Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

Corine, je hebt 100 % gelijk; bij ons loopt onder de bank ook de aansluiting naar het schoorsteenkanaal.
Hierop kan je ONMOGELIJK een TV op kwijt omwille van de hoge temp van de bank.
We moeten er zelf ook een kussen op leggen als de kachel een tijdje brand.

Johan

Ik had je even verkeerd begrepen ivm de TV

jij bedoelde letterlijk op de warmtebank zetten en dat gaat natuurlijk niet !

bij mij is het een koud aanbouwstuk en geen warmtebank want de uitgang van de kachel zit boven de kachel en het aanbouwstuk blijft koud bij mij en de TV hangt aan de muur Sorry ....

Ulrik

@Johan,

Je schrijft dat je de schouw eventueel mee wil bekleden in speksteen, ik veronderstel dat je dan de rookafvoer (inox buis) bedoelt en niet een klassieke gemetste schouw.
Alles wat voor de schouwklep zit kan je dan meetellen als extra massa voor je kachel.

Ik zou graag de schouw vlak naast de kachel steken, en dan
daarnaast een plaat monteren waar de tv op komt, en onder
die plaat komt dan het hout.

Hallo
Wij zijn zopas naar de firma geerts uit kasterlee gegaan voor eens een gedacht te krijgen wat het ons gaat kosten om een spekstenen kachel te gebruiken als hoofdverwarming in onze nieuwbouw. De verkoper (zoon) raadde ons de ttu 2700/8 aan om een 60m² te verwarmen, de prijs van de kachel bedroeg maar liefst 19000 euro. Ons enthousiasme was al snel wat getemperd na dit nieuws. In de prijs zat de kachel, inox buis en alle toebehoren.

We hebben ook prijs laten maken om te verwarmen met een condensatieketel met doorstromer, voor beneden vloerverwarming en boven met radiatoren. De prijs voor deze hele installatie bedroeg (maar) 10 000 euro, en we hebben warm water wat we bij de spekstenenkachel nog niet hebben. Dat is nog eens een meerkost van om en bij de 5000 euro.

Dan hebben we een prijsverschil van maar liefst 14 000 euro, nu om dit op korte termijn terug te verdienen met een spekstenenkachel, gaat de gas prijs serieus de hoogte in moeten schieten wat ik niet dadelijk zie gebeuren( maar zeg nooit nooit).
Zie ik dit nu verkeerd of is het toch niet zo een goede investering zoals wordt beweerd.

Kan iemand met wat ervaring mij hier de juiste weg wijzen want ik zie de bomen niet door het bos.

alvast bedankt

60m2 en dan meer dan 2700kg voor in nieuwbouw lijkt me toch overdreven.

Ik doe met 2200kg 50m2 verwarmen en dan in een oud huis, bijna niet geisoleerd.....

Vergeet niet dat het gas wat je gaat verbruiken met die condensatieketel niet gratis is, als je een beetje zoekt is hout dat wel.
Je ketel zal je na een 20 jaar moeten vervangen, onderhoud ed is ook niet gratis.

Schoorsteenvegen kost hier 35 euro....

In principe kan ik het volgende in mijn situatie rekenen.

1000 euro per jaar naar de gasleverancier brengen, of een investering van 12500 euro doen.
Na 12,5 jaar heb ik de kachel terugverdient, dus geen prijsverhoging van het gas meegerekend.
Hiernaast heb ik nu al het comfort van de gehele dag warmte, dus ook als je uit je bed komt een 22-23 graden in de woonkamer.

Alleen voor warm water aan te leggen 5000 euro, is dat niet veel teveel?

Ik denk dat je met een speksteenkachel en warm water rond de 15000 zal zitten, dat is reeëler lijkt me.
Meer dan 2000 kg heb je niet nodig lijkt me in een nieuwbouw, ik neem aan dat er wel goed geïsoleerd is?

Beste kroes

De Dabex houtbriketten heb ik nooit gestookt en kende ik ook niet

Ulrik

Stan schreef: "60m2 en dan meer dan 2700kg voor in nieuwbouw lijkt me toch overdreven."

Oppervlakte en isolatie zijn niet het enige waar je rekening mee moet houden.
Oriëntatie van de woning, grootte van de glaspartijen, locatie van de kachel, boven (gedeeltelijk) mee verwarmen of niet, warm water via de kachel,... spelen ook allemaal een rol.

Een speksteenkachel is een investering die je op korte termijn niet kan terugverdienen maar als je op langere termijn kijkt is het volgens mij zeker de moeite.
- de warmte is veel behaaglijker dan bij een klassieke cv
- onderhoudskosten zijn minimaal (schoorsteenvegen is ook bij ons +/- 30€ per jaar)
- het is 24/24 warm
- met wat zoekwerk vind je gratis of goedkoop hout
- je valt nooit zonder verwarming door een breuk in de gasleiding of wegenwerken of zo
- je verwarmt milieuvriendelijker (als je goed stookt en met het juiste hout tenminste)
- normaalgezien gaat je kachel levenslang mee

hoi stokers
halo wim kijk wel uit bij geerts tegen ons zeiden ze ook eerst dat we 3ton nodig hadden ik verwarm nu met 1845kg 70m²en dat gaat perfekt,de ttu/2700 is dat 2700kg?? .bij ons verwarm ie de woonkamer en de keuken .

Wim,

ik snap wel waarom je deze kachel geadviseerd is!
Als hoofdverwarming wil je een kachel die je niet 2 keer per dag moet stoken om de hele woning warm te krijgen. Jullie zullen waarschijnlijk beide (parttime) werken.
Daarnaast gaat het niet alleen om de woonkamer en keuken, maar ook om de bovenverdieping.
Ik begrijp niet dat jullie niet verder geadviseerd zijn over de plek van de kachel. Wanneer jullie nu nog in de voorbereidende fase zitten, zou ik overwegen om het huis dusdanig in te richten dat er 1 kant van de kachel in de woonkamer uitkomt, 1 kant van de kachel in de keuken en 1 zijkant van de kachel in de hal. Op die manier profiteer je optimaal van de kachel. Wellicht heb je dan ook aan een iets minder grote (en dure) kachel voldoende.

Indien je, door een meer centralere plaatsing een kleinere kachel kunt aanschaffen, zou je zelfs kunnen overwegen om ook op een TU fornuis te gaan koken. Op die manier krijg je extra warmte in de keuken en dat scheelt ook weer in de gas/electra rekening.
Combineer dat met zonnepanelen en een eventuele zonneboiler en je bent helemaal klaar voor de toekomst !!!!!!!

Je ziet....wij hebben er al over nagedacht....het wachten is nu alleen nog maar op een stuk land!

PS; wat je zeker niet moet onderschatten is het woongenot van een spekstenen kachel. Het is ZEER aangenaam warm; niet te vergelijken met cv verwarming.

Corine

Wim

Een goede raad, ga eens bij andere verdelers een bezoekje brengen(of bij je thuis laten komen) heb ik ook gedaan en je zal zien welke prijsverschillen er gehanteerd worden voor dezelfde kachel

succes
Jan

zou de speksteenkachel dit jaar goedkoper zijn wegens de crisis?, de mensen die naar batibouw geweest zijn wa is nu het verschil tussen de merken nunnauuni en tulikivi?

stimi

wa is nu het verschil tussen de merken nunnauuni en tulikivi?

keer eens terug in de tijd op deze topic want die vraag is al meermaals gesteld

Ulrik

hoi stokers
de winter loopt ten einde heb goed kunnen vewarmen geen probleem gehad,alleen 3 hitte bestendige tegels gebarsten die kunnen nie veel hebben als ze echt warm staan en je stoot ertegen scheuren ze al?kan me iemand hier vertellen wat die kosten.heeft er hier op de forum ook iemand tegels stuk?

Wij hebben er ook een paar die stuk zijn. Zolang ze niet verpulveren en op hun plaats blijven denk ik niet dat je ze moet vervangen.
Ik weet niet wat ze kosten. Heb wel al gehoord dat ze niet goedkoop zijn.

Wij hebben net een Phata CT besteld. Deze zou moeten dienen als bijverwarming (als het kan hoofdvrwarming) in onze verbouwde living/ open keuken. Het gaat hier om een open geheel van +/- 70 m², hoofdzakelijk zuid gericht, plafond op 2,6m (dakisolatie 34 cm), beglazing superisolerend en de muren zijn dubbele muren (de gemeenschappelijke + nog een extra steen van 14 cm).
Is het haalbaar zo'n ruimte te verwarmen met hoofdzakelijk de kachel (we hebben nog steeds gewone radiatoren mocht het niet genoeg zijn)?

Willy en Wendy

ik heb er ook een gebarsten ( eigen fout ) door er een blok hout tegen te gooien terwijl de stenen letterlijk gloeiend rood stonden maar hij zit in de hoek en alles blijft hangen dus ... hij hangt daar goed

Daniël

ik denk wel dat je er zal kunnen komen maar als het min 10 °C gaat vriezen zal het toch scherp kunnen worden tenminste als je om de 24 uur wil gaan stoken ( zoals de meesten onder ons ) je kan dan indien migelijk twee stookbeurten inlassen en veel zal afhangen van de isolatiegraad van de buitenmuren waar jij niet echt duidelijk over bent

Ulrik

Ulrik,

Ik denk dat er bij koud weer zeker wel 2 maal daags gestookt zal worden, zeker in het weekend wanneer je meer thuis bent. En die buitenmuren bestaan voor het overgrote deel uit 2 x porotherm van 14 cm met een isolatie in rotswol van 4 cm tussen. (onder de chappe zit 8 cm isolatiechape met "isomo" in gemengeld).
En zoals gezegd, op die momenten dat het te koud is heb ik steeds de CV nog, en die werd berekend zonder rekening te houden met een eventuele kachel.
Ik ben wel echt blij op dit forum zoveel nuttige info terug te vinden, waarvoor allen dank

Verder mag ik zeggen dat wij aanvankelijk voor een joya 2 van Nunnauuni gegaan waren, maar dat we echt niet tevreden waren van de bijstand (informatief en technisch) die we bij Soapstone kregen. De aanbouw is namelijk nog nieuw (ben er nu nog trouwens in aan het plakken), en we hadden bij Soapstone de technische gegevens opgevraagd voor onze eerste keuze (een Leila 6). Dit alles om de luchtaanvoer en de schoorsteen juist te plaatsen. Bleek bij nader inzien dat de technische gegevens niet de juiste bleken en dat we de Liela 6 niet meer konden bestellen. Teveel problemen om hierover nu uit te wijden, maar bij de verdeler van Tulikivi in Buggenhout vonden we daarentegen direkt alle advies en nodige technische kennis, waardoor we ondanks een meerprijs (kachel iets zwaarder en de genoemde technische aanpassingen)direkt getekend hebben.
Deze situatie is geheel persoonlijk en mag geen oordeel vellen over beide merken, maar zo zat het voor ons.

Daniël

he ulrik,

kun je er niet voor zorgen dat ze bij mij ook palleten komen leveren als ze er
niet vanaf geraken

greetz steven

beste ULRIK,

ik heb een speksteenkachel laten plaatsen op 13.03 en de plaatser ervan vertelde mij zeker 3 weken te wachten met het instoken ervan,ik viel bijna omver van deze bewewering!!
mijn vraag aan u is hoeveel weken u heeft gewacht met het instoken?in iedereen op dit forum heb ik veel vertrouwen,maar aangezien u dezelfde kachel bezit, richt ik mij maar tot u?ik ben u gevolgd in de gedachte :beter een beetje meer gewicht,dan een klein beetje tekort:

met vele groeten marc

marc

Proficiat met uw keuze als je dezelfde kachel als ik hebt gekozen de TU 2200/4H van bijna 3 ton want dan heb je een zéér goede keuze gemaakt en niet omdat ik hem ook heb staan, maar omdat dit volgens de dealers een van de beste kachels is uit het gamma van Tulikivi en veruit het hoogste rendement haalt en dan heb ik het niet over % ten maar over warmteafgifte

je zal verschieten van het " kunnen " van deze kachel en je zal hoogst waarschijnlijk je CV naar de eewige jachtvelden mogen verwijzen want mijn CV is sindsdien al 3 jaar volledig werkloos

ik begrijp dat je het liefst zo snel mogelijk de eerste vlammetjes wil zien in de kachel maar hoeveel jaar zit je al zonder speksteenkachel ? dus drie weken kan toch niet zo een ramp zijn denk ik je gaat daar in ieder geval niet van sterven hoor

ik heb een paar maanden moeten wachten want bij mij is de kachel einde mei geplaatst en het was toen 30 °C ...

hoe lang je het best wacht ??? geen idee eigelijk maar als de dealer 3 weken opgeeft ... je zal het wel overleven denk ik en je kan nadien nog heel je leven genieten denk daar maar eens aan

beton is ook pas na 21 dagen voldoende uitgehard dus in dat opzicht ... 14 dagen zal misschien ook voldoende zijn maar wat is één week op een mensenleven ?

in ieder geval de asladedeur goed open zetten en de schouwklep natuurlijk ook volledig open zodat het ding een zo goed mogelijke natuurlijke trek heeft en zo snel mogelijk kan uitdrogen

steven

je zit niet ver van de industriezone in Ninove steek daar je licht eens op bij het depo van Delhaize of bij Veronove ( vloeren en faience ) of zo daar moet zeker iets te vinden zijn en 't is vlak bij de deur

Ulrik

ULRIK,

allez ik zal nog een beetje op de tanden bijten,alvast bedankt voor alle info omtrend deze kachels,zonder u was ik nog altijd aan het twijfelen geweest,en twijfelen ligt nogthans niet in mijn aard.ik had vroeger een ijzeren kachel met wat speksteen rond,en de verwarming had ik enkel nodig om de badkamer op het gelijkvloer en boven bij te verwarmen alsook de veranda,dan zal die nieuwe dat zeker ook wel kunnen.alvast bedankt.
mvg
marc

weet er iemand een paar goei verdelers rond geraardsbergen, aalst?
groetjes gino

Ik heb dit forum een tijdje gevolgd en via de ervaringen van een familielid en andere vrienden uiteindelijk bij een Nunna kachel terecht gekomen.
Hij is in december geplaatst en was net op tijd klaar om deze koude winter door te komen. Zonder probleem!
Wat mij wel opvalt is dat de gewichten bij Tulikivi een pak hoger liggen (daar hadden we ong. 2800kg nodig, nu hebben we 1800kg staan), iemand een idee hoe dit komt?

Ik weet niet of dit forum nog actief is. Ik heb net een tulikivi besteld een 2200 met extra laag : Dat is 2060 kg speksteen.

We hebben een living van 45 vierkante meter en daarbij aansluiten een bureau met open deur van 15 vierkante meter en een keuken van ook rond de 20 vierkante meter aansluitend aan de living.

De kachel komt aan een buiten muur dus niet centraal in de plaats. Is dit nu voldoende of moeten we toch nog voor het type 2700 gaan ?

mvg

FRED

Als dit forum nog actief is, kan er dan iemand antwoorden op mijn vraag:
‘Waarom liggen de gewichten van Tulikivi kachels altijd zoveel hoger dan die van Nunna?”
Groeten,
Karel

Zoals Ulrik al zegt: het opslagvermogen aan warmte van speksteen is identiek voor beide merken en zeker niet merkgebonden maar hangt enkel af van de hoeveelheid speksteen

Als je bij beide merken hetzelfde vraagt (bijverwarming of vervanging van cv) zou je toch verwachten dat ze allebei een juiste warmteverliesberekening doen en ongeveer op eenzelfde massa uitkomen.
Of nunna een kachel nu eerder als bijverwarming ziet en Tulikivi als hoofdverwarming zou de berekening niet mogen beïnvloeden.
Een verschil van 1 ton vind ik toch wel erg groot.

Commercieel gezien zal de verkoper waarschijnlijk een inschatting van de mogelijke koper maken: Zal die een iets te zware (duurdere) kachel wel of niet kopen? Zal die wel kopen als ik een iets te lichte (goedkopere) kachel adviseer?

Karel

als je er deze winter met de kachel van 1800 kg bent gekomen ben je een tevreden klant en wil dat zeggen dat je niet teveel warmteverliezen hebt in de woning want stel dat je er niet was gekomen ...

als je nu in dezelfde woning een Tulikivi van 1800 kg had geplaats was je er met zekerheid ook gekomen want de afgegeven warmte van dezelfde gewichtsmassa is ook gelijk

Ulrik

Het stookseizoen zit er voor ons bijna op.
In september is onze TU geplaatst en we hebben er geen seconde spijt van gehad. De cv heeft de hele winter (ook tijdens de koudste periode) alleen 1 uur per dag in de badkamer verwarmt, zodat die 's ochtends niet steenkoud was.
Vele van onze vrienden hebben ons voor gek verklaard dat we hebben geinvesteerd in deze kachel, maar wanneer ze op bezoek kwamen, zaten ze wel als eerste op de warme bank om van de heerlijke warmte te profiteren.

Het enige nadeel van de kachel en het feit dat de cv niet meer gebruikt wordt, is dat de kamers die niet in verbinding staan met de woonkamer/keuken, niet verwarmt worden. We hebben in mijn kantoor (buiten het huis aangebouwd) electrische vloerverwaming moeten aanleggen. Dat willen we ook in de badkamer gaan doen en hopelijk kunnen we deze beide laten draaien op zonnepanelen.

Op dit moment stoken we de kachel nog enkel 2 uur per 48 uur, zodat hij niet helemaal afkoelt en we op een koude dag nog warmte hebben. Ik verwacht na pasen niet meer te stoken.
In totaal hebben we denk ik 9 kuup hout verstookt (alles gratis).
Je snapt dat ik niet kan wachten totdat we de afrekening van het energiebedrijf ontvangen (dacht dat ik dat nooit zou zeggen!).

Groeten van een hele tevreden Tulikivi gebruikster !

Corine

Wat me de laatste tijd op het forum opvalt, is dat het veel te vaak gaat over het aantal kilo's en niet over de plek van de kachel !
Natuurlijk zijn de kilo's heel belangrijk,waarbij de hoeveelheid zeer beslist afhangt van het soort woning.

De plek van de kachel is, naar mijn mening, ook van belang voor de warmteopbrengst.
Ik wil dan ook iedereen die de aanschaf van een spekstenen kachel overweegt, adviseren om ook kritisch naar de plek te kijken.
Een kachel hoeft namelijk niet automatisch recht onder of vlakbij de schoorsteenpijp te komen.
Wanneer je de kachel iets verplaatst, kan hij centraler in de kamer komen te staan, waardoor de warmte gelijkmatiger in de kamer wordt afgegeven.
Je kunt zelfs een voor-zij- of achterkant van een kachel door een muur laten 'steken' zodat de ruimte aan de andere kant ook verwarmt wordt.
Er zijn vele creatieve mogelijkheden om de kachel zodanig te plaatsen dat je er optimaal rendement uit behaald.
Natuurlijk kost dat een beetje, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het dat helemaal waard is !!

Corine

Ulrik,
Ik deel jouw mening volledig. We hadden er al veel over gehoord en het nu zelf ervaren. Een Finse speksteenkachel, of het nu een NunnaUuni of een Tulikivi is, of het nu dient als bijverwarming of hoofdverwarming, blijft een goede investering. En eentje die rendeert, op meerdere vlakken, niet alleen financieel. Ook je eigen gezondheid en die van de buren, iedereen eigenlijk, is ermee gebaat!
Wat we met een speksteen opwarmen verspillen we niet aan fossiele brandstoffen en tegelijk dragen we ons steentje bij tot een milieu met minder fijn stof!
Ter info; ik heb mijn vrouw kunnen overtuigen om de bureau deze zomer te verhuizen naar de living, op voorwaarde dat zij dan de vrijgekomen kamer zelf mag gebruiken. Als dit ervoor zorgt dat ik deze winter in de aangename stralingswarmte kan werken, geen probleem!
Een gelukkige NunnaUuni stoker,
Karel

Beste,

Ik heb een paar vraagjes voor de trotse bezitters van een speksteenkachel.

- Een speksteenkachel maakt toch gebruik van stralingswarmte. Hoe komt het dat verschillende mensen "aanslag" hebben op de ramen ? Is dit het geval bij iedere kachel ? Onze CV werkt via convectie en daarvan wisten we dat er stofwisseling ging zijn, maar zo'n speksteenkachel zou toch "properder" moeten zijn, of ben ik hier verkeerd in ?

- Speksteenkachels met een externe luchtaanvoer geven na verloop van tijd verkleuringen van de voegen. Dit is ons verteld geweest door een tulikvi-verdeler, klopt dit ?

- De TU2200 zou 1 van de beste kachels zijn op dit moment. De gehele nieuwe reeks van Tulikivi zou niet zo goed werken in vergelijking met dit model. Is hier iets van aan ?

Groetjes,
Tom

hoi tom
als je de raam deur opening van de kachel te vroeg open doe en je hebt nog flink wat vlammen krijg ik ook wat rook of stof in me woonkamer doe het altijd als het hout opgebrand is en roodgloeiend is dan gaat het beste en de deur voorzichtig open doen maar hoe je het ook keert hout of kolen kachels of open haarden brengt allemaal wat stof mee, maar zat bij iemand overlaats en die had een openhaard nou dat is ook een vuiligheid hoor en heb je maar even warmte als het hout brand, vlammen weg terug koeler.
ik heb een externe luchttoevoer en stook al 2jaar zo en heb geen verkleurde voegen me voegen zien er nog netjes uit hoor.
ik heb een sarmi/c is een nieuwe generatie van tulikivi en bij mij doet ie het goed heb goed warm gekregen deze winter cv heeft nie opgestaan deet beter dan ik verwacht had eigelijk,van de oude modellen weet ik het niet?

Beste Tom
Ben ook bezitter van een nieuwe generatie kachel namelijk de Sarmi C met wervelkamer 1845 Kg zwaar werkt bij mij zeer goed (te verwarmen ruimtes +-55M²)
Ik zou niet weten waarom de nieuwe generatie niet zou werken ,als de schoorsteen hoog genoeg is ,en de schouwdiameter klopt
Wat betreft het stof ,ik moet toegeven dat er bij mij ook meer stof aanwezig is dan vroeger met Cv ,maar daar kunnen we mee leven want de warmte van de speksteenkachel is niet te vergelijken met Cv.
Verkleuring van voegen dat heb ik nogal gehoord ,ik heb die vraag gesteld aan de plaatsers van Dutry ,volgens hen zou het te maken hebben met het hout dat niet droog genoeg is dat verstookt word
Ik stook met palettenhout dus droog !!! nat hout komt bij niet in de kachel dat is om problemen vragen .

Beste,
Wij hebben bij geerts een tulikivi TU2200/4 ( bijna 2 ton )besteld.
We zijn bezig de bestaande schouw aan het afbreken, en blijkt dat we de tulikivi moeten voorzien van een bovenaansluiting, wat volgens Geerts een grote meerprijs is.
Nu bieden zij ons een TU2700/4 aan ( bijna 3 ton )wat niet zoveel meer is dan een TU2200/4 met bovenaansluiting.
Wij willen beneden +- 50 m² verwarmen met redelijk veel vensters.
Graag jullie advies. Is die 3 ton niet teveel voor die 50 m²?
We zouden er ook elektrische weerstanden in steken omdat we regelmatig een ganse dag weg zijn.
Mvg, Johan

Zoals Corine schrijft heb ik onze Leila Latus met xtralaag(NU) laten plaatsen met de rug voor een deuropening die anders toch ging dichtgemetst worden en heb de dagkanten van die deur laten uitwerken met speksteen tot tegen de achterkant v/d kachel. Resultaat is dat de kamer achter de kachel nu ook een echte "stralingswarmte" mag ontvangen . Mijn living is maar 4M breed en zo is het aan de andere kant van de benedenverdieping ook lekker warm.
Iedereen die langskomt zegt direct dat het effect zéér goed voelbaar is.
Het was mijn idee en niet dat van Goemaere om dit te doen...

johan

in uw geval koos ik dan zeker voor de TTU2700/4 ipv voor de TU2200/4 en de elektrische weerstanden zou ik weglaten

ikzelf heb een TU2200/4H staan van bijna 3 ton ( 2720 kg + opbouwstuk tot plafond )

mijn buur heeft de TTU2700/4 staan van 2980 kg

je bent regelmatig een dag weg maar met de 2700/4 kan je gemakkelijk 48 uur overbruggen als je hem de dag voor je weggaat goed warm stookt

ik veronderstel dat als je een dag weg bent je dan toch weer 48 uur na de vorige stookbeurt weer kan stoken

b.v. vrijdagavond goed doorstoken en zondagavond weer stoken, als dat het geval is heb je geen elektrische weerstanden nodig

oorspronkelijk dacht ik deze ook te voorzien maar was dat bij de bestelling van de kachel vergeten en gelukkig maar want achteraf bekeken zou ik ze toch nooit gebruikt hebben en goedkoop zijn zij in geen geval

je doet er dan ook volgens mij goed aan om het geld van de elektrische weerstanden beter in speksteen te investeren waardoor je een grotere buffer krijgt en een langere tijd kan overbruggen

de TTU2700/4 is een van de beste kachels volgens Tulikivi ( en volgens mij ook ) en voor deze kachel is 50 m² een lachertje want mijn buur stookte daarmee in zijn niet geisoleerde woning bij min 13 °C gemakkelijk tot 23 °C voor een 60 m² maar wel met ( weinig ) gewoon dubbel glas K 2,8 ( fermette )

Ulrik

johan

Is die 3 ton niet teveel voor die 50 m²?

is je woning geisoleerd en hoe ? hoeveel m² glas is veel glas voor u ?

3 ton is zeker niet te veel ( hoe meer hoe beter en gemakkelijker stoken )

ik heb 3 ton staan in een goed geisoleerde woning en dat is prima te regelen

uit een speksteenkachel van 3 ton komt niet meer warmte dan uit een kachel van 1 ton als je er dezelfde hoeveelheid hout gaat in verbranden maar in een kachel van 1 ton kan je niet zoveel warmte opslaan en zal daardoor sneller afgekoeld zijn dan bij een 3 tonner

als je darentegen beide kachels op dezelfde " temperatuur " gaat stoken dan zal de 3 tonner wel een stuk meer warmte afgeven per uur door zijn grotere omvang en aldus groter stralingsoppervlak ( kan je nog een beetje volgen ? )

stuur mij anders maar een mailtje en kom het zelf bij mij ervaren maar je moet snel zijn want het wordt zomer ...

mijn kachel de TU 2200/4H

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/TULIKIVI?authkey=Gv1sRgCNbZ4cW11-C1EA#

de buur zijn kachel TTU2700/4

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/TTU2700402?authkey=Gv1sRgCNDq8oT3ybXLDQ#

Ulrik

Ulrik, met alle respect, maar in een goed geïsoleerde woning is al enkele weken geen verwarming meer nodig...

Ulrik,
Hoe zijn de resultaten van je WW voor SWW, heb je nog (veel) elektirsch moeten naverwarmen of kwam je toe met enkel je WW in je kachel>
Mvg,
Bert

Patrick M,

of je nu nog stookt of niet, heeft hoofdzakelijk met je eigen gevoel te maken. Ik ben een koukleum en vind het plezierig om 's avonds in een kamer op 21 graden te zitten. Een ander heeft het met 19 graden warm genoeg.
Geisoleerd of niet....wij zijn mensen met allemaal verschillende wensen !

Fijne paasdagen allemaal !

Corine

Corine, mijn vrouw is ook een koukleum hoor, we hebben 23°, toch al 2 weken zonder verwarming.

Inderdaad, iedereen een fijn paasweekend !

Ulrik,
Als ik op vrijdagavond de kachel goed warm stook om 48u te overbruggen, wordt het dan niet te warm in de living?
Is de stralingswarmte van een 3 tonner niet heviger dan van een 2 tonner?
Wij zitten op +- 2,5 à 3 meter van de kachel.
Ons huis is van 1995, maar we hebben het niet zelf gebouwd, ik weet dus niet hoe goed de isolatie is.
Ik schat zo'n 12m² vensters in de living ( 5 vensters ).
En nu ga ik nog wat van de stralingswarmte van de zon genieten.
Johan.

Bert

ik heb ondertussen de cijfertjes gevonden

in dienst van 20 augustus

totaal verbruik tot op heden ( 8 maand ) 410 KW

naverwarming ( uitsluitend dal ) elektr boiler 294 KW à + - 10 c€ zou een goede 30 € zijn

circuits van zonneboiler ( sturing en pomp ) + circuits van spekstaankachel ( sturing en pomp ) verbruikten samen tot op heden amper 116 KW

verbruik zonneboiler = dagtarief en verbruik WW speksteenkachel hoofdzakelijk dal à + - 12 c € gemiddeld ( 50/50 % ? ) = 14 €

momenteel kostte mijn sanitair warmwaterproductie mij in totaal op 8 maanden dus ongeveer 40 €

niet slecht hé ongeveer 40 € op 8 maand dacht ik ?
da's 5 € per maand x 12 zou 60 € op jaarbasis zijn
mooie cijfers toch ? als ik mij niet misrekend heb tenminste ( ik dacht het niet )

Ulrik

Ik laat nog eens iets weten ivm onze nunnauuni.Die zal worden afgebroken(gratis)en er zal een zwaardere geplaatst worden(gratis)de opleg is alleen voor de zwaardere kachel en een andere afwerking met speksteen 2350euro wat we redelijk vinden na al de miserie die we gehad hebben.In juli komen ze langs voor de nieuwe kachel te paatsen.

Beste stokers,
Ik heb ook nog eens een vraagje ivm de NU roosters.
Heeft hier iemand al eens het verschil kunnen ervaren
tussen de klassieke rooster en hun nieuwe Gouden Vuur
rooster?
Ik ben toch wel benieuwd of hier een echt voelbaar verschil
zou kunnen inzitten!
Niet dat ik nu niet tevreden ben, maar als ik er nog extra
rendement zou kunnen uithalen, waarom niet hé...

Aan Hilleke, veel succes in het verdere verloop maar weet
toch dat er mensen zijn die heel tevreden zijn van hun NU
kachel zoals ik met m'n LEILA.
Hopelijk komen ze bij NU toch nog stevig over de brug bij
uw situatie.

hilleke,

wat ik dus al eerder zei:

2: als zij zo rap waren, zijn er meer mensen met problemen qua dit model, dan valt er nog wel wat uit te slepen in jou voordeel:
Bv.; 2000kg-1500kg=500kg extra gewicht
2000kg-1500kg=500kg extra bouwkosten,
alle andere kosten voor hun rekening, en anders maar reklame maken voor hun toko.

alle kosten heb je al gemaakt, dus die hoef je niet nog eens te maken, behalve de méér kilo's.
een mooie en nette oplossing zo.

Iedereen,

‘k Heb nog eens gebeld met NunnaUuni ivm dat verschil in kilo’s.
Blijkbaar zijn het wel de kilo’s die hoeveelheid warmte bepalen in de zin van waar ze geplaatst zijn. ‘t Is te zeggen, als je twee kachels neemt van elk 2 ton en bij de ene zet je meer massa steen rond de vuurhaard en minder in de mantel (en vice versa voor het andere model), dan gaat de kachel met meer massa rond de vuurhaard verhoudingsgewijs meer energie kunnen opslaan met minder gewicht. Wat blijkt nu, alle NunnaUuni kachels zo zijn opgebouwd. Vandaar dat ik waarschijnlijk met 1800kg van NunnaUuni ben toegekomen en Tulkivi mij 2.800kg aanraadde.
Ik heb hem ook gezegd dat ik tevreden was dat hij mijn warmtenood zo goed had ingeschat. En dat ik nu pas echt besef hoe flexibel zo’n kachel is.
Zoals vanavond bvb ga ik een blok of vier verbranden en that’s it! Terwijl ze me in andere kachelzaken gek hadden verklaard dat ik zo’n DING wou plaatsen en dit voor ons zachte klimaat niet van toepassing zou zijn. Ik kan het niet nalaten daar ook even terug te gaan om dat vooroordeel van de baan te krijgen. Ik vind persoonlijk, als je van een onderwerp niets afweet, dan zwijg je er beter over.

Paasgroeten,
Karel

Karel, ga eens terug naar pag.5 op 24-03-2008 om 22.36uur onder de naam Carlo t/m 23.20uur, daar zie een heel ander verhaal.

karel

jij zegt :

Ik heb hem ook gezegd dat ik tevreden was dat hij mijn warmtenood zo goed had ingeschat.

bij hilleke is dat blijkbaar niet zo goed gelukt dat inschatten want daar komt men de kachel weer afbreken om een zwaarder exemplaar te plaatsen dus zo sterk zijn ze zeer zeker niet kwa inschatting bij Nunnauuni

Ulrik