Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

Patrick

Je kan een finoven of bergkachel perfect met blauwe hardsteen gaan " omkasten "

Er heeft ooit iemand een test gedaan met deze steen in vergelijking met speksteen en beiden op een elektrisch vuur gelegd en deze opgewarmd gedurende 1/2 uur en metingen gedaan en de blauwe hardsteen neemt even snel de warmte op en heeft bijna hetzelfde soortelijk gewicht en zou in theorie dus evenveel warmte moeten kunnen opslaan maar ...in tegenstelling tot de speksteen verloor de blauwe hardsteen véél sneller zijn warmte ( ong 50 % sneller ) en was de blauwe hardsteen na de proef ook volledig gebarsten waaruit weer blijkt wat er bijna hetzelfde uitziet daarom niet dezelfde karakteristieken heeft en zeker niet geschikt is om een stookruimte mee te bouwen

Ulrik

Ulrik,

U zegt:

"Zelf importeren blijft hoedanook steeds een risico en een container van 26 ton laten afkomen van daar kost momenteel ongeveer een dikke 2000 tot 2500 € + 19 tot 21 % importrechten ( voor de douane ) + 21% BTW loont het dan nog de moeite als jij zelf maar één kachel moet hebben ???"

Dat moet je mij eens vertellen waar je dat vandaan haalt dat de invoerrechten op speksteen 19 tot 21 % bedragen ?

Het invoerrecht op speksteen bedraagt ... 0 % !

Ulrik schreef: "Ik heb een speksteenkachel staan van 3 ton en als ik dezelfde " warmteopslag " ( en daar gaat het tenslotte toch om ) wil bekomen met een finoven dan heb ik 5 ton massa nodig voor hetzelfde resultaat..."

Ulrik, die bewering is zeer onterecht!
Ook andere steenachtige materialen kunnen, per eenheid van gewicht, ongeveer evenveel warmte opslaan.

Dirk Bauwens

Ulrik schreef: “Er heeft ooit iemand een test gedaan met deze steen in vergelijking met speksteen en beiden op een elektrisch vuur gelegd en deze opgewarmd gedurende 1/2 uur en metingen gedaan en de blauwe hardsteen neemt even snel de warmte op en heeft bijna hetzelfde soortelijk gewicht en zou in theorie dus evenveel warmte moeten kunnen opslaan maar ...in tegenstelling tot de speksteen verloor de blauwe hardsteen véél sneller zijn warmte ( ong 50 % sneller )…”

Ulrik,

Het is toch niet meer dan logisch dat die blauwe hardsteen sneller afkoelt ook al heeft die evenveel warmte als de speksteen opgeslagen??

Als beide stukken even massief en even zwaar zijn, dan heeft het speksteen een kleiner buitenoppervlak door zijn hoger soortelijk gewicht, waardoor hij moeilijker zijn warmte kan kwijtraken. Dat zie ik niet noodzakelijk als een voordeel.

Dirk Bauwens

Ulrik schreef: “…en was de blauwe hardsteen na de proef ook volledig gebarsten waaruit weer blijkt wat er bijna hetzelfde uitziet daarom niet dezelfde karakteristieken heeft en zeker niet geschikt is om een stookruimte mee te bouwen…”

Ulrik,

Ik denk dat niemand het had over stookruimtes bouwen met blauwe hardsteen.
Een finoven kan zeker ommanteld worden met blauwe hardsteen, mits inachtname van een aantal zaken zoals bijvoorbeeld de uitzettingscoëfficiënt van het materiaal.

Trouwens Ulrik, waarom maakt Tulikivi nu ineens wél gebruik van kunstmatige vuurvaste materialen? Toch problemen met de speksteen?

Dirk Bauwens

Hallo,

zoals beloofd een paar foto's van onze kachel.
Een Tulikivi Olos/C met bank van speksteen en leem.

http://picasaweb.google.nl/lh/photo/Jj7MxJRXu2TmTq2pQ8kYXQ?authkey=tHGX7iXmUI0

corine

Is dat voor de opwarming van het klimaat dat jij de deur overdag open zet ???

Ulrik

Kyoto,...... daar hebben wij allebij voor getekend.
Nee, voor de voorraad verse lucht binnen te halen waar de kachel het s'avonds van moet hebben. haha ... geintje.
Afgelopen weekend 2x5 uur en dinsdag van 8 tot 15.00 uur open gestaan. Wij vinden dit gewoon lekker en een beetje doortrekken is ook niet verkeerd, zo is ieder mens verschillend.

Dirk,

je verhaal is mooi maar het wordt niets, ...en waarom dan niet,Ulrik heeft het van 'horen zeggen', maar ik heb uit de eerste hand. Altech uit Medemblik (NL) waar ik zo'n 30km vandaan woon bouwd de Altech speksteenkachels, dat zijn stalen kachels met speksteen bekleed en dat halen ze uit Brazilë en heeft meer kleur dan onze kachels. Dit speksteen is behoorlijk goedkoper maar niet geschikt om een kachel zoals de onze mee te bouwen maar wel om een stalen kachel ermee te bekleden. Hoe weet ik dat, .. omdat ik zo'n 12 jaar geleden vlakbij hun aan het werk was en daar naar binnen liep om het allemaal te bekijken en een praatje te maken daar ik vanaf 1978 al met hout stook, en dus wat meer van hun product wou weten. Ik praatte met de mensen van de werkvloer en zo kwam het één en ander naar boven zoals ik hier boven beschreef en met de technische details etc. 5,5 jaar stapte ik weer daar naar binnen daar zij toen Tulikivi importeur waren en ook nog over hun eigen Altech kachels gepraat met de verkoper. Een gelijksoortig verhaal kreeg ik te horen als 12 jaar geleden, dus mag je aannemen dat het een juist verhaal is uit de eerste hand, meer kan ik er niet over zeggen. Het is trouwens een NU geworden bij me.

Willem ik denk dat je twee verschillende opmerkingen en 2 verschillende Dirken door elkaar haalt...

Enfin, dank zij de verhitte discussie hebben jullie een blok hout minder in de kachel kunnen gooien !!!

Raf

Een collega bij mij op het werk importeerd regematig een of meerdere containers met onderdelen voor auto 's van Citroen die hij daar laat maken ( voor oldtimers ) vanuit Thailand en moet daar volgens hem 19 % invoerrechten op betalen via de douane als deze per schip in Antwerpen binnenkomen en ik denk niet dat hij daarover gaat liegen, en pas vanaf het ogenblik dat hij dat betaald heeft inklaren heet dat ) kan hij zijn goederen ( containers ) laten afhalen maar misschien ligt dat wel anders bij het importeren van speksteen dat zou kunnen ??? daar haal ik dat dus vandaan

Ulrik

Dirk

Je zegt :

Ulrik, die bewering is zeer onterecht!
Ook andere steenachtige materialen kunnen, per eenheid van gewicht, ongeveer evenveel warmte opslaan.

Wat ik bedoel is dat speksteen het beste presteerd in warmteopslag op een zo klein mogelijke plaats

per eenheid van gewicht zal het verschil niet zo drastisch zijn dat klopt maar wel in omvang van de kachel

Je zegt verder : Het is toch niet meer dan logisch dat die blauwe hardsteen sneller afkoelt ook al heeft die evenveel warmte als de speksteen opgeslagen??

Ik vind dat helemaal niet zo logisch want ik heb er de technische fiche even op nagekeken en wat zie je dan ?

soortelijk gewicht van speksteen = 2980 kg m³
soortelijk gewicht van blauwe hardsteen = 2689 kg m³

dat is een 300 kg m³ verschil of een 10 % en je zou dan ook volgens mij mogen verwachten dat hij de warmte bijna even lang zou moeten kunnen vosthouden als hij één van de materialen zou zijn die volgens u bijna even goed zijn in opslag van warmte per eenheid maar dat is niet het geval bleek uit de meting van die persoon

vuurbeton zit rond de 2500 kg/m³ en leem ( klei is dat toch he ? ) zit in gewicht nog een heel stuk lager en heeft denk ik op zijn minst een derde meer volume nodig om tot hetzelfde opslagvermogen te komen waardoor de kachel onvermijdelijk groter moet worden dan een spsksteenkachel

verbeter mij maar als mijn redenering niet klopt

Ulrik

Ulrik,

wat betreft het leem, zit je helemaal goed.
Wij hebben destijds ook gekeken naar een lemen kachel en de kachels die wij hebben gezien, zijn aanmerkelijk groter dan een spekstenen kachel, die hetzelfde opslagvermogen heeft.
Mede daardoor (het compacte formaat) hebben wij voor speksteen gekozen.

Leem heeft als voordeel dat je de vorm organischer kunt laten maken; een meer 'glooiend' model. Daarnaast kun je ook de muren doorstucken met leem, zodat de warmte vanuit de kachel ook de muren meeverwarmt.
Een lemen kachel die eenmaal op temperatuur is, houdt deze warmte ook heel lang vast.
Zoals je op de foto's kunt zien (zie 6 nov) is het ook heel goed mogelijk om de twee materialen te combineren.

Corine

gisteravond naar een vergadering geweest over energiebesparing en zonnepanelen (ons volgend project) plus de eventuele premies waar je van kan genieten ,gegeven door eandis .In de inleiding is gezegd dat dus 60% van de energie gaat naar verwarming(dat wisten wij natuurlijk al)wisten jullie dat je een premie kan opstrijken voor een zonnepaneel om uw ZWEMBAD mee te verwarmen en voor een spekteenkachel 0,0 euro.Daar moet verandering in komen!!!

Ulrik,

Omdat u van iemand “hebt horen zeggen” dat de invoer van auto-onderdelen uit Thailand belast is met 19 à 21% invoerrechten, gaat u op dit forum mensen ontmoedigen door te zeggen dat er op invoer van speksteen uit Brazilië ook 19 à 21% invoerrechten zijn ? Dat is toch wel zéééééér kortzichtig.

Voor ieder soort goederen is er een andere tariefpost met een ander tarief aan invoerrechten, dit kan bvb zijn : x % op de waarde, x euro per kilo, per 100 kilo, per ton, per hl,… , een combinatie van voorgaande bvb x% + x euro/100kg, enz enz. Ook is er een verschillend tarief naargelang het land van oorsprong, of er al dan niet een oorsprongscertificaat bij is. Een samenvatting van het tarief van invoerrechten is al vlug een boek van 300 blz. Het volledige tarief daarentegen enkele duizenden blz.

En dan heb ik het nog niet over bvb anti-dumpingrechten en andere soorten heffingen, vergunningen en allerlei certificaten.

Zoals ik al zei bedraagt het invoerrecht op speksteen 0% (tariefpost 2526 1000 00), ongeacht van welk land (Voor enkele landen is er een bijkomende voorwaarde bvb certificaat). Dat is toch wel even iets anders dan 19 à 21% !

Wij hebben 15000 euro betaald aan onze speksteenkachel en iemand die zelf de handigheid en de durf heeft om een speksteenkachel in te voeren en op te bouwen kan ik enkel maar aanmoedigen. Ik geloof er ongetwijfeld in dat men dan al vlug enkele duizenden euro’s kan besparen.

Raf

Dirk

Jij zegt : Trouwens Ulrik, waarom maakt Tulikivi nu ineens wél gebruik van kunstmatige vuurvaste materialen? Toch problemen met de speksteen?

'k zou het begot ni weten vraag het eens aan Tulikivi zelf

Ik denk niet dat je simpelweg mag cocluderen dat door het feit dat zij nu beginnen gebruik te maken van kunstmatige vuurvast materiaal dit beter zou zijn dan speksteen, want als de reden " prblemen " zouden zijn waarom doen zij dat dan al geen 10 of 20 jaar eerdr ? misschien is het wel net het omgekeerde van wat u denkt, en is het juist omdat er nooit problemen zijn met speksteen dat men het commercieel bekeken interessanter is om er vuurvaste steen in te plaatsen omdat daarvan geweten is dat zij gegarandeerd na een paar jaar moeten vervangen worden en zij er op die manier een aardige stuiver kunnenaan verdienen in ieder geval zullen zij het ons niet vertellen en binnen een jaar of 7 zal ik het in ieder geval weten want ik ben nu aan het derde stookseizoen begonnen en de speksteenkachel zal dan 10 jaar worden maar in ieder geval merk ik nog steeds geen enkele verandering op en ik heb dat ook al gehoord van mensen die er al 10 jaar mzz stoken

De ervaring zal het ons leren ...

Ulrik

corine,
Mooie kachel, wat is ongeveer de prijs voor deze combinatie?
Bert

Vuurvaste stenen in de brandhaar van Tulikivi: misschien geven die de verbrandingshitte vlugger door aan de omliggende speksteen ?

Willem,

Ik bezit sinds drie jaar een Altech Eclips.
Binnenwerk kachel is vuurvaste steen (wat makkelijk uit te nemen is)
Buitenwand is speksteen, misschien wel uit Brazilie.
Kachel bevalt eigenlijk prima, kachel moet ik door z'n geringe massa twee keer stoken per dag, wandtemperatuur loopt dan op op tot 200'C en is na 8 uur weer afgekoeld naar 40'.
Op dat moment stook ik hem weer op.
Doordat hij voldoet aan de Duitse DIN++ geeft ook deze kachel een uitstekende verbranding.
Neemt niet weg dat er niets gaat boven een echt grote speksteenkachel, maar ik wil bij deze aangeven dat deze kleine het ook uitstekend doet. (woonkamer 54m2 en gemiddeld 21')

Patrick M, help me eens uit de droom, misschien lees ik er overheen, maar we hebben twee Dirken; dirk en Dirk Bauwens (D.B.), en ik gaf een reactie op dirk z'n verhaal dat Brazili-aans speksteen niet geschikt is om een "echte" speksteenkachel te bouwen + het verhaal er omheen hoe ik daar aankom. Wat is de tweede opmerking?? , misschien wordt ik seniel (ga wel naar die leeftijd toe) maar wees maar open, ben dat zelf ook.

Hoho Bart, jij hebt van mijn nooit gelezen dat jou kachel niet deugd of een andere Altech en van wie dan ook. Het verhaal ging over een 4tons kachel bouwen van Brazili-aans speksteen en dat is heel wat anders als een kachel met speksteen bekleed uit Brazilië. Als de materialen van jouw kachel niet goed zijn was ie allang uit elkaar gevallen, en jij bent er blij mee en dat moet gewoon zo blijven.
Kennen wij elkaar niet van een ander forum over kachels????

Willem ik zeg ook niet dat jij hebt gezegd dat een Altech niet deugd, sorry dat het zo overkwam.
Ik zit ook wel eens op het ecologie forum maar dan onder de naam speksteenkachel.
Op dit forum zijn er meerdere Bart's aktief zie ik wel.

Bart, dan heb ik wel de goeie voor me, jij laat toch je kachel telkens zwart worden van binnen met pallethout cq beukenhout ??? is dat al opgelost ??

Bart

De Altech speksteenkachels zijn zéér goed in hun soort en prijsklasse, en dat mag zeker ook eens gezegd worden want een vriend van mij heeft er zo een staan en is er zeer tevreden over en ik hem hem ook al zien branden

Ze zijn zeker ook niet echt goedkoop te noemeen maar ze vergelijken met een massieve speksteenkachel is niet eerlijk

Er blijft een groot verschil maar ook in prijs wat niet wil zeggen dat deze kachels per definitie slecht zijn maar om de 24 uur stoken en de woning er mee warm houden dat zit er echt niet in daarvoor is de speksteenmassa die er rond zit veel te klein

Ulrik

Willem

Ook hier, ja ik ben dezelfde.
Probleem met zwart worden is opgelost door de de aslade en de deur iets langer op een kier open te houden.
Als kachel op temperatuur is deur en aslade dicht en ik heb nergens last meer van.

Ulrik

Er gaat inderdaad niets boven een zware speksteenkachel.
Ik wil wel maar m'n vrouw heeft ook nog haar woonwensen oa een dakkapel.
Maar ach twee keer stoken per dag heeft ook z'n charme.

Ulrik schreef: “Er heeft ooit iemand een test gedaan met deze steen in vergelijking met speksteen en beiden op een elektrisch vuur gelegd en deze opgewarmd gedurende 1/2 uur en metingen gedaan en de blauwe hardsteen neemt even snel de warmte op en heeft bijna hetzelfde soortelijk gewicht en zou in theorie dus evenveel warmte moeten kunnen opslaan maar ...in tegenstelling tot de speksteen verloor de blauwe hardsteen véél sneller zijn warmte ( ong 50 % sneller ) en was de blauwe hardsteen na de proef ook volledig gebarsten waaruit weer blijkt wat er bijna hetzelfde uitziet daarom niet dezelfde karakteristieken heeft…”

Omdat ik moeilijk kon geloven dat de proef waarover Ulrik het had, correct was uitgevoerd, heb ik gisteren zelf het experiment uigevoerd en heb ik marmer en speksteen vergeleken.

De uitkomst van mijn experiment is totaal in tegenspraak met wat Ulrik beweert want allebei de blokken (met een identiek gewicht en een even groot buitenoppervlak) koelden onder gelijke omstandigheden met ongeveer dezelfde snelheid af!! In feite hield het proefblok van marmer zijn opgeslagen warmte iets langer vast. Na vier uur afkoelen was de temperatuur van het marmeren proefstuk gemiddeld bijna 3 graden hoger dan het spekstenen proefstuk.

Dirk Bauwens

hallo

misschien heeft Ulrick deze maal vergeten zelf te meten want meten is weten.

mvg
Jan

Dirk Bauwens schreef:"De uitkomst van mijn experiment is totaal in tegenspraak met wat Ulrik beweert want allebei de blokken (met een identiek gewicht en een even groot buitenoppervlak) koelden onder gelijke omstandigheden met ongeveer dezelfde snelheid af!! In feite hield het proefblok van marmer zijn opgeslagen warmte iets langer vast. Na vier uur afkoelen was de temperatuur van het marmeren proefstuk gemiddeld bijna 3 graden hoger dan het spekstenen proefstuk."

Dus een tegenstroomkachel "a la" Tulikivi uit goedkoop marmer gaat mij juist zoveel warmte geven op 24u met dezelfde hoeveelheid hout en evenveel jaren meegaan als een tuli?

Waarom kom ik op intereurbeurzen dan alleen maar speksteen en vuurvaste tegels en beton tegen?
Iemand?

Carlo

Carlo,

Mijn antwoord ging over de ongeveer gelijke warmteopslagcapaciteit van andere materialen dan speksteen en niet over andere eigenschappen.

Dirk Bauwens

Hallo,

Zoals zovelen op dit forum overweeg ik een speksteen kachel aan te schaffen. Ik wil een woonkamer en keuken van in totaal 50 m2 verwarmen. Met een kachel als de OLOS/C (1800 kilo, 2060 kilo met bovenaansluiting) zou dit volgens mij geen probleem mogen zijn. Maar wij hebben behoorlijk wat ramen (ruim 20 m2) in onze woonkamer en keuken. Deze laten de warmtestraling door ipv ze op te nemen en weer uit te stralen zoals muren doen.
Heeft iemand enig idee hoe groot het effect is van die ramen. Het huis is verder goed geisoleerd en de ramen zijn allemaal voorzien van dubbel glas.

Ad

D.B. schreef
en niet over andere eigenschappen.

Dirk Bauwens

En daarom komen de Italianen en de Grieken niet met marmeren kachels op de markt met het tegenstroom principe, omdat alleen speksteen al deze natuurlijke eigenschappen bezit, denk hierbij aan talk en magnesiet in de verhouding 40/50 - 40/50. Magnesiet bevat een hoog percentage ijzer waardoor speksteen hoge temperaturen kan verdragen en het daarom één van de zwaarste natuursteen soorten is, 3:1
Marmer en hardsteen kunnen niet met het blote-oog ziende haarscheurtjes vertonen wat voor een kachel al uit den boze is.

Ik lees hier heel veel over de finse speksteenkachels. Deze kachels zijn voor zover ik het weet niet verplaatsbaar.

Waar ik tegenop zie is de investering. In Nederland is een speksteenkachel niet vanzelfsprekend en wordt ook niet als toegevoegde waarde gezien.

Vandaar dat ik op zoek ben naar een verplaatsbare speksteenkachel omdat ik over een jaar of zes weer ga verhuizen.

Ik heb een noorse fabrikant gevonden, Granit Kleber, zij maken kachels van ongeveer 500kg en zijn voor ons voldoende om snel een woonkamer van 45m2 bij te verwarmen. De investring, inclusief het plaatsen van een rookkanaal van 8meter zou ongeveer op 6k euro komen.

Als ik ga speuren op het internet dan vind ik bijna geen reacties en ervaringen met deze Noorse fabrikant.

Wie o wie kan mij informeren?

Bedankt
Gerard

ad,wij hebben een soortgelijk aantal kg speksteen staan, living is 38m²+keuken 12m² en veel ramen in de woonkamer, ik moet goed stoken om de volgende ochtend 20° te halen 1keer stoken ,en als het heel koud is 2 maal/24u .De keuken die aan de andere kant van de woonkamer ligt kan je niet verwarmen zoals de woonkamer(stralingswarmte he),als ik het geweten had,had ik 1000kg zwaarder genomen.De kachel zou volgens de brochure 45 tot 70m² moeten verwarmen.Op een speksteenkachel moet je niet besparen op een paar kg meer.Als ik zie hoeveel anderen met 1000kg meer aan temp.halen na de stookbeurt 25° en na 24u nog 22a 23°.Volgens mij ligt dit enkel en alleen aan het vele glas in de woonkamer als je ziet hoe de temp.omhoog gaat als de zon erop zit.

Ulrik schreef :
Gelukkig bestaan er menssen zoals u en ik die niet de gewoonte hebben alles zo maar te geloven dat gezegd of geschreven wordt op een of ander forum en het eerst moet zien om het te geloven

Kort van geheugen Ulrik ? U hebt nog geen week geleden hier beweerd dat het invoerrecht op speksteen 19 à 21% bedraagt, terwijl dit in werkelijkheid 0% is.

Uw bron: "gehoord van een collega".

hilleke,

kan je 's avonds geen overgordijnen dichttrekken om de warmte 's nachts binnen te houden?

Of hang als test grote doeken (dekens of zo)voor de ramen 's avonds om te zien wat verschil dat maakt als je geen overgordijnen hebt. Rolluiken dicht houden geen warmte binnen, (of is toch verwaarloosbaar)

Zijn er geen mogelijkheden om extra te isoleren?

Of informeer eens bij je leverancier of je je kachel niet kan verzwaren met een extra laag in de hoogte?

En 3x stoken als het naar je gevoel niet warm genoeg is is geen misdaad hoor.

Ulrik,

U blijft de bal serieus misslaan !

"Dat inportrecht op autoonderdelen klopt wel degelijk"

Het invoerrrecht op autoonderdelen bedraagt (zoals ik hiervoor al schreef) 3 ofwel 4,5% naargelang welk onderdeel (is hele lijst), dus géén 19 of 21% zoals u of uw collega mag beweren.
Motor en motoronderdelen zijn dan weer andere tarieven (0%-1,7%-2,7%-4,2%-6,2%... naargelang welk onderdeel)

"op de meeste producten die je wil importeerd moet er wel betaald worden behalve volgens u op speksteen"

U hebt duidelijk totaal geen idee van wat de invoerrechten bedragen. Ik schat dat zowat op de helft van alle ingevoerde goederen er ofwel een 0%-tarief is ofwel wordt er niet betaald op voorlegging van bvb een oorsprongscertificaat. Als u dus suggereert dat enkel op speksteen geen invoerrecht zit dan is dat lachwekkend.

"Ik moet dat nu natuurlijk eerst op papier zien staan voor ik het zal geloven"

U mag op 2 oren slapen Ulrik: Mijn bron: Ik ben eaw. verificateur bij de douane in de haven van Antwerpen, en heb het dus niet "van horen zeggen".

wij hebben rolluiken en overgordijnen ons huis is 13jaar nieuwbouw,langs de noordkant is maar 1 klein raam .Ik denk dat de isolatie wel in orde moet zijn.Het enige wat nog beter kan is dat ik de kachel nog heter moet stoken het max van temp.gemeten op de tweede steen boven de kachel vlak na de stookbeurt is 80° 10cm lager 90°,als ik die temperaturen zie van de anderen ben ik toch niet zo goed bezig denk ik .(gestookt met 18kg palettenhout en de binnenkant schoon wit gestookt)De termostaat van de verwarming staat op 20°en slaat s morgens soms aan .Ik stook meestal s avonds.

Hilleke en Ad,

wij hebben een Olos/C met een extra laag bovenop en daarnaast een speksteen/lemen bank. (zie foto's bij mijn reaktie op 6 november). Deze moet een kamer van 45m2 en een half open keuken van 20m2 verwarmen en dat gaat momenteel heel goed.
De woonkamer heeft een raam van ruim 2,5 meter breed en daarnaast nog een raam van 1,5 meter (van plafond tot bijna op de grond) en de keuken is bijna helemaal raam.
De buitenmuur (waarnaast de kachel is geplaatst (zie foto's) hebben we laten isoleren.
De woonkamer heeft een gemiddelde temperatuur van 22,5 graden(gemeten recht tegenover de kachel) en de keuken 20,5 graden.
Ik combineer vuren, grenen uit een timmerfabriek met gekloofde stukken acaciahout.
Wanneer ik met een stookbeurt klaar ben, dan is het in de woonkamer ruim 24 graden. De volgende ochtend is het dan nog 22,7 graden en dat daalt tot ongeveer 21,7 graden. Momenteel (met dit zachte herfstweer) sla ik soms een dagje over, omdat het gewoon te warm is !

Hilleke, ik ben nog maar een beginneling op het Tulikivi-stookvak, maar ik zou haast denken dat je de kachel niet hard genoeg laat branden. Ik stook hem zo hard, dat ik soms naar buiten loop om te kijken of de vlammen niet uit de schoorsteen komen. Mij is echter verzekerd dat dat de juiste manier van stoken is !
Nu ben ik er inmiddels wel aan gewend, maar bezoekers schrikken zich soms wild van het heftige vuur.

Ad, ik ben het helemaal met Hilleke eens. Je kunt beter teveel dan te weinig kilo's hebben staan. Te weinig zal je woonkamer/keuken niet warm krijgen!
(vandaar onze keuze voor die extra laag en de bank van speksteen en leem)
Het totale gewicht van onze kachel incl. bank is ongeveer 2500 kilo.

Ad, is zo'n bank ook geen optie voor jou? Op die manier konden wij de kachel iets centraler plaatsen ten opzichte van de woonkamer/keuken en vangen ook veel warmte uit de bank.
Daarnaast heeft de bank ons wooncomfort ernorm verhoogd....
er zit altijd wel iemand lekker met z'n rug tegen de kachel op de bank te lezen of tv te kijken.

Corine

Hier het gewraakte onderwerp, heeft effe wat zoekwerk gekost maar dan heb je ook wat.

14-09-2007 20:43 IP: logged Jef

Beste Ulrik

Ik heb uw diavoorstellingen aandachtig bekeken, en mij valt op dat uw rookgastemp ca 2x zo hoog is (280 °C) als in de Tulikivi-catalogus vermeld staat voor kachels van die grootte (140-160°C). Misschien op een andere plaats gemeten?

Blauwe hardsteen of arduin weegt ongeveer even veel als speksteen, nl ca 3 ton/m3. Hun warmte-opnamecapaciteit moet dan ook ongeveer gelijk liggen. Ik heb de proef op de som genomen, en twee 15 mm dikke schijfjes van 200 gr elk van beide materialen 10 min lang gelijktijdig verhit op het electrich kookfornuis (enkele honderden graden C schat ik). Vervolgens op een plankje laten afkoelen. Voor beide duurde het ca één uur voor ze helemaal terug afgekoeld waren. Het plankje was onder beide plaatjes even hard geschroeid van de hitte. Geen verschil dus. De arduinen schijf vertoonde scheurtjes, de speksteenschijf niet. Hieruit besluit ik dat arduin goed is voor de relatief koude mantel, veruit het grootste gewicht, en speksteen voor de hete verbrandingskamer. Op uw fotos is echter duidelijk te zien dat ook Tulikivi het niet meer aandurft om speksteen rechtstreeks in contact te brengen met de vlammen, aangezien er speciaal ontwikkelde vlakke platen in de plaats gekomen zijn.

Ad & hilleke,

Je hebt glas,glas, en glas, tw enkel, dubbel, en isolatieglas. Ik heb een volledig vrijstaande woning midden in de polder met de ramen van de kamer op het Oosten-Zuiden- en het Westen, 3m2 - 2,2m2 - 3m2. Voorheen zat er dubbelglas in wat later leksporen vertoonde. Zodra het zonnetje in het voorjaar en zomer z'n best deed leek het binnen wel een broeikas. Ik heb op de Zuid en Westkant schuif en tuindeuren laten plaatsen met HR++ erin en tevens de Oostkant ook. Het resultaat is verbluffend, in de zomer is het een stuk koeler in huis en dat komt omdat HR++ een metaalcoating heeft aan de binnenkant van het glas + gevuld met Argongas. Dit glas mag met recht isolatieglas worden genoemd, nl. als de warmte niet tot slecht van buiten naar binnen wil, wil het ook slecht tot niet van binnen naar buiten. Mocht je dit glas nog niet hebben, is dat misschien een overweging waard.

Hilleke

Jij zegt : ),als ik het geweten had,had ik 1000kg zwaarder genomen

Ik ben u zéér dankbaar voor deze uitspraak, want ik heb steeds gezegt dat je een speksteenkachel nooit te zwaar kan kopen want er komt nooit meer warmte uit dan het hout dat je er in gaat verbranden, maar een zwaardere kachel heeft meer omvang ( stalende oppervlakte ) en kan bij dezelfde oppervlakte temperatuur van een kleiner model (lichter in gewicht )per uur meer warmte uitstralen ( KW/U ) waardoor het sneller warmer wordt in de kamer

Weet je nog ? Men heeft mij deze uitspraak kwalijk genomen op dit forum omdat ik mensen zou aanzetten van een onnodige hogere investering te doen dan noodzakelijk door te investeren in een zwaardere kachel ? en het was juist de bedoeling om uw bovenstaande uitspraak te voorkomen want nu staat de kachel er natuurlijk en aanpassen achteraf kost altijd nog meer geld dan van in den beginne een zwaardere kachel te plaatsen en ook doe je er financieel voordeel bij de CV zoveel mogelijk te kunnen uitschakelen want stoken met hout kost 1/3 tot 1/4 ( of bijna gratis met palettenhout ) tegenover stookolie of gas voor dezelfde warmte maar berouw komt na de zonde

Daarom plaatste ik er een van 3 ton die volgens sommigen overgedimentioneerd is maar waardoor hij wel in staat is de volledige woninig te verwarmen op 25°C bij min 10°C vriesweer en daar zit het verschil van de extra ( onnodige ) massa

Veel glas ( ook hoogrendementsglas )is de grootste verliespost aan warmte want zelfs HR++ ( 1,1 ) heeft nog steeds 3 x zoveel warmteverlies als een goed geisoleerde spoiwmuur maar zware overgordijnen in veloer b.v. helpen echt

Ulrik

Willem

Jij zei ook nog : Op uw fotos is echter duidelijk te zien dat ook Tulikivi het niet meer aandurft om speksteen rechtstreeks in contact te brengen met de vlammen, aangezien er speciaal ontwikkelde vlakke platen in de plaats gekomen zijn.

IK heb deze vraag in de tijd ook zelf gesteld en kreeg het volgende antwoord

BIj het openen van de kacheldeur voor een tweede of derde lading van één stoobeurt staat de verbrandingsruimte gloeiend heet en heeft de klant de neiging om er het hout in te " gooien " waardoor er een steen van de verbrandingsruimmte kan loskomen en om dat te vermijden staan de vertikale platen er in om de kracht van het "ingegooide " hout te verdelen over meerdere stenen

Is dit nu de echte reden ???

In ieder geval deze platen zijn zo'n 30 cm hoog en de vlammen komen ook boven deze beschermplaten wel degelijk nog in aanraking met de niet beschermde speksteen want het heetste punt van de kachel is bovenaan in de kachel tegen de tegenstroomplaat waar de rookgassen terug naar beneden moeten en daar zijn temeraturen van 800 tot 1000°C eerder regel dan uitzondering en in de verbrandingsruimte waar zich het hout bevindt liggen deze temperaturen lager

Ik kan iemand die reeds 12 jaar stookt zonder problemen
met een speksteenkachel zonder beschermplaten

Ulrik

Hallo Ulrik, ik zeg helemaal niets, 't enige wat ik schreef is de onderstaande tekst, en de rest is ge-quote van Jef op 14-09-2007 om 20.43, over het gebakken hardsteen wat jij aanhaalde, en waar D.B. op inging.

Hier het gewraakte onderwerp, heeft effe wat zoekwerk gekost maar dan heb je ook wat.

Ulrik schreef: “Nog een paar vraagjes over de proef : wat was de hoogte temperatuur bij deze proef ? en hoe zag de marmer er uit na de proef ? waren er geen barsten zichtbaar ? want het kan best zijn dat een ander materiaal even snel de warmte kan opnemen als speksteen en ook even lang kan vasthouden, maar wil daarom nog niet zeggen dat het even geschikt is tegen hoge temperaturen laat staan om een kachel of verbrandingsruimte mee te bouwen”

Ik heb de proefstukken, die elk 10 kilogram wogen, drie uur lang in een oven op 150 graden gehouden.
Dat was om er 100% zeker van te zijn dat beide stukken zich ook inwendig op dezelfde temperatuur zouden bevinden.
De marmer bleef er volledig hetzelfde uitzien. Geen kleurverandering, geen barsten, barstjes enz.
Marmer is totaal ongeschikt om er een verbrandingsruimte mee te maken, maar men zou er bijvoorbeeld wel de buitenkant van een finoven mee kunnen afwerken.

Dirk Bauwens

Ulrik schreef: “Ik heb deze vraag in de tijd ook zelf gesteld en kreeg het volgende antwoord. Bij het openen van de kacheldeur voor een tweede of derde lading van één stookbeurt staat de verbrandingsruimte gloeiend heet en heeft de klant de neiging om er het hout in te " gooien " waardoor er een steen van de verbrandingsruimte kan loskomen en om dat te vermijden staan de verticale platen er in om de kracht van het "ingegooide " hout te verdelen over meerdere stenen. Is dit nu de echte reden ??? In ieder geval deze platen zijn zo'n 30 cm hoog en de vlammen komen ook boven deze beschermplaten wel degelijk nog in aanraking met de niet beschermde speksteen want het heetste punt van de kachel is bovenaan in de kachel tegen de tegenstroomplaat waar de rookgassen terug naar beneden moeten en daar zijn temperaturen van 800 tot 1000°C eerder regel dan uitzondering en in de verbrandingsruimte waar zich het hout bevindt liggen deze temperaturen lager…”

Ulrik,

Als ik naar de kachelfoto’s van Paul Mulder kijk op
http://picasaweb.google.com/pl.mulder/TulikiviSpeksteenkachel#
dan bemerk ik die vuurvaste platen ook op andere plaatsen, ook bovenin de kachel.

De grote schade aan de spekstenen blokken die ik heb, werd echt niet veroorzaakt doordat er iets tegenaan werd gegooid. Het is echt schade die uitsluitend veroorzaakt werd door het stoken.

Dirk Bauwens

Ulrik, speksteenkachel zo groot mogelijk ? Het vermogen moet eenvoudigweg afgestemd zijn op de warmteverliezen wan de woning, een LEW kan volgens mij perfect met een klein model.

Ik lees hier verhalen van stoken tot 25-26° om één dag later onder de 20 te zakken, ik denk dat dat niet aan de grootte van de speksteenkachel ligt maar aan het slecht geïsoleerd zijn.

Zelfs in een lage energie woning is een grote finoven meer aan te bevelen dan een kleine.

Net zoals in een lage energie woning eerder vloerverwarming aan te bevelen is dan gewone radiatoren.

Dirk Bauwens

Willem

Sorry, klopt wat jij zegt

Ulrik

Dirk

Op de foto's van Paul Mulder kan men ook zien dat bij deze kachel de hittebestendige stenen niet in de " stookruimte " van kachel of oven werden gebruikt maar bovenaan in het rookkanaal ter hoogte van de oven

De vraag is waarom gebruikt men ze daar dan wel? zou de totale kostprijs van de kachel niet de hoofdreden zijn in plaats van de kwaliteit ?

Patrick M

Het is vanzelfsprekend dat je het gewicht van de kachel gaat afstemmen op de warmteverliezen van de woning en je niet direct 3 ton nodig hebt in een LEW woning om deze comfortabel te kunnen verwarmen maar in het geval van Hilleke die met veel glas en warmteverliezen zit merk je dat de kachel toch wat te klein is gekozen en dat is zéér jammer als je zo een investering gedaan hebt en als je niet echt een LEW woning hebt dan koop je best een kachel met een kilotje meer dan een kilotje te weinig dat bedoel ik en ook in een LEW woning komt er zelfs uit een kachel van 5 ton nooit meer warmte dan het hout dat je er in gaat verbranden dus zelfs in zo een extreem geval ( voorbeeld ) kan je de temperatuur perfect regelen en ben ik het volledig eens met Dirk Bauwens zijn stelling want de temperatuur hangt niet uitsluitend af van het gewicht van de kachel maar is een som van

1) het uitstralende vermogen in KW/U afhankelijk van de grootte ( oppervlakte ) van de kachel

2) de temperatuur van de kachel na een stookbeurt

Ulrik

Ulrik, ik kom toch even terug op het glasverhaal en ben effe aan het google'n geweest om wat gegevens naar boven te halen, en zoals je ziet zit er een behoorlijk verschil tussen dubbelglas en HR++. Dit zijn toch waarde's die je niet effe kan verdoezelen door er een velours gordijntje voor te hangen, maar om jou ook een beetje tegemoet te komen kunnen we ook HR++ met een velours gordijn naar HR++++ gaan.

Er zijn verschillende soorten dubbel glas, met verschillende isolatiewaarden: gewoon dubbel glas, zogeheten HR+glas en HR++glas. HR staat voor Hoog Rendement. (Voorheen was er ook HR-glas, zonder plus, maar dat is niet meer verkrijgbaar).

HR++ isoleert het best en levert de meeste energiebesparing op, maar is ook het duurst. Welke optie voor uw woning het meest geschikt is, en wat u daarmee bespaart aan energie(kosten), ontdekt u via het Advies op Maat.

Tips

Vraag bij een vakman een offerte aan. HR++ glas met een spouw van 15 mm is iets duurder dan standaard dubbelglas, maar dit verschil verdient u wel binnen ruim een jaar terug.

De mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw ramen te isoleren:

Gewoon dubbel glas
Voorzetramen
HR+ glas
HR++ glas.
Dubbel glas bestaat uit twee (soms drie) glasplaten met daartussen een ruimte, de zogeheten spouw. In die spouw zit droge lucht, of een soort gas. Een spouwbreedte van 15 millimeter geeft de beste isolerende werking. De spouw van gewoon dubbelglas is gevuld met droge lucht. Tussen de glasplaten van HR+ en HR++ glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan gewone lucht.

Aan de binnenzijde van HR glassoorten zit ook een coating (laagje), dat de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk de warmte, maar laten het zonlicht grotendeels door.
De isolatiewaarde

Hoe goed glas isoleert, hangt af van de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking. De U-waarde is de warmtedoorgangscoëfficient, in Watt/m2.K).

Soort vensterglas
Isolatie-
waarde (U-waarde) Gasbesparing / jaar (per m2 glas in de woonkamer) Kostenbesparing / jaar (per m2 glas)
Enkel glas 5,8 - -
Voorzet-
raam zonder coating 2,8 25 m3 € 17
Dubbel glas 2,8 25 m3 € 17
Voorzet-
raam met coating 2 30 m3 € 20
HR+ 1,6 33 m3 € 22
HR++ 1,2 35 m3 € 23

Toelichting
Er is uitgegaan van een gasprijs van 67 eurocent / m3 (prijspeil 2008).
Bij dubbel glas is uitgegaan van een spouwbreedte van twaalf mm. Bij HR+ en HR++ glas is uitgegaan van een spouwbreedte van vijtien mm. Ter vergelijking: HR++ glas met spouw van twaalf mm heeft een U-waarde van 1,3. De besparing is dan acht procent lager.
Bij voorzetramen is uitgegaan van plaatsing door de professionele glaszetter.

Schoenmaker blijf bij je leest, als je moet gaan googlen om iets over glas te komen vertellen, laat het dan voor wat het is. Wist google niks over glas met U-waarde 0.6 ?