Dampkap in LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor onze LEW moeten we nog een keuze maken betreffende de uitvoering van ons dampkap.
Daarom deze vraag : zijn er mensen die ervaring hebben met
een dampkap waarbij er verse luchttoevoer van buiten gebeurt via de sokkel van de keuken of eventueel naast de kookplaat.
Op die manier zou de dampkap niet zoveel warmte uit de woning nemen maar verse lucht van de toevoer. Op die manier kan men alle geurtjes afvoeren zowel in de zomer als in de winter.

Gnovyroene groet,
Guido

Reacties

Al veel over geschreven op dit forum. Zoekfunktie...

Met balansventilatie is jou voorstel af te raden.

Energiezuiniger is dampkap met recirculatie of dampkap met met goede vetfilter én uitblazen is naastliggende wasplaats of iets dergelijks.

JB

Als ge kookt komt er extra warmte vrij. Zou dat niet compenseren hetgeen men afzuigt?
Uw dampkap draait toch geen uren aan een stuk?

Zal de meerkost voor speciale dampkappen wel rendabel zijn tov de kost ingevolge energieverlies door de dampkap?

Hoi
Voor ons was het indenbeginne ook even wennen aan het idee van een circulatiedampkap. Gewoon uit princiepe in een LEW moet je proberen luchtdicht de bouwen (met balansventilatie) en dan zijn alle muurdoorborigen uit den boze. Ik kan me best inbeelden als je een kok bent die uren per dag in de keuken staat the kokerellen dat dan een circulatie dampkap iets tekort komt, maar voor de doorsnee burger moet dit wel volstaan denken we. We hebben de proef op de som genomen en zijn nu reeds lang bezig om in onze huidige huurwonig zo weinig mogelijk met dampkap te koken. Voor waterachtige gerechten is dit echt geen probleem, je moet het zelf maar eens proberen. Enkel voor een spetterende biefstuk of voor frietjesis dit wel iets anders.
Hetzelfde probleem zou zich kunnen voordoen met de droogkast. Wij opteren om onze huidige droogkast verder te gebruiken maar zodra het kan deze te vervangen door bv een condensatiedroger met warmtepomp, die veel zuiniger zijn (klasse A). Je zou ook kunnen opteren voor een droogkast met gas, maar onze gasinstallatie is daar niet op voorzien.

Conclusie: geen doorboring = zuiniger. Enkel aan te bevelen MET balansventilatie. Zonder Balansventilatie best wel doorboring.
mvg
johan

Hallo,

ik weet niet of het voor prive bestaat mmar er bestaan inductovent damkappen, werkt zoals een balansventilatie, men blaast evenveel lucht in als men afzuigt.
De inblaas gebeurt onderaan de voorzijde van de damkap.
Werkt voortreffelijk en zodoende heb je in de keuken zelf géén extra luchtcirculatie(tocht) en is er geen probleem met uw ventilatie.

je kan het altijd navragen bij decobra uit opwijk zij maken alles op maat dus denk ik wel dat zij dit mischien kunnen voor thuis ook.

goeten

Jacinto

Heeft er iemand ervaring met een Berbel-dampkap ?
Zo'n systeem is ontworpen om de lucht terug in de woning te blazen. Het vet wordt zonder een filter afgescheiden.

Groeten,
Guido

Dampkap was voor mij ook een probleem. Maar na bezoek van 2 huizen (lew) met recirculatie dampkamp ben ik overtuigd dat dit goed werk. Bewoners waren positief.

1 ervan had wel een frituurpot met filter gekocht

Ik denk dat door je balansventilatie na 30 minuten je minder geur heb dan in een ander huis. Een dampkap capteer maar 50% van geurtjes, de rest vliegt in de kamer rond. Zonder ventilatie blijf die daar rondhangen.

Gtx, Pierre

wij zitten al 5 maand MET balansventilatie en ZONDER dampkap. we koken dagelijks (en de eerste maanden komt er nog regelmatig bezoek = uitgebreid koken met nodige kruiden en look en frietjes + al enige gourmets en zo gedaan).

we bakken ook zelf om de 14 dagen frietjes in onze keuken (met het deksel van de fritpot gesloten).

van geurhinder in de woning hebben we echt geen last, 15 à 30' na het koken is alle geur terug weg dankzij de ventilatie (en de hitte blijft gelukkig in huis want het is met goede warmterecuperatie). en dat is nu net het voordeel van GEEN dampkap: veel koken = veel warmte produceren, maar met een klassieke dampkap gaat die warmte direkt naar buiten

we hebben in ons aankoopschema nog wel een recirculatiedampkap staan (dus die zuigt de lucht in zich, filtert er het vet uit, en blaast die warme lucht dan weer in de riumte). de koolstoffilter in zo een dampkap haalt ook de geur eruit, maar zodra die verzadigd is houdt die geen geur meer tegen.
ik denk dat we ons dat binnen een jaartje wel gaan aanschaffen, zuiver omdat er dan geen vet meer in de keuken ronddwarrelt. maar de andere dingen die bij koken vrijkomen (geur, vocht en hitte) zijn voor ons geen probleem, die mogen vrij blijven ronddwarrelen in onze keuken, de balansventilatie zal die snel opnemen.

hou het dus maar bij een zuinige dampkap met recirculatie!! want al die gaten door de muur om koude buitenlucht binnen te trekken en de warme kooklucht buiten te blazen zijn niet echt energiezuinig.

groeten,
christophe.

Iemand richtprijzen en merken voor goede recirculatiedampkappen ?
Ik heb veel goeds van berbel gelezen maar die prijzen zijn als ik me niet vergis rond de 3000€ ?
Ik heb een dampkap van 1.20m nodig, een goede novy kost me 1000-1500€
Heb je voor dat geld of niet Té veel opleg een goede recirculatiedampkap ?
Guido wrote:
> Voor onze LEW moeten we nog een keuze maken betreffende de uitvoering van ons dampkap.
> Daarom deze vraag : zijn er mensen die ervaring hebben met
> een dampkap waarbij er verse luchttoevoer van buiten gebeurt via de sokkel van de keuken of eventueel naast de kookplaat.
> Op die manier zou de dampkap niet zoveel warmte uit de woning nemen maar verse lucht van de toevoer. Op die manier kan men alle geurtjes afvoeren zowel in de zomer als in de winter.
>
> Gnovyroene groet,
> Guido

Guido wrote:
> Voor onze LEW moeten we nog een keuze maken betreffende de uitvoering van ons dampkap.
> Daarom deze vraag : zijn er mensen die ervaring hebben met
> een dampkap waarbij er verse luchttoevoer van buiten gebeurt via de sokkel van de keuken of eventueel naast de kookplaat.
> Op die manier zou de dampkap niet zoveel warmte uit de woning nemen maar verse lucht van de toevoer. Op die manier kan men alle geurtjes afvoeren zowel in de zomer als in de winter.
>
> Gnovyroene groet,
> Guido

Berbel, op Duitsa fora's vindt de ene ze goed en de andere breekt ze af tot en met. Ook al gelezen dat je dan niet met olijfolie mag koken want anders drupt dit eruit én je zou ze dagelijks moeten schoonmaken binnenin, wat wel snel gaat met een doek en wat dreft of zo.

@ ief

Bij novy vind je ook 1 model dat met actieve koolstoffilter kan uitgerust worden : de Pro'Line reeks (referentie 7080 denk ik voor een wandmodel 120 cm breed, je moet hun catalogus maar eens downloaden, op 1 van de laatste pagina's staat dit bij de "extra's")
Kost natuurlijk ook wel wat geld (zoals alle Novy's); een tip voor als je op één of andere (vaak Nederlandse) keukenapparatenboerwebsite zou bestellen : bij onze noorderburen worden de dampkappen van Novy verdeeld door Itho (ja, die van de balansventilatie) onder hun naam...
Kan je al snel een paar honderd euro op besparen.

het gaat om een eilanddampkap, ik heb echt schrik voor de geur die blijft hangen en de rook.
Kan me niet voorstellen dat dit echt goed werkt als je dit weer gaat uitblazen in dezelfde ruimte. Een filter werkt altijd maar in beperkte maten toch ?

Ik twijfel nog met klassiek systeem maar dan met afvoerbuizen die afsluiten (berbel)

Ondertussen hebben we zelf een berbel dampkap met recirculatie.
Type BEH 90 , we zijn er best tevreden over. !!
Als het walssysteem (zit voor de koolstoffilter) moet gereinigd worden dan brandt er een lampje. Dit hoeft gerust zeker niet elke dag te gebeuren ! Prima zuigkracht, lawaai en geur daar valt niets over op te merken, prima toestel. (gebruiken dit vanaf maart, in een open keuken)

Groeten,
Guido

klopt het dat die koolstoffilter bij berbel maar om de 2 jaar moet vervangen worden ?
Een verkoper wist me dit te vertellen maar dit lijkt me wel vrij lang :s

@christophe debrabander

Ben je niet bang dat als je geen dampkap gebruikt, vet in de buizen van je ventilatiesys. zal gezogen worden? Ik kan me voorstellen dat dat laatste niet echt aan te raden is.

Wij gebruiken nu goed 3/4 jaar een Smeg (http://www.smeg.be/Vlaams/Kataloog/Product/KD120X-1.aspx?Req=7136128 - nieuwprijs ongeveer 750 euro), en zijn er over het algemeen genomen best tevreden over.
Wij gebruiken ze zonder koolstoffilter of muurdoorvoer, en blazen de lucht gewoon terug de keuken in. De vetfilters worden ongeveer om de drie maanden met een warm sopje gereinigd.
Onze ervaringen:
Van geurtjes hebben we niet echt last, behalve als we om de zoveel tijd eens op zaterdagmiddag spek met eieren bakken. Spek veroorzaakt een nogal doordringende geur, maar dan gaat gewoon het raam open. Frietjes bakken we hier ook met het deksel dicht, dus daar hebben we ook geen 'last' van.
Het is wel zo dat niet alle vet weggefilterd wordt. Er blijft wat aanslag achter op de muur en plafond boven de dampkap. Die kunnen dus ook af en toe een wasbeurt gebruiken.
De keuken nu is maar tijdelijk en een 'test-case' in afwachting van de verbouwing. Grotere, open, keuken. Balansventilatie.
Tegen dan zou ik toch nog een oplossing willen vinden voor dat beetje vet dat toch nog aan de filters ontsnapt, liefst zonder een gat in de muur te hoeven maken. Alle voorstellen zijn welkom.

@Christophe,
We zijn nu anderhalf jaar na uw posting van 20-03-2006 23:12.
Misschien kunt ge uw ervaringen met ons delen?

Groetjes,
Frank

Is het niet zo dateen dampkap ook juist nodig is om de vochtige lucht af te voeren? (zeker als je woning zonder balansventilatie hebt).

Veel mensen zetten de dampkap op de hoogste stand. Dit is echt onnodig. Schaf een dampkap aan die geschikt is om juiste debiet af te zuigen

Wij koken al 5 jaar zonder dampkap en eigenlijk valt dat best mee.
Grote nadeel is dat alle vocht in de woning blijft en dat sommige geurtjes (vooral spek en vis) een tijdje blijven hangen.

In onze vorige woning hadden we een dampkap met luchtafvoer.
Zelfs met dampkap werden de muren vettig dus ik denk niet dat je om die reden moet beslissen om naar een dampkap met luchtafvoer te gaan.

Omdat we van plan zijn een nieuwe keuken te plaatsen hebben we ook al eens naar een dampkap uitgekeken.

Volgens de info die we op de website van een electrohandel vonden zijn luchtafvoer en recyclagedampkappen tegenwoordig evenwaardig.
Enige verscil is dat je voor een ruimte van 10 m² een recyclagekampkap van 560m³/uur zou moeten voorzien, terwijl een luchtafvoerdampkap van slechts 375m³ nodig is voor hetzelfde resultaat.

"Enige verscil is dat je voor een ruimte van 10 m² een recyclagekampkap van 560m³/uur zou moeten voorzien, terwijl een luchtafvoerdampkap van slechts 375m³ nodig is voor hetzelfde resultaat."

Als stelling ben ik het daar niet mee eens.
Ik zie geen reden waarom een recirculatie dampkap meer volume moet verplaatsen.
Grofweg gaf je bij recirculatie de vetten in de dampkap opvangen, een deel van de geuren in eventueel een koolfilter en moet de rest van de geur en vocht verdwijnen via normale ventilatie. Ik zie geen reden om meer volume te gaan verplaatsen. Wel moet je zorgen dat je ventilatie in de keuken voldoende is om toch ooit van de geur af te komen.

Walter

Volgens mij is er een redelijk debietverlies als je een dampkap in recirculatiemode gebruikt omdat de koolstoffilter een extra luchtweerstand betekent. Bij de dampkap die wij hebben is er een capaciteitsverschil van ongeveer 10 %.

Groetjes,
Frank.

Weet iemand waar in België (bij voorkeur regio zuid-Limburg) Berbel dampkappen verkocht worden?

Bedankt