Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

@ kroes,

Ik heb dezelvde ervaring, geen houtbriketten meer voor mij.

Is dat doordat ze langzamer branden?

 Hallo,

Op 12 en 13 april komt Geerts onze kachel plaatsen.  Een Tulikivi TU2200/4H.

Ik ben benieuwd.

Patrick

Mijn ervaring is ook dat houtbricketten langzamer branden.

Dat vindt je ook vaak op sites waar deze houtbricketten verkocht worden, het wordt daar genoemd als een positief punt omdat je kachel lang aan blijft. Voor speksteen bezitters die hun kachel snel warm willen stoken is het een nadeel.

Je kan ze wel heel goed gebruiken door er 1 of 2 bij te gooien als je niet bij de kachel kan blijven, dan blijft er langer nog wat vuur in de kachel dat je bij terugkomst weer kan opstoken.

 

Frank

@ Ruud,

misschien is het verstandig de thermometer tijdelijk op te bergen en op gevoel te gaan stoken. Dat gebeurt naar mijn mening te weinig.

Ik heb ook de asla iets open en de schoorsteenklep en de schuif onder de deur helemaal open.

Het venster zelf zet ik niet open. Dat zou ook veel te gevaarlijk zijn; mijn hout spettert best veel.

Ik heb het al eens eerder gezegd; probeer eerst eens op gevoel te stoken. Probeer het een en ander uit en bekijk met welke stookmethode of met welk hout je de kachel en dus ook je kamer, het warmst krijgt. Wanneer je tevreden bent met de resultaten en je kamer/huis is aangenaam warm, pak dan pas de thermometer en bekijk de cijfers.

Ik heb echt geef flauw idee hoe warm mijn kachel is wanneer ik stook of na 24 uur, maar ik heb mijn kamer, gang en de eerste verdieping zeer aangenaam warm. En dat met een relatief kleine kachel.

 

Corine

 Zins ik de kachel stook gaat mijn houten vloer uit zijn verband van de warmte! zijn er bij jullie die een luchtbevochtiger hebben? en een vraag hoe krijg ik een plaatje er bij zoals corine?

kroes

Kroes,

 

Om een plaatje te plaatsen klik je bovenaan de pagina op "Mijn profiel" en dan op de knop "Profile" je komt dan op het tabblad waar je o.a. een foto kan bijvoegen.

 

Frank

hoi ruud-1

als je het nie goed warm krijgt zul je harder moeten stoken ja ,als het vriest ga ik tot de 150°gr gemeten 2 de blok boven de raam

ruud - 1

 

stevig stoken betekend op een zodanige manier stoken ( met een stevige vlam ) dat de verbrandingsruimte  en het glas van de deur na de stookbeurt geen zwarte aanslag meer vertonen en de stookruimte volledig grijs ziet

 

je stookt dan op een voldoende hoge temperatuur om het max vermogen uit de brandstof te halen alsook de naverbranding boven in de kachel in optimale omstandigheden te  laten verlopen

 

heb je na de stookbeurt toch nog een zwarte aanslag dan geef je te weinig zuurstof ( aanvoerlucht ) en kan het hout niet volledig verbranden

 

na een stookbeurt moet de stookruimte  er dan als volgt uit zien :

 

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/Stookruimte?authkey=Gv1sRgCPj41sHshcaVEg#

 

briketten geven niet zoveel vlammen als massief hout omdat deze meer liggen te gloeien maar en je krijgt er wel meer vlam in als je ze in kleine stukken breekt

 

Ulrik

 

@ Kroes,

Krimpt je parket overal, of alleen dichtbij je kachel?

Is het parket met tand en groef of op een osb gelijmd?

 @waltervaes

Door de hele kamer,en geen parket, maar eik met tand en groef.

Beste Ulrik,

Zo doe ik het,en de verbrandingskamer ziet er volledig grijs uit.

Vraagje mag de  t° hoger oplopen dan +-100° gemeten op de zijkant? 

Ruud

 

ruud - 1

Vraagje mag de  t° hoger oplopen dan +-100° gemeten op de zijkant? 
 

bij de meeste kachels zit aan de zijkanten van de kachel  het  " tegenstroomkanaal " waarlangs de rookgassen naar beneden gaan en daar haal je vlot temperaturen van 150 °C

 

om een algemeen beeld van de temperatuur van de kachel te hebben meet je best aan de achterkant net onder de terugstroomplaat dat is de plaats waar ik de meting doe omdat de kachel daar niet zo heet is en je anders een verkeerd beeld krijgt van de gemiddelde temperatuur van de kachel

 

het duurt daar  een hele tijd eer je daar de 100 °C gaat meten, en ik stook zo dat ik daar bij vriesweer met als uiterste max temperatuur een uur na de stookbeurt de 120 °C haal en dat was al extreem en zo heb ik vorige winter maar één maal gestookt toen het min 13 °C was 's nachts 

 

meestal volstaat het bij de huidige temperaturen om de 100 °C niet te overschrijden en dat vind ik al fel genoeg gestookt voor de kachel zelf want daar 120 °C is volgens mij al een echte extreme situatie  als je op dat moment net boven de kacheldeur zou gaan meten haal je waarschijnlijk wel 170 °C of meer en krijg je bijna evenveel convectie dan straling en dat is nu net niet de bedoeling van een speksteenkachel

 

Ulrik

kroes

 

Jij zegt : Zins ik de kachel stook gaat mijn houten vloer uit zijn verband van de warmte!

 

massief parket is en blijft een " levend " materiaal

 

in de winter  ( bij vriesweer ) zit je met een gemiddelde luchtvochtigheidsgraad van een 40 % en bij regenweer met 80 tot 90 %

 

het nadeel van massief parket is dat dit daar feller gaat op reageren dan  " laminaatparket " en dat kan je niet voorkomen maar dat heeft niet direct iets  te maken  met de speksteenkachel in tegendeel !

met een gewone CV installatie en radiatoren ga je de lucht nog extra gaan uitdrogen door de 100 % convectie en met een speksteenkachel heb je ongeveer 25 % convectie en 75 % straling waarbij een luchtbevochtiger wel een beetje zou kunnen helpen maar verwacht er geen wonderen van want het zal ook DE oplossing niet zijn en eerlijk gezegd denk ik ook dat ze niet bestaat 

 

Ulrik 

 

hoi ulrik

die temperatuur zal bij iedere kachel wat betreft gewicht anders zijn denk ik, daar bedoel ik mee een kachel van lichter gewicht zal warmer moeten stoken in temperatuur voor lang genoeg warm te blijven .

Ulrik,

Is wel moeilijk te meten,daar de kachel +-6cm vd muur staat,maar waar is dit juist aan de achterkant?

 

ruud

ruud-1

 

zoals ik al zei :  aan de achterkant van de kachel ( die meestal op 6 cm van de muur staat  ) net onder de terugstroomplaat

 

dat is de plaats boven in de kachel  waar de vlammen tegenslaan en waar de rookgassen terug naar beneden vertrekken maar wel aan de buitenkant natuurlijk

 

duidelijker kan ik het echt niet uitleggen anders moet je eens komen kijken

 

Ulrik

Als een bepaalde grote Tulikivi, volgens de documentatie van Tulikivi zelf, maar iets van gemiddeld 2 kW kan afgeven, dan moeten mensen toch niet verwonderd zijn wanneer ze hun woonkamer niet aangenaam verwarmd krijgen?

 

Dirk Bauwens

Dirk Bauwens,

Als een bepaalde kachel 96 kw afgeeft, hoe wordt dit berekend? Dit komt neer op 4 kw per uur, (gemiddeld) elk uur. Is dit met 1 stookbeurt? Met het maximale aantal kg hout? Meerdere stookbeurten?

2 kw/h is inderdaad "gene vette".

Heeft u een antwoord?

 

Groeten,

Alco-hall

 

dirk

 

jij schrijft : Als een bepaalde grote Tulikivi, volgens de documentatie van Tulikivi zelf, maar iets van gemiddeld 2 kW kan afgeven, dan moeten mensen toch niet verwonderd zijn wanneer ze hun woonkamer niet aangenaam verwarmd krijgen?
 

in welke catalogus kan ik dat lezen ? ik heb er verschillende liggen en ik kan dat niet terugvinden

 

Ulrik

mijn speksteenkachel geeft 78 kwh af en is hier altijd lekker warm.dirk welke kachel geeft dan maar 2kwh af??

78kwh is dus gemiddeld 3.25kw vermogen...

Alco-hall schreef: “Als een bepaalde kachel 96 kw afgeeft, hoe wordt dit berekend? Dit komt neer op 4 kw per uur, (gemiddeld) elk uur. Is dit met 1 stookbeurt? Met het maximale aantal kg hout? Meerdere stookbeurten?”

 

4 kW per uur bestaat niet. 4 kW gedurende een uur bestaat wel.

 

Men kan bijvoorbeeld een elektrische kachel met een vermogen van 4 kW aanzetten voor 1 seconde, voor 1 minuut, voor 1 uur, voor 24 uur, etc. Dat verandert niets aan het vermogen van 4 kW.

 

Wat wel verandert met de tijd is de geleverde hoeveelheid energie. De geleverde hoeveelheid (warmte)energie (kWh, kiloWattuur) van een kachel neemt toe met de tijdsduur dat de kachel warmte afgeeft. Na 1 uur is dat 4 kW x 1h = 4kWh. Na 24 uur is dat 4 kW x 24h = 96 kWh.

 

Een kachel met een gewenst gemiddeld vermogen van 4 kW moet minimaal 96 kWh (24h x 4kW) aan warmte-energie kunnen stockeren om met 1 stookbeurt 24 uur lang rond te komen. Met 2 dagelijkse, mooi in de tijd verdeelde, stookbeurten moet de kachel minimaal 48 kWh kunnen opslaan. Met 3 dagelijkse, mooi in de tijd verdeelde, stookbeurten moet de kachel minimaal 32 kWh kunnen opslaan, etc.

 

De hoeveelheid hout die per stookbeurt verbrand kan/moet worden hangt van het ontwerp van de kachel af. Die hoeveelheid hout moet zo goed mogelijk verbrand kunnen worden en de warmte die daarbij vrijkomt moet zo goed mogelijk opgeslagen kunnen worden.

 

Dirk Bauwens

Ulrik schreef: “in welke catalogus kan ik dat lezen ? ik heb er verschillende liggen en ik kan dat niet terugvinden”

 

Ik gebruik de digitale catalogus van Tulikivi 2009-2010.

 

De specificaties op bladzijde 74 starten met twee modellen van ongeveerd twee ton zwaar, de Fiorina en de Gemini. Beide kachels hebben een warmteopslagcapaciteit van ongeveer 50 kWh. Verdeeld over 24 uur is dat gemiddeld ongeveer 2 kW.

 

Op bladzijde 71, onderaan rechts, staat een grafiek die het verloop van het kachelvermogen in functie van de tijd weergeeft. Het betreft een haardbakoven met een gewicht van 2660 kg waarin 22 kg hout wordt gestookt. De hoogste piek bedraagt op een bepaald moment 3,6 kW. Méér dan op dat ene moment geeft de kachel dus nooit af. Over 24 uur bekeken is het vermogen van die kachel gedurende 8 uur ruim 3 kW, gedurende 8 uur ruim 2 kW en gedurende 8 uur minder dan 2 kW. Laten we veronderstellen dat die bewuste kachel ongeveer 3 kW vermogen kan leveren.

 

Dirk Bauwens

Dirk

 

Als een bepaalde grote Tulikivi, volgens de documentatie van Tulikivi zelf, maar iets van gemiddeld 2 kW kan afgeven, dan moeten mensen toch niet verwonderd zijn wanneer ze hun woonkamer niet aangenaam verwarmd krijgen?
 
als je A zegt moet je ook B zeggen daarom nogmaals dezelfde vraag :

 

in welke catalogus kan ik dat lezen ? ik heb er verschillende liggen en ik kan dat niet terugvinden

 

 

Ulrik

Willy v d kempen schreef: “mijn speksteenkachel geeft 78 kwh af en is hier altijd lekker warm”

 

Het hangt er van af in hoeveel tijd die 78 kWh kan worden afgegeven. Als dat over 24 uur gebeurt, dan is zoals TomDi al schreef, het vermogen 3,25 kW.

 

Of dat voldoende is om een ruimte aangenaam te verwarmen, hangt af van de warmteverliezen.

 

Voor veel mensen is een gemiddeld kachelvermogen van 2-3 kW duidelijk ontoereikend.

 

Dirk Bauwens

Zijn er mensen in dit forum die zelf een Tulikivi als bouwpakket hebben gekocht, en deze Zelf hebben geplaatst  ?

Mijn vraag is, of dit zelf goed te doen is.

 

Groet Theo

dirk

 

klopt wat je zegt - de catalogus die ik hier liggen heb ( een gedrukt exemplaar van 2007 - 2008 ) heeft wel dezelfde front als de elektronische maar telt wel maar 60 blz. blijkbaar is de nieuwe electronische uitbebreider en ik kon dan ook moeilijk op blz 71 gaan lezen ...

 

ter vergelijking ... hoeveel warmte ( in KW / H ) zou een vrijstaande plaatstalen of gietijzezen kachel netto  kunnen afgeven terwijl hij staat te branden natuurlijk ?

 

Ulrik

zonnewoud

 

zelf bouwen ?

 

kijk eens naar het aantal stenen die ook binnenin zo'n kachel steken, bij mijn kachel spreek je toch al snel over een totaal ( naar schatting ) van een dikke 2 à 300 stenen

 

ik ben zelf een zéér handige harry en ik kan u verzekeren t is echt niet zo eenvoudig  en zeker niet als het de eerste keer is dat je dat gaat doen

 

om je een goed idee te geven van het aantal stenen dat er in zo'n kachel kunnen steken moet je mijn fotoreportage van de plaatsing van mijn kachel maar eens bekijken op

 

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/TULIKIVI#

 

en je zal direct snappen wat ik bedoel

 

Ulrik

 

 

 

 

Ulrik,

Het model van jullie is erg groot met bank, schooorsteen en muur bekleding, ik zelf zou kiezen voor de Tulikivi 2200/92 en die is maar 1780 KG dus veel kleiner met minder stenen.

Ik onderschat niet het werk maar ik heb alle tijd daarvoor !!!

Het kosten plaatje speel een grote rol daarom onderzoek ik ook de mogelijkheid deze kachel zelf vanuit Finland te importeren/ te kopen.

Mogelijk is dat bij andere ook reeds gelukt ??

Groet Theo. 

Mijn kleine Altech Eclips heeft tijdens het stoken een vermogen van 8,5kw, bij een uur stoken dus 8,5kwh.

In een mum van tijd is de woonkamer van 40m2 opgewarmt naar 21'C.

Warmte opslag gaat met deze kachel moeizaam vanwege het geringe gewicht van 250kg, maar door langzaam door te blijven stoken en de wandtemperatuur van de kachel op 165'C te houden gemeten met een IR thermometer houden we onze woning prima op temperatuur.

Theo

 

't is wel te doen misschien als je handig bent maar de stenen moeten wel op de juiste  plaats terecht komen en de " handleiding " die er bij is voor de plaatsing is die naam echt niet waardig

 

't is in ieder geval geen " bouwpakket " handleiding voor doe het zelvers

 

Ulriik

Ulrik,

Als je tijd heb, dan denk dat ik daar wel uit zou kunnen komen.

Het grootste probleem is om zo'n kachel in Finland te kunnen kopen en hem hierheen te laten brengen.

Ik hoop dat er mensen zijn die daar meer informatie over hebben en die er zelf al een gekocht hebben in Finland.

Het prijs verschil is meer als 50% en dat is niet normaal, als men deze kachels hier zou verkopen met een prijs verschil van circa 10% dan zouden er waarschijnlijk veel meer van verkocht worden en dan zou ik er niet over nadenken om hem zelf te gaan bouwen.

Waarom moet er een verschil zijn van meer dan 50%.

Een Tulikivi 2200/92 wordt in Finland en USA aangeboden voor 3995,-€ incl. BTW. Waarom daar wel voor die prijs ?

Dat kan toch niet alleen aan het transport liggen er moeten andere redenen voor zijn !!

Hier kost hij 8661,16 €  EX. BTW.

Ik begrijp hier helemaal niks van !!!!

Groet Theo

 bart,

en hoeveel hout verbruik je dan. en s'morgens als je beneden komt hoe warm is het dan? bij mij 20 gr na 20 uur met 8/10 kg hout, en vele met TULIKIVI evenzeer.

kroes

Bart

 

uw Altech kachel kan best een " vermogen " hebben van 8,5 KW maar dat wil niet zeggen dat er daarvan 8,5 KW / U warmte de living inkomt want dat moet je verminderen tot het werkelijk afgegeven vermogen 

 

en nog iets waar veel mensen zich laten aan vangen ...

 

als een fabrikant zegt dat een bepaalde kachel een rendement heeft  van 80 tot 90 % dan zegt hij daarmee nog niet dat deze hoeveelheid warmte ook in de kamer terechtkomt !!!

 

hij zegt daarmme enkel dat zijn kachel 80 tot 90 % van de aangevoerde brandstof in warmte kan omzetten meer niet

 

waar deze warmte uiteindelijk terechtkomt is een heel ander verhaal

 

stel dat je 10 kg hout stookt op één uur ( wat zeker mogelijk is ) met een kachel die volgens de fabrikant 80 % rendement heeft, dan wil dat geenszinds zeggen dat er ook 32  KW warmte in de leefruimte zal terecht komen want dat zal hooguit een 5 KW / U warmte zijn, en de rest van de geproduceerde warmte verdwijnt gewoon door de schouw !!! en daar zit het grote verschil met een massieve speksteenkachel waar de overschot van deze warmte grotendeels zal opgeslagen worden in de massa van de kachel en verdeeld zal worden weergeven  over de volgende 24 tot 48 uur met als resultaat dat het uiteindelijke rendement ( totaal afgegeven warmte in KW ) daardoor bijna verdubbeld ten opzichte van een plaatstalen of gietijzeren kachel zonder opslagmogelijkheid

 

en toch heeft de eerste fabrikant niet gelogen over het rendement van zijn kachel want deze kan wel degelijk 80 % van de brandstof omzetten in warmte alleen ben je er niets mee in dat geval

 

natuurlijk kan je perfect met de Altech kachel de woning verwarmen maar het uiteindelijke opgeleverde rendement in de leefruimte in vergelijking met een massakachel is waarschijnlijk amper de helft van dezelfde hoeveelheid brandstof waarbij je met een massieve speksteenkachel gedurende 24 uur warmteuitstoot krijgt van de kachel bij dezelfde hoeveelheid gestookte hout

 

Ulrik

Hout verbruik is van 'sochtends 8 tot 's avonds 10 (14 uur) maximaal 15kg.

De woonkamertemperatuur is tijdens het stoken mooi constant 21,5'C.

's Ochtends om 8 uur is de woonkamer ongeveer 18,5'C maar na een uurtje stoken zitten we alweer op 21,5 'C

Houtverbruik is dus niets meer als een grote kachel van 2500 kg waarin je per stookbeurt 25kg hout verbruikt.

Nadeel van mijn kleine kachel is dat je af en toe weer kleine beetjes hout moet bijvullen, echter er is altijd wel iemand aanwezig bij ons in de woning.

Voordeel is weer dat je veel kunt genieten van het vlammenspel in de kachel.

bart

 

jij schrijft : Houtverbruik is dus niets meer als een grote kachel van 2500 kg waarin je per stookbeurt 25kg hout verbruikt.
 

ik twijfel er geen seconde aan als jij in dezelfde kamer met een massieve speksteenkachel gaat stoken dat je dan het houtverbruik waarschijnlijk met de helft kan reduceren  voor dezelfde temperatuur  ( en dat dan dag en nacht ) omdat het nuttige rendement van zo een kachel een heel stuk hoger ligt

 

ik stookte vroeger met een inbouwcassette van Flam en kon mijn woning daarmee ook verwarmen ( tot zolang ik bleef stoken tenminste ) maar nu heb ik hetzelfde resultaat met nog niet de helft van de brandstof en heb ik daarvan ook nog eens 24 uur warmte dat is het verschil

 

mijn woning werd 26 jaar geleden gebouwd en is goed geisoleerd en die 25 kg waar jij het over hebt verstook ik nu ook bij de huidige vriestemperaturen, maar ik heb wel constant temperaturen op de benedenverdieping ( 65 m² ) van 23 tot 25 °C en boven 18 tot 20 °C door de gedeeltelijk openstaande gangdeur en dat dag en nacht wel te verstaan

 

de temperatuur in de living - keuken en bereel zakt hier nooit onder de 23 °C tegen de volgende avond ( met één stookbeurt per 24 uur ) ook niet vorige winter bij min 13 °C en als ik van het werk kom begin ik weer te stoken niet omdat het dan te koud is, maar voor de volgende 24 uur de kamer op temperatuur te houden

 

't is niet omdat je een kachel hebt van 2500 kg dat je daar dagelijks 25 kg moet in stoken want stoken doe je nog altijd afhankelijk van de warmteverliezen

 

in het voor en naseizoen met temperaturen tussen 5 en 10 °C kan ik zelfs om de 48 uur stoken maar dat levert geen winst op in houtverbruik  want de kachel is dan bijna koud en je moet dan dubbel zo hard ( in kg ) gaan stoken om hem weer op temperatuur te krijgen

 

Als jij uw Altech kachel goed vindt dan is dat voor mij ok, maar er is wel degelijk een verschil in rendement tegenover een massieve speksteenkachel daar bestaat niet de minste twijfel over en gelukkig maar want 't zou anders zonde zijn van het prijsverschil  ( 100 m van mijn deur staat er een Altech kachel bij een vriend )

 

Ulrik 

Theo

 

jij schrijft : Een Tulikivi 2200/92 wordt in Finland en USA aangeboden voor 3995,-€ incl. BTW. Waarom daar wel voor die prijs ?
Dat kan toch niet alleen aan het transport liggen er moeten andere redenen voor zijn !!
Hier kost hij 8661,16 €  EX. BTW.
Ik begrijp hier helemaal niks van !!!!
 

Stel deze vraag eens aan Michel Dutry de importeur voor de Benelux want die bepaald hier de verkoopprijzen van de dealers

hij zal goed zijnen boterham willen verdienen zeker ...

 

Ulrik

Theo

 

er loopt op dit forum al een draadje over het prijsverschil met Finland ga daar eens kijken

http://www.ecobouwers.be/forum/post/prijsverschil-tulikivi

 

Ulrik

 

als je de kachel op 150°gr warm stookt zal ie de eerste 10uur meer kwh afgeven dan de laaste 10uur dus die 3.25 kwh klopt dan toch ook niet want als dat zo is zou je een constante temperatuur hebben van bv 21°gr maar dat is zo niet

Beste Ulrick

Zelf hebben wij een speksteenkachel TU 2200 met bijkomende laag. Dat er veel mensen misnoegd zijn over deze kachels hebben we al meermaals kunnen lezen.  Natuurlijk hangt dit van veel factoren af. Nu wij stoken smorgens en savonds een uurtje en ik spreek dan van temperaturen rond de nul graden. Eenmaal stoken lukt bij ons niet en zeker nu niet. Ikzelf ben tevreden maar had toch veel meer verwacht van dit duur produkt.

Nu mijn vrienden hebben een Barbas cassette met ventilator onderin. Ik verzeker je die stoken je buiten Ulrick. Living keuken veranda , staan de deuren van open. Bij deze temperaturen halen die 25 graden binnen. En die stoken een mandje van 7 uur tot 23 uur op per dag. Mijn houtverbruik ligt wel een stuk hoger. Ulrick en daar staat de centrale verwarming niet mee op.

Er is toch al meermaals aangehaald wanneer je veel warmte verliezen hebt zeker geen speksteenkachel kopen dan, maar die verkopers spreken daar natuurlijk niet van. Ik geloof zeker niet mensen die met een slecht geisoleerd huis hun huis op temperatuur kunnen houden met deze kachel. En hierbij bedoel 1 maal stoken per dag. Meermaals stoken ja .....

Daarom dat er "gemiddeld" voor de 3.25 staat

Ulrik,

Voor mij mag hij gerust een hele goede boterham verdienen met deze vraagprijzen van + 50% ten opzichte van Finland en Usa,  maar als hij door minder winst te pakken per kachel toch meer kachels zou kunnen verkopen is zijn winst minstens zo groot of zelfs groter.

Ulrik, ik denk dat genoemde persoon ook op dit forum de reactie zal lezen over prijzen e.a. zaken die spelen.

 

Theo

Ulrik zegt
"ik twijfel er geen seconde aan als jij in dezelfde kamer met een massieve speksteenkachel gaat stoken dat je dan het houtverbruik waarschijnlijk met de helft kan reduceren  voor dezelfde temperatuur"

 

 

Ik denk als je een kachel van 2500kg met de helft van 25kg (=12,5) gaat stoken, de kachel niet warm genoeg gaat worden voor 24 uur.

Zo te lezen aan bovenstaande reaktie klopt dat aardig.

Door mijn kachel wand op 165'C te houden voorkom ik dat ik te veel hout toevoer en de warmte de schoorsteen uit vliegt.

Ik hoef op deze manier maar af en toe een blokje bij te gooien.

 

bart

 

je lijkt het nog steeds niet te snappen ofwel wil je het gewoon niet snappen

 

ik doe nu een laatste poging om het nog eens uit te leggen

 

stel dat ik een massieve speksteenkchel heb van 3 ton en deze heeft een stralend oppervlak van 4 m² en ik stook hem tot  100 °C

 

jij hebt een Altech kachel met 1 m² oppervlakte dan moet jij je kachel wel tot 200 °C stoken ( en dan zul je er nog niet komen ) om dezelfde warmte te kunnen afstralen maar jij produceerd dan hoofzakelijk convectiewarmte

 

een massieve seksteekachel heeft de bedoelng om op een zo laag mogelijke temperatuur zoveel mogelijk warmte af te stralen,  en deze afgestraalde warmte hangt niet alleen af van de temperatuur van de kachel maar ook van het stralende oppervlak in m²

 

als jij nu dezefde hoeveelheid warmte met je Altech kachel wil afstralen als ik met mijn  massieve speksteenkachel van 3 ton op 100 °C dan heb jij  3 of 4 Altech kachels nodig ofwel moet jij hem tot 3 of  400 °C gaan stoken

 

deze waarden moet je nu ook weer niet als exacte waarden  gaan interpreteren ik gebruik ze enkel als illustratie maar het komt er wel op neer en het zal er niet ver naast zijn

 

Ulrik 

beste orbea

 

jij schrijft :

Beste Ulrick

Zelf hebben wij een speksteenkachel TU 2200 met bijkomende laag. Dat er veel mensen misnoegd zijn over deze kachels hebben we al meermaals kunnen lezen.  Natuurlijk hangt dit van veel factoren af. Nu wij stoken smorgens en savonds een uurtje en ik spreek dan van temperaturen rond de nul graden. Eenmaal stoken lukt bij ons niet en zeker nu niet. Ikzelf ben tevreden maar had toch veel meer verwacht van dit duur produkt.

 

je zegt dus zelf dat je tevreden bent maar dat er ook misnoegde mensen zullen zijn dat kan best maar het merendeel is volgen mij wel tevreden of toch na een tijdje als zij de veschillende stookwijze van een massieve speksteenkachel onder de knie hebben

 

dat jij met één stookbeurt de woning onvoldoende op temperatuur kunt houden wil niet per definitie zeggen dat de kachel niet goed is of zijn werk niet goed doet !  maar dat u een te kleine kachel gekocht heb in verhouding tot uw warmteverliezen en als gevolg daarvan zul je twee keer moeten stoken  

 

Nu mijn vrienden hebben een Barbas cassette met ventilator onderin. Ik verzeker je die stoken je buiten Ulrick. Living keuken veranda , staan de deuren van open. Bij deze temperaturen halen die 25 graden binnen. En die stoken een mandje van 7 uur tot 23 uur op per dag. Mijn houtverbruik ligt wel een stuk hoger. Ulrick en daar staat de centrale verwarming niet mee op.

 

heb je al eens bekeken wat het verschil  in isolatie is van die woning tov uw woning ? want uit 1 kg hout komt nergens en met geen enkel toestel meer dan 4 KW / U warmte vrij ook niet met een speksteenkachel en die Barbas cassette kan ook geen 10 KW warmte uit 1 kg hout toveren - het ligt dus zonder twijfel aan de slechte isolatiegraad van de woning en niet aan de kachel

verder schrijf je : Er is toch al meermaals aangehaald wanneer je veel warmteverliezen hebt zeker geen speksteenkachel kopen dan, maar die verkopers spreken daar natuurlijk niet van.

 

als je veel warmteverliezen hebt  dan kan je twee dingen doen

 

1 )  je woning extra isoleren en dat is de goedkoopste oplossing  !!!

 

2 )  je koopt een zodanige grote kachel dat je de warmteverliezen kan aanvullen

 

3 ) een speksteenkachel is geen toverding !!! wat de meeste mensen blijkbaar zouden willen

 

4)  ikzelf heb een kachel van 3 ton in een goed geisoleerde woning van 26 jaar oud en ik stook nooit meer dan één maal per dag - bij de huidige temperaturen moet ik mij zelfs nog inhouden met stoken !!!

 

de temperatuur zakt hier NOOIT onder de 23 °C op het gelijkvloers en  nooit onder de 18 °C op de bovenverdieping  en ik loop altijd in mijn T-schirt rond - toch geeft ook mijn massieve speksteenkachel NOOIT meer dan 4 KW / U warmte af met 1 kg hout waaraan zou het dan kunnen liggen ?

mijn CV ( directe elektrische verwarming ) staat al 4 jaar op O  en ik kan dat bewijzen aan de hand van een tussenteller en dat deed ik nog vorig weekende want toen kwam er iemand langs uit Gooik

 

als ik hier bij mij een elektrisch vuurtje van 2000 Watt in de living zet zal ik het bij min 5 °C ook niet warm genoeg krijgen - zijn dat dan slechte vuurtjes ?

 

zet er eens 2 in je living en zie of je het op temperatuur kan houden indien niet zet je er eentje bij en zo verder tot het wel lukt en je weet meteen wat je warmteverliezen zijn zonder rekenwerk  

 

Ulrik 

Ik kan begrijpen dat orbea lastig is omdat hij een dure kachel koopt , waarvan de verkoper  niet de moeite doe om eerst het huis te bekijken, voordat ze iets voorstellen qua grote.

En dan hebben we het nog niet over de te dure prijzen van speksteenkachels in België tov. andere landen.

Ook wij stoken nu 2maal per dag dwz een 45kg !!!hout zelf gewogen.Ik moet er wel bij zeggen dat ik het pas aangenaam vind op 22 a 23° ook na 12 of 24 u.Nog een vraagje voor allen,wanneer zetten jullie de schouw dicht, zijn er nog een beetje gloeiende kolen in of is het wachten tot alles uit is?

wij zijn van plan om een speksteenkachel te kopen. Bij de Firma Geerts raden ze me de TTu 2700/4 aan. Wij moeten een living van 40 m2 en een aansluitende veranda van15m2 (staat in verlengenins van onze living) alsook de keuken van 15 m2 verwarmen. In de veranda is natuurlijk veel glas, wat wel moeilijker verwarmd wordt. Alles is wel geisoleerd en dubbel beglazing (huis van 1985 ) maar natuurlijk niet zoals de nieuwbouwwoningen van nu. Omdat het om een aardig bedrag gaat (13.000 euro) zouden we graag jullie mening weten over deze speksteenkachel. Kan er mij iemand iets meer vertellen? En of wij de juiste beslissing nemen. Bij de Firma de Backer in Rumst raadde deze ons aan de 2200 aan maar dan met een laag meer? Geerts beweert dat deze bovenlaag duur is en geen of weinig meer rendement geeft?

Wat is jullie mening

Vlinder

Ulrik schreef: “stel dat ik een massieve speksteenkachel heb van 3 ton en deze heeft een stralend oppervlak van 4 m² en ik stook hem tot 100 °C... als jij nu dezefde hoeveelheid warmte met je Altech kachel wil afstralen als ik met mijn massieve speksteenkachel van 3 ton op 100 °C dan heb jij 3 of 4 Altech kachels nodig ofwel moet jij hem tot 3 of 400 °C gaan stoken”

 

Ulrik,

 

Ten eerste kan ik al moeilijk geloven dat de buitenkant van jouw kachel gemiddeld 100 graden warm wordt. Dat valt moeilijk te rijmen met de hoeveelheid hout die je zegt te verbranden per dag.

 

Ten tweede is het ook helemaal niet zo dat de buitenkant van zo'n Altech 3 à 400 graden warm zou moeten worden om hetzelfde vermogen als jouw kachel af te geven. Wat Bart vertelt, dat hij zijn kachel op ongeveer 165 graden houdt, komt overeen met een netto warmteafgifte van ongeveer 4 à 5 kW. Dat is al meer dan wat jouw kachel gemiddeld afgeeft.

 

Dirk Bauwens