.
Hendrik,
Manu zit er voor 100% op. De zwaarste goedkoopste moet je zien te pakken te krijgen. Veel verschil zit er tussen beide niet. De haard is wat verschillend, maar verder is er weinig verschil.
Zit bij de Tul geen wand in chamotte in de verbrandingskamer? (Vraag de opbouw eens na? Weten wij ook weer iets meer.) Bij de Nu alleen speksteen, misschien zit daar een gewichtsverschil?
Bij de Tul krijg je langere houtblokken erin dan de Nua (bij ons max. 46cm rechtop staand). Kost je dus iets meer (op 30 cm zagen kost iets meer dan op 50cm) Maar vermits je toch met de lichtere (lees goedkopere) houtsoorten kan stoken, valt dit eigenlijk wel mee.
Kijk niet teveel naar hun verkoopsgrafiekjes met vermogens uitgedrukt in uren en temperaturen, dit hangt volledig af van je warmteverlies. De gebruikte speksteen heeft dezelfde eigenschappen. Het belangrijkste is het gewicht van de kachel; warmteopslag.
Een grotere deur is mooi, maar dan heb je ook minder steen. Zelfde met een oven (maar daar komt wel heel veel lekkers uit).
Een voet eronder warmt wel degelijk op, de bankjes of tabletjes zijn mooi maar hebben weinig nut.
Als je kiest, kies dan voor een keer als een echte macho man, ik wil de grootste hebben. Dit is de enige aankoop waar dit echt geldt.
En goed leren stoken, tel een jaar eer je dat ding goed kent en je de oude stookgewoonte hebt afgeleerd. Het is echt wel iets heel anders dan een kachel of insert.
Succes ermee.
Siegfried
@Hendrik
Wij hebben ook het zelfde probleem! Volgende week komt er iemand kijken zowel van Tulikivi als van Nunnauuni.
Heb bijna alle mails gelezen en ben nog niet uit.Welk is het verschil?
@iedereen
Als we later water willen opwarmen met onze kachel(welk merk dan ook)moeten we dan nu al maatregelen nemen of kan dat later ook nog?
Groeten
Benny
Nog een vraagje! Een kachel geeft toch evenveel stralingswarmte aan de 4 zijde?Of heb ik het mis?
manu
heb een nu-speksteenkachel en was er bij toen ze hem gezet hebben en isolatie aan de achterzijde die heb ik niet gezien hoor juist de bovenkant is geisoleerd bij mij ligt misschien aan het type ik heb eeb marketta met oven(kan niet apart gestookt worden)
en voor de geeintereseerden ik stook mijn kachel tot de oventhemperatuur 150 a 180 graden is en voor de twijfelaars 10 jaar geleden stond ik al te kijken naar de speksteenkachels maar ja veel geld en weinig informatie geen internet dank zij alle ulriks van dit forum heb ik mijn sierschouw en kachel buiten gesmeten 10 jaar te laat een tevreden nu-stoker
Heeft er iemand ervaring met de Nunna type Leila 1?
Welke kachel we ook kopen, ze mag niet aan de achterzijde geisoleerd zijn want de kachel komt te staan in het midden van de woning.Ik heb de stralingswarmte (heb me laten vertellen 7 tot8m) nodig.Ik dacht ook gehoord te hebben op de stookavond van Ballet verleden week dat enkel de bovenkant zou geisoleerd zijn.Maar ben niet zeker.
Vandaar de vraag van daarstraks.
Manu,
heb ik mij laten vertellen dat bij hen de rugzijde geisoleerd is waardoor er vooral warmte naar de voor- en zijkanten afgegeven wordt.
zelf die in de winkel aanwezig was en hij zei me dat de rugwand geisoleerd is
Ik heb zelf een Leila-6 die het 5de jaar ingaat zonder rug-isolatie maar wel met dek-isolatie. De technieken en de "kijk" gaan natuurlijk vooruit. Ik weet niet wat je nodig had aan kilo's, maar je hebt een 1600kg kachel besteld met rug-isolatie zodat de resterende wanden het moeten doen qua warmte afgifte. Het lijkt mij dat je dan kilo's te kort kom om een goed resultaat te krijgen, of zijn er extra kilo's in de massa bijgekomen om dit op te vangen of is het afgegeven oppervlakte vergroot. Als ik bij mijn kachel met de IR-meter zowel onder als boven het isolatiedek meet zit er toch altijd zo'n 25á30gr verschil tussen. Er van uit gaande dat dat met een iso-rug ook zo zou zijn heb je toch een aardige afgifte verschil. Het zou mooi zijn als het af te geven oppervlak vergroot zou zijn, want dan wordt dat zo gecompenseerd.
@ Bart,
Op de stookavond bij NU hebben ze dergelijke kachel gedemonstreerd en ik moet zeggen, dat kacheltje geeft warmte.
Op het moment dat we daar aankwamen stond die kachel nog koud en tegen dat wij daar terug weggingen, zo'n 2u later was het daar al serieus warm.
Het is trouwens dat model wat wij ook gekocht hebben maar hebben em wel nog niet.(jammer genoeg...)
@Benny,
Dat kan geen probleem zijn want die stonden zo te branden in de toonzaal...
Misschien naar eigen keuze???
Groeten, Manu
Benny, zoals ik het lees dan praat je over een 'straal' van 7á8 meter ??
@ Manu,
Als je hem hebt, plaats je ervaringen eens hier op dit forum.
Wanneer krijg je hem en welke ruimte ga je ermee verwarmen?
Zo op de Nanu site te zien lijkt me dit een prachtige kachel.
Benny,
De rugzijde is bij TK normaal niet geïsoleerd, enkel de bovenzijde.
Wij hebben ook een TK van bij Ballet. Onze kachel staat met de rug op +/- 1 meter van de muur.
Als de kachel centraal staat is dat ideaal omdat je dan langs 4 kanten stralingswarmte hebt.
Of alle zijden evenveel stalingswarmte geven hangt van het model af. Bij een vierkant model zal er aan 3 kanten evenveel stralingswarmte afgegeven worden. (De voorkant geeft minder stralingswarmte als het vuur weg is omdat er een deur in zit.)
Bij een erg rechthoekig model (vb 60 x 108 cm) zal er een verschil zitten tussen de hoeveelheid stralingswarmte via de zijkanten en achterkant.
hallo samen,
wij hebben,mede dankzij dit forum,sinds begin dit jaar een tu 2200salmon 1800kg +sokkel.
Ben niet zo iemand die het hoge woord wil voeren,maar heb toch het gevoel dat ik een woordje moet plaatsen.
Wij zijn zeer tevreden en hebben nog geen sekonde spijt van onze aankoop.
Wij hebben ook geen vergelijking gemaakt tussen de twee merken.Wij kozen de dichtst bijzijnde dealer en dat was een Tuli. dealer.
Maar ik heb tijdens het plaatsen de vraag gesteld wat nu eigenlijk het verschil was tussen de twee merken.
dit was zijn antwoord:
Er waren drie verschillen,de eerste was dat Tulikivi gemakkelijker uit te spreken is dan Nunnauuni,HaHa...sorry grapje.
De tweede was dat ze sinds enige tijd,Tulikivi vuurvaste gebakken tegels inbouwen ter bescherming van de speksteen stookkamer.Het is goedkoper om een tegel te vervangen dan een beschadigde speksteen in de vuurkamer te vervangen.
Het derde, en dit lijkt het belangrijkste verschil te zijn,is de dikte van de buiten mantel.Niet te verwarren met de stookkamerwand.
Bij Tulikivi bestaat deze uit twee lagen:de buitenlaag is 7cm en de binnenlaag 2cm,samen in totaal dus 9cm.
Bij Nunnauuni zou deze buitenmantel enkel bestaan uit de buitenlaag,dus 7cm dikte.
Dit doet mij besluiten dat de nunna's voor hetzelfde gewicht een optisch grotere kachel leveren maar dat de buiten wand dunner is.En hierdoor zou,volgens mijn bescheiden mening,de buitenwand in een iets hoger tempo gaan afkoelen dan de Tuli's.
Nog even wat info over mijn thuis situatie.
Mijn kachel staat tegen een binnenmuur uit gemetste facade steen waartegen in de hal/berging zijde,een argex blok gemetst is(totaal 20cm),deze facadesteen neemt de afgestraalde warmte van de achterwand op en werkt mee in de accumulatie.(volgens mij)
Onze living en keuken samen zijn 54m2,keuken is momenteel nog gescheiden door een muur wat deze zomer gaat veranderen.
Gemeten temp. in de living op 2.5m afstand op dezelfde wand en ooghoogte,twee uur na het sluiten van de kleppen: Gemiddeld 24.7 graden.20 uur later bij het begin van de volgende stookcyclus is de temp nog steeds gemiddeld: 21.7 graden.Een temp. sonde in een bestaand boorgat op 30cm zijdelings van de kachel en 10cm diep geeft aan dat de facademuur opwarmt tot: +-30 graden,20 uur later is dit nog steeds +-25 graden.Dit momenteel met een hout verbruik van 15kg/cyclus.
Zo, ik hoop dat iemand iets nuttigs heeft weten te halen uit mijn verwoordingen en mijn drie maand oude "stook ervaring".
Groetjes
Sorry,
even nagemeten,
Klein foutje het is niet 7cm en 2cm,maar 6cm en 3cm.
--Bij Tulikivi bestaat deze uit twee lagen:de buitenlaag is 6cm en de binnenlaag 3cm,samen in totaal dus 9cm.
DUS OOK:
Bij Nunnauuni zou deze buitenmantel enkel bestaan uit de buitenlaag,dus 6cm dikte.--
Dit dus nog steeds volgens de tuli. plaatser.
Zo zie je maar meten is weten,
Groetjes
Carlo, Bij Nunnauuni zou deze buitenmantel enkel bestaan uit de buitenlaag,dus 7cm dikte.
Ik zal gelijk even een grote misser uit Tulikiviland recht zetten: Mijn NU die het 5de jaar ingaat heeft terdege 2 lagen stenen tegen elkaar aan, dus de de buitenzijde van het tegenstroomkanaal, de smalste steen (de binnenste) is 3,5cm dik en de buitenste is 7cm dik, tezamen dus 10,5cm. Deze stenen zijn contra van elkaar gezaagd, (de nerven liggen haaks op elkaar) om de hitte snel op te nemen en langzaam af te geven. Ik heb nog een 4tal tegels thuis liggen zodat het exact meten geen probleem gaf.
(en zo komen de praatjes in de wereld)Het zou allemaal weer anders kunnen zijn sinds ik mijn kachel heb, maar daar geloof ik zelf niks van, alleen de kleine details.
Carlo, ook na jouw rectificatie wordt NU alleen maar dikker.
Geeft niet Willem,
Zolang we het maar warm hebben,nietwaar?
Groetjes
Aan allen die het interresseert, hieronder vindt je een link waarop men de opbouw van een TU kachel kan zien en daar is ook duidelijk dat er twee lagen speksteen tegen elkaar gezet worden.
http://www.youtube.com/watch?v=zfnjakwq9OI
Groeten, Manu
Ulrik,
Je schrijft op 12-03-2008
De bedoeling is dat ik een warmtewisselaar tegen de achterzijde van de kachel ga aanbouwen die dan op de tweede warmtewisselaar in de zonneboiler zal aangesloten worden in plaats van op een bestaande CV.
13-03-2008
Klopt warmtewisselaar via een éénplaat-radiator van een 60 x 50 cm in den brico 50 €
....
Ik begrijp dat je je de warmtewisselaar wilt combineren met je zonneboiler, misschien technisch gewoon het meest confortabel.
Maar als je geen zonneboiler had , had je dan ook deze keuze gemaakt?
Misschien wel een thermosifon principe...?
Dirk Bauwens met wie jezelf ook gecommuniceerd hebt, is daar toch groot voorstander van.
Ik ben zelf ook iets van plan maar wil gewoon alles veilig.
Ga er trouwens vanuit dat het bij jouw ook allemaal veilig wordt.
Ik heb zelf de Tulikivi TU1220/2 .. een kleintje vergeleken met jouw Tulikivi.
Maar de achter wand is gloeiend heet.
Ik heb nog 100 speksteentegels van 200x150x20 mm.
Nu heb ik een plan om een thermosifon wisselaar tegen de achter wand te plaatsen. met tegels er tussen en daarna tegels er achter. ik heb nog wat waterglas (lijm) en speksteenpoeder over. Kan dat met 22mm of met 35mm leiding doen, wat is beter?
Wat vindt je hier van?
Natuurlijk ben ik ook blij met een reaktie van Dirk Bauwens, of andere professionals.
Groetjes
Dirk vL.
hoi manu
dat filmke is van een oude model denk ik ik heb een tulikivi nieuwe generatie en tussen de binnewand en de buitenwand is er 2cm ruimte tussen met vuurvaste issolatiedeken ertussen vorigjaar in mei geplaast. die vuurvaste deken ertussen is voor de warmte langervast te houden en langzamer te laten afkoelen hebben ze me verteld die kun je eruit halen geeft dan een snellere stralingswarmte af maar is dan ook sneller afgekoelt .
Volgens de spreker (tu..Belgie)op de stookavond is de spatie tussen de 2 speksteenlagen (6+3)voor een betere verdeling van de warmte.
Volgens hem zou de buitenzijde overal praktisch dezelfde warmte hebben.
Heb vrijdag gesproken met mensen die een nieuwe generatie-kachel hebben staan (Valkia) en die zeggen dat daar niks van aan is.Bovenaan(zijkant) zou de kachel merkelijk warmer zijn dan aan de onderkant(zijkant), iets wat ik zelf ook kan bevestigen met de oudere generatie dewelke ze aangemaakt hebben bij Ballet.
@ Willem,
Zoals ik hier op het forum gelezen heb en mij gezegd is op de stookavond, geven die kachels toch een stralingswarmte van een 7 a 8 m.Klopt dit niet?
Gisteren is Ballet thuis geweest om onze Phata/C te plaatsen. Gisteren was het Patrick en vandaag was het zijn collega. Alle lof voor de monteurs, proper en goed afgewerkt. Wij moeten nu wel tot maandag wachten eer tot wij de kachel mogen instoken. Ik ben benieuwd wat het gaat geven. Nu reeds ben ik een tevreden klant.
Grtz
Patrick
Benny,
Ik zeg niet dat het 'niet' klopt, maar wanneer klopt het wel. Je zal dan toch aan alle maatstaven moeten voldoen om een totaal genot van de kachel te hebben. Als ik je goed begrijp staat ie midden in de woonruimte en moet ie links en rechts voor en achter +/- 7á8mrt weg kunnen stralen. Waaraan moet je voldoen; een zéér goede spouwmuurisolatie - plafondisolatie - dubbelglas bv HR++ (isoleerd net zo goed als een spouwmuur zonder isolatie maar op dit moment het beste isoglas) vloerisolatie en al dat soort dingen. Maar dan nog. Als je klaar bent met stoken, verwacht dan niet te veel meer van de uitstraling van af de branderdeur, dus die opp. ben je al kwijt, blijft over alleen de tegels boven de deur die doorgaan met uitstraling. heb je teveel glas in de gevel is ook een -punt. Het is geen explosiekachel zoals de doorsnee houtkachel waar je niet binnen een straal van 5mrt moet gaan zitten, want deze uitstraling is zeer krachtig en buffeld door elke koudegolf tot je stop met stoken, dan is het in een keer gebeurdt. De speksteenkachel heeft een zachte uitstraling zonder power en elke koudegolf zal moeite kosten om die te overwinnen als ie het al red. Er zijn onder dit forum enkele personen die niets te klagen hebben, maar ook enkele waar het maar zozo is, maar elke situatie is anders, maar ga niet over één nacht ijs, dat kan je een hoop ellende besparen.
gr. willem
Benny,
Ik zeg niet dat het 'niet' klopt, maar wanneer klopt het wel. Je zal dan toch aan alle maatstaven moeten voldoen om een totaal genot van de kachel te hebben. Als ik je goed begrijp staat ie midden in de woonruimte en moet ie links en rechts voor en achter +/- 7á8mrt weg kunnen stralen. Waaraan moet je voldoen; een zéér goede spouwmuurisolatie - plafondisolatie - dubbelglas bv HR++ (isoleerd net zo goed als een spouwmuur zonder isolatie maar op dit moment het beste isoglas) vloerisolatie en al dat soort dingen. Maar dan nog. Als je klaar bent met stoken, verwacht dan niet te veel meer van de uitstraling van af de branderdeur, dus die opp. ben je al kwijt, blijft over alleen de tegels boven de deur die doorgaan met uitstraling. heb je teveel glas in de gevel is ook een -punt. Het is geen explosiekachel zoals de doorsnee houtkachel waar je niet binnen een straal van 5mrt moet gaan zitten, want deze uitstraling is zeer krachtig en buffeld door elke koudegolf tot je stop met stoken, dan is het in een keer gebeurdt. De speksteenkachel heeft een zachte uitstraling zonder power en elke koudegolf zal moeite kosten om die te overwinnen als ie het al red. Er zijn onder dit forum enkele personen die niets te klagen hebben, maar ook enkele waar het maar zozo is, maar elke situatie is anders, maar ga niet over één nacht ijs, dat kan je een hoop ellende besparen.
gr. willem
Heeft er iemand ervaring met de Tulikivi model Valkia?
Ik lees hier regelmatig de vraag of iemand ervaring heeft met model x of y.
Het kachelmodel is eigenlijk gewoon een kwestie van wat je mooi vindt. De verbrandingskamer en de tegenstroomkanalen zijn constanten in alle modellen, alleen de buitenzicht verschilt. (Volgens mij is er niet zo gek veel verschil tussen een klassieke en een wervelverbrandingskamer.)
Het enige waar je volgens mij op moet letten is dat het gekozen model het juiste gewicht heeft voor jouw specifieke situatie. Een klassiek model met het juiste gewicht zal je woning even goed kunnen verwarmen als een modern model met het juiste gewicht.
Goed zo Wendy zo moeilijk is het allemaal niet.
Hallo,
Wij hebben een Tulikivi Sonka C van ong 2200 kg. Voor een ruimte van ong 90 m2. Als enige verwarming. Wij hebben heel de winter kou gehad en ong. 7 ster hout verbrand op een paar maand, de temperatuur is nooit boven 19 graden geweest!!!
Wij verkopen onze over. Boven voor een ruimte van 120 m2 hebben we een gewone stalen houtoven van 1000 euro en daar is het een sauna...
Ik geloof niet meer in het systeem.
Hoe zit het met de isolatie van je huis?
Dirk op dit forum heeft het kleinere broertje de Tulikivi Valkia en is daar zeer tevreden over.
Dorien...7 ster hout ??? En nog kou met een stoof van 2,2 ton voor 90m2.
Ik heb 60 m2, maar achteraan komt er nog 30 m2 bij + traphal helemaal tot boven aan de nok, waarbij de deur van het eerste verdiep open staat.
Onze tulikivi is 1400 kg zwaar. Wij verstoken per 3 à 4 dagen 1 kruiwagen beuk/den of per 2 dagen 1 kruiwagen versneden niet behandeld pallettenhout (dat ik gratis krijg).
Temperatuur zakt NOOIT beneden de 19°C, en na 1 uur stoken is het al terug 21 ° C. 's Morgens 20 °C. Onze vloerverwarming heeft deze winter misschien 5 keer in gang geschoten (staat op 18 ingesteld met thermostaat)
Er is iets mis met uw isolatie, een andere reden kan ik niet vinden. Dit is niet normaal meer.
Dorien,
Hopelijk is dit geen 1 aprilgrap, want dit lijkt mij toch een beetje onwaarschijnlijk...
Als je nagaat hoeveel positieve reacties hier al beschreven staan lijkt het mij echt wel bizar.
Mag ik je trouwens eens vragen hoe oud deze kachel is?
Ik heb namelijk onlangs iets horen zeggen maar ik stel mij daar wel vragen bij als ik kijk van waar die uitspraak komt.
Ik neem deze wel met een serieuze korrel zout.
Hopelijk komt het nog wel goed met uw kachel.
Wat zeggen ze trouwens bij uw verkoper over dit geval, krijg je daar een antwoord voor jou probleem want uiteindelijk gaat het wel telkens om een serieuze investering...
Dorien,
Ik geloof niet meer in het systeem
Het systeem opzich is wel goed,
eigenlijk ontbreken er nog een heleboel gegevens om zomaar een conclusie te trekken.
Dorien,
Wij hebben hetzelfde probleem gehad, maar dat is nu opgelost
Bij de bouw van de kachel had ik al veel vragen over de isolatiematten die toegepast werden, ik had er niet veel mee op,
En de bouwers zelf ook niet, bij navraag bij de fabriek gaf men als antwoord dat de haard veel geleidelijker zijn warmte zou weergeven, wat ik weer betwijfelde, want als de speksteen niet warmer wordt dan 65 graden , kan de steen ook niet meer afgeven
Na driekwart jaar de stoute schoenen aangetrokken, de kap van de kachel eraf gehaald, en de isolatie matten er stukje bij beetje eruit gehaald (heeft 4 dagen geduurd)
Probleem opgelost, de haard wordt met minder hout gemakkelijk 100 a 120 graden, eerst ternauwernood 19 graden, nu makkelijk 22 a 23 graden gemiddeld
Wij stoken met de silo/c (nieuwe generatie)1200 kg, kamer/keuken 55 m2 als hoofd verwarming, tevens heb ik er een warmte wisselaar ingebouwd, en aangesloten op de vloerverwarming van keuken/bijkeuken/schuur (32 m2)
Dorien,
Die 6 kW aan warmteverliezen lijkt me een realistisch getal.
Een voorwaarde om het ergens lekker warm te krijgen, is dat de kachel méér warmte afgeeft dan wat de woning verliest. Dat betekent in jouw geval dat je de speksteenkachel minstens één keer per 12 uur moet stoken, met 20 kilogram hout per stookbeurt! Het is in jouw geval (door de massieve woning) absoluut noodzakelijk dat dit trouw en regelmatig gebeurt! Er zeker ook op letten dat na iedere stookbeurt de schoorsteen volledig afgesloten wordt (anders zijn er langs daar grote warmteverliezen!)
Jouw woning is erg massief (heeft alleen maar voordelen!) en verandert dus maar langzaam van temperatuur. De grootte van je speksteenkachel is aan de erg krappe kant. Maar volgens mij moet het toch lukken. Stook eens een weekje lang, trouw iedere twaalf uur, twintig kilogram hout per stookbeurt. Volgens mij zal het dan beneden ook aangenaam warm zijn!
Dirk Bauwens