Nachtkoeling door ventilatie
Hallo allemaal,
Ik ben toevallig op dit forum terecht gekomen omdat ik op zoek ben naar informatie over nachtkoeling door middel van ventilatie. Ik heb gehoord dat er systemen bestaan waarbij 's nachts frisse lucht wordt aangezogen die dan voor afkoeling zorgt.
Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe efficiënt is dit en enig idee van de orde van grootte van de kostprijs van zo'n systeem voor een nieuwbouwwoning (2 volle verdiepingen, +/- 100m2 per verdieping)?
Alvast bedankt voor de informatie.
Koen
Reacties
Heb je dan invulling gehad op uw vraagstelling en heb je inmiddels een nachtkoelingsinstallatie ? tevreden over dit systeem ?? Ik ben ook op zoek maar wens info hieromtrent. graag antwoord .... Van Damme Paul 0498/869 341 of 09/364 47 38. (Zottegem) mvg tot wederhoren ........
----------------------------------------------------------
Beste Koen,
hetgeen je beschrijft lijkt op een balansventilatiesysteem , en de meeste (zoniet alle) hebben een mogelijkheid om 's nachts geforceerd te gaan koelen , waarbij de frisse, nachtelijke buitenlucht rechtstreeks wordt ingeblazen (zonder eerst de warmtewisselaar te passeren, anders "verwarm" je de frisse buitenlucht voor , hetgeen in de zomer natuurlijk niet de bedoeling is , dit heet "nachtelijke bypass"), zodat je de warmte van overdag kwijtgeraakt en 's ochtends wakker wordt in een fris huis.
installatie heb je voor zo'n 3-4000 euro, maar dan heb je natuurlijk in de winter ook je enorme energie recuperatie via de warmtewisselaar.
Voor de nieuwbouw wel wat rekening houden voor de inbouw van de buizen (dikste zijn 160 mm)
Het is effecient als je een woning hebt die veel massa heeft en je hebt en als je voldoende lucht kan wisselen in de woning.
Dit laatste ga je niet redden met een standaard ballansventilatie of een ventilatie van het type C.
Je zal veel lucht moeten verplaatsen en dat zal niet echt comfortabel slapen.
Nachtventilatie wordt wel toegepast in de utiliteitsbouw waar er in de nachtelijke uren geen mensen verblijven.
Bij nachtventilatie heb je 5-10 volumes per uur nodig. Niet mogelijk met een balansventilatie, maar wel via opengaande ramen.
Een paar ramen beneden die open kunnen en dezelfde openingen helemaal bovenin doen het meestal wel.
Je hebt ook 'beschikbare' massa nodig, anders is de impact beperkt.
Als je gerust wil slapen, best ook een regensensor, winddetectie, muggengaas, ...
Geert
Weet iemand bij welke temperatuur een bypass van Orcon in gebruik genomen wordt? Mij indruk is dat mijn huis amper of niet gekoeld wordt 's nachts (24°). (Overdag 25°)
Beste Joachim,
normaal gezien moet u de temperatuur waarop de bypass ingeschakeld wordt toch zelf kunnen instellen ?
maar ik denk niet dat het veel verschil zal maken.
Zet bij nachten als die van de laatste dagen toch gewoon een venster open, balansventilatie of niet ?
Patrick
ik vind nergens iets terug dat toelaat om dit in te stellen. en idd een venster open zetten doet meer maar is lastig bij regen en beneden niet mogelijk tenzijn iedereen mijn huis mag binnenwandelen