Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
Het is zoomin op je dak!
Hallo iedereen ,
Ik lees op dit forum : 5 m³ op zes weken ???? !!!!!!!!!!!!
Even een rekensommetje :
6 x 7 = 42 dagen
5m³ hout = minimum 2750 kg ( en dan spreek ik over den of spar)
2750: 42= 65 kilo per dag !!!!!!!!!!!!! OEI ...... kan dat wel kloppen ??? Ik heb er mijn twijfels over !!!!!
Ook lees ik overal dat de mensen ( de meeste toch) temperaturen van 24° willen ???? Ook hier heb ik twijfels ..... 24° met stralingswarmte is NIET GEZOND hé ..... de gevoelstemperatuur is dan 27° of méér .....!!!!
Lees eens op de sites van speksteen ..... Dat de temperatuur best NOOIT de 21° mag overschrijden ( liefst zelfs wat minder)
Lopen jullie in Uwe blote flikker rond ???? Ik heb in t begin met mijn kachel ook al eens 24° gehad maar dat was uit onervarenheid ..... nu vinden we 21° best aangenaam !Trouwens een dikker bloesje of trui mag best met deze koude dagen ..... als je steeds 24° of méér binnen hebt dan kan je op de duur niets meer verdragen en vind je het buiten ALTIJD koud !!!!
Maar nogmaals : iedereen zijn zin ...... doe maar .....
Ik stook nu dagelijks tweemaal 16 kg en daarmee hebben we living op 21 en de keuken op 19à 20 ° ..... Zalig
Laat de reacties maar komen ... ik kan ertegen !!!!!!!!!!!
Ik ben tevreden over mijn kachel ..............
groeten vanuit Opgrimbie
wilivandekempen alle finovens werken zoals een speksteenkachel, dus ken het principe wel. (uiteindelijk kan je op verschillende manieren stoken, wel niet allemaal even zuinig)
Jij stookt dus met een zware speksteenkachel 2 keer per dag, dus een dure kachel en veel hout.
Ikzelf heb een goedkope kachel en gebruik veel minder hout.
Een finoven MAG gedeeltelijk afkoelen. Als ik terug stook, is mijn kachel nog altijd een beetje warm.
18° stralingswarmte in een LEw valt wel mee en dat is wel de laagste t° die we ooit eens hebben( s morgens), meestal is het warmer.
Als ik 2 keer per dag stook is het s morgens bij ons ook wel nog 20°. (telkens omgekeerd gestookt)
En de thermometer staat ook ver van de kachel , want anders krijg je verkeerde metingen.
Wat betreft stoken zoek maar eens op hoe je een finoven moet stoken op het internet. (lusiter niet alleen naar de verkoperspraat van de speksteenverkopers)
Speksteenkachel is ook een finoven.
Sommige doen precies of een speksteenkachel zoveel beter/anders is dan alle andere finovens.
En dat is niet waar.
En zoals ik al vertelde, mijn huis is nog niet af en heeft nog geen binnendeuren.dus het gaat nog wel beter worden.
En een trui aandoen in de winter is geen schande.
Dit blijft een ecologisch forum.
hoi stokers
sorry waltervaes
je kunt niet goed lezen denk ik mijn kachel weegt 1850kg en stook maar 1keer per dag, staat toch nergens twee keer?? en ik praat hier alleen van mijn ondervinding niet van de verkopers want die ken ik al maar te goed daar luister ik nie naar doen toch allemaal liegen en praten naar de eigen zak.ik heb vorig jaar 14kuub pallete hout opgestookt vind ik nie veel los op elkaar gegooid niet gestapeld.als ik twee keer stook ga ik kapot van de warmte.goed lezen is de bootschap.en 1850kg is geen zware is ene tussen in.
Je zegt: "maar als het opgebrande hout in de gloeifase zit de volgende lading er terug opdoen"
Heb jij dan nog na 24 uur gloeiende kolen in je kachel? (als je waarschijnlijk 15 kg??? per keer opbrand)
Walter,
Die 15 kilo hout wordt in 3 (of 4?) stookbeurten achter mekaar opgebrand hé. Na de eerste stookbeurt van 5 kilo volgt de tweede van ongeveer 5 kilo op de gloeiende kolen, als deze (bijna) opgebrand is volgt de derde en eventueel een vierde. Dit alles duurt een tweetal uren. Dan is alles uit en 's anderendaags begin je opnieuw. Duidelijker zo?
Groeten,
Alco-hall.
Wij gebruiken onderaan dikker hardhout (eik en amerikaanse kers),en bovenaan kleiner zacht hout (den en berk)
Is maar 1 kachelruimte vol (is dan wel 13 Kg) en stoken die in 1 keer op (duurd ook wel 2 a3 uur voor 1 lading)
Ik stook liever geen hellevuur, 25 ° is te warm voor een LEW. Ik begin al te zweten bij 23° :-) .
Bij de ecobouwersopendeur had ik opnieuw gestookt na 18 uur ipv na 24 uur(om de mensen een warme kachel te laten zien) en het was er veel te warm toen de mensen binnen kwamen :-) (24°)
Dat vonden de mensen toch.
wil
je schrijft toch : << maar als het opgebrande hout in de gloeifase zit de volgende lading er terug opdoen >> misschien gloeit jou hout dan 24h na, maar dat is toch wel extreem lang.
daarna schrijf je: << anders koel je de kachel terug af >> ik ken jou kachel natuurlijk niet, maar massakachels halen normaal hun hoogste temperaturen nadat het vuur uitgebrand is, het duurt een hele tijd daarna voor je kachel dan begint af te koelen.
hans d
alco-hall
ok, dat is wel verstaanbaar, ik had het ook niet zo begrepen. wilvandekempen schrijft zowat alles aan elkaar en zonder leestekens, en dat is soms verwarrend om te lezen, en dus ook moeilijk te begrijpen.
in dat opzicht verschilt een speksteenkachel dus van een finoven, die stook je met 1 lading hout warm dank zij een merkelijk hoger rendement. en dan lukt dat zogenaamd omgekeerd stoken niet, maar dat is ook niet zo'n probleem, eens je haard warm is, is je verbranding merkelijk beter. dus op die manier je haard aanmaken kan wel, en zal voor een betere en zuiverdere verbranding zorgen. nog beter zou zijn, dat je dan 4 keer per dag 1 lading zo stookt, je gaat dan minder hout verbruiken voor dezelfde warmte.
hans d
Wij passen alléén de omgekeerde stookmethode toe. Dat kan ook niet anders omdat de stookkamer daarvoor is gemaakt. Wij stoken 1 x per dag 6kg populier voor de gehele woning. Nu is de temperatuur in de woning 21°C. De kachelbouwer werd gevraagd een ruimtetemperatuur te realiseren van 21°C à 22°C bij -5°C. Wij willen absoluut geen oververhitting. De wandtemperatuur van de Tigchelkachel wordt niet hoger dan 42°C. Wij bezitten nu voor onze woning het perfecte verwarmingssysteem dwz. ecologisch ( zuivere verbranding, hernieuwbare energie, laag verbruik, streekgebonden brandhout, lage stookfrequentie, SWW gecombineerd), betaalbaar ( zelfbouw), keuze strak design, minimaal onderhoud, veilig.
De watertemperatuur is nu 47°C. De kachel werd vandaag in actie gezet rond 18u, de ruimtetemperatuur zal nu nog stijgen tot 21.5°C en de watertemperatuur tot 48 à 49°C. De kachelbouwer heeft al onze wensen geintegreerd in de kachel. Het is heel belangrijk dat je je wensen formuleert voordat je contact opneemt met de kachelbouwer. Al onze persoonlijke wensen werden verwerkt in een finoven van 3.7 ton. met een buisjeswarmtewisselaar. Het verbruik situeert zich rond de 1.5 à 2 stères populier per jaar (verwarming= 1 stère en sww= 1/2 stère). Indien er toch een hogere temperatuur is gewenst dan kan je wel eens 2 x stoken per dag. Dit is hoogst uitzonderlijk.
Beste forummers
Wat ik hier op het forum zeer eigenaardig vind is 't volgende
een pul aantrekken in de winter is natuurlijk geen schande maar ....
in de zomer trekt bijna iedereen naar het zuiden om er zeker van te zijn dat zij de zon zien en het daar lekker warm hebben
zij willen dan temperaturen van 25 tot 30 graden als het kan
in de winter echter als er moet gestookt worden dan is 20 tot 21 graden plots warm genoeg en 23 graden al veel te warm leg dat maar eens uit ...
vorige week kwam ik terug uit Egypte en daar was het nog 34 °C en ja hoor DAT was te warm maar 23 tot 25 thuis met de kachel vind ik zalig
het lijkt hier dan ook zomer te zijn en ja ik loop in mijn Tshirt in plaats van met een dikke trui aan want dat vind ik veel comfortabeler
je loopt in de zomer toch ook in een Tshirt rond niet ?
mijn vrouw is postbode en loopt de ganse dag buiten in de vrieskou en die wil zich 's avonds goed uitwarmen in een temp van 23 tot 25 °C
als ik 20 was heeeeeel lang geleden dus ( nu 55 ) dat had ik met 20 tot 21 graden ook meer dan warm genoeg maar nu op mijn leeftijd mag het best al een graadje meer zijn en als je over gratis hout kan beschikken waarom dan niet ?
volgens mij heeft het dan ook veel meer met het al dan niet " gratis " hout te maken welke temperatuur men " aangenaam " vindt
voor ons dus liefst 23 tot 25 graden
bij ons is het dan ook het ganse jaar zomer ... zonder winterdepressies
Ulrik
hoi stokers
zo is dat ulrik, ik en me vrouw staan ook de hele dag in de kou en als je thuis komt en je maakt de kachel lekker aan doet dat toch een deugt die lekker warmte en ik loopt ook liefst in t'shirt dan met een dikke trui in de zetel tv te kijken .
nog even ter verduideling als ik bijvoorbeeld 16kg hout stook op 1 stookbeurt s'avonds dan doe ik 4keer een vulling van 4 kg in de kachel is +- he, zodoende doe ik bij iedere volgende vulling, 2de 3de 4de vulling (hout) direkt op de gloeiende houtskool, en stook ik ongeveer zo 2tot 2,30u bij die 16kg .is het zo duidelijk genoeg of nie???
Ulrik, niet bij iedereen heeft te maken met al dan niet gratis hout.
Ikzelf heb ook gratis hout (eigen bosje en helpen bij een natuurvereniging), maar dat betekend niet dat ik alles ga opstoken om 25° te halen.
+ denk ook dat in een lew 25° niet hetzelfde is als in een ouder huis.
PS we moeten ook zuiniger gaan zijn met hout, omdat er meer en meer hout gebruikt word (in de bouw en ook meer mensen met houtkachels)
Lijkt een beetje op de situatie met olie, was vroeger ook spotgoedkoop, dus maar veel verbruiken.
Ikzelf zit in de houtsector (meubelrestauratie) en weet dat de houtprijzen fel omhoog gaan.
Gelukkig heb ik als meubelrestaurateur niet veel hout nodig.
Momenteel krijgt men voor brandhout zelfs meer geld voor naaldhout dan als loofhout, omdat men naaldhout nodig heeft voor osb platen.
PS in mijn werkatelier stook ik ook met hout, maar ben daar ook zuinig, daar komt de t° nooit boven de 18°
Allen,
Heeft er iemand ervaring met dennenhout in een speksteenkachel. Volgens info van leveranciers van dit hout is dit geen probleem voor speksteenkachels daar het hars zou verbranden.
Bedankt
Patrick
hoi stokers
ik stook wegwerp palletten ik denk dat dat ook allemaal dennehout is?vermoed ik toch, zit precies soms alle soorten hout aan ook hardhout en brand goed geen problemen mee.
dennenhout kan je gerust stoken in een massakachel (o.a. speksteenkachel)
Doordat je met een systeem zit van tegenstroomkanalen en een goede verbranding zal er minder afzet zijn dan bij een gewone houtkachel.
Natuurlijk moet je hout droog zijn en mag je niet constant je schouw gaan knijpen.
Waar je wel moet voor oppassen is het teveel stoken van zeer zware tropische hardhoutsoorten, dan kan je stenen kapot stoken.
Onze speksteenkachel staat hier sedert januari en ik gebruik 90 % sparrenhout gemengd met houtbriketten, eik, beuk, wilg enz...
Vochtigheidsgraad hout ongeveer 15%.
Hier in de Oostkantons is sparren-, dennenhout nog goedkoop, vorig jaar gekocht aan 10 euro de stère, stammen van 1,20 meter, verschillende diameter, kleinen gebeurt met kettingzaag en kloofhamer.
Daar ik hier geen plaatsgebrek heb om hout te stapelen geinformeerd naar nieuwe levering, prijs ondertussen 16 euro de stère, transportkosten niet inbegrepen.
Harshoudend hout geeft een intens vuur en is snel opgebrand, geeft veel warmte en mag zeker gebruikt worden in een speksteenkachel zolang men goed doorstookt.
Men mag geen rokerige toppen hebben aan de vlammen. dus alle kleppen open,
alleen in de gloeifase kan men luchtaanvoer minderen.
Warme groeten uit Crombach,
Antoine
http://picasaweb.google.com/Crombach21/OpbouwTulikivi?authkey=Gv1sRgCNz…
hoi....alle speksteenkachel-bezitters......
gelezen dat ik hier al gedaan heb....ongeloofelijk veel......
toch heb ik zoveel verschillende meningen en ervaringen dat ik me afvraag : een investering van +- 8 a 10000 euro.... daar kan ik wel vele jaren men mazoutketel voor laten bijvullen. verbruik nu ongeveer 2000 l/jaar .
heb beneden overal radiatoren, zelfs in de garage die ook in de winter bijverwarmd voor men stockage.
ik wil best zo'n ding in de living bij ipv de traditionele schouw met gietijzeren kachel...(stook +- 150 euro aan hout op de ganse winter, vooral palettenhout (dat verzaagd op 45cm geleverd word in containers) living is steeds 23°c als we thuis zijn , ook de keuken 21°.( olieverwarming ligt er en is dagelijks in gebruik) hout stoken wij bij voor de gezelllige stralingswarmte van de kachel, de geur en het geknetter.....:o) de olieverwarming draait toch voor de andere plaatsen en het warm water.
Met deze speksteen kachel ik kan hiermee toch maar een beperkte ruimte mee verwarmen???? living en keuken lopen in elkaar over. andere plaatsen zijn gescheiden door de hal/kapsalon, telkens met deuren.
deze verwarm ik nu met de airco. ook de slaapkamer word verwarmd met de airco.
ik heb niet de mogelijkheid om vanaf de kachel of living tot aan de slaapkamer te geraken met een leidingsysteem....
eventueel een voorstel.....? ben ik niet voldoende dan met een kachel van +- 1000 kg.... (ook aangezien bestaande woning/draagkracht welving) ?
dank
dix
ulrik
temperatuur is iets relatief, en ik kan je verzekeren dat in een goed geïsoleerde woning 25° onaangenaam is voor 99% van de mensen. ik ben nog een paar jaartjes ouder dan jij, en bij mij is het meestal tussen de 20 en 21°, en da's lekker aangenaam. en natuurlijk loop ik in de zomer in T-shirt of zonder, omdat het te warm is. ik vraag me trouwnes af wat jij in de zomer doet als het maar 22° is, de haard aansteken?
en wat je vrouw betreft, er is niets zo goed om op te warmen dan een warme wand van hooguit 30°, en dan hoeft de lucht helemaal niet zo warm te zijn. jaren geleden toen ik nog de hele dag op de werf stond met zo'n weer als vandaag, durfde ik als ik verkleumd thuis kwam me wel eens neer te leggen op de vloer (vloerverwarming, oppervlaktet° 27°) en ik kan je verzekeren dat dat 10 keer sneller opowarmt dan een luchtt° van 25°.
in je blote flikker (of bijna) rondlopen en je dan rotstoken is toch waanzin, en ook ecologisch niet te verantwoorden. we zitten hier toch op een forum dat zich in de eerste plaats richt naar de bewuste bouwer die zo energiezuinig mogelijk wil leven, en liefst nog comfortabel ook.
isoleer dus goed en stook verstandig, ons milieu (en dus ook het jouwe) zal er wel bij varen.
hans d
Beste Dix
jij vraagt : ben ik niet voldoende dan met een kachel van +- 1000 kg....
met de gegevens die jij geeft kan daar niemand een juist antwoord op geven
volgende factoren spelen daarbij een zéér grote rol :
hoe groot is de living - keuken ?
hoe zit het met de isolatie van deze ruimten ?
hoeveel m2 glas heb je daar ( het grootste warmteverlies ) en welke beglazing is dat dan ?
gewoon dubbele beglazing of super isolerend glas ( HR ++ ) ? dat kan een factor 3 in verschil aan warmteverliezen zijn
of je zal toekomen met een kachel van 1000 kg hangt rechtstreeks van deze warmteverliezen af
uw kachel moet minimum uw warmteverliezen kunnen compenseren en met de uitleg die jij geeft kan je dat onmogelijk inschatten
2,5 kg hout = 1 l stookolie ( = 10.000 kilo kaloriëen )
dus per 2,5 kg hout dat je verstookt kan je dus max een 1l stookoilie uitsparen
een speksteenkachel heeft wel een veel hoger rendement dan een gewone houtkachel
met andere woorden met dezelfde hoeveelheid hout dat je daarin gaat verstoken zul je het langer ( tot 24 uur ) warm hebben maar de vraag of een kachel van 1000 kg in uw geval voldoende zal zijn blijft bij deze onbeantwoord
Ulrik
ulrik,
bedankt voor uw snelle reactie.....
de living 10 / 4 meter ... muren geisolleerd met 3cm styroduur (blauw of gele platen)
3 ramen van 1/ 1.5m dubbel glas (woning is 11jaar)
1 schuifraam van 3.3 / 2 m dubbel glas.
aangrenzend een keuken van 4 / 4 met 1 raam van 1.2 /1.3m dubbel glas.
boven de living en de keuken is er 6 cm chappe en 3 cm drukvaste isolatie destijds gelegd.
ook de vloer van de living /keuken werd met 2 x 2 cm drukvaste isolatie geoisoleerd.
de hoofdverwarming draait toch altijd, nu is het 19.6 in de livving... als we de kachel bijstoken is het algauw 23 / 25 °C hangt van de buitentemperatuur af........
dus dacht ik met die enkele graden bij te verwarmen een niet 'al te grote' kachel in huis te nemen.... ook denkend aan de ruimte die het terug wegneemt...
de living is al niet "te groot".....
**indien de bouwvergunning goedgekeurd word komt er een verranda aangebouwd tegen het huis... deze is 13 op 5.2. en 2.8 hoog. een lichtstraat van 6 m/ 1.8 M in tipvorm (hr+)
op 2 zijde glas (hr+ ) van 1.7 hoog dat over een lengte van totaal 16 meter. misschien is het beter deze kachel daar te plaatsen en dan wel voldoende groot te nemen zodat ook de aanliggende ruimte mee worden opgewarmd..... living keuken verranda word 1 geheel...de uisteek word veranda, hier zitten keuken en living achter
.
hopelijk u hiermede voldoende te hebben ingelicht....
Beste Dix
met deze informatie kunnen wij al een heel stuk verder
gegevens : de living 10 / 4 meter ... muren geisolleerd met 3cm styroduur (blauw of gele platen)
3 ramen van 1/ 1.5m dubbel glas (woning is 11jaar)
1 schuifraam van 3.3 / 2 m dubbel glas.
aangrenzend een keuken van 4 / 4 met 1 raam van 1.2 /1.3m dubbel glas.
dat is momenteel in totaal een 12 m2 glas en 3 cm isolatie in de spouwmuur .... niet echt schitterend kwa isolatiewaarde ( jammer )
de hoofdverwarming draait toch altijd, nu is het 19.6 in de livving... als we de kachel bijstoken is het algauw 23 / 25 °C hangt van de buitentemperatuur af........
misschien is het beter deze kachel daar te plaatsen en dan wel voldoende groot te nemen zodat ook de aanliggende ruimte mee worden opgewarmd..... living keuken verranda word 1 geheel...de uisteek word veranda, hier zitten keuken en living achter
Met een kachel van 1 ton ( 1000 kg ) vergeet het maar en zeker als je er achteraf de verande als leefruimte gaat bijnemen
denk dan maar minstens aan 3 ton en dan nog met al dat glas dat er bijkomt ...
natuurlijk zal je dat wel halen met een drietonner tot het vriespunt en dat zal al krap worden rond het vriespunt
een vriend van mij heeft dezelfde kachel staan als de mijne ( 3 ton ) een vergelijkbare oppervlakte van leefruimte en keuken als die van u met grote schuiframen in living en keuken die uitgeven op een veranda van 8 m x 4 m met HR ++ glas en kan de veranda bij vriesweer niet mee verwarmen
bij u wordt de veranda nog een stuk groter en zal één ruimte vormen dat wordt dus problematisch want de warmteverliezen gaan ten opzichte van nu nog toenemen
met een kachel van 1000 kg zal je het denk ik in de huidige situatie tot het vriespunt redden maar bij kouder weer kan ik u 100 % garanderen dat je er niet zult komen want een kachel van één ton geeft hooguit 2 KW aan energie af ( schatting ) maar meer zal het zeker niet zijn
in u geval zou ik dus zeker de investering van een kachel(tje) van 1000 kg niet doen want na de verbouwingswerken is hij met zekerheid te licht
je zegt dat het steeds een 19 ° is en je met de huidige kachel snel naar de 23 ° gaat
houden zo !!! want met een speksteenkachel kan je niet even snel van 19 naar 23 graden gaan dat is haast onmogelijk tenzij het buiten 10 tot 15 °C is dan zou dat nog kunnen lukken misschien en dan nog
ik ben een geweldige voorstander van speksteenkachels versta mij niet verkeerd en in mijn situatie ben ik daar laaiend enthousiast over maar in u geval ... ik zou het niet doen
als je de woning toch op 19 °C houd zou ik met de huidige kachel verder stoken
bij elke kg hout die je stookt bespaar je stookolie maar ik merk ook op dat je hout " koopt " en dan wordt ook dat een nuloperatie
ik hoop dat ik duidelijk ben geweest maar je heb natuurlijk nog steeds je eigen mening en je doet wat je wil
Mvg Ulrik
beste stokers
is er iemand die ook een tulikivi 2700 heeft als die van mij,en kan zeggen tot hoeveel graden hij deze opstookt,gemete, op de zijkant 2de steen van boven?
martin62
mijn buur heeft er een staan
http://picasaweb.google.com/ulrik.deman/TTU2700402?authkey=Gv1sRgCNDq8o…
mijn overbuur heeft er ook een staan met interne warmtewisselaar aangesloten op een boiler van 600 l
http://picasaweb.google.com/ulrik.deman/SpeksteenkachelMarcEnChristine?…
ik moet daar morgenavond naar een verjaardagsfeestje en ik zal de temperatuurmeter meenemen en zelf meten
een bedenking : waarom meet je op de zijkant op de tweede steen van boven naar onder ?
de kachel is daar het heetste want bovenaan de kachel heb je de naverbranding met temperaturen van 800 tot 1000 °C en de rookgassen vertrekken daar weer naar beneden
als je gaat meten tijdens het stoken ga je al gouw boven de 100 graden meten daar maar een uur na de stookbeurt ga je daar een veel lagere temperatuur meten want de warmte wordt dan verdeeld over de andere stenen waardoor de temperatuur daar sneller gaat zakken dan op de andere plaatsen
als ik spreek van de temperatuur van mijn kachel dan is dat op ongeveer dezelfde hoogte gemeten maar aan de achterkant van de kachel ( de koudste plaats )
een uur na een stookbeurt loopt de temperatuur daar zeker nog een tiental graden op, terwijl waar jij meet net het omgekeerde gebeurt
als je net boven de glasdeur gaat meten dan zal de temperatuur nog hoger liggen
Ulrik
maarten 62
ik ben volledig mee nu
de ene kachel van de buur heeft een onderaansluting en de overbuur heeft een doorkijkmodel met onderaansluiting ( warmtebank )
als je daar op dezelfde plaats gaat meten zal je toch een ander resultaat hebben want beide kachels zijn binnenin anders van opbouw dan de uwe met bovenaansluiting dat is het probleem
je moet dus iemand vinden die exact dezelfde uitvoering heeft met bovenaansluiting en liefst van hetzelfde bouwjaar want er veranderen regelmatig dingen binnenin weet ik van de plaatsingsdienst al ziet hij er dan ook hetzelfde uit
Ulrik
Beste Ulrik
de 2de steen lings van boven als je voor de kachel staat is bij ons de koudste kant.
wel gemeten bijna op de hoek vanvoor !Ik hoop dat je mee bent !!
Ik heb vandaag gestookt ( voormiddag 2,5u tot 60 gr.)
en vanavond 4uren tot 80gr. en in totaal 2 bakken hout die je ziet staan op de foto !
als ik achteraan de kachel meet ik (alsook de zijkant 100gr).
een uur na stookbeurt koelt de kachel achteraan 10 graden af en aan de voorkant komt er 10 gr. bij.
ps. ik meet nooit de temperaturen aan de voorkant (boven de glasdeur)van de kachel.
als je niet meebent kan ik een foto doormailen en de plekken omcirkelen waar ik meet.
de stookruimte van je gebuur zijne kachel is wel veel groter dan bij de onze,daar waar er vuurstenen tegen zitten
martin
op de link die je meestuurde heb ik gezien dat er geen vuurstenen inzitten,dat de stookruimte toch gevoelig groter maakt.
bij onze kachel kan er hout in van max 35cm
Bij mij kunnen er stukken hout in van max 37cm.
Gisteren lekker doorgestookt. 20 kilo hout laten branden alsof de hel een waakvlammeke is! 2 uur gestookt en oventje op 310 graden. Buitenmantel 124 graden. En da's opzij gemeten en vanachter en aan de onderkant: dat is overal 124 graden (op een paar graden verschil na, en de bovenkant en boven de deur niet natuurlijk).
Deze morgend in de living nog een aangename 22.1 graden. Keuken was 19.5. Buitenmantel was nog 101 graden. En buiten was't -9...
Martin, ik zie op uw avatar dat uw schouwbuis een diameter heeft van euh...enorm. Zou dat kunnen dat er teveel warmte verdwijnt langs daar???
Groeten,
Alco-hall
hoi stokers
eindelijk is eens lekker koud weer voor een speksteen kachel, nu kunnen we is lekker doorstoken zalig he.
Ik denk dat martin ook teveel hout moet gebruiken om het warm te krijgen, het zou kunnen dat er teveel trek in de kachel is?
De schoorsteen pijp ziet er inderdaad groot uit.
Kan je de rookafvoe regelen, probeer dan eens voor 40% te sluiten en zie eens of je nog altijd mooie vlammen hebt.
Waarschijlijk is de binnendiameter van die schouwbuis bij Martin niet zo groot als jullie denken , bij mij is dat een dubbelwandige inox buis met binnendiam. van 180mm met dus 5cm isolatie , daarrond zit een metalen omhulsel geplaatst met nog eens speling tuusen de buizen, door de kachelplaatser gepspoten in de kleur van de deur van de kachel. Op t' eerste zicht is dat een mega buis ...
Kwestie van die bling-bling inox buis uit het zicht te ontrekken
Zal daar ook zo wel iets zijn. Al vind ik ook dat er lang moet gestookt worden , 4u 's avonds? en 's ochtens terug 2u , toch redelijk veel hout precies in die bak.
Als ik stook nooit langer dan 1,5u hellevuur . Met dit weer ook twee keer perdag ongeveer 18kg per keer lichte houtsoorten in een Leila Latus NunnaUuni van 2500kg
het is zoals wim beschrijft.
er zit een isolatiemantel rond
vanmorgen om 09u stonde de kachel nog 63gr,
ben nu terug aant stoken van 10u en nu 11.30 heeft de kachel 68gr.
zal dan waarschijnlijk weer tot 14u moeten stoken om 80-85 gr te kunnen behalen
ulrik,
bedankt voor de info....
ik denk dat ik nog is goed ga slapen over een dergelijke investering van dergelijk produkt....
ik ga is naar zoersel en naar kasterlee toe en is kijken en lusiteren wat het me juist gaat kosten....
als ik hier de reacties lees blijkt het dat er meer gemeten word dan genoten....
om u een voorbeeld te geven : ik heb een klassieke voorbouwhaard staan, zonder glas deur,
om 14u namiddag 19.4 ° op het digitale weerstation. toen heb ik 2 geperste houtblokken in de kachel gedaan van 1KG stuk brandtijd 2/3 uur
zojuist heb ik er nog 2 bijgedaan , de kachel is gietijzer en neemt hiermede hoge temperaturen aan die direct in straling afgegeven worden aan de ruimte... dergelijke blokken kosten me 0.6 euro per stuk aankoop.
nu is het reeds 23.2 graden , en eer we een uur verder zijn is het hier 24/25°C.. dit blijft zo tot 19uur.....
de kachel warmt zodanig lang na dat we makkelijk tot 23uur vanavond een temperatuur nog hebben van 22°C....
nu is het buiten toch ferm koud..... als ik dan al meer dan 3 ton in huis moet halen om te kunnen verwarmen tot op het vriespunt dan hou ik het maar voor bekeken denk.....
een tulikivi moet ik toch ook vullen en reinigen denk...? niet?
ik vind het best een mooi ding maar ik denk als ik de bouwvergunning krijg voor de verranda dat ik zelf het systeem van omgekeerde verbranding maak met de klassieke materialen......
nu stook ik geperst hout en hout dat geleverd word in containers van 2meter op 1/1m. Allemaal stukken plank/blokken en balkjes van 40CM. allemaal afval , allemaal verschillend hout, zowel eik, den als beuk als hardhoud, zelfs palettenhout....
ik koop deze aan 10euro per container........ met 4 containers doe ik gemakkelijk de winter door......
ik moet zelf geen hout zagen of klieven, gewoon de stoof vullen en leeg maken......
ik ga dat zo houden denk......
toch bedankt voor uw waardevolle tips en reactie
ulrik, dix
ik geef ulrik groot gelijk, in dit geval zou het in mijn ogen waanzin zijn. dix, je zit duidelijk met een slecht geïsoleerd huis, en voor dat bedrag kan je er een veel beter geïsoleerd huis van maken, en zullen je stookkosten ook flink dalen. en dan kan je binnen 10 jaar met wat je aan stookolie uitgespaard hebt een speksteen of andere massieve kachel kopen, en wel comfortabel er mee verwarmen.
hans d
ja inderdaad, hier is alles wel geisolleerd maar niet naar de normen van de laatste jaren....muren 3cm styroduur, zolder 10cm flensdeken, vloer en chappe zijn wel wat geisolleerd........ alhoewel het hier ook niet echt fel afkoelt.... de nieuwe woningen zullen natuurlijk hun temperaturen nog langer behouden, dit weet ik dus niet.....heb het nooit gehad.
stookolie uitsparen..? dit doe ik niet, ik heb het graag aangenaam warm in huis....ik zou een speksteen in voorjaar willen zetten maar als ik hier begin te lezen dan denk ik soms.... loont het de moeite dergelijke investering te doen...? net zoals zonnepanelen....dit overtuigd mij momenteel ook niet aangezien ze nog vrij duur zijn en je toch vele jaren zon moet hebben eer uw investering betaald is...dan kun je pas spreken van uitsparen he......
met de kachel durf ik ook 25 26 en zelfs 27 °C stoken , ook al is dit niet zo gezond he..... gisteren heb ik rond 14 u in de kachel beginnen stoken met 2 persblokken, er nog 2 bijgedaan rond 16.30u a 17 u ..... dan gloeit de haard mooi tot de late avond. om 23u.15 ben ik gaan slapen , toen was het nog 22.4°C..... dus ik ben best tevreden over dit "stoveke"....
ik zou een speksteenkachel zetten ten eerste omdat ik het mooi vind....maar niet om daar alle dagen te gaan meten hoe warm men stenen worden... ik vraag me eigenlijk af of ik met een klassiek systeem niet hetzelfde rendement haalt aangezien ik ook niet alle dagen op dezelfde momenten thuis ben en er eigenlijk op korte tijd "snel moet bijverwarmd worden"....
we zullen er nog is over denken....
Prettig W-kend
dix, ik denk best dat je dan geen speksteenkachel zet.
kan je je dak nog extra isoleren met +/-14 cm, met alle isolatiepremies erbij is dit spotgoedkoop.
martin62
ik ben bekomen van het verjaardagsfeestje ...
de TTU 2700 daar stond op 85 graden en dat heb ik op verschillende plaatsen gemeten
het was daar 23,5 °C in de living van 13 x 7 m met openstaande deur naar de keuken waar het natuurlijk wat kouder is zo'n 20 °C
zij hebben rolluiken daar ( naar beneden ) voor de voorlopig nog ENKELE beglazing
er zijn 4 vensters van een 1 x 1,5 op de zijkant een raam van ( bij schatting ) een 2 x 2,5
de laatste afmeting van het raam is er ook nog eens aan de achtergevel maar daar staat wel een veranda voor en heeft dus minder warmteverliezen
zij hadden van rond de namiddag de kachel zachtjes maar wel continu laten branden
het was er dus gezellig warm en zeker na een paar glazen lekkere rode wijn ...
Ulrik
Beste mensen,
Ik doe zoals Alco-hall....... flink doorstoken ( zijn uitspraak : in vergelijking met bij hem thuis hebben ze in de hel een waakvlammetje..... vind ik geweldig gezegd)...... temperatuur boven de 100° ....... lekker warm binnen!!! 21° living en 19° keuken ( ongeveer)..... voor ONS is dat méér dan genoeg !!!! maar dat is natuurlijk relatief .... als jullie het warmer willen ???? jillie doen maar ... ik heb er niks op tegen .......
In elk geval wil ik afsluiten met t volgende ....:
Ik heb de indruk dat sommige mensen TE VOORZICHTIG zijn ....... bij deze temperaturen moet iedereen flink stoken ongeacht de isolatie ...... natuurlijk is goede isolatie van belang ,maar dat is bij ELKE soort verwarming belangrijk ......
Mijn inziens moet je met een speksteenkachel enkele dagen GOED doorstoken om alzo een buffer te creëren ..... maar dat is al zo vaak gezegd ... tot vervelens toe ..... Gordijnen dicht en rolluiken dicht !!!! als het helpt ??? waarom niet !!! Ik doe het ook !!!!
EINDCONCLUSIE::( en dan zwijg ik dit forum)
Als je huis goed geisoleerd is en als je kachel goed gedemensioneerd is en ALS je op de juiste manier stookt dan is een speksteenkachel het BESTE en vooral het AANGENAAMSTE verwarmingsmiddel ..... zeker weten!!!!! amen en uit ......DE ROLLS ROYCE..............
Verder doe ik op dit forum géén uitspraken meer ..... die het na zovele pagina's goede en leerrijke uitleg van enkele bekwame mannen ( en daar reken ik mezelf NIET bij)NOG niet weet ...; wel die zal het NOOIT WETEN ....
Het ga jullie goed en houw het warm ... Het beste vanuit Opgrimbie
Dan vergeet je toch de kachels van Fetze Tigchelaar!!!
Mon
beste ulrik
ik heb gisteren iemand laten komen voor andere beglazing(offerte)
hoop dat het hierbij opgelost zal zijn
Beste Mon,
Welk type finoven heeft u van Tichelaar?
Op de site zien ze er prachtig uit.
waar haal je die conainers ?
ik heb ook wel interesse want ik stook nu ook geperst hout
maar bij mij zijn het iets kleinere 12 stuks voor 10 kg
kosten 2 euro / pak
eddy,
deze heb ik in rijkevorsel van een plaaatselijke schrijnwerker..ken de man, maar hij levert enkel aan bepaalde kennissen en vrienden.... iedereen is er wel op "uit" omdat dit eigenlijk spotgoedkoopis......het zijn Allemaal balkjes waar de houten platen , eiken balken en alle hout en palettenwerk word op geleverd dit is voor hem afval..... vb als hij balken moet leveren van 8/8/2.4 lang.... dan word er een stuk boom verzaagd van vb 2.6 of 2.7... de restjes stapelt hij in dergelijke container.
grtn
Bij ons staat er een finoven 18 met uitbreiding aan de linkerzijde (aansluiting schouw). Hij weegt ongeveer 3.7 ton met een buisjeswarmtewisselaar aan de vier zijden van de kachel juist onder het plakwerk vastgezet tegen de kachelwand. De verhouding straling/SWW is 30/50 à 50/70. (naar gelang 1 of 2 stookbeurten). De stookkamer kan 6kg hout verbranden per stookbeurt. De stookfrequentie = 1 x stoken van 6 kg populier per dag tot bij -5°C. Het opstarten van de kachel bij het begin van de stookperiode begint met 1 dag met 2 stookperiodes, dan is de kachel voldoende opgeladen om het sww te brengen tot 40 à 45°C. De watertemperatuur zit tijdens de stookperiode rond de 45 à 50°C voor een 500 liter water van de 1000 liter kombi-boiler. De temperatuur in de woning met 1 stookbeurt zit rond de 21 à 22°C in de woning (133m2). De finoven is volledig aangepast aan de technische kenmerken van de woning( open plan, sterke isolatiegraad) en onze specifieke gevraagde doelstellingen. De electrische weerstand in de boiler is niet meer in werking, is zelfs niet meer aangesloten. Zon en hout doen hun werk voortreffelijk. In de duitstalige landen heet men dit systeem ,,GANZHAUSHEIZUNG,, Dit is het enige verwarmingssysteem in de woning. De boiler wordt gevoed door 12.5m2 zonnepanelen met een warmtewisselaar in de 1000l kombi-boiler. Een tweede warmtewisselaar in de boiler is gekoppeld aan de warmtewisselaar in de finoven. De boiler is het energie hart van de woning, badkamer, douche , keuken, vaatwas, wasmachine, 6m2 wandverwarming in de living en de warmwaterbatterij op de ventilatie zijn aangesloten aan de boiler. Dit systeem werkt voortreffelijk met slechts 1.5 à 2 stèrespopulier per jaar. De investering betaald zich op termijn meer dan vlot terug, en ons milieu wordt gespaard.
Mon
Ik wil wel een bepaalde kennis of vriend worden
Dank voor de info.
Wij zitten zelf ook aan een finoven van Tichelaar te denken.
Nu hebben we nog een kleine Altech Eclips, voldoet ook prima maar moet je continu blijven stoken.
Bij een finoven heb je dat probleem niet, grote speksteenkachel trouwens ook niet.
Bij een finoven heb je kwa vorm echter wat meer mogelijkheden en schijnt , als je op diverse fora leest, nog iets beter te zijn als een massieve speksteenkachel.
Mijn situatie: woonkamer 45m2, aangrenzend via een deur een keuken van 25m2.
Woning is goed geisoleerd en voorzien van HR++ glas.
bart
ik ben ook helemaal weg van de finoven van fetze tigchelaar, en voor ik weer verdacht wordt van commerciële belangen,, ik verkoop geen kachels van tigchelaar, maar heb wel een paar klanten die er eentje hebben.
combineer dit, net zoals mon, met een ingebouwde warmtewisselaar en je krijgt een zachte stralingsverwarming en warm water waarmee je ook je sanitair water en andere ruimtes kan verwarmen.
overigens, je kan ook een speksteenkachel combineren met een warmtewisselaar, en dan valt mijn kritiek op de speksteenkachel grotendeels weg, geen veel te hoge wandtemperaturen meer. maar je moet dan natuurlijk je woning fatsoenlijk isoleren.
hans d
Ik heb een TU 2200 .. met aansluiting onderaan... Mijn vraag is nu waar meet je juist de temperatuur van de kachel bij het stoken.. Momenteel meet ik rechts van de kachel, tweede steen van boven.. Dus waar de tegenstroomplaat zich bevind... Ik meet daar ongeveer een 100 graden .. Is dat teveel... Dan nog mijn vuurvaste stenen binnen de stookruimte brokkelen een beetje af.. Ik heb die stenen al een moeten vervangen ;. Wat doe ik verkeerd of hoe komt dat .. Is het vuur te heftig.. Volgens mij niet, als ik hoor dat sommige hier zeer fel stoken...
groetne
Hans, je kan inderdaad ook een speksteenkachel combineren met een warmtewisselaar, maar wie heeft de know-how om de juiste afgifte te bepalen aan woonruimte en het sww? Wie kan dat inpassen in de woningen met hun verscheidenheid aan technische mogelijkheden dwz. isolatiegraad, warmteverlies, indeling v/d woning etc. en de specifieke eisen van de klant? Wie weet hoe je de warmtewisselaar moet inpassen in de kachel, welk vermogen hij moet realiseren, welke impact heeft dit op de inwendige constructie van de kachel, het gewicht etc.... etc.... . Zeg mij eens wie dat allemaal, buiten Fetze Tigchelaar, kan waarmaken? Hoe kan je een fabrieksmatige kachel( je kan er niks aan wijzigen) inpassen in een ,,ganzhausheizung,, systeem?
Er zijn er inderdaad die het doen met de natte vinger, met problemen als resultaat. Dwz. oververhitting, of te koud... temperatuur van het water te hoog of te laag in functie van de ruimteverwarming. Een slecht geconcipieerde warmtewisselaar met als gevolg vervuiling van deze warmtewisselaar, te sterk afkoelen van de kachel, vervuild vensterdeurtje, frequent onderhoud van de kachel, verkeerde stookmethodes toepassen om toch een beter resultaat te krijgen, bijv. het smoren van de kachel, teveel hout etc.. etc....
Mon
martin62
jij zegt : ik heb gisteren iemand laten komen voor andere beglazing(offerte)
hoop dat het hierbij opgelost zal zijn
dat is alvast een slimme beslissing want informatie vragen op zich kost nog niets
met de huidige premies en aftrek via de belastingen die je kunt meepikken moet dat zeker zeer snel afgeschreven zijn en kan ook nog snel en zonder veel vuil uitgevoerd worden
over de huidige geldende premies en belastingsaftrek kan je alle info vinden op de site van de federale overheid : energiesparen.be
Ulrik