Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

 Yep...... mathematisch heb je gelijk alhoewel ...... kijk eens op wikipedia voor de SG gewichten van hout..;

Wilg = 450 Kg den= 520  Kersen= 600 berk =650 beuk =700  eik =700 ...... enzovoort .....  naaldhout is relatief licht ...maar ik moet dan ook onmiddellijk toegeven dat dit het beste hout is voor een speksteenkachel ...

Ik heb een voorzichtige raming gemaakt ( omdat ik mijn kachel nog niet lang heb kan ik natuurlijk ook NOG géén juiste hoeveelheid aangeven ,maar aan de hand van de tot nog toe bekomen resultaten en ook rekening houdend met de actuele temperaturen zal ik er met mijn 5 m³ er toch niet ver naast zitten ( welke winter we gaan krijgen weet ook niemand hé) een voorbeeld : 1000 kg eik:  dit volume is aanzienlijk kleiner als 1000 kg wilg.. ofschoon het allebei 1000 kg is . Dus van m³ spreken is eigenlijk niet juist 

welk hout de mensen stoken weet ik ook niet hé ...... dus die 20 kilo die jij aangeeft is OOK MAAR EEN RICHTLIJN en is zeer afhankelijk van temperatuur, isolatie ,te verwarmen oppervlakte enz.( op het moment stook ik wel degelijk véél minder als 20 kilo, en deze dagen zijn ook geteld in jouw berekening..... mijn schatting telt voor MIJN woning en geloof me vrij ... ik zal er niet ver naast zitten ( maar indien wel zal ik dat ook grif toegeven ,ge moogt gerust zijn)Ik denk zelfs dat er ook dagen gaan komen dat ik met 20 kilo niet zal toekomen ,maar het aantal dagen van minder dan 20 kilo zullen toch méér zijn als er boven .. zeker weten ( bv : de maanden oktober november ,maart,april)

Nu komt waarschijnlijk de oppering dat 20 kg den hetzelfde is als 20 kilo eik ..... maar dat is wetenschappelijk bewezen ... den geeft zelfs per kilo meer warmte als eik ... zoek het maar op !!!!

Trouwens wat kan het mij schelen ...... ik kan relatief goedkoop aan hout geraken ............ een paar m³ zal de zaak niet maken ....... zelfs al moet je het hout gezaagd en gekloven thuis laten bezorgen kost het ook maar gemiddeld 50€ per m³( kijk maar eens op Kapaza)of het nu 5 of 8 m³ zal zijn ( het verschil is toch maar 150€ en daar heb je niet veel mazout voor hé)en na wat zoekwerk kan je het nog behoorlijk goedkoper vinden !!!

In elk geval weet ik zeker dat ik NU véééél minder hout verbruik als verleden jaar met dezelfde weersomstandigheden met mijn inbouwcassette   op de hoop toe is NU mijn gans BENEDENVERDIEP dag en nacht warm met een héél kleine hoeveelheid hout !!!! 

Hoe je het ook draait of keert .... ik denk dat op DIT MOMENT een speksteenkachel ...de beste oplossing is voor t verwarmen van een huis ..... mijn huis is nu aangenaam warm de ganse winter door .... of het nu 5 of 8 m³ zullen zijn ... het zal me worst wezen ..... één of twee maal stoken per dag ??? ook dat zal me worst wezen .... het enige wat mij interesseert..... stralingswarmte en als je dat gewoon bent is er géén stap terug ..... geloof me vrij ....

Groeten vanuit Opgrimbie !!

 

Weet iemand de COP-waarde van een Tulikivi of ander spekstenen kachel?

Onze bouwer vroeg ernaar.

 

Corine

COP of Coefficient Of Performance is iets voor warmtepompen. Ik zie niet direct hoe je dat kan vertalen naar een speksteenkachel.

 

Bij een COP van 4 zou je bij 1 kWh elektriciteit er 4 kWh warmte uit krijgen. Maar bij een speksteenkachel 1kg hout = 4 of 5 kWh warmte maar je hebt geen winstfactor, je haalt er niet meer energie uit dan dat je er in hebt gestoken.

 

Iets anders is rendement natuurlijk, dat ligt bij een massakachel redelijk hoog.

beste speksteenstokers zijn er mensen die zongedroogde tomaten gemaakt hebben in hun speksteen,die moeten namelijk minstens 4uur in een gewone oven op een lage temp wat nogal wat energie kost ,terwijl de speksteen een hele dag warm is.Zo ja tips aub

 Beste hilleke,

tomaten heb ik nog niet gedroogd , wel al bospaddestoelen ( dat gaat goed ..... gewoon héél fijn snijden en vervolgens op bakpapier in de stookruimte zetten ...... ook kastanjes poffen gaat héél goed .... ik leg dan een speksteentegel in de stookruimte ,als het vuur bijna uit is en vervolgens spies ik de kastanjes op een IJZEREN spies en dan enkele minuutjes laten garen :simpel en lekker ...pizza bakken op dezelfde wijze .... gewoon op de speksteentegel leggen en wachten tot hij gaar is .... ( dit moet wel onmiddellijk na het stoken gebeuren, als de stookruimte nog heel warm is ....( tomaten moet volgens mij ook lukken ,gewoon proberen zou ik zeggen )Succes

groeten 

 

 Het is maar stil op de site !!!! Alhoewel t stookseizoen toch echt begonnen is ..... mijn "knuffel" geeft goed .... amaai ... ik ben tevreden ... vooral s' morgens als ik haast in mijnen blote door t "warme" huis kan stappen !!! ZALIG   !!!! 21 à 22 ° méér moet dat niet zijn .... mijn hout is kurkdroog (12%) en het aansteken van de kachel is kinderspel ..... maar toch steeds even controleren of er " trek" is zoniet even de föhn in de schoonmaakdop gedurende 30 seconden en klaar is kees .... enige minuten later een "hellevuur" mooi om naar te kijken !!!!

Ik meet de temperatuur van de buitensteen met een IR temperatuurmeter en als ik +/- 90° bereik ,stop ik met stoken ..... daarna UREN plezier !!!!! 

Amaai ...... een tevreden speksteenstoker !!!! 

 

Groetjes met de VLAM IN DE PIJP !!!!!

Hier ook elke dag stoken (al een maand). Living altijd 24 graden, keuken 22, hal en boven 18. En dat met 1 stoofke in de verste hoek van het huis. Dagelijks stook ik tussen de 10 en 15 kilo hout. Bijlange nog niet het maximum.

Natuurlijk vriest het nog niet dat het kraakt. Maar dat zie ik dan wel.

Als ik de buitensteen tot 90° stook nu, wordt het binnen 29 graden (verleden weekend...). Dus nog even wat minder doen ;)

En Mark, de "trek" controleren is helemaal niet nodig hoor als je elke dag stookt.

Allé, hou het warm.

groeten,

Alco-hall.

Ik ben in het bezit van een TU 2200. Bij het openen van mijn deur, komt er altijd wat assen naar buiten.. Deze assen zitten tegen de voorkant van mijn deur..

Dit probleem heb ik zowel bij het stoken van de kachel, alsook wanneer de kachel na 24 uur opnieuw wil stoken...

 

Heeft er nog iemand dit probleem???

 beste alco-hall;

Je hebt gelijk als je zegt dat je de trek niet iedere keer hoeft te controleren,maar toch ...... ik ben al TWEE keer bedrogen uitgekomen ...... alle rook naar binnen !!!!Waar ligt het aan ???? ik weet het niet ...... ( waarschijnlijk de weersomstandigheden en die kunnen van streek tot streek op hetzelfde tijdstip héél verschillend zijn !!! 99% van de stookbeurten loopt het gesmeerd !!! het is zelfs kinderspel ...... maar die twee keren ???? beide malen was het windstil en mistig !!!! in elk geval doe ik toch een kleine controle ..... het vergt niet veel tijd ( waarvan ik overigens genoeg heb)

Mijn Inox schouw is 11 meter hoog en ik kan je vertellen dat wanneer deze "trekt" het ook ECHT trekt!!! Maar indien ze blaast..... het ook ECHT blazen is ,een prop krantenpapier in t rookkanaal wordt simpelweg uitgeblazen ...... daarom vanaf nu even controleren en indien nodig even met de Föhn ( 30 sec) in t rookkanaal .... simpel ...proper en afdoend !!!! 

De kachel aansteken vergt amper enkele minuten ..... daarna een hellevuur !!!! Ik doe dagelijks twee korte stookbeurten van +/- een uur .... samen schat ik een 20 tal kilo hout ..... de buitensteen tussen de 70 en 85° al naargelang ..... De living, de keuken en de gang met trappenhuis lekker warm .. De living +/- 23° de keuken 21 à 22° en de gang boven 20° .... ben eens benieuwd hoelang ik de gangdeur kan openlaten ......

Ik stook tweemaal omdat ik van oordeel ben dat ik die manier een betere konstante temperatuur krijg ,en omdat de kachel dan nog op +/- 50° graden staat ,vergt het niet véél hout om opnieuw 85° te bekomen ( iedereen doet het op zijn manier hé)

in totaal stook ik nu een oppervlakte van +/ 75 m² met een 20tal kilo hout ,aangenaam warm ..... ik ben tevreden ...... als het kouder wordt doe ik nog wat kilo's bij ..... en misschien moet ik dan de gangdeur dichtdoen ( maar dat ga ik toch zo lang mogelijk proberen uit te stellen)

 

In elk geval is het nu ANDERS als vroeger met mijn inbouwcassette en met anders bedoel ik beter !!!AANGENAMER ( véél zelfs)

Een stap terug kan ik me eigenlijk niet méér voorstellen ..... Ondertussen ben ik volop bezig met het maken van een nieuwe houtstal .....moeder de vrouw is tevreden ... het ziet er goed uit............ en als ik binnen niet mag ZAGEN dan maar buiten hé .... hahaha 

Groeten vanuit Opgrimbie !!!!

 

 beste Orbea ,

ik heb ook een TU 2200 maar ken het probleem niet .... ( alhoewel...... ) het lijkt me ( maar ge moogt me gerust corrigeren) dat ge Uw deur TE SNEL opent ... ik wil zeggen ....probeer eens het volgende .... bedien de hendel om de deur te openen doch zorg ervoor dat de deur nog niet opent ( druk de deur naar de kachel toe)zet vervolgens de deur op een kier en na enkele seconden open je de deur volledig maar met een lage snelheid .... Ik heb de indruk dat je ,je deur te snel opent en zodoende een vacuüm maakt en de assen mee naar buiten trekt ..... Ik kan mis zijn maar in elk geval doe ik het zo.... ik ben het zo gewoon van indertijd met mijn inbouwcassette..... NU hoef ik het niet meer op die manier te doen omdat mijn inox schouw 11 lang is en een geweldige "trek" veroorzaakt ..; dwz : zodra ik de deur opendoe ( langzaam of snel) onmiddellijk de dampen en assen als het ware naar binnen( ik bedoel de kachel binnen) worden gezogen .... 

Hopelijk heeft mijn advies resultaat ..; zoniet : ik heb toch geprobeerd een uitleg te geven !!!!!!!!!!!!!Laat maar eens iets weten .... 

Groetjes vanuit Opgrimbie !

Hallo,

hier een beginnende speksteenstoker. het is ne TU 2200. Vandaag begonnen mee intestoken. Onze speksteenkachel is voorzien van een rookafzuiger wegens een korte schoorsteen. Voorlopig is het wat aftasten wat er de komende dagen gaat gebeuren, heb nu 2 x gestookt met 1 kilo en 1,5 kilo. het vuur geeft goede vlammen. Binnenkort is het wa spelen mee de kleppen.

b.

Aan Allen met een TU 2200.

Ik heb een vraag aan bezitters van een Tulikivi TU 2200 met een BOVEN  aansluiting van het rook kanaal. Hoe functioneert het tegenstroom principe bij een boven aansluiting ? Zou iemand mij een foto of scan van een  tekening van de TU 2200 met BOVEN AANSLUITING  via mail kunnen toe sturen. Ik ben al reeds in het bezit van een tekening met een normaal rook kanaal via de onderzijde/achterzijde van de TU 2200, welke ik ontvangen heb van een vriendelijk Forumlid !!

Theo

 zonnewoud

 

je kan niet alle TU2200 modellen over dezelfde kam scheren want in deze reeks zijn er een paar verschillende modellen in waarvan de binnenbouw van de kachel anders is 

 

ook is er sinds het eerste model van de TU2200 al heel wat veranderd al is dat niet direct van buitenaf zichtbaar want eens een model ontwikkeld is zoekt men steeds weer naar verbeteringen 

 

deze worden dan in een later stadium doorgevoerd als is dat niet altijd geweten of zichtbaar

 

mijn buur heeft een TTU 2700 staan en een jaar later plaatste mijn overbuur zogezegd hetzelfde model 

 

omdat ik bij beiden eens een kijkje ging nemen tijdens de plaatsing van deze kachels merkte ik op dat deze er binnenin na een goed jaar helemaal anders uit zag van constructie al kan je aan de buitenkant geen enkel zichtbaar verschil bemerken

 

is de kachel voorzien van een interne warmtewisselaar dan ziet hij er compleet anders uit van binnen

 

je zou er naar mijn mening dan ook goed aan doen in de eerste plaats met uw leverancier contact op te nemen  en daar de desbetreffende vraag voor te leggen

 

Ulrik 

Ulrik, fijn om je weer terug te "zien" op het forum!

Corine

Ik heb een TU2200 met boven aansluiting. In de stookruimte zit, ongeveer 40-50 cm vanaf de bovenkant van de kachel een dikke speksteenplaat. Daar komen de vlammen tegenaan, en dan gaan ze rechtsaf het tegenstroomkanaal in. Vervolgens gaat het rookkanaal achter de asla langs, en dan aan de linkerkant weer naar boven. Dan naar het midden van de kachel en de pijp in. Bij mij wordt de rechterkant van de kachel ook een stuk heter dan de linkerkant (nu 95 en 60 graden). Waarschijnlijk kun je de kachel ook zo opbouwen dat het rookkanaal linksom loopt. Tekeningen heb ik misschien ook nog wel, maar ik heb nu even weinig tijd.

 

edit: typo

Hallo Ulrik,

Een en ander is mij reeds bekend.  Maar ik zoek toch deze informatie in de vorm van een tekening, om e.a inzichtelijk te kunnen hebben.

Op een stookavond van Tulikivi werd deze vraag van mij, oppervlakkig beandwoord zonder dat daarbij iets inzichtelijk werd gemaakt.

Ook bij nazoekingen op de site van Tuliviki zie je, dat boven aansluitingen mogelijk zijn, maar er is niets te zien over hoe men dit oplost met de tegenstroomkanalen en wat dan een voordeel of nadeel zou kunnen zijn. Dit gezien het feit dat de rookgassen langer in de kachel verblijven dan bij afvoer via de onderzijde van deze kachel.

Gaat dit ten koste van het rendement of is het rendement daardoor eigenlijk hoger, de rookgassen hebben op het moment dat ze de kachel verlaten een lagere temperatuur bij een boven aansluiting gezien de langere weg die ze hebben moeten afleggen.

In het antwoord van Ad over de Tu 2200 is al te lezen dat er een verschil zit in de warmte van de linker ten opzichte van de rechter wand van de kachel.

 

Theo

 Inderdaad is er een verschil in temperatuur links en rechts in de kachel ....eerst even duidelijk stellen wat links en rechts is ..... als ik voor de kachel sta dan is links het kanaal dat het dichtst bij de schouw staat ....( in mijn geval)

bij mij wordt het kanaal rechts ( dus het verst van de schouw verwijderd ) het warmst  !!!! dit scheelt +/- 7 à 8 ° ..............

Ik heb een infrarood thermometer bij conrad  gekocht en kan feilloos de buitentemperaturen van de stenen meten ..... hout wegen is te omslachtig......;

METEN =WETEN !!!! aan de hand van de temperatuur van de stenen en ook rekening houdend met de buitentemperaturen en ook met een beetje ervaring  weet men dan precies wanneer men moet stoppen met hout bijvullen .... mijn ondervinding ( maar dat is natuurlijk afhankelijk van het huis en isolatiewaarde)leert mij dat ik moet stoppen met bijvullen als de steen +/- 70° bereikt wetende dat de temperatuur nog een beetje oploopt na het stoken .... ook wetende dat 20° in de living gemeten , warmte van speksteen overeenkomt met een gevoelswarmte van +/- 24° met een convectiekachel ... dus wees matig met stoken ..... ik heb hier al een paar woordenwisselingen gehad met vrouwlief !!!!!! Zij vind het TE WARM .....mensen mensen wat ben ik tevreden van mijn kachel !!! EEN VROUW DIE HET TE WARM HEEFT !!! waar gaan we dat schrijven !!!! 

En dat alles met zo weinig hout !!!!! Laat die kilo's even terzijde .... in vergelijking met mijn inbouwcassette stook ik nu EEN PEULSCHIL ;;;;;;;

 

Wat die bovenaansluiting op een TU 2200 betreft kan ik niet antwoorden maar ik zou wel graag weten hoe dat gedaan wordt !!gewoon uit nieuwsgierigheid!!!!!! 

 

Juist gemeten : Speksteentemperatuur 80°( een half uur na het stoken ) buitentemperatuur 8° binnentemperatuur 23.5° ( moeder gaat weer zweten hahaha)

ik ben er weeral vanaf ,van dat stoken tot morgen !!!!! wat een zaligheid !!!!Vroeger zag ik er tegenaan om s'morgens vroeg op te staan ... NU GOOI IK OM ZEVEN UUR DE LAKENS VAN MIJ AF EN LOOP OM ZEGGENS NAAKT DOOR HET HUIS !!!!! KAN NIET BETER !!!

Langleve de speksteen ... waarom heb ik zolang gewacht ???? misschien komt er in de toekomst nog iets beters ,maar ondertussen zitten we toch goed!!

Groeten vanuit de Maaskant.....

 dank u Corine maar ik ben nooit echt weggeweest 

 

dat zal wel het geval zijn binnen 2 weken want dan zit ik voor 14 dagen in Egypte en naar 't schijnt hebben ze daar geen speksteenkachels nodig ...

 

onze directe elektrische verwarming mag dan na 4 jaar weer eens werken en zal dan gedurende deze 14 dagen dag en nacht op 22 graden blijven staan voor onze poes !!! want ook dat beestje is de warmte al goed gewoon en de poes moet het niet koud hebben omdat wij op reis gaan  

 

over de kostprijs daarvan moet ik zeker niet echt wakker liggen want door de overproductie met onze 31 zonnepanelen heb ik dit jaar een gratis cadeau van 678 KW aan Electrabel gedaan maar dat gaat nog veranderen als wij een deftige elektrische auto kunnen kopen

 

zonnewoud, het gemeten temperatuurverschil tussen de linker en rechter zijde aan de kachel bij een onderaansluiting is normaal omdat het tegenstroomkanaal bij een onderaansluiting van de kachel kachel opgebouwd wordt in functie van de rechter / linker uitgang

 

je hebt zeker een beter rendement met een bovenaansluiting want hoe langer de rookgassen in de kachel kunnen blijven hoe meer tijd deze hebben om de warmte af te geven 

 

is de aansluiting naar boven dan heb je twee ( kleinere ) tegenstroomkanalen één links en één rechts en gaat de uitgang gezamelijk naar boven 

 

die paar graden verschil bij een zijaansluiting zijn niet echt een probleem want de temperatuur gaat zich toch niveleren  een tijdje na de stookbeurt en ik schat dat je een uur na een stookbeurt dan ook nog nauwelijks een temperatuurverschil zal kunnen meten 

 

Ulrik

 

 

Ulrik,

Dat is nu wat ik bedoel met niet "inzichtelijk"

Citaat:

"is de aansluiting naar boven dan heb je twee ( kleinere ) tegenstroomkanalen één links en één rechts en gaat de uitgang gezamelijk naar boven"

 
Ik heb van Ad  (Zie boven ) begrepen in zijn uitleg dat er niet sprake is van twee tegenstroomkanalen maar van EEN kanaal !!!

Vandaar de vraag naar een tekening.

Theo.

 zonnewoud

 

zoals ik al zei ... de ontwerpen veranderen natuurlijk naar verloop van tijd en ik kan maar spreken over de kachels die ik heb zien opbouwen en dat is al een dik jaar geleden en op die tijd kan een ontwerp dus grondig wijzigen 

 

Ulrik

 zonnewoud

 

ook ik heb een TTU2200/4 H ( met een rechter standaard aanbouwrookkanaal en met de uitgang naar boven )

en ook bij mij is het linker rookkanaal langer dan het rechter want deze gaat beneden achter en onder de verbrandingsruimte naar de rechter kant waardoor dat rookkanaal een 80 cm langer is dan het rechter rookkanaal maar dan kan ook moeilijk anders en je kan dat zien op foto 63 uit onderstaande reeks 

http://picasaweb.google.com/ulrik.deman/TULIKIVI#

 

Ulrik

Ulrik,

Citaat: ook ik heb een TTU2200/4 H ( met een rechter standaard aanbouwrookkanaal en met de uitgang naar boven )
 

Ulrik, volgens mij is dit genoemde rookkanaal niet standaard. Het is wel een rookkanaal wat tegen de standaard kachel is aangebouwd en waarbij de rookgassen normaal via de onderzijde van de kachel in verdwijnen.  Jou kachel heeft zoals normaal bij dit type 1 kachel van Tulikivi twee tegenstroom kanalen, links en rechts, en bij jou kachel is het rechter kanaal ook een gewoon tegenstroom kanaal waarbij de rookgassen gedwongen worden om zich te verplaatsen naar de onderzijde van de kachel "het tegenstroom principe".

 

Bij een kachel van het type 1 met een "echte bovenaansluiting" gebruikt men het rechter of linker tegenstroomkanaal ( naar keuze) als een kanaal om de rookgassen naar de bovenzijde van de kachel af te voeren en niet als een  tegenstroom kanaal. Eigenlijk is dit kanaal een verlenging geworden van het andere tegenstroom kanaal met dien verstanden dat de rookgassen geen tegenstroom ondervinden ( tegen natuurlijk ) maar in de bovenrichting ( van de op de kachel geplaatste pijp) verdwijnen.

Dit daarvoor gebruikte kanaal is aan de zijkant van de stookruimte dan ook afgesloten omdat het geen tegenstroomkanaal meer kan en mag zijn.

Dit is natuurlijk geheel anders dan bij jou Tu 2200/4

Hoe men dit probleem bij een type 2 oplost is mij nog niet bekend.

Theo.

De tekeningen van mijn TU2200 komen er zo aan...

Geweldig Ad.

Zoals je heb kunnen lezen bestaan er nogal misverstanden over dit onderwerp !!!

Theo

 zonnewoud

 

jij zegt : Ulrik, volgens mij is dit genoemde rookkanaal niet standaard. Het is wel een rookkanaal wat tegen de standaard kachel is aangebouwd en waarbij de rookgassen normaal via de onderzijde van de kachel in verdwijnen.  

 

de TTU2200/4H was wel degelijk standaard voorzien van het zijkantrookkanaal want dat is " verweven " in de constructie dat kan je goed zien op de foto's en kon ook in spiegelbeeld verkregen worden

de 4H bij de typebenaming was ook de verwijzing naar dat in / aangebouwd rookkanaal maar het juiste type is wel TU 2200/4H in plaats van TTU ( sorry ) 

 

deze kachel staat nu niet meer in de catalogussen en is naar verluid ook niet verkrijgbaar omdat hij uit het gamma is genomen 

 

de laatste catalogus waarin ik hem heb staan dateert reeds van het jaar 2005 / 2006 en stond toen op pagina 20

 

de TU 1000/7 ( die wel nog te krijgen is denk ik ) is hetzelfde model maar smaller en weegt 1730 kg en de TU 2200/4h weegt 2720 kg zonder opbouwstuk naar het plafond 

 

de 4H was ook voorzien van een " tablet " onder de deur en de 1000/ 7 niet

 

Ulrik

 Yep ... ik heb het gezien en weet nu hoe dat werkt met een bovenaansluiting .....of een zijaansluiting ..; Bedankt Ulrik,Ad ... ofschoon ik je fotoreeks al eens gezien had ,was het me toen niet opgevallen .... en inderdaad ik denk ook dat ze konstant veranderingen aanbrengen aan de kachels ... de technologie staat niet stil ..; ook niet op speksteengebied ....Ik heb de tekeningen van AD gezien en begrijp nu perfekt hoe het werkt !!!!Ik denk dat voor elk probleem wel een oplossing bestaat .... maw ..; de schouwuitgang kan met enige kreativiteit van de plaatser steeds aangepast worden .... 

 

Ondertussen doet mijn knuffelbeest (tulikivi) flink haar best .... we moeten wel véél minder hout ( nog minder!!!) verstoken ,anders is het te warm ..... 

 

Langleve de speksteen .... 

groeten vanuit Opgrimbie !!

 

 

 

beste stokers

ben nu ook zelf terug een klein maandje aan het stoken,maar wel 1x per dag met palettenhout.

als ik begin te stoken heeft de kachel na 24u nog 40-45 graden,maar moet toch bijna 3 uren stoken eer ik 65 graden bereik.(dit gemeten aan de zijkant van voor 2de steen boven het deurtje).

aan de dezelfde hoogte,maar dan meer aan de achterkant meet ik 85 graden.

een uur nadien, na het stoken gaat de temperatuur nog met een paar graden omhoog.

de temperatuur boven het deurtje komt boven de 150 graden.

ik lees hier op deze forum dat er gestookt word op meer dan 90 graden,maar weet niet waar op de speksteen dat word gemeten,maar als ik mijn tu 2700 moet stoken op 90 graden gemeten op de zijkant heb ik problemen met het afsluiten van de schouwklep omdat deze waarschijnlijk te heet is !

graag zou ik eens willen gaan kijken naar iemand die ook een tu 2700 heeft om te vergelijken hoe hij zijn kacheltje warm stookt.

 

   Martin,

 

Zelf heb ik een TU2200 ( 1800 kg)  en meet de vierde steen van beneden te tellen ..... aan de zijkant .... daar waar t tegenstroomprincipe  is ( lees rookkanaal) Bij U ( omdat jouw kachel 900 kg zwaarder is) en ook omdat je een verdiep hoger hebt als de mijne ,zul jij waarschijnlijk op de vijfde steen van beneden beginnen te tellen ,moeten meten .... maar door eenvoudigweg overal te meten kan je toch makkelijk het warmste punt bepalen !!! Dat het boven het venster warmer wordt is mijn inziens normaal .... 

De kwestie is of je wel hard genoeg stookt .... ik bedoel daarmee ,hevig genoeg,,,,???? Hoeveel hout stook je op zo'n stookbeurt van drie uren ???? drie uren lijkt me toch erg lang ,vermits ik in de specificaties van jouw kachel kan lezen dat je max 29 kg hout mag stoken per beurt ....en 29 kg moet toch rapper erdoor vliegen denk ik !!! 

Ik denk dat als je 29 kg hout verstookt ,dan moet de zijkant van de kachel toch minstens op 85° graden staan ( ik denk zelfs hoger)..... Maar is het dan niet TE WARM binnen , omdat het nu toch helemaal niet koud is buiten !!!???? Ik kom toe met +/-13kg en de wand is dan zo'n 70°..... en dan is het zat warm gedurende 24 Uren ...'s anderendaags staat de kachel dan nog op +/35 à 40°

Groetjes 

Misschien vind je wel iemand op het forum met dezelfde kachel .;; succes ermee !!!

 

 

 

heb ook een TU2200/4 sinds november 2009 en zijn er heel tevreden over, hebben ook goede begeleiding gehad van Geerts maar je moet het toch zelf ondervinden en uitzoeken hoe en wat, want elke kachel brand anders hebben we al gemerkt, ook onze scouw is 11meter in inox en wij checken ook elke keer of de schouw trekt, want het hangt sterk af van het weer.

Wij stoken om de dag en zo'n 2 uurtjes, zo'n 10 à 15kg hout , das voldoende voorlopig, het vriest nog niet hé

 

Onze speksteenkachel Tulikivi 2480 is geplaatst in januari dit jaar.

 

'k Weet niet of ik mij zorgen hoef te maken, maar de vuurrooster begint  te krommen, vooraan in het midden reeds een opening van een halve centimeter naar boven toe.

 

Vraag me af of dat nog erger wordt en de rooster er mettertijd niet doorvalt.

 

In de grote stookruimte wordt alleen goed gedroogd harshoudend hout gebruikt gemixt met stukken houtbriketten en wordt de omgekeerde stookmethode toegepast. Bij het sluiten van de klep bevinden er zich nog altijd een deel gloeiende houtskool op de rooster, s' morgens bij het terug vullen van de stookruimte veeg ik alleen de fijne as in de aslade en laat ik de houtskool liggen, is dat misschien de oorzaak.

 

Anders heel tevreden over de kachel en de bijhorende bakoven, reeds pizza, brood en kleine broodjes (pistolets) in gebakken en alles lukt.

In de bakoven wordt er wilgenhout gebruikt.

 

We hebben op de gelijkvloerse verdieping geen bijverwarming meer nodig, zelfs bij strenge vorst.

Onder het vriespunt wordt er wel s'morgens en s'avonds gestookt, de temperatuur van onze benedenverdieping blijft dan gelijkmatiger.

 

Warme groeten uit Crombach (Sankt Vith)

Antoine

 

hoi knor

je stookt te hard door de hitte trekt je rooster gewoon krom heeft me buurman ook gehad,als het erger word nieuwe rooster steken en achterhalen hoe dit komt.

Nogal rare redenering van dat te hard stoken...

Hoe zie je dat? Hoe doe je dat? Hoe weet je dat?

Die kachel dient toch om in te stoken als een hellevuur, anders wordt ze niet warm.

't Is misschien van veel te lang stoken? 

Of een fabricagefout in de rooster???

Daar is toch garantie op : een nieuwe vragen zou ik zeggen!

Groeten,

Alco-hall

Bij ons heeft men aangeraden van zodra de kachel goed brand de rooster toe te zetten om schade aan het rooster te vermijden.Natuurlijk de schuif met luchttoevoer helemaal open dan kunnen we volle bak doorstoken.

wij hebben een nunnauuni blanka met aanbouw,de schuif die u beschrijft is die van het rooster en mag alleen open bij het aansteken dat is bij ons zelfs niet nodig.Als het rooster gloeiend heet is,is die kwetsbaar dus wij letten daar wel op.Van de rest wreed content over onze kachel.

wij hebben een nunnauuni blanka met aanbouw,de schuif die u beschrijft is die van het rooster en mag alleen open bij het aansteken dat is bij ons zelfs niet nodig.Als het rooster gloeiend heet is,is die kwetsbaar dus wij letten daar wel op.Van de rest wreed content over onze kachel.

Hilleke,

de rooster toe zetten, hoe doe je dat ? Is dat de schuif  tussen de asbak en het rooster.

Ik zie eigenlijk geen verschil in de grootte van de vlammen, schuif open of  toe.

Eigenlijk weet ik niet goed wat het nut is van die schuif, want als ik ze sluit zie ik nog altijd een kleine opening naar de asbak.

 

Alco-Hall,

gelijk heb je, een speksteenkachel moet doorbranden als een hellevuur.

 

Te lang stoken doe ik nooit.

Met de temperatuur hier, een paar graden boven vriespunt, stook ik wel s'morgens 

en s'avonds maximaal 1 1/2 uur per keer.

 

Wat ik me wel afvraag of de gloeiende assen van houtbriketten niet heter zijn

of gloeiende assen van hout.

 

Zorgen om het rooster maak ik me nog niet, maar het is wel raar

na nog geen volle stookwinter dat het rooster in het midden naar boven toe krult.

Indien het te erg wordt bel ik de plaatsingsfirma, Ballet uit Kermt, eens op.

 

Warme groeten aan de houtstokers,

Antoine uit het frisse Crombach

 

 

http://picasaweb.google.com/Crombach21/OpbouwTulikivi?authkey=Gv1sRgCNz…

 

 

 Beste, 

Ik overweeg de aankoop van een tweedehands tulikivi speksteenkachel en ik zoek iemand met kennis voor het afbreken en opbouwen van dergelijk gevaarte.

Iemand die mij kan helpen de juiste persoon te vinden?

Alvast bedankt, 

koenk

beste stokers

ik heb een vraagje !!

als ik goed doorstook met mijn kachel rookt de schouw buiten zeer hevig,en ik bedoel daarmee heel hevig!!!! zwarte rook !!

je zou bijna zeggen dat het een schouwbrand kan zijn.

maar.... Als ik dan het asdeurtje een beetje openzet is het roken direkt gedaan omdat het dan meer lucht krijgt.

tegen mij hadden ze bij tulukivi gezegt dat ik de schuif van de rooster en het asdeurtje moest sluiten als het vuur er goed inzit.

deze uitleg klop niet in de praktijk dan,want als ik die toepas,komen de buren klagen

Beste Martin,

ik stook altijd met ALLES open.

Dat is dus de schuif onder het deurtje en ook de asla zet ik op een kiertje. Bij mij zit daar zelfs een klein schuifje, zodat ik de asla daarmee op een klein kiertje kan houden. Uiteraard is de klep in de schoorsteenpijp helemaal open.

Wellicht heb je toch net iets te weinig zuurstof toevoer wanneer je de de luchttoevoer gaat toeknijpen....maar waarom zou je dat ook doen???? Een spekstenen kachel behoeft veel zuurstof om maximaal te branden en op te warmen. Het is is dusverre geen "gezelligheids" kachel, waarbij je 1 uur kunt stoken met 1 blok eiken. Je moet het hout er, bij wijze van spreken, doorjagen !

Corine

Hey Corine

De scheuf onder het deurtje staat dan ook open,maar deze geeft blijkbaar geen voldoende lucht om het roken van de schouw te voorkomen.

De vertegenwoordiger had mij gezegt;als de vlam er goed inzit,de schuif onder het deurtje open te zetten en de scheuf boven het deurtje van de rooster dicht te zetten.met dit alles te doen brand de kachel nog als een hel(zie de foto);maar de schouw buiten rookt dan ook als geen ander !!  éénmaal als ik het asdeurtje een beetje openzet scheelt dat veel.                                                                     

Ik zal dus moeten stoken met het asdeurtje een beetje open

Bedankt Corine

Beste martin6

Waar haal je de lucht vandaan via de kamer of van buiten(onder de vloer)?

ik via buiten,als ik klaar ben met stoken dek ik met een plaatje de lucht toevoer af.

groet Kroes

 Hierbij filmpje af sluiten lucht toevoer van buitenaf

http://www.youtube.com/watch?v=6byD8E9C0mQ&feature=youtube_gdata_player

Beste Kroes

Eerst haalde ik de luchttoevoer uit van onder de kruipkelder,maar hiermee koelde de kachel sneller af.

Dit een opening van 10cm die ik heb dichtgemaakt met harde isolatie

het filmpje dat je meestuurde kan een oplossing zijn,ik ga dat eens proberen !!

alvast bedankt !

Martin,

Meet ook eens de vochtigheid van uw hout.

Als uw hout te nat is, rookt het fel!

Groeten,

Alco-hall.

"ik stook altijd met ALLES open.
Dat is dus de schuif onder het deurtje en ook de asla zet ik op een kiertje. Bij mij zit daar zelfs een klein schuifje, zodat ik de asla daarmee op een klein kiertje kan houden. Uiteraard is de klep in de schoorsteenpijp helemaal open.
Wellicht heb je toch net iets te weinig zuurstof toevoer wanneer je de de luchttoevoer gaat toeknijpen....maar waarom zou je dat ook doen???? Een spekstenen kachel behoeft veel zuurstof om maximaal te branden en op te warmen. Het is is dusverre geen "gezelligheids" kachel, waarbij je 1 uur kunt stoken met 1 blok eiken. Je moet het hout er, bij wijze van spreken, doorjagen !"
 

Corine,

Dit is zooooooo waar !!

Op zaterdag en zondag, wanneer ik thuis ben, stook ik voor de gezelligheid blokken beuk die 2 uur branden (25x25x10cm). Vuur een beetje "gesmoord"; schuif dicht en asladedeur op stand 1. Dan gaat de temperatuur van de kachelwand zelfs omlaag terwijl ik aan het stoken ben!

Als ik "echt" begin te stoken komt er een beetje rook uit de schoorsteen, maar vanaf het vuur goed aan is, is dat gedaan als ik doorstook in de week.

Groeten en hou het warm vanaf nu!

Alco-hall.

Kroes,

Dit filmpje is toch een erg "primitieve" oplossing om de luchtaanvoer af te sluiten...

Bij mij staat er een schuif om dit open of toe te zetten.

 Beste mensen,,

voor eens en voor altijd ... ik snap niet dat jullie zoveel problemen hebben met die schuiven ( luchttoevoer) het is toch allemaal vrij simpel .....

Vooreerst even dit ..... ( bij mij op de kachel ,en ik denk bij iedereen zijn er vier schuiven of kleppen ..; noem t zoals je wil )eerst en vooral de klep om de schouw af te sluiten ..... maar die moet tijdens t stoken altijd open staan ..; dat is toch duidelijk niet??? ..... dan is er de schuif op de asladedeur laat ons dit de benedenschuif noemen , dan is er de schuif net boven de asladedeur , laat ons dit de middenschuif noemen en dan last but not least de schuif boven aan de deur van de kachel ( lees venster) laat ons dit de bovenschuif noemen 

Alzo : eerst ga ik beschrijven hoe IK het doe !!!!

 

1) schuif van de schouw open

2)asladedeur volledig open( ( in dit geval speelt de de schuif van de aslkadedeur géén rol, dat begrijpt ge toch of niet?)

3)middenschuif volledig open ( dwz ... naar je toe trekken)

4)bovenste schuif volledig open ( dwz ..... naar BINNEN DUWEN ..... Naar de kachel toe)

 

Maak een beetje aanmaakhout aan met behulp van een zipblokje of dergelijke ..... nadat het aanmaakhout begint te branden sluit ik het venster en je zal zien dat het vuur VAN ALLE KANTEN met lucht wordt voorzien( t waait als het ware in je stookruimte)............. na enkele ogenblikken ( als het aanmaakhout goed aan is ) leg ik enkele kleine stukken hout bij op t vuur ........

Vervolgens sluit ik de middenste schuif al half ...... na nog enkele ogenblikken vul ik hout bij en sluit ik de middenste schuif volledig .....na nog enkele momenten sluit ik de asladedeur ( maar ik zorg er wel voor dat dan de schuif op de asladedeur volledig open staat) 

je zal zien dat op dit moment de vlammen naar achter gezogen worden ............. en dat is goed !!!! laat zo de boel maar branden ...... na t stookproces zal de stookruimte eruitzien zoals nieuw ...... volledig zuiver gebrand ..... dan pas is het goed ....... 

Het is een nogal omslachtige uitleg maar ik hoop dat jullie er iets aan hebben ..... het zijn vele woorden om een nogal simpele manier van stoken .....

NOGMAALS ..... de schuif BOVEN de vuldeur ( venster) is volgens mij van enorm belang ..... deze moet OPEN staan tijdens het stoken ( open wil zeggen de schuif naar binnen duwen .... naar de kachel toe) 

Het is trouwens leuk, als het vuur eenmaal goed brandt , eens te experimenteren met de schuiven ..... doe ze een voor één eens open en dicht en kijk naar de vlammen wat er gebeurt ... ge kunt er véél van leren !!!!

 

Ik hoef bijna NOOIT het venster zuiver te maken , en er zijn weinig assen , en de assen die er zijn , zijn volledig WIT van kleur ... dus een goede verbranding ......................

Nog dit ..... in dit forum heb ik gelezen om t vuur een beetje te smoren ( schuiven dicht) om alzo een langere tijd te kunnen stoken , en te genieten van het vlammenspel..... eigenlijk is dit niet de bedoeling in een speksteenkachel ,maar iedereen doet natuurlijk wat hij wil ( trouwens als je het vuur gaat smoren ,is het bijna onmogelijk om t venster zuiver te houden, roetaanslag is dan vrijwel zeker!!!...... in elk geval vind ik het heel fijn om bezoekers bij mij thuis te laten zien en voelen dat het aangenaam warm is in huis zonder dat er constant een vlam te zien is ..... ook dit is een vorm van imponeren en ook een van de redenen waarom wij zulk een kachel gekocht hebben ......Het verwonderde gezicht van de bezoekers , die voelen dat het aangenaam warm is, maar toch géén vuur zien , is geld waard !!!!

 

Nog iets waar ik nog eens op wil terugkomen ...... IK moet elke dag mijn trek in de schouw controleren(met een aansteker voor t rookkanaal)......   omdat ik een INOX schouw van 11 meter heb ( buiten tegen de gevel) trekt deze schouw enorm maar in sommige gevallen ( en ik ben er nog niet uit waarom) BLAAST ze ook enorm !!!! Even wat warmte door middel van een krantenprop of zoals ik doe , enkel seconden met een haarföhn,is voldoende om dit euvel op te lossen ... als ik het niet doe :::::::::::: dan komt alle rook de living in ....... 

ik ken mensen die NOOIT de trek controleren en dit ook niet hoeven omdat hun schouw blijkbaar altijd trekt.... wel bij mij is dat niet zo..... waarom weet ik ook niet... maar t kost niet veel moeite om te controleren en t loont de moeite !!!!!!

 

 

Voilà ..... ik hoop dat bepaalde mensen er iets aan gehad hebben ...... het is een hele uitleg voor een vrij simpele handeling .... maar toch ..... ondervinding is de beste leermeester en ik ben er me ook van bewust dat elke situatie anders is ..... ook elk weertype is anders ..... maar met een beetje hulp en een beetje experimenteren moet t toch lukken !!! Als IK het kan .... dan moet t eigenlijk iedereen kunnen ..... 

trouwens ik kan u vertellen: ik heb t al klaargespeeld om de kachel aan te steken en vergeten de schouwklep te openen ..... wees maar zeker : HET WERKT NIET !!!!! hahaha ..... dit gebeurt me niet meer.............. zeker weten .... 

Allez tot .............,,,,, ???, en geef maar BUZZE .... t wordt koud zeggen ze !!!!! 

groeten vanuit Opgrimbie !!!!

 

 

 

alco-hall

als je het filmpje goed hebt gezien staat er ook een schuif onder het deurtje om deze dicht te zetten,maar als je een luchttoevoer heb van buiten of van de kruipruimte is de schuif niet effectief omdat deze niet echt 100% afsluit

beste mark de stoker.

ik denk en weet bijna zeker dat iedereen weet hoe je een speksteenkachel moet aanmaken en moet stoken.

dus die uitleg (lange...lange..lange.. uitleg )was overbodig !!

 

hoi martin62

hoeveel procent blijft ie dan open of is dat maar miniem? maar de klep van de schouw gaat toch helemaal dicht, zou dan niet goed zijn als de toevoerklep nog een beetje open blijft en de klep van de schouw helemaal dicht gaat?? is het niet andersom de afvoerklep naar de schouw blijft een beetje open?