Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
willy-alco hall
zoals ik al schreef bij mijn vorige reactie heb ik dit van tulikivi zelf (geerts en energiek)ik heb ook nog nergens een speksteenkachel zien branden met een buitenwand(zijkant) van 150°gr buiten die éne in den heibaardte loenhout(restaurant)een tu 2200 ..maar daar zitten de scheuren er al zichtbaar in en dan spreek ik niet van hoe de binnenkant eruit zal zien.ik heb daar mijn infrarood meter eens opgezet en had daar 150°gr.en mijn hand leg ik daar ook geen sec. op !!.dan heb ik brandwonden!!
ik kan wel aannemen als je stookt met een kachel waar een speksteentje rond zit dat je daar snel op een hogere teperatuur zit.
als jij je stookruimte niet kan verwarmen met 85°gr denk ik dat je met een te kleine kachel zit !
of je kan eens gaan aanbellen bij tulitivi en daar eens vragen hoe het zit met de graden van de kachels.
ik krijg het met mijn 85°gr zeer warm !
hoi stokers
hoi martin62 ik krijg het warm genoeg geen probleem ik heb een sarmi/c 1850kg ik heb overschot zelf 450 kg meer dan ze berekent hebben kan 90m² hebben, en nu de theorie ik mag volgens tulikivi 20kg hout stoken per beurt en dan kom ik ook aan die temperatuur die ik opgegeven heb en geeft 78kwh is de meeste die er is buiten de oude model ttu 2700/2 maar die weegt dan ook 4410kg ( en ik schreef het al binnen in de stookruimte kom je tot 1000°gr ) dus die 85°gr is gewoon uit de lucht gegrepen door geerts mij hebben ze gezegt als je langer dan 4u hevig blijft door stoken kun je hem stuk stoken .en als ik vragen mag van waar ben jij ergens?
willy
een sarmi?c heeft een verwarmingscapaciteit van 40-80m².ik weet niet hoe groot je te verwarmen ruimte is.
mijn 2700/4 heeft 50-90m² voor een ruimte van 100m².
ik heb deze nu nog maar een 6 weken staan,dus kan nog niet echt zeggen wat resultaat ik ga hebben bij -10°c
ik woon te merksplas.je mag mij ook mailen op martin.roelen@telenet.be
Martin62,
spreek je nu over scheuren in de speksteen of scheuren van de voegen? Dat een voeg wat uitzet is normaal, thuis is er ook al eentje van "gekraakt". Dat is wel zichtbaar, maar dat is een fractie van een milimeter. Ik heb trouwens een volledige emmer voegsel gekregen zodat ik zulke dingen zelf kan bijwerken na het stookseizoen. Een voeg barst, maar dat de speksteen langs buiten zou scheuren lijkt me straf.
alco hall
wat ik gezien heb zijn scheuren op de hoek die zelfs echt open staan.
de scheuren van de voegen waren er ook,alleen stonden die zeker 3mm open en dit zo over al de voegen.
bij de volgende als ik er nog eens kom zal ik er eens een paar fotos van nemen.!
de kachel word nog wel dagelijk gebruikt en het is daar ook zeer warm,maar met een TTU 2200 150m² verwarmen moet niet stoken op 85°c uiteraard
heeft er iemand een recente prijslijst 2010 van tulikivi met promomodellen/prijzen. Is het mogelijk mij deze te mailen op bramcup@hotmail.com
dank bij voorbaat
hoi stokers
martin62 ik vind het raar ik heb me sarmi/c van 2007 en in de boek toen staat dat hij 1845kg is en 40-90m² verwarmt en nu op de site van tulikivi staat nu 1930kg en 40-80m²??? je woont nie zo ver in de dorp waar ik woon grenst tegen dat van jouw aan
Hoi,
we overwegen de aankoop van een speksteenkachel nunnauuni marketta (2420kg). 77Kwh
De te verwarmen opp is +/- 75 m² (gelijkvloers 1 open ruimte) boven de kachel is de verdieping open tot in de nok (opening +/- 15m²). Onze woning is onlangs gerenoveerd en voldoet aan de huidige isolatiewaarden voor verbouwingen. (ruime glaspartij 1.1 - muur 5cm recticel (muur is wel 50cm dik) - dak 8cm powerroof - vloer 7 cm pur.)
De Kachel zou centraal geplaatst worden in de woonplaats, verste punt in de aanpalende open keuken op +/- 13m.
De kachel zou gedurende een 2 a 3 tal jaren moeten kunnen dienen als hoofdverwarming.Nadien als de verbouwing volledig achter de rug is als bijverwarming. Er wordt vloerverwarming voorzien.
Wat denken jullie hiervan? Is dit haalbaar? Graag feed-back...
PS de offerte is gemaakt bij de firma soapstone (zoersel) en de keuze van nunnauuni ipv tulikivi is omdat IK PERSOONLIJK de iets donkerdere kleur van de speksteen bij nunnauuni mooier vind.
Alle info over kachel - verdeler - tips welkom.
hoi
als de winters niet al te streng zijn zal het lukken ?maar 13 m is ver een speksteen kachel straalt een warmte uit lekker aangenaam tot 6m is dus meer dan de helft minder
8 cm dakisolatie+ veel glas, is toch ook niet echt ideaal.
Het zal wel lukken, maar met wat meer houtverbruik.
Wie kan mij helpen? Ik heb bij Geerts in Kasterlee een Tulikivi besteld van 2900 Kg. Het kan vrij geinstalleerd worden zonder tegen een muur te staan met aan de achterkant een zitbank van 120 cm. Deze maand mei zouden ze het komen monteren maar door omstandigheden heeft het werk vertraging opgelopen en moeten we het uitstellen.
Nu is mijn vraag : Ik heb mij laten wijs maken door een aannemer, niet van deze streek maar 2 1/2 uur van ons verwijderd dat een speksteenkachel niet goed is voor de tussen seisoenen als U vloer verwarming heeft. D.w.z. als er een extra dag is dat normaal koud is dan kan men niet snel een speksteenkachel opstoken dat men onmiddelijk een plaats warm heeft, hij zegt een speksteenkachel geeft pas warmte af na 8 uur. Daar en tegen vloer verwarming duurt ook enkeke dagen alvorens U echt kan genieten van de warmte. Hij zegt gebruik beter een pellet kachel daar heeft U onmiddelijk warmte van en kan met ook met tijdschakelaar instellen.
Ik weet niet wat ik moet doen om toch een goede keuze te maken. Ik heb Geerts hierover ook ingelicht en die zeggen het tegendeel, maar ja iedereen praat voor zijne winkel, zij zeggen een speksteenkachel geeft onmiddelijk warmte af, U voelt het onmiddelijk en zij raden een pelletkachel volledig af omdat het zeker niet geruisloos is en steeds onruststorend lawaai veroorzaakt. Zij vzerkoepn ook pelletkachel maar raden het de mensen af.
Wat moet ik doe?
Heeft er iemand enige ervaring met de firma Longin voor de plaatsing van een Tulikivi ?
Bart,
Ik overweeg de aankoop van een Altech Eclips. Stook jij in je Eclips houtbriketten ? Volgens de mensen van Altech mag je geen houtbriketten stoken, omdat dat hout veel te droog is en daardoor een veel het hoge temperatuur bereikt en dan de stenen kunnen stukspringen.
Slaag jij erin om je Eclips 's nachts aan te houden, zodanig dat je d'er 's morgens een blok opgooit en ze weer ingang schiet ?
Ben je tevreden over je Altech ?
Neen, maar wel met Geerts uit Kasterlee, en ik kan ze aanraden. Alles gelopen volgens afspraken.
Afgelopen week bij Geerts geweest en een offerte meegekregen voor een TTU2700/4T.
Wat ik me afvraag is wat nu het verschil is tussen een finoven, tichelkachel en een speksteenkachel.
Als ik de website van Tichelaar goed interpreteer is de tichelkachel een verkleinde versie van de finoven en zijn beide kachels opgebouwd uit vuurvast beton (Chamotte?). De vuurkamer van de speksteenkachel zou uit speksteen bestaan. Andere verschillen (werking/principe) kan ik niet ontdekken. Weet iemand hier iets meer van (ervaringen)?
Een tweede vraag is de volgende:
We willen graag zo min mogelijk de CV laten bijspringen (liefst niet). Nu hebben we op de bovenverdieping een speelkamer voor de kids wat later studeerkamer wordt.
Is er een methode om deze kamer toch op een zuinige en ecologische manier te verwarmen, in combinatie met een speksteenkachel, finoven of tichelkachel?
(De 2 andere slaapkamers hoeven niet verwarmd te worden). De te verwarmen speelkamer ligt boven de living en door deze speelkamer loopt het rookkanaal. In de huidige situatie wordt deze kamer al min of meer iets "verwarmd" door het gemetst rookkanaal. In de nieuwe situatie zal dit niet gebeuren omdat we een nieuwe inoxrookkanaal willen installeren.
Overige informatie:
Hoekwoning van 1962
Totaal oppervlak (living, keuken) is 57 vierkante meter (150 kubieke meter)
Totaal glasoppervlak living is 11 vierkante meter (Hr++ met hardhouten kozijnen). 4 vierkante meter glas aan noordkant, 3.7 vierkante meter aan oostkant, 3 meter aan zuidkant)
Totaal glasoppervlak keuken is 3 vierkante meter (Hr++ met hardhouten kozijnen)
Keuken is onder platdak, dak is geisoleerd.
Keuken is door deur afgescheiden van de living. (Het zal dus zo ie zo in de keuken koeler zijn dan in de living).
Vanuit de living komt een deur uit op de gang (onverwarmd). Vanuit de keuken komt een deur uit op de washok (onverwarmd en ook op de gang).
De zoldervloer is geisoleerd met 22 cm isofloc.
De spouwmuren zijn niet geisoleerd. Grootste muur bevindt zich aan de oostkant. (Volgens Geerts zou de TTU2700 de living gemakkelijk kunnen verwarmen ondanks de ongeisoleerde buitenmuur. Afstand centrum muur tot centrum kachel is zo'n 3,5 meter).
beste henri
ook ik heb een tu 2700 en heb deze niet bij geerts gekocht.
maar wel bij energiek BVBA te schoten,was 2000€ goedkoper !!
hallo speksteenvrienden,
Sinds een week ben ik de trotse eigenaar van een Tulikivi2200 ..... gekocht bij Ballet in Kermt ... tot nog toe zéér tevreden , alles volgens plan ..... en afspraken ..... voor t stoken zelf moet ik nog wat wachten ( hopelijk toch zeker tot eind september ... laat ons hopen dat de zomer nog niet voorbij is ... In elk geval al bedankt voor de uitleg op deze forum ... Ik heb er al héél wat van opgestoken ............Ik ben er dan ook vrij gerust in dat ik het lekker warm zal hebben volgende winter .... ik hou jullie op de hoogte ....
Groeten vanuit opgrimbie
henry-6
Als ik de website van Tichelaar goed interpreteer is de tichelkachel een verkleinde versie van de finoven en zijn beide kachels opgebouwd uit vuurvast beton (Chamotte?). De vuurkamer van de speksteenkachel zou uit speksteen bestaan. Andere verschillen (werking/principe) kan ik niet ontdekken. Weet iemand hier iets meer van (ervaringen)?
Met een speksteenkachel zal je volstaan met een kleinere kachel in opppervlakte voor dezelfde opslag aan warmte
Is er een methode om deze kamer toch op een zuinige en ecologische manier te verwarmen, in combinatie met een speksteenkachel, finoven of tichelkachel?
Een speksteenkachel ( en ook een finoven ) kan je voorzien van een interne warmtewisselaar
je kan deze onttrokken warmte van de kachel opslaan in een boiler en op deze wijze de kamer van warmte voorzien via radiatoren
je zegt verder : De te verwarmen speelkamer ligt boven de living en door deze speelkamer loopt het rookkanaal.
daardoor zou je ook op een goedkope en eenvoudige manier warmte naar boven kunnen brengen via een " thermosifon " systeem
daarmee bedoel ik het volgende : je plaatst achteraan tegen de speksteenkachel een simpele radiator met een leiding die is aangesloten op de radiator in de speelkamer
je gebruikt daarvoor een " drukloos " systeem zonder pomp of sturing en laat op deze manier de opgenomen warmte van de radiator die aan de achterkant van de kachel staat op " natuurlijke wijze " naar de radiator boven gaan
door het al dan niet openen van de radiatorkraan kan je de warmteafgifte boven regelen, maar het werkt natuurlijk niet zo goed regelbaar als het systeem met een boiler waarbij je onafhankelijk van de warmte van de kachel op dat moment meer of minder warmte kan afgeven maar het is wel een heel stuk goedkoper
verder spreek je van een woning uit 1962 met een spouwmuur .... is er werkelijk een spouw ???
indien mogelijk is om te beginnen de beste investering de spuwmuur vol te spuiten met isolatiemateriaal !!! dat staat als een paal boven water
smaken verschillen ... maar een speksteenkachel heeft wel een heel ander uitzicht dan een finoven maar geeft dezelde stralingswarmte aan u de keuze
Ulrik
Ulrik,
Onze muren hebben wel degelijk een spouw. Ik ben echter niet zo voorstander om het vol te laten spuiten omdat enerzijds de dikte van de spouw minimaal is. Anderzijds ben ik bang voor nog meer koudebruggen door de vele mortelresten die aan de stenen kleven, waarbij op sommige plaatsen de geschatte isolatie dikte wellicht 2 cm of nog minder is.
Beste stokers,
Wel wel wel , als het weer zo blijft moet ik mijn nieuwe kachel misschien toch nog in augustus proberen !!Wat een contrast met de maand juli....De buitentemperatuur is nu ( om 10.00 u ) 16° en binnentemperatuur is 22,6°.....
Living van 30m² met normale oppervlakte van dubbele beglazing,argex binnenmuren met isolatie in de spouwmuur..alles onder kelder (beton dallen) en argex plafonddallen bekleed met valse plafond (hout)
!!!! Wat is jullie mening ,,,???? komt het door de isolatie dat het nog zo warm is binnen of is dit normaal als binnentemperatuur??? graag jullie mening !!!! positief of negatief ... maakt niet uit , ik kan er alleen maar van leren .......
Alvast bedankt .......
Beste stokers,
Wel wel wel , als het weer zo blijft moet ik mijn nieuwe kachel misschien toch nog in augustus proberen !!Wat een contrast met de maand juli....De buitentemperatuur is nu ( om 10.00 u ) 16° en binnentemperatuur is 22,6°.....
Living van 30m² met normale oppervlakte van dubbele beglazing,argex binnenmuren met isolatie in de spouwmuur..alles onder kelder (beton dallen) en argex plafonddallen bekleed met valse plafond (hout)
!!!! Wat is jullie mening ,,,???? komt het door de isolatie dat het nog zo warm is binnen of is dit normaal als binnentemperatuur??? graag jullie mening !!!! positief of negatief ... maakt niet uit , ik kan er alleen maar van leren .......
Alvast bedankt .......
mark de stoker
je moet er zelfs niet aan twijfelen dat de hoge binnentemperatuur die je nu nog hebt te danken is aan de isolatie van de wwoning
ik heb momenteel nog 23,5 °C en van de zon van gisteren en vandaag zal het zeker niet komen ....
bij sommige mensen die geen isolatie hebben staat de kachel nu al te branden
vergeet ook niet dat licht - wassen - strijken - koken - TV kijken een koelkast in de keuken en zelfs mailen een voor een warmtebronnen zijn waarbij een gloeilamp amper 5 à 10 % van de energie omzet in licht en 90 tot 95 % in warmte
Ulrik
Op dit moment (al 2 weken) tussen 20,5 en 21,5 graden in de ochtend. Alleen HR++ glas en zolder geisoleerd.
Bedankt ulrik,
Het antwoord ligt héél in de lijn van mijn verwachtingen,ofschoon ik denk dat het nog steeds beter kan met mijn isolatie !En inderdaad zoals al eerder beschreven op dit forum ..... isolatie is van essentieel belang .... ik ben dan ook erg benieuwd naar de dag dat ik mijn Tulikivi kan instoken ........ ik heb al véél ervaring met mijn inbouwcassette kwestie hout stoken ,maar dit is toch even wennen ... maar ik ben een snelle leerling .....en waarschijnlijk zal het een of het ander nog wel mislopen in het begin ... maar zoals Einstein zei: van een mislukte proef leer je ook ..; je weet tenminste hoe het niet moet !!!!
twee redenen hebben mij ervan overtuigd om een speksteenkachel te kopen :
1* De aangename stralingswarmte
2* Dat ik s' morgens als ik opsta nog steeds kan genieten van de warmte ( en dit is het allerbelangrijkste wat ik miste met mijn inbouwcassette )
Niet zozeer het houtverbruik( hetgeen natuurlijk ook voornaam is) maar het aangename hebben me overtuigd! En als het nu één of tweemaal per dag stoken wordt maakt me niet zoveel uit, ik heb tijd......
de kostprijs was natuurlijk( en is voor de meeste mensen)een struikelblok..... maar denk eens na over t volgende :
een nieuwe wagen wordt gekocht zonder al teveel nadenken ,algauw 15000 € of méér, en daar zit men héél beperkte tijd per dag in ..... voor een speksteenkachel pakweg 8000 € uitgeven wordt als véél ervaren ofschoon men daarvan meerdere uren per dag geniet .... en Levenslang ( allez dat hoop ik toch)
Even op de thermometer kijken: het in nu 19.23 h en het is binnen 22.5° ( zonder te stoken welteverstaan)Het zal rap genoeg stookseizoen zijn , laat eerst de zon nog maar wat schijnen ...........Hopelijk..... dan kan ik nog wat zwemmen in mijn opgewarmd zwembad ( kostenloos .....zelf geknutseld ... mochten er nieuwsgierigen zijn ...op dit e mail adres kan ik je info geven ... mark.devise@scarlet.be
Nogmaals bedankt en tot de volgende sessie
Bedankt ulrik,
Het antwoord ligt héél in de lijn van mijn verwachtingen,ofschoon ik denk dat het nog steeds beter kan met mijn isolatie !En inderdaad zoals al eerder beschreven op dit forum ..... isolatie is van essentieel belang .... ik ben dan ook erg benieuwd naar de dag dat ik mijn Tulikivi kan instoken ........ ik heb al véél ervaring met mijn inbouwcassette kwestie hout stoken ,maar dit is toch even wennen ... maar ik ben een snelle leerling .....en waarschijnlijk zal het een of het ander nog wel mislopen in het begin ... maar zoals Einstein zei: van een mislukte proef leer je ook ..; je weet tenminste hoe het niet moet !!!!
twee redenen hebben mij ervan overtuigd om een speksteenkachel te kopen :
1* De aangename stralingswarmte
2* Dat ik s' morgens als ik opsta nog steeds kan genieten van de warmte ( en dit is het allerbelangrijkste wat ik miste met mijn inbouwcassette )
Niet zozeer het houtverbruik( hetgeen natuurlijk ook voornaam is) maar het aangename hebben me overtuigd! En als het nu één of tweemaal per dag stoken wordt maakt me niet zoveel uit, ik heb tijd......
de kostprijs was natuurlijk( en is voor de meeste mensen)een struikelblok..... maar denk eens na over t volgende :
een nieuwe wagen wordt gekocht zonder al teveel nadenken ,algauw 15000 € of méér, en daar zit men héél beperkte tijd per dag in ..... voor een speksteenkachel pakweg 8000 € uitgeven wordt als véél ervaren ofschoon men daarvan meerdere uren per dag geniet .... en Levenslang ( allez dat hoop ik toch)
Even op de thermometer kijken: het in nu 19.23 h en het is binnen 22.5° ( zonder te stoken welteverstaan)Het zal rap genoeg stookseizoen zijn , laat eerst de zon nog maar wat schijnen ...........Hopelijk..... dan kan ik nog wat zwemmen in mijn opgewarmd zwembad ( kostenloos .....zelf geknutseld ... mochten er nieuwsgierigen zijn ...op dit e mail adres kan ik je info geven ... mark.devise@scarlet.be
Nogmaals bedankt en tot de volgende sessie
mark de stoker
een TU 2200 van ??? kg want je hebt daar verschillende modellen in
ikzelf heb de TU 2200/4H staan van 3 ton
mijn buur heeft de TTU 2700 /4 staan van 3 ton
mijn overbuur is nog een stapje verder gegaan en heeft de 2700 /4 met extra laag en warmtebankje
en dat is allemaal mijn fout
wij gaan dan ook de straatnaam doen veranderen in De Speksteenstraat ....
vroeger stookte ik ook met een inbouwcassete ( Flam ) ik verbruik nu nog niet de helft zoveel hout als toen en heb het dubbel zo warm ... ( ik stook nu bijna uitsluitend gratis aan de deur geleverd palettenhout )
ik haal constante temperaturen op de benedenverdieping van 23 tot 25 °C en op de bovenverdieping van 18 tot 20 °C en dat de ganse winter lang en ook bij min 13 °C met één stookbeurt om de 24 uur maar de woning is wel goed geisoleerd heb weinig glas ( fermette van 26 jaar oud ) en super isolerend glas van 1.2 toen
ik ga nu het 5 de stookseizoen tegemoed ( eindelijk .... al is de zomer ook wel leuk ) en tot op heden zonder enig probleem
Ulrik
Beste Ulrik,
Mijn kachel is een TU 2200 van 1800 kg ,zou volgens Ballet ,na eerst een kontrole van mij huis gemaakt te hebben en gezien de situatie ,ruimschoots voldoende moeten zijn ....( voor living en keuken samen +/- 45m²)Het enige wat ik hebben moeten doen is de welfsels van de kelder ondersteunen alsook heb ik een nieuwe schouw laten monteren ( Inox dubbelwandig van 11 meter hoog tegen de gevel van t huis ..... van het Duitse merk Raab ..... ( stevig materiaal moet ik zeggen,koste ook genoeg ......... er kwam zelfs een hoogtewerker aan te pas ) de hoogte van de schouw zal dan ook ruim voldoende zijn om genoeg TREK te krijgen veronderstel ik ......
ik heb wel al begrepen dat het hout op een andere manier dient gezaagd en gekloven worden ( kortere stukken en ook minder dik ) de plaatser van Ballet heeft me gezegd dat ideaal = +/- 25 cm lang en +/- zo dik als een arm en altijd gekloven ........... op die manier droogt het ook beter hé ..... alhoewel dat voor mij géén probleem is want ik heb hééél veel plaats en hout voor verschillende winters .......het hout dat ik volgende winter ga stoken heb ik dus nog eens doorgezaagd in de lengte en nogmaals gekloven ....en is vrij droog .... hoeveel % weet ik niet maar daaar komt binnenkort verandering in .. ik heb een vochtmeter besteld ....alsook een infraroodthermometer om de kachelwand te meten ( kwestie om te weten waar ik mee bezig ben ... )
Trouwens hout zagen en kloven doe ik graag ,ik vind dat aangenaam werk ... zeker met mijn cirkelzaag en kloofmachine is het kinderspel ...........
Ik heb ook geluk op gebied van hout ........... ik kan er vrij goedkoop ( meestal gratis...mits een beetje werk)aangeraken ... ik heb vanalles steken ... Den, berk, eik acasia,beuk,conifeer(ruikt heel lekker naar citrus)en wilde kers ( deze wilde kers kan men hier in de bossen in samenspraak met de boswachter GRATIS krijgen ,mits het zelf gaan zagen en de wortelstam bewerken met een produkt zodat ze niet meer uitschieten)is wel een beetje zwaar werk maar het moet niet op één dag gedaan zijn hé.... trouwens dat kersenhout geeft een hele mooie vlam..
Ik heb nu alles voor de volgende winter klein gezaagd en vooral gemengd met een verhouding van 65% zacht hout en de rest hard hout ... ben benieuwd naar het resultaat ....
Ook heb ik me de moeite gedaan om ALLES op dit forum te lezen (vanaf het begin) Ik heb er véél van opgestoken......maar elke situatie is toch anders daarom ben ik echt benieuwd naar mijn resultaten!!!! Ik hou jullie op de hoogte en ik zal melden ZOALS HET IS !!!!!!! niet méér en niet minder ..... als er nog een probleem opduikt ( hetgeen ik eigenlijk niet verwacht ,zal ik me zeker melden)
In elk geval OOGT mijn kachel goed in het interieur en het zal ook wel warm worden ,ik heb genoeg positieve meldingen gelezen op dit forum van tevreden mensen..... ook enkele negatieve maar daar heb ik dan toch bedenkingen bij .... er klopt dan toch echt iets niet .... ( stookwijze, isolatie ,hout enz enz enz)
Het zal even wennen zijn ( maar van goed naar beter gaat meestal vlot)
één aandachtspunt: tussen mijn living en de hall is er een grote GLAZEN DEUR( veiligheidsglas, redelijk dik)en ik weet niet hoe die de warmte zal opnemen ???? enig idee?? met mijn convectiekachel was dat géén probleem maar nu ??? Met mijn convectie inbouwcassette verbruikte ik op een winter zoals de vorige +/ 12 kuub ( stoken van s' morgens tot s'avonds..living 23° keuken +/20°) ben benieuwd .......... met de tulikivi
Allez ben ermee weg .... nog even wat surfen naar andere sites ..
groeten vanuit Opgrimbie
mark de stoker
jij zegt : één aandachtspunt: tussen mijn living en de hall is er een grote GLAZEN DEUR( veiligheidsglas, redelijk dik)en ik weet niet hoe die de warmte zal opnemen ????
dat glas zal de warmte goed opnemen maar ze ook goed doorgeven naar de gang
je kan dat als warmteverlies beschouwen maar dat is het eigenlijk niet want het zou wel eens kunnen dat je er net goed aan doet deze constant open te zetten en de gang mee te verwarmen
je gaat dan alle buitenmuren mee verwarmen en het volume intern is dan niet meer zo belangrijk op een paar m³ min of meer zal het niet komen want het zijn vooral de warmteverliezen aan de buitenmuren die met de warmte gaan lopen
goed om weten is dat je de eerste dagen flink moet doorstoken om de totale woning ( muren ) op te warmen
je moet dat zien als een verlengstuk ( opslagwarmte of buffer ) van de kachel en deze moet mee opgewarmd worden om een constante temperatuur te krijgen in de totale woning
de warmte " kruipt " dan dagelijks langzaam verder in de muren en zal ook gedeeltelijk de bovenverdieping beginnen mee op te warmen ( dat is een vaststelling die ik deed )
gelet op de grootte van de kachel ( gewicht ) en oppervlakte van de woning en de isolatiegraad ben ik er nu haast al zeker van dat jij twee maal per dag zal moeten stoken bij strenge vriestemperaturen ( min 10 °C )
had ik u een kachel verkocht dan had ik toch gezegd doe er een ton massa bij want als het een winter wordt zoals de vorige met temperaturen van min 10 °C en meer en dat dagen aan een stuk zou het krap kunnen worden
de keuken mee verwarmen moet denk ik nog lukken maar de bovenverdieping gedeeltelijk meeverwarmen door de gangdeur open te zetten zal er denk ik niet inzitten maar dat was ook niet direct de bedoeling als ik u goed begrijp maar toch is dat leuk als het tot de mogelijkheden behoort
ook jij hebt er voor gekozen net zo als ik ( bij u gedeeltelijk ) Silikaatsteen te gebruikt voor de binnenmuren en deze is super om warmte in op te slaan ( mijn binnenmuren bestaan in de volledige woning uit Silikaatsteen )
we zullen zien wat het zal worden, alvast succes met de nieuwe aanwinst
in ieder geval zal de stralingwarmte een stuk aangenamer zijn dan deze van een inbouwcassette en ik kan het weten want ik heb daar jammer genoeg 20 lang mee gestookt maar nu weet ik beter
het klopt dus wel wat Einstein zei ...
Ulrik
Ulrik ,
bedankt voor de reactie en wat je schrijft over tweemaal stoken per dag bij felle vrieskou: daar heb je volgens mij volkomen gelijk ,dat had ik al wel gedacht . maar dat is voor ons helemaal géén probleem omdat we allebeide al een tijdje bruggepensioneerd zijn ...Halleluja...........
mijn schatting is dat ik s'morgens een ietwat kortere stookbeurt zal doen en dan s"avonds eens flink doorstoken vanaf bv vanaf 19.00 u zodat we dan enkele tijd(uren) van het vlammenspel kunnen genieten ....
Ook moet ik er nog bij vertellen dat mijn vrouw zowel als ikzelf nogal veel aan buitenactiviteiten doen hetgeen wil zeggen dat we het beide NIET als héél aangenaam ervaren als het TE warm is .... met convectiewarmte waren we in t verleden al méér dan tevreden met 21° of zelfs nog wat minder .... als we bij vrienden of kennissen komen waar het 22° of méér is zweten we ons dood en ervaren dit niet als aangenaam.... hetzal door ons sportieve karakter komen .... ook in de badkamer is het bij ons niet al te warm .... na een warme douche vind ik het zelfs aangenaam om even in een frisse ruimte te vertoeven ( dit kan met ouder worden natuurlijk nog veranderen)
Met stralingswarmte heb ik nog géén ervaring (of toch maar héél weinig) maar ik lees en hoor overal dat 19° stralingswarmte overeenkomt met +/- 22° GEVOELSTEMPERATUUR.......... ik ben benieuwd !!!!
Het is een beetje zoals met t gebruik van zout is de keuken .... ( wij hebben jaren geleden op aanraden van onze huisarts het keukenzout bijna volledig afgezworen) wij zijn deze situatie nu zodanig gewoon dat indien we ergens anders eten dit altijd als erg ZOUT ervaren en de smaken dan de levensmiddelen nauwelijks nog proeven !!!!
Zo ook met de temperaturen in huis ..... men kan ook overdrijven hé .... ieder wat wils maar wij ervaren 20° reeds als aangenaam en vooral gezond !!!!!In elk geval ... we zien wel en we zullen de STRALINGSWARMTE eens op ons af laten komen en dan de hoeveelheid hout aanpassen ..... ( de vensters openzetten kan natuurlijk ook.. hahaha)
Trouwens ik heb ergens gelezen dat ik eventueel mijn TU2200 kan vergroten door simpelweg nog een verdieping hoger te bouwen ..... maar zover zijn we nog niet ...... trouwens ik heb ook nog steeds mijn inbouwcassette maar Ballet heeft me verzekerd dat ik die nooit meer ga gebruiken ...... Ondertussen heb ik ook al mijn broer overtuigd alsook een vriend hier op de straat ..... zo gaat dat ..... van mond op mond ( of van site naar site) misschien wordt het hier ook speksteenstraat ipv Heirstraat hahaha
Jij hebt ook al op deze site kritiek gekregen dat je teveel reclame maakt voor Geerts en je kachel ,maar ik vind die kritiek geheel onterecht !!! Een mens mag toch zeggen als hij tevreden is ... of niet???? Zo ook ikzelf ben tot nogtoe héél tevreden over de prestaties van Ballet .... beschouw het als reclame of niet ... het zal me worst wezen ...in elk geval hebben nieuwkomers er iets aan !!!!
trouwens als ik niet tevreden was ,zou ik het ook zeggen hier op deze site met naam en toenaam!!!!
Daar dient een Forum toch voor of niet ????
Groeten en tot de volgende !!!!!
mark de stoker
jij zegt :
Jij hebt ook al op deze site kritiek gekregen dat je teveel reclame maakt voor Geerts en je kachel ,maar ik vind die kritiek geheel onterecht !!! Een mens mag toch zeggen als hij tevreden is ... of niet???? Zo ook ikzelf ben tot nogtoe héél tevreden over de prestaties van Ballet .... beschouw het als reclame of niet ... het zal me worst wezen ...in elk geval hebben nieuwkomers er iets aan !!!!
zo denk ik er ook over, mijn kachel - die van de buur en deze van de overbuur werden geplaatst door Geerts ik kan dan moeilijk over een ervaring met Ballet spreken ( waar mensen die er een door deze firma een lieten plaatsen klijkbaar ook zeer tevreden over zijn )
je spreekt verder over een " gevoelsmatige " temperaturen
als je op een " gewone" thermometer een bepaalde temperatuur afleest dan is dat de temperatuur van de omgevingslucht in deze kamer
de stralingswarmte in die kamer kan je hierop niet aflezen en daar zit het verschil want bij 20 graden kan de kachel wel fel staan te stralen zodat je het gevoelsmatig toch warm genoeg hebt bij een lagere themperatuur en dat is typisch aan stralingswarmte en zeer moeilijk in woorden uit te leggen
als je in de winter uit de wind in een hoekje in het zonnetje zit kan dat ook heel aangenaam en warm aanvoelen alhoewel het eigenlijk qua temperatuur buiten koud zou moeten zijn en da's net hetzelfde
de " gemeten " temperatuur zegt dus iets maar zeker niet alles over het gevoel van stralingswarmte maar dat het veel aangenamer aanvoeld dan convectiewarmte staat als een paal boven water
Ulrik
Ik ben op zoek naar betaalbaar brandhout voor onze speksteenkachel.
Is wilg en canada geschikt voor het stoken in de speksteenkachel?
Ik woon in de regio Aalst. Zijn er hier mensen die goede adressen hebben voor brandhout?
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Johan
Beste Johan ,
Wilg en canada is zeker goed hout om te stoken in een speksteenkachel,trouwens ELK zacht hout is goed !!! De voorwaarde is wel dat het goed droog is .... daarom kort zagen en dun klieven indien je het niet lang kunt lageren ....op die manier droogt het beter ( hout droogt per jaar +/- 1 cm naar alle kanten)Het is vooral voornaam om het hout NIET rond te laten .... ook dun rond hout dient gekloofd te worden zodat de vlammen vrij spel hebben op t hout .... in een speksteenkachel is het de bedoeling om een FLINK vuur te hebben en alzo de steen snel op te warmen ( daarna de schoorsteenklep sluiten en de steen de opgeslagen warmte langzaam laten afgeven via infraroodstraling=stralingswarmte)
Er mag ook gerust den of spar gestookt worden .... de harsen geven een flink vuur en worden voor 95% verbrandt door het tegenstroomprincipe zodat het vrij ongevaarlijk is voor schouwbrand!!! Dit in tegenstelling bij een normale kachel waar de rookgassen onmiddellijk in de schoorsteen terecht komen en de kans op aanslag vrij groot is .... toch dient het aan te bevelen om de schoorsteen regelmatig( jaarlijks )te vegen !!!!
Volgens mij is het ideaal om een mengeling van verschillende houtsoorten te hebben waarvan het grootste deel uit zacht hout bestaat .... maar als je een lading hard hout voor een prikje op de kop kan tikken moet je het zeker niet laten ... op voorwaarde dat je het lang genoeg laat drogen ( hard hout moet toch langer de tijd krijgen om te drogen)maar je kan het proces wel verkorten door t hout zoals boven vermeldt kort te zagen en dun te klieven ...
Palettenhout is overigens uitstekend hout om te stoken in zulke kachels .... je kan er vrij goedkoop ( soms wel gratis aangeraken)maar het vergt wel enige oplettendheid tijdens het zagen vanwege de spijkers en nieten!!! maar ook dat is geen probleem wel een beetje werk ..........
NOGMAALS het hout moet DROOG zijn ..... ( meten is weten ... met een vochtmeter is het heel simpel .... wel het hout eerst klieven en dan direct meten ... zo ken je de juiste waarde ) het moet mijn inziens 15% of minder zijn ......
trouwens de warmteafgifte van zacht hout is hoger als dat van hard hout ( per kg) die waarden kan je ook op internet vinden na enig zoekwerk ....( zelfs ergens op dit forum ,geloof ik)
Tja , met een speksteenkachel stoken vergt toch enige aanpassing en een andere manier van denken( we zijn nu eenmaal opgegroeid met gewone kachels en dat moet er toch even uitgroeien)maar van zodra je begint te stoken zal deze uitleg snel duidelijk worden ... en geef toe :
De beste leermeester is nog steeds de ondervinding..............en dat geldt natuurlijk ook voor mezelf want mijn kachel staat er al wel maar ik moet nog mijn eerste stuk hout verbranden ( dat het maar rap winter wordt hahaha)....maar vooral:ik lees, ik luister en ik probeer.............vooral luister ik naar mensen die al jaren ondervinding hebben ...........
Ik ben een snelle leerling ... nietwaar Ulrik ???
Het volgende gezegde is hier zeker van toepassing:
Ik spreek graag met de jeugd!!! Het herinnert mij aan de tijd dat ik het OOK NIET wist !!!!( en nu soms nog niet)
mark de stoker
Het volgende gezegde is hier zeker van toepassing:
Ik spreek graag met de jeugd!!! Het herinnert mij aan de tijd dat ik het OOK NIET wist !!!!( en nu soms nog niet)
zéér mooi gezegd mark !!!
toen ik 18 was dacht ik ook dat ik alles wist maar nu weet ik beter ...
gelukkig bestaat er nu zoiets als het internet en een forum want in de krant zal je dit zeker niet vinden
op deze manier kunnen wij onze levenservaringen op een snelle manier doorgeven en moeten mensen niet wachten tot ze 50 zijn of meer om deze ervaringen zelf op te doen en kunnen wij toch nog een beetje nuttig zijn in de hedendaagse onverdraagzame en egoistische maatschappij ...
Ulrik
Hallo medestokers,
de zomervakantie zit erop en ik heb zojuist de laatste berichten doorgelezen. Weer nieuwe medestokers op het forum...leuk! Ben benieuwd wat jullie ervaringen komende winter zijn.
Inmiddels zijn wij bezig met het plannen van onze nieuwe Lage Energie Woning ! Een passiefhuis kan het helaas niet worden....maar we gaan wel naar een E-waarde van 0,4 en dat is ook niet verkeerd. Onze huidige woning is inmiddels ook al verkocht (binnen 3 weken...ja, ja..).....maar ZONDER de kachel...uiteraard.
Nu gaan we bezien wat we doen met de kachel. Nemen we hem mee naar het nieuwe huis of verkopen we deze en kopen we een nieuwe kachel voor de LEW??
Het nieuwe huis krijgt geen CV (niet nodig), vele zonnepanelen, een zonneboiler, een regenwaterput, etc. Een luchtwarmtepomp zal waarschijnlijk voor verwarming zorgen als de kachel het niet doet. (zeg maar een back-up systeem, want we willen niet 100% van de kachel afhankelijk zijn). De bouwer (OK-huis) is van mening dat onze kachel veeeeeel te groot zal zijn voor het nieuwe huis, maar ik ben er zeker van dat het prettig zal zijn niet meer elke dag volledig te hoeven stoken. We zullen waarschijnlijk 1 x in de 2 dagen kunnen stoken en dan ook lang niet zo hard als nu. De bouwer maakt de vergelijking ; "een klein Dafje met een motor van een Volvo".
De kachel staat midden in het huis, precies op de scheiding van keuken en woonkamer en komt met de achterwand door de muur naar de hal. Daar is een open verbinding (trap en vide) naar de bovenverdieping, die ook meeverwarmt zal worden.
Ulrik, jij hebt toch ook een LEW???? Wil je even met me meedenken ? Ik ben namelijk nog steeds van mening dat je beter 1000 kilo te veel kunt hebben, dan 100 kilo te weinig. Echter moet ik de bouwer en mijn man hiervan overtuigen.
Verder wil ik graag weten wat jullie ervaringen zijn met de houtbriketten. Volgens mij heb jij die al een keer geprobeerd Ulrik? Weet je nog wat de kosten zijn? We willen houtbriketten achter de hand houden, indien we geen (gratis) hout meer kunnen bekomen. Aangezien we geen kosten maken voor de CV en de zonnepanelen ons van (gratis) stroom voorzien, vinden we het niet zo erg om af en toe briketten te moeten aanschaffen.
Mocht iemand toevallig een OLOS-C met extra laag tweede hands willen aanschaffen......neem gerust contact op !!
(ca 2000 kilo en de bank ernaast is ook nog eens ca 500 kilo...zie foto)
Corine
Corine,
Ik ben van mening dat een grote speksteenkachel juist wel geschikt zal zijn voor de nieuwe woning.
Te groot zal hij niet zijn. Velen denken dat zo'n grote kachel veel hitte zal afgeven maar niets is minderwaar...speksteenkachels of gelijkaardige hebben nu eenmaal de eigenschap om de hitte van het vuur op te slaan en langzaam weer af te geven. Dat zal je zelf ook wel weten vermits je er al ene hebt.
Hoeveel warmte zou een zo'n kachel afgeven op zijn max.? Mss 2 of 3 kW per uur, als het buiten vriest zal dat mss uw warmteverlies zijn, dus je zal er een groot stuk van uw huis mee kunnen verwarmen.
De combinatie luchtwarmtepomp/speksteen zal mss wel goed zijn want in de tussenseizoenen zal het mss de moeite niet zijn om uw kachel op te laden.
Corine: ik heb ervaring opgedaan met houtbriketten.
Ze branden in het begin goed en gaan daarna gloeien. De totale brandtijd van ca 3 tot 5 briketten tegelijk is ca. 3 uur. Ze geven echter te weinig warmte af. Vergelijk het met eiken/beuken hout. Dat is ook niet optimaal voor de speksteenkachel. Het vuur moet hard gaan en dat bereik je alleen met dun vurenhout: de lichte houtsoorten dus. In een gietijzerenkachel zullen de briketten goed voldoen; niet in de speksteenkachel, is mijn ervaring. Ik heb 2 soorten getest. Ze zijn ook nog eens een stuk duurder dan gewoon brandhout.
Kosten Eco briketten 40 kg voor € 20,00 (0,50 per kilo)
idem merkloos: 40 kg. voor € 11,80. (0, 29 per kilo)
Prijzen zijn van september/oktober 2009
Hout koop ik momenteel voor 0,05 per kilo
Wat betreft eikenhout stoken ik heb 20 kub eikenhout in voorraad ligt nu 2 jaar te drogen (lengte 20 cm, breed 4 cm) en dat gaat als een speer. als je het zo # 3 x stapelt brandt het echt wel.
groet kroes
Groot gelijk Kroes............. Volgens mij : het hout moet voor een speksteenkachel KORTER gezaagd worden en DUNNER gekloven ( zeker voor hard hout) als je het dan ook nog minstens twee jaar,en liefst drie laat drogen ,dan brandt het gelijk in de hel ( al ben ik daar nog nooit geweest)
Maar een mengeling met zacht hout is zeker aan te bevelen ............. ook de stapelwijze in de stookkamer is volgens mij belangrijk : er moet voldoende LUCHT aan kunnen ....... en zoals al zovaak beschreven elders op dit forum : er is niks mis met pallettenhout of den of spar ...........
Het is al einde augustus : dus t stookseizoen zal weldra beginnen ..... de minimum nachttemperaturen zien er voor volgende week niet schitterend uit ...... laat ons hopen dat September nog warm wordt .... maar daarna begint het echt ...... ik kijk er naar uit zoals een klein kind naar Sinterklaas !!! hahaha ........... ik ben echt benieuwd maar tegelijk redelijk gerust ........ ik was nog NOOIT zo goed op een winter voorbereidt...Let's go !!!!!!!!!!!
Groeten mark !!!
mark
ik ben het in grote lijnen met je eens, behalve dit, er is wel degelijk iets mis met paletten stoken. heel veel paletten worden behandeld met chemische troep, maar je kan het niet zien, dat is de ellende.
hans d
Hans ,
Van europaletten wist ik het dat ze behandelt zijn ,maar is dat ook met gewone goedkope ???? Zo ja dan is het bij deze gedaan voor mij om deze te stoken !!! ik heb voldoende ander onbehandeld hout zitten ..... Naaldhout :daar is hier in de streek ( met véél bossen) nog gemakkelijk en goedkoop aan te geraken en dan spreek ik van bossen zuiveren in samenspraak met de boswachter..... dus op een verantwoorde wijze ... er staat hier nog teveel dennenbos dat aangeplant werd in de tijd van de steenkoolmijnen en die bossen zijn ze nu aan t kappen en aan t vervangen door sparren ( die van origine hier thuis horen) alsook zijn ze hier in de omgeving druk bezig met het zagen van wilde kers ( blijkt hier ook niet thuis te horen en kan gratis bekomen worden ... er is wel wat werk aan hé ... zelf zagen en transporteren)
In elk geval sinds ik mijn speksteenkachel heb ( en dat is nog niet lang) heb ik voor de volgende winter(s) al voldoende hout KORTER gezaagd als vroeger voor mijn inbouwcassette ..... en wel op +/- 20 à25 cm en ook veel dunner gekloven ( +/- zo dik als een arm) het hout is goed droog en dus ben ik vrij gerust dat t wel zal vlammen !!!! ik ben benieuwd .... maar bijleren kan ik altijd ( ik sta open voor nieuwe dingen)
waarmee behandelen ze die paletten en vooral waarom ???? Die goedkope hebben toch niet tot doel om herbruikt te worden ..... zijn die producten schadelijk ??, waarschijnlijk voor t milieu ????
Alvast bedankt voor t antwoord
groeten Mark
mark
soms wel, soms niet, dat is net het probleem, je kan dat niet zomaar herkennen. zeker als de goederen uit andere continenten komen worden ze in principe altijd behandeld om het overbrengen van insecten e.d. te vermijden. trouwens niet alleen de paletten, ze spuiten vlotjes een hoop vergif in de containers voor ze dicht gaan. ondertussen is dit probleem al een paar keer in het nieuws geweest vanwege o.a. vergiftigingsgevallen van dokwerkers die zulke containers moeten lossen.
het is dus echt wel behoorlijk giftig spul. ik heb wel eens namen van producten gehoord, maar die zijn me niet bijgebleven. maar daar zijn producten bij die je hier al lang niet meer mag gebruiken.
dus een beetje voorzichtig zijn kan geen kwaad.
schadelijk voor het milieu? ja en nee, want er zijn steeds meer problemen gekend met exotische insecten en planten die hier de boel overwoekeren. de intentie om die buiten te houden is niet slecht, want daarmee wordt onze inlandse flora en fauna beschermt. maar of het doel hier de middelen heiligt, is nog maar de vraag.
hans d
Hans
bedankt voor de aanvaardbare uitleg !!! Ik had het op die manier nog nooit bekeken en er ook nooit over nagedacht moet ik zeggen ...
Toch twee keer nadenken in t vervolg !!!
Groet vanuit Opgrimbie !
Heeft iemand enig idee of je een massieve spekstenen kachel door een binnenmuur van een houtskelet-woning mag bouwen ? De binnenmuren zijn ook van houtskelet met isolatie. Om de kachel heen wordt een stuuklaag op de muur aangebracht, maar er wordt een paar milimeter vrij gelaten i.v.m. met uitzetten door warmte.
Corine
waar halen ze het toch ik werk in de voeding al 25 jaar paletten mogen ze geen bahandeling geven
Vanop een willekeurige site van een producent van paletten.
"Op vraag van de klant kan het hout ook chemisch behandeld worden met een product dat goedgekeurd is door het ministerie van volksgezondheid. Door deze oppervlaktebehandeling wordt het hout beschermd tegen de ontwikkeling van schimmels."
Het is dus soms wel behandeld maar je kan het niet weten. Op zicht kan je het niet zien. En 't is niet omdat het een product is die goedgekeurd is door volksgezondheid dat het geen kwaad kan om verbrand te worden....
oke me kachel helemaal opgeschoont en gepoetst staat nu klaar voor te stoken,hij is wel echt bekomen zo een keer een poets beurt te geven is een beetje lichter geworden speksteen heeft weer mooie blauwe kleur.
@ Corine,
Ik denk niet dat het een probleem is om een speksteenkachel door een HSB wand te steken, de temperatuur is zeker niet hoog genoeg om een brandgevaar op te leveren.
Naar zetting toe lijkt het me goed dat zoals je zegt een zettingsvoeg te voorzien rond de kachel, deze kan je eventueel afkitten.
Ok
Vandaag is mijn vochtmeter aangekomen ( besteld bij Conrad) ... onmiddellijk getest .... een stuk hout genomen ,gekloven en daarna onmiddellijk gemeten ... 12% ( zowel een stuk dennenhout alsook een stuk conifeer gemeten)is wel ok dunkt me .....ik lees overal dat wanneer men beneden de 20% zit ,het hout voldoende droog is ... dus 12% is zeeer goed lijkt me nu nog wachten op koud weer !!! hoeft voor mij niet persé onmiddellijk... mag nog een tijdje boven de 20° graden blijven ..... alhoewel .. het weerbericht ziet er niet te fameus uit !!!!
Groeten vanuit opgrimbie .....
Ps
Wat die behandeling van paletten betreft : inderdaad ... op elke site van paletten, kan men lezen dat de meeste wel degelijk behandeld zijn ....( of het schadelijk is tijdens het opbranden staat er niet bij....lijkt me eerder een probleem bij t vastnemen in de handen !!!Welke producten zijn het ????? Hoe schadelijk zijn ze ??? dat kan ik spijtig genoeg nergens vinden !!!)
of toch ??? op deze site
http://www.verwarming-info.be/verwarming_houtsoorten.htm
Helemaal beneden op de site ..............
willy
dan ben je slecht ingelicht. alle containers die over zee vervoerd worden worden behandeld. mogelijk/hopelijk niet wanneer het om verse voeding gaat??
waar ik dat haal? er zijn al wat publicaties geweest over die problematiek vanwege o.a. beroepsziekten t.g.v. het in contact komen met de stoffen waarmee de containers ontsmet worden. en ik neem aan dat dat spul ook in de paletten komt, zo selectief zijn die giften niet.
of de palletten zelf nog behandeld worden weet ik niet met zekerheid,. misschien in west europa niet meer, maar wat in rusland, china, brazilie, vsa etc?
hans d
Corine,
Wij plaatsen onze speksteenkachel op 10 cm van onze houten buitenmuur die al afgewerkt is met gips 18 mm en daar bovenop een brandwerende cementplaat van 10 mm dikte en tergroote van de kachel en dit alles op voorschrift van de verkoper en tevens plaatser van de kachel om aan de brandrichtlijnen van Tulikivi te voldoen.
Vraag mischien ook aan uw verzekeraar of er richtlijnen zijn voor de brandpolis.
Groeten
Vaan