Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

Denk dat een kleine/goedkope finoven/speksteenkachel + CV ook goed kan zijn voor mensen die verbouwen en hun kamers te ver van elkaar liggen

bijvoorbeeld wat wij gaan toepassen (LEW)living en keuken + een beetje de slaapkamers erboven verwarmen met de kachel

En badkamer+bureau+WC met CV (ook cv in living en keuken indien nodig)

hoi stokers
halo hilleke van waar ben de gij ergens want jouw klacht heb ik al ergens anders gehoord en nie hier op de forum zij de gij ook ergens van de kempen zoersel die kanten ??

Deze morgen stond ik op en kon vaststellen dat het glas van
de kacheldeur gescheurd was. Linksonderaan. Is er hier nog
iemand die dit tegengekomen heeft.

Ik kan pas morgen bellen naar de Ballet in verband met de
vervanging ervan. Ik ga de kachel niet stoken met een
gebroken glas.

Ben benieuwd in verband met de garantie en
vervangingstermijn. Hopelijk duurt het niet te lang was
onze living had nu voldoende buffer en had een constante
temp van 21 graden.

Anders lukt het ons perfect hoor met onze 1250Kg. kachel (TU900 + 30cm) en 2 stookbeurten tot 90 graden kachelwand voor ongeveer 48m² (oftewel 110m³) benedenverdieping met open trap in de living waardoor de bovenverdieping mee verwarmd word door de opstijgende warme lucht.
En als het vriest buiten aanschouwen we 3x het vlammenspel.

PS: De radiatoren van de CV heb ik ruim een jaar geleden afgekoppeld en staan buiten, De CV draait tijdelijk nog voor het SWW tot ze vervangen word door een zonneboiler in 2009.

willy v d kempen,oost vlaanderen wij wonen in de gemeente met de burgemeester met de lange baard.Dus zijn er nog met dezelfde klacht.

hoi stokers
hoi hilleke , ik ken nog mensen nie echt persoonlijk maar met de zelfde klachte en die krijgen het ook nie warm.

Raf,
ik schrijf ook onderaan : "Ik denk dat je gerust kunt zeggen, dat je een kachel vanaf 2000 kilo als hoofdverwarming kunt aanhouden. Met minder kilo's moet je vaker stoken en de meeste mensen kunnen alleen 's avonds stoken, omdat ze overdag niet thuis zijn."

Ik bedoel zeker niet te zeggen dat je al je geld in speksteen moet stoppen....juist niet. Al vaker heb ik gezegd dat het per situatie/persoon verschilt. Het is juist van belang om naar je eigen persoonlijke situatie/smaak te kijken.

Wat ik alleen bedoel is; als je van plan bent om de woning te verwarmen met een spekstenen kachel....kies dan bewust en bespaar niet op de kilo's.
Kies je voor de combinatie speksteen/cv , dan kun je voor een klein kacheltje kiezen en de cv erbij.
Het lijkt mij zonde van het geld om een kachel te kiezen die net de woning niet verwarmt, zodat je toch met je cv moet bijverwarmen. Dan besteed je veel geld uit aan een kachel, maar moet je nog steeds gas betalen voor de cv.

Er is ook zeker niets op tegen om meerdere keren per dag te stoken...heerlijk genieten van het vlammenspel, maar meesten van ons werken overdag en kunnen alleen 's avonds stoken en dan heb je een grotere buffer nodig.

Ook wij zijn -helaas- nog afhankelijk van een elektronisch verwarmings-element in de badkamer totdat we de zonnepanelen hebben geinstalleerd en de electrische vloerverwarming daarop kunnen aansluiten.

Corine

hoi stokers
hoi stimi in jouw geval zou ik toch de zuurstof langs buiten halen ,heb ik ook gedaan en heb er nog geen spijt van ,als het nie goed moest gaan kun je nog altijd veranderen he,maar nieuwbouw alles goed dicht en als je dan je afzuigkap in de keuken aanzet rook in de woonkamer als je niet uitkijkt (bij het aanmaken van de kachel)

Willy ben jij van Zoersel ? Dat is dan niet ver van ons, wij wonen in Oelegem.

hey
ons huis is in oppvl 120m² , en daar nog een verdieping op, in totaal dus 240m², dat kan je toch nooit opwarmen met een speksteenkachel van 3 ton, zoals de badkamer enz?
ge kunt toch niet al de deuren laten openstaan?, van de badkamer, de kamers van de kinderen enz?, als je gewoon een speksteenkachel hebt, moet het toch aan de andere kant van je huis koud zijn?, wij hebben geen open hall of living
hoe zit dat nu eigenlijk, je moet de cV opzetten voor warm water, word de verwarming dan ni automatich, "gratis" verwarmd, of is het andersom, als je de verwarming opzet, da ge "gratis" warm water hebt? snappen jullie wat ik bedoel?
ons huis word nu verwarmt met de cv, deze staat altijd op 21 graden.
een ton meer speksteen is voor ons een jaar langer sparen.
ik weet ni hoe het bij jullie zit, maar ik ben geen groot geldverdiener. we moeten echt voor alles sparen
geld maakt geld, zeggen ze, maar het is waar hoor, zie maar met de zonnepannelen, speksteen enz
je moet eerst het geld hebben voor je winst kunt maken groetjes doei

Dat is waar stimi, je kunt nooit met een speksteenkachel/finoven iedere plaats even veel verwarmen,
maar daar kan je andere oplossingen voor bedenken waar de kachel niet bij kan, denk maar aan de badkamer.

Je "gratis" verhaal klopt niet. Je CV die zal aanslaan als je sanitair warm water te koud word (denk maar in de zomer) of zal langer branden in de winter tot je huis op de in jou geval 21 graden is EN het sanitair warm water op temperatuur is.
Het verbruik van mazout schat ik ruwweg 350L op jaarbasis bij ons voor warm water, we hebben wel geen bad.

hoi stokers
hoi raf,nee ik ben van rijkevorsel.

hoi stokers, moet je eigenlijk elke dag stoken?, kan je er niet een dag of 2, 3 tussen laten, als ik het goed lees, moet je proberen om elke dag zo,n 20 graden te behalen, als bij ons de zon schijnt, behalen we dank zij de ramen een 22-23 graden, s'nachts koelt het af naar 15-16 graden , als er geen zon is moeten we wel de cv opzetten, als het vriest, schijnt de zon meestal wel, dat geluk hebben we wel.
ik heb eigenlijk een beetje schrik voor het stoken, wist niet eigenlijk dat het allemaal zou nauw stak, zijn veel mensen hier op het forum dat ermee sukkelen

wist niet eigenlijk dat het allemaal zou nauw stak,

Dat doet het ook niet, de cv neemt het vanzelf over, net wat je wil.

zijn veel mensen hier op het forum dat ermee sukkelen

Wij sukkelen niet, we vinden het gewoon mooi, en alles wat je mooi vindt gaat spelenderwijs.

Nee hoor, valt allemaal best wel mee, bij de één wat méér dan bij de ander, maar ik heb géén klagen.

@ Stimi,

Hoeveel je kan opwarmen met een bepaalde kachel hangt af van isolatie woning, oriëntatie, glaspartijen,...
Dicht bij de kachel is het het warmste maar door deuren open te laten kunnen aangrenzende ruimtes en verdiepingen mee opgewarmd worden (als je kachel daar groot genoeg voor is tenminste).

Temperaturen zonder verwarming zijn op onze bovenverdieping nu 15 à 16°C, dit is met alle deuren dicht. (Wij hebben een slecht geïsoleerde woning en verwarmen de verdieping niet mee omdat ze enkel gebruikt wordt om te slapen.)
De badkamer krijgen we, zelfs met de deuren open, niet warm genoeg. Wij zetten de CV even op voor we ze gebruiken of we verwarmen kort electrisch.

Wij hebben ook heel veel glas en sinds deze winter 2 lagen zware overgordijnen. Die zware overgordijnen maken een gigantisch groot verschil. Wel rekening mee houden dat die overdag open zijn en dat je overdag misschien (net als wij) meer warmteverlies hebt dan 's nachts.

Als je in de winter niet met CV wil bijverwarmen zal je waarschijnlijk dagelijks moeten stoken.

Een speksteenkachel koop je normaalgezien maar 1 keer in je leven en het is een forse investering dus: eerst goed nadenken over wat je precies wil en dan een kachel kopen die kan wat jij wil.

En sukkelen met stoken...hier niet hoor. Je moet het gewoon even leren en de ene is daar iets vlotter in dan de andere.

Ben er achter gekomen dat het voor ons momenteel beter is om 2 keer per dag te stoken.
De temperatuur is in de nacht buiten -10 en overdag -2 en wanneer ik de kachel 's avonds goed opstook is het 's ochtends nog "maar" 20,3 graden. Daar moeten we de hele dag warmte van krijgen en dan is de woonkamer voor de volgende stookbeurt afgekoeld tot 19,5 graden. (voor mij niet warm genoeg).
Heb bemerkt dat, wanneer ik 's ochtends 2 uur stook en 's avonds nog eens 2 uur (ongeveer 18 kg hout totaal) de woonkamer/keuken gemiddeld 21 graden is gedurende 24 uur.

Ik gebruik dus ongeveer de zelfde hoeveelheid hout en ook dezelfde stooktijd, maar verdeel dit over 2 keer.
Heeft iemand dezelfde ervaring ?

Corine

36 kg hout over 24 is wel veel.
Ik heb zelf een kleine Altech Eclips en moet in deze periode ook veel stoken maar er gaat bij lange na geen 36kg hout door.
Maar dit is eigenlijk appels met peren vergelijken want het warmteverlies van onze twee huizen kan heel verschillend zijn.

ik plaats volgend jaar ook een speksteen in het midden van mijn living, ik voorzie een luchttoevoer onderaan de kachel, nu ken ik iemand die dat ook heeft en kan de luchttoevoer via de kachel afsluiten, maar toch heeft hij tocht van onder de kachel.
Hoe kan je dit oplossen??

ik plaats volgend jaar ook een speksteen in het midden van mijn living, ik voorzie een luchttoevoer onderaan de kachel, nu ken ik iemand die dat ook heeft en kan de luchttoevoer via de kachel afsluiten, maar toch heeft hij tocht van onder de kachel.
Hoe kan je dit oplossen??

bart, de juiste klep vinden

ikzel ga een klep gebruiken die ook in de houtsector word gebruikt (bij stofafzuiging)
soort van plaat die in de buis word ingeschoven/uitgeschoven
Ik hoop dat deze luchtdicht genoeg is.
kost wel wat.

Bart,

ik heb het waarschijnlijk niet goed beschreven, maar nu stook ik ook gewoon ongeveer 18 kilo per 24 uur. Echter niet in 1 keer, maar in 2 gedeelten.
De helft 's ochtends en de andere helft 's avonds.

De kilo's blijven een schatting, want een weegschaal gebruik ik niet en voor de rest gaat het stoken ook gevoelsmatig.

Corine

Corine,
18 kilo per 24 uur ben ik ook wel kwijt .

Ik zie dat we inmiddels met twee Bart's aanwezig zijn.
Bart met hoofdletter en bart zonder hoofdletter.

Bart met , en bart zonder mailadres.

als je een luchttoevoer van buiten hebt, is er dan altijd een tochtprobleem?, oplossingen?groetjes

als je een luchttoevoer van buiten hebt, is er dan altijd een tochtprobleem?, oplossingen?groetjes

bij de nieuwe generatie van tulikivi, is de luchtinlaat zo gemaakt, dat als de luchtschuif dichtstaat, dan is de inlaat ook dicht (want er zitten rubbers tussen) en is een extra klep niet nodig

de Boer

@ Corine,

Wat je schrijft lijkt me logisch.
Als je 2x stookt ga je als het ware de temperaturen afvlakken.
Als je maximaal stookt in 1 keer krijg je na een aantal uren een hoge piek in de warmte-afgifte, na +/- 24 uur zit je in je dal. Als je 2x stookt is die piek lager en krijg je bij de 2de stookbeurt opnieuw die lagere piek.
Je krijgt nu dus evenveel warmte-afgifte/24 uur maar beter gespreid in de tijd.

Vraagjes aan iedereen:

Wij stoken sinds 2 dagen wilg (3 jaar gedroogd, stammetjes van +/-3à5 cm diameter). We hebben opmerkelijk meer assen dan als we met paletten stoken. Is de hoeveelheid as iets wat per houtsoort verschilt of is dit een bijverschijnsel van een minder efficiënte verbranding? (Stookkamer is wel nog steeds proper.)

Mag een roetreinigingsblok gestookt worden in een speksteenkachel? Is zo'n blok eigenlijk wel milieuvriendelijk? Is het even efficiënt als de schoorsteen laten vegen?

wendy kok
brand nu wilgen en canada en heb ook meer assen als stoken met paletten

@ Wendy:

Ik kan met zekerheid zeggen dat zo'n roetreinigingsblok geen of verwaarloosbaar effect heeft op het roet in uw schouw/kachel.

Ik heb zelf al meermaals de test gedaan.

Pure commerciële brol.

Bij sommige roetreinigingsblokken zit er zelfs dikwijls een formulier dat je moet invullen voor de verzekering die zogezegd hetzelfde zou zijn als het attest/factuur van een schouwveger. Waardeloos!

Niet gaat boven het mechanisch reinigen van een schouw.

Hoe zou zo'n blok plots roet kunnen oplossen? Roet of creosoot is heel hardnekkig, met zo'n blok kan je dat heus niet weg krijgen.

Wendy,
2X stoken geeft niet alleen betere spreiding in tijd van warmteafgifte, ik vermoed dat het ook effektief meer rendement oplevert door meer warmte-opname door de speksteen. Ten minste dat is ook onze ervaring.

hallo

hoe onderhouden jullie uw speksteenkachel?
hallen jullie af en toe het rooster eruit om alles uit te kuisen?

ik had dit nog nooit gedaan. af en toe stofzuig ik hem wel proper.
dit jaar echter begonnen mijn onderste ijzer beugels te vervormen. en kraakten er enkele beschermplaten. (3 jaar oud)

Broucke opgebeld. er is een installateur gekomen.
die zei dat de reden oververhitting was.
hij zei dat het rooster er minimum 1 x per maand uit moest gehaald worden om er volledig rond te kunnen stofzuigen. er zat te veel roet tussen mijn roosterplaat en de zijkant waardoor er geen lucht meer aan de zijkant kon passeren. dit zou normaal gezegd zijn dat je dit zeker moest doen. hij zei dat dit ook in de garantie staat.

Ik viel echt uit de lucht. dit is mij nooit verteld geweest en heb ik ook nergens gelezen. ik stofzuig die wel grondig af en toe maar haal nooit de roosterplaat eruit. die zat redelijk vast en dacht dat dit er niet uit kon.

na veel discusseren zou hij dit toch proberen onder de garantie te laten vallen. normaal vallen die beugels en beschermplaten niet onder garantie.

bij deze mijn vraag? wisten jullie dat of niet. of ben ik de enigste die dit al heeft meegemaakt?

groeten,

Korneel

@Korneel

Onze kachel is deze zomer geplaatst en er is niets verteld
geweest over om tijdens het reiniging het rooster te
verwijderen.

Gelet je probleem zal ik in de toekomst ook dit af en toe
verwijderen.

@ Korneel,

ook is mij daarover niets bekend.
Bij plaatsing wel gehad over het schoonmaken, maar niet over het rooster.
Ik zal er zeker op letten en toch met regelmaat eruit halen en (nog) grondiger schoonmaken.

Echter zit bij mij het rooster zeker niet vast. Wanneer ik, m.b.v. een sterke magneet, de spijkers van het rooster haal, blijft af en toe zelfs het rooster aan de magneet hangen !

In ieder geval bedankt voor de tip !

Corine

Ik haal bij de kachel elke dag het rooster eruit en draai deze even om, dan vallen de spijkers ed direct in de asla en zit ik ook niet moeilijk te doen om die eruit te vissen.

Elk weekend probeer ik (minimaal eens per 2 weken)de kachel te stofzuigen met een aszuiger, alle as moet weg zijn vind ik en dan maak ik de asla leeg, 1x per week dus.

De buitenkant vd kachel neem ik elke 2 weken compleet met een vochtige doek af even snel erover, geen schoonmaakmiddel oid.
Hij staat er zo altijd netjes en schoon bij.

2x per jaar doe ik de kachel met het speciale schoonmaakmiddel wat ik bij de kachel heb gekregen af, daarna met een vochtige doek goed alles weghalen van het middel.

Ook ik heb niks gehoord over de schoonmaak bij aankoop of bij plaatsen maargoed met een goed verstand kom je een heel eind vind ik.

Ik maak 1x/week het glas van de deur proper. De as doe ik gewoon met een pook weg. Nog nooit gestofzuigd en het rooster is er ook nog nooit uit geweest.
Er is mij ook niet gezegd dat dit moest.

hoi stokers
maak om de twee dagen de rooster zuiver draai ik hem om,om de nagels eruit te doen?en vallen ze van onder in de aslade meer doe ik er niet aan en om de twee weken stofzuig ik hem is eens waar de aslade zit.

Hallo stokers,
Mij is vertelt door de bouwer, dat men 1 keer per stookseizoen de kachel van binnen schoon/zuigen te maken
ik heb een tul nieuwe generatie wervelkamer
dit houd in,
de deur eruit schroeven, daarna het lint aan de bovenkant van de brandstenen eruit halen, daarna de brandstenen eruit,wel uitkijken dat je de kogels tussen de brandstenen eruit haalt, (anders bij het inzetten mis je er een paar, en dan kan de hele zaak er weer uit)hierna kun je de wekamer incl rooster eruit tillen, dan maak je het hele hok schoon,waarna je alles weer terug kunt inbouwen, met een beetje kopervet zet je schroeven er weer vast,
wel voorzichtig zijn met de kogels tussen de brandsteen te doen, want als de kogel over het gleufje heengaat, kun je de hele zaak weer uitbouwen om de kogel terug te vinden
met een beetje handigheid is dit zelf te doen
verder elke dag het rooster schoon maken, en als de asbak vol is legen (1keer per week)

Ons is er ook niets van de rooster verteld.
Wij maken regelmatig het venster proper en stofzuigen af en toe, maar verder niets.
Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen "het staat in de garantie", wie leest dat ?
Toch bedankt voor de tip.

Ik heb zojuist eens bij het onderwerp 'reiniging' op de Tulikivi Extranet website gekeken.

Ik heb de onderhoudsinstructie in het Nederlands, Frans, Engels en Duits gelezen.

Het is me opgevallen dat de inhoud niet in alle talen hetzelfde is. (In de duitse tekst spreekt men bijvoorbeeld over jaarlijkse reiniging van vuurkamer en schoorsteen maar men beschrijft niet wat er dan precies in de vuurkamer moet gebeuren, in de nederlandse tekst wordt er zelfs helemaal niets over gezegd.)

Er staat nergens vermeld dat rooster, deur,....uitgenomen moeten worden, dat men wekelijks moet stofzuigen,....

Het lijkt me sterk dat men geen onderhoudsprocedure op papier zet en vertrouwt op mondelinge doorgave als het niet uitvoeren van die procedure tot beschadiging van rooster, beugels, etc. kan leiden of als het om een ingewikkelde procedure gaat (zoals Boer beschrijft).

Een garantie is geen gebruiksaanwijzing.
Een gebruiksaanwijzing op papier (en van x minuten op DVD) meeleveren en daar dan een belangrijk deel van het onderhoud niet vermelden zou een zware fout zijn.
Als er een beschadiging optreedt zeggen dat die veroorzaakt is door slecht onderhoud en dan verwijzen naar een stukje onderhoudsinstructie dat in een garantie beschreven staat is te gek voor woorden.

Hallo stokers,

Ik vind het vanzelfsprekend dat je de kachel schoonmaakt, alles wat je immers niet onderhoud gaat stuk...

Ik maak de vuurkamer schoon wanneer ik zie dat de asla bijna vol is ( na 1 week ) met een borstel (grote verfborstel) veeg ik eerst alle overgebleven as door het rooster, dan neem ik het rooster weg en veeg daar ook alles naar beneden. Een deel valt in de asla en een deel ernaast.
Dan neem ik de asla eruit en stofzuig dat kamertje waar de asla staat. Dan asbak ledigen en er terug in. Dan reinig ik de ruit met water en een beetje gewone ruitenreiniger.

Tip: wanneer je met een verfborstel veegt vliegt er wat stof in t rond maar dit los je op door de schoorsteenklep even open te zetten als je aan het reinigen bent.

De plaatser heeft me wel gezegd dat je nooit de oven mag stofzuigen omdat de vloerstenen daar in een soort poeder liggen...

Buitenkant wekelijks met water en jaarlijks met het potje dat bij de kachel geleverd is.

hey, wat is het verschil tussen de wervelkamer van de nieuwe generatie en die van vroeger?, wat zijn de voordelen van de nieuwe en oude?
heeft elke kachel zo'n wervelkamer?
bij deze wens ik jullie alvast een vrolijk kerstfeest en gelukkig nieuwjaar

Momenteel stoken we met een nunnani leila 1 plus (1800kg).
Nu was onze vraag we stoken zoals het hoord s'avonds twee uur en als het echt koud is s'morgens één uur. nu brand de kachel het tweede seizoen, maar in de verbrandingskamer worden de twee onderste stenen bruin en schilferachtig ik heb mij laten vertellen door een collega en tevens ook eigenaar van een Nunnani dat dit normaal is klopt dit verhaal of zouden mijn stenen reeds aan het beschadigen zijn? eventueel foto's kan ik mailen.

BatensK, ik heb je reeds antwoord gegeven op: "speksteenkachel"

BatensK, ik heb je reeds antwoord gegeven op: "speksteenkachel"

oke laat maar zien die foto's

Hallo,

Ik zou ook wel eens die kachel willen zien en geen stuk speksteen van wie weet wat er mee gebeurd is...

Hier geen barsten in de speksteen wel heerlijke côtè à l'os
recht uit de vuurkamer na het stoken...

Alvast een vrolijke kerst en een gelukkig nieuwjaar gewenst aan allen!!!!

Hallo,

Na lang wachten eindelijk was het zo ver,stoken !
Maar na een weekje zit ik met een serieuze kater.Zoals iedereen mijn kachel(tulikivi 1750kg)laten berekenen .mijn living is ruim geschat 35m²gescheiden door een schuifdeur van de keuken 20².De kachel zou ruim voldoende zijn om de deur open te laten.
Stoken zoals het hoort,fel en de juiste gewogen kg.bvb om 4u in de namiddag,'s avonds 22 graden,in de morgen 16 graden !buiten -2 !en dit met een gesloten deur naar de keuken.ik ga nu ook proberen 2x te stoken,maar dit was niet de bedoeling,je moet er meer mee bezig zijn ,ook (voor mij dan )altijd dat dilema 17kg voor 1700kg speksteen?stook ik te vroeg??ik veronderstel als de kachel aan de buitenkant lauw aanvoelt dat het geen kwaad kan opnieuw te starten ?
Ik wil achteraf niet horen als er iets misloopt dat ik me niet aan de regels heb gehouden.Ik vind het een prachtig ding,en je kan er ongelooflijk goed brood in bakken(geen bakoven,recht op het rooster)maar de bedoeling was wel er mee te verwarmen.En als ik er evenveel hout moet doorjagen als mijn vorige gietijzeren efel dan is het een dure vergissing
groetjes
Roland

Roland schreef: “En als ik er evenveel hout moet doorjagen als mijn vorige gietijzeren efel dan is het een dure vergissing”

Roland,

Dat je evenveel hout zult blijven verbruiken, zit er dik in. Een speksteenkachel gaat wel zuiniger om met brandhout, maar blijft ook ’s nachts de woning verwarmen. Je gietijzeren Efel deed dat niet.

Verder is je woning duidelijk superslecht geïsoleerd als, zelfs met een warme speksteenkachel, de temperatuur in je woonkamer na één nacht met 6 graden zakt.

Een speksteenkachel van 1750 kilogram is een kachel die in jouw geval minstens een paar keer per dag zal moeten gestookt worden.

Dirk Bauwens

Roland

Als je woning een warmteverlies heeft van pakweg 5 KW bij min 5°C buitentemperatuur dan kom je met een kachel van een 1800 kg die ongeveer 3 KW kan afstralen natuurlijk te kort bij dat vriesweer

de meeste mensen kijken bij de keuze van een speksteenkachel te veel naar de prijs en te weinig naar de warmteafgifte van de kachel

de meeste mensen kopen een kachel van rond de 8000 € dat is rond de 1800 kg want dat is al duur genoeg maar hij moet wel voldoen bij min 10 °C en moet 80 m² kunnen verwarmrn op 25 °C in een slecht of niet geisoleerde woning en kan hij dat niet, dan is het een slechte kachel ...

een speksteenkachel is geen toverkachel

als je bovenstaande waarden toch wil halen met een kachel van 1800 kg dan kan dat als je woning voldoende geisoleerd is en indien dat niet het geval is ( meestal dus want de meeste mensen die een speksteenkachel plaatsen doen dat omdat zij te veel gas of stookolie verbruiken doordat zij te veel warmteverliezen hebben en het kostenplaatje daarvan willen verlagen ) dan heb je een zwaarder exemplaar nodig die meer warmte per uur kan afgeven en dus heb je een grotere afstralende oppervlakte nodig en dat is het geval bij een zwaarder type dus zo simpel is dat maar dat kost dan nog wat meer

heeft men toch voor deze beperkte warmteafgifte gekozen ( 1800 kg ) dan moet men er ook genoegen mee nemen dat de CV bij echt vriesweer zal moeten bij springen, maar is dat dan zo erg ??? het heeft vorig jaar in ons landje zo'n 10 tot 15 dagen gevroren da's toch nog geen ramp dacht ik

als je een budget voor een Skoda uittrekt mag je dan ook niet de prestaties van een Ferrari verwachten vind ik en moet je niet zeuren

Ulrik

Roland

Jij zei nog : ik veronderstel als de kachel aan de buitenkant lauw aanvoelt dat het geen kwaad kan opnieuw te starten ?

Bij dit vriesweer hou je de kachel best op MINSTENS 50 graden en dan terug opstoken tot een 100 °C en niet te laag laten zakken in temperatuur dat is de boodschap

Ulrik

@batensK

mijn kachel begon ook bruinachtig te worden (vuurstenen)
ik heb hierboven al mijn probleem uitgelegd. die bruine vlekken en schilveren + barsten van de vuurtenen was 1 van de tekenen van de oververhitting.
ik weet niet hoe vurkamer van de nunna. er uitziet maar misschien is het ook oververhitting.

Korneel
je mag ook eens een foto opsturen dan kijk ik of het hetzelfde is.