Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

 Beste stan

En de oude modellen dan die hebben geen luchtspouw!

Frans

Beste stokers

Ik heb de tekeningen gezien van de opbouw van een TTU 2700,maar is mij onduidelijk om te zien of,en waar de isolatie zit.Mijn kachel staat tegen een buitenmuur met een reflecterende plaat aan de achterkant om zo de warmte terug te kaatsen..alé..zo hebben ze mij dat toch verteld.En omdat de kachel tegen een muur aanstaat is de achterkant van de kachel geisoleerd,om zo weinig mogelijk warmte zou kunnen afgeven.

Ik wil nu de Kachel verplaatsen naar center van de woonruimte.Ik heb er plaats genoeg voor,en ik denk ook dat dan de isolatie achter in de kachel verwijderd mag worden.

Wat denken jullie ervan,en is er iemand die weet die deze werken wil uitvoeren?

hoi stokers

hoi mirtin62

heb jij een plan van je kachel? hebben ze me nooit èèn gegeven.die bij jouw de kachel geplaatst heeft kan die niet komen verplaatsen of dutry met een ploeg hij verdient er toch genoeg aan(ik vind ook dat ze hem in de kou laten staan en zoeken niet voor oplossing).kunnen we hier is geen gezamelijke actie houden voor martin69 en de handen in elkaar slagen en ook ons is laten horen of een petitie laten ondertekenen.ik begrijp hem helemaal hij heeft al veel kosten gedaan maar helpt allemaal niet.het moest is net andersom zijn ze daagden ons voor de rechtbank.

Ik weet niet of de oude kachels de spleet niet hebben, zoniet dan is de constructie anders dan de nieuwe. Maar ik bedoel als je bij de nieuwe kachels die spleet gaat dichtmaken, dan komt er kracht op je buitenstenen komt te staan en daar zijn ze niet op berekend, dan heb je dus kans dat ze breken.

 

Mijn ouders hebben een ijzeren kachel met speksteen bekleed, hier is een steen van gebroken omdat de beugel die de steen vast hield los was gekomen. Deze is terug vastgezet maar te hard aangedraaid denk ik, nu is de steen gebroken.

Wat ik wil zeggen, ga geen dingen proberen, straks sloop je je kachel.

Hij heeft al genoeg gekost lijkt me.

 

Martin...

Je kachel verplaatsen, grappenmaker!!

Wat denk je ff oppakken en verzetten?

 

Als je via de achterkant geen warmte wilt verliezen moet je hem isoleren.

 Hallo stokers

ik denk dat het er eventjes niet om gaat ,om te isoleren.

martin krijgt na drie uren stoken zijn kachelwanden niet warmer dan 70°,of dat nu goed is of niet om de kachel wand op te stoken tot 100° en meer doet eventjes niet terzake. als wilvandekempen , bramcup , frans en anderen ook denk ik ,dat kunnen , dan moet martin dat ook kunnen met zijn TTU 2700,zoniet dan scheelt er iets met de kachel.

ik ben over 2 jaar eens naar de beurs geweest op uitnodiging van Ballet zzij waren al acht uren aaneen stuk aan het stoken ik kon niet aan de kachel wand komen trok mijn hand al terug op 1cm van de kachel (1200kg) , ik veronderstel

dat de kachelwand een heel stuk boven de honderd ° zat!

Ik denk dat wij wilvandekempen moeten bijtreden in zijn voorstel!

groeten Frans.

Frans,

 

Had je dit al uitgeprobeerd met die blok hout tussen vuurbed en ruit ?

Nu, als ik me aan de voorgeschreven 15 kg hout één maal daags houd ( wat wel redelijk weinig is voor een kachel van 2300 kg ) wordt mijn manteltemperatuur ook niet hoger dan 70 a 75 °C hoor ... meer hout stoken of 2 x daags 10 kg stoken heb ik nog niet uitgetest ( (nog) niet nodig momenteel ) maar dan zal vermoedelijk de wandtemp. wel oplopen ... Misschien kan ik hier meer over vertellen als het buiten eens lekker hard en continu gaat vriezen ... de kachelwand staat thuis na het stoken op een 70 a 75 °C en 24 h later nog op een 40 a 45 °C. Als je de ruit opent dan merk je wel dat de binnenkant van de kachel nog heter staat dan deze 45 °C. als je een dag overslaat voelt de kachelwand en kern na 48 uur ook nog warm aan.

Vraagje aan alle stokers,

Warmt jullie kachel nog verder op na het stoken?en hoeveel gr° aub..

Bij mij bijna niets!!

Eergisteren ben ik nogmaals gaan kijken bij iemand die de zelfde kachel 2700/4 heeft staan,en die stookte van 40° naar 53°,met 10kg afbraakhout en 2uurs na het stoken stond de kachel op 69°..

Gisteren heb ik dezelfde methode toegepast..De kachel stond op 39° en dan met wel 15kg hout op 51°.

 uurs later stond de kachel op 55°,daarna begon de kachel weer af te koelen.Volgens de verdeler zou dit te maken hebben met de grote ruimte met de grote glaspartijen die ik heb,al zijn deze al aangepast naar HR glas

Thuis warmt de kachel nog een beetje door na het stoken maar ook niet spectaculair. Als ik een halve lading stook is het verschil ( juist na - 2 uur later ) wel groter dan indien er een volledige lading is gestookt ( zie temp. meting in bovenstaande reactie ). Uitleg van de plaatser ivm grote ruimte en glasoppervlakte kan wel kloppen hoor. Ook je omgevingstemperatuur van je woonkamer speelt hier een rol in.  

 martin62

 

mijn niet geisoleerde kachel ( behalve bovenaan ) stijgt zo'n 10 °C na een stookbeurt

 

't is logisch dat dat vershil met een geisoleerde kachel altijd kleiner zal zijn omdat het juist de bedoeling is van de isolatie om de warmte " vertraagd " naar buiten te laten komen

martin62,bij mijn vorige kachel die had ook een bovenaansluiting met hetzelfde probleem tot gevolg,wel die hebben ze komen vervangen en ook toegegeven dat de warmte te snel door de schouw verdween ik kreeg de kachel ook niet warm genoeg en ze koelde ook veel te vlug af ,laat ze komen kijken en meten tot in de kachel als ge warm genoeg gestookt hebt zien de stenen wit vanbinnen dan weten zij ook dat je goed gestookt hebt. 

Hilleke

Wat was er dan mis met de bovenaansluiting?

De firma komen laten meten is uitgesloten,die kijken niet meer om !!Moet wel zeggen dat mijn hout erdoor vliegt..

15-20kg stook ik er binnen een 1,5 uur er door,en als ik de luchttoevoer meer afsluit rookt de schouw buiten zeer hard.De inox schouw buiten ziet ook al zeer zwart..

Dag Martin,

ik ben nog maar een beginneling met de speksteenkachel. Zelf heb ik een TU 930 T, 960 kg met bovenaansluiting. Wat ik gemerkt heb bij het stoken, is dat de rookgassen ook te snel door de kachel kunnen gaan. Mijn schoorsteen trekt zo goed, dat de lucht toevoer bijna dicht moet staan voor de hoogste vlammen. Het meest ideale voor een goede opwarming lijkt mij: Zo hoog mogelijke vlammen met een zo laag mogelijke snelheid van de rookgassen. Dan hebben de rookgassen de meeste tijd om hun warmte af te staan aan de stenen. Ook heb ik een rookgasthermometer op de pijp geplaatst voor ideaal stoken. Boven de 250 graden is het te heet en gaat er te veel warmte naar buiten. Onder de 100 graden zit je in het creosoten-gebied (aanslag in de schoorsteen). Hoe ver je lucht toevoer open staat zegt dus niets, de trek in de schoorsteen bepaald grotendeels de snelheid van de rookgassen. Het bewijs hiervoor is dat bij mij bij het stoken met de luchttoevoer bijna dicht de vlammen het grootst zijn, de vuurkamer na de stookbeurt van 10 kg. wit is en dat er tijdens het stoken geen rook uit de schoorsteen komt. De temp. van de stenen kan ik je nog niet melden, ik heb nog geen ir-meter. De kachelpijp schommelt tussen de 100 en 200 graden. Soms iets hoger.

Succes, Twan.

Beste Bramcup

Ja heb het al geprobeerd , helpt goede tip .

Ik stook 2 x 's morgens en 's avonds (1h-2h),ongeveer 20kg hout, kan ook 24h overbruggen maar dan koelt de kachelwand af tot 40 a 45° , moet dan 4h stoken en verbruik meer hout.Ik probeer de kachelwand niet onder de 50° te laten komen.Living en keuken contenu 22° ( apparte ruimtes 34m² en 16m² ).Andere ruimtes staat monteel de cv nog niet op.

Groeten.

Al wat jij opsomt was ook bij ons,ook had ik gezien bij www.kijkopjedak.be dat ons warmteverlies langs de schouw enorm was,wij kregen de kachel niet warm genoeg of we moesten ons blauw stoken ,ik had er genoeg van en van mij mochten ze de kachel komen afbreken en centen, terug test aankoop ingelicht en op batibouw nog maar eens van mijne toren gemaakt.Er is bij ons een architect gekomen heeft een volledig niew ontwerp gemaakt,zij hebben de oude kachel vervangen en hebben alleen de opleg van de extra speksteen moeten betalen.Alles is nu prima in orde,voor zo een dure kachel moet je op je strepen staan ,je blijft dan ook voor altijd zitten met een kachel waar je niet tevreden van bent,ik had desnoods een advokaat genomen zo boos was ik,Ga naar de zaak en wacht tot er wat volk in de winkel staat en doe uwe zeg,aan uw probleem is niks aan te doen van uw kant.Ik heb een nunnauuni blanka met aanbouw foto volgt nog.

Ik heb de temp van mijn kachel gemeten, maandagavond.

 

Mijn woning is een 2 onder 1 kap, gebouwd 1960.

Spouwmuren zijn (nog) niet geïsoleerd, dak heb ik zelf geïsoleerd met 20cm glaswol.

Geen vloerisolatie.

 

Eerst hadden we nog een schuifpui van 5m2 glas maar die is vervangen door een normale achterdeur en een raam met 1.1 glas en houten kozijnen dit is ook weer goed te merken.

Glas oppervlakte nu is ong 6.5m2, wel 1.1 glas in houten kozijnen.

Oppervlakte van de ruimte waar de kachel in staat is 50m2.

 

Er is nu nog een ruimte die aaneengesloten is met de woonkamer, maar deze is met een deur afgesloten maar deze zijn we nu aan het verbouwen tot badkamer maar daar is het dak niet geïsoleerd en is het nu ong 12-13 gr.

Dit heeft dus wel wat invloed op de temp in de woonkamer.

 

Ik heb een Sarmi CT van 2155 kg.

Ik stook wel vertikaal, want horizontaal heb ik minder rendement van mijn hout.

Dit is puur ervaring en mijn schoorsteen rookt minder met vertikaal stoken.

Mijn schoorsteen is gemetseld vanaf de eerste verdieping.

De trek van de schouw is niet heel hoog dus ik stook altijd met de asla een klein stukje open tot bijna dicht als ik de laatste vullingen erin doe.

 

Ik heb ong 15 kilo hout verstookt en om 19:30 is de eerste vulling aangestoken.

Om 21:15 heb ik de laatste vulling gedaan en 21:40 heb ik alle kleppen en de kachel afgesloten.

Ik stook wel kleine vullingen en vaker vullen dan ineens veel hout, dit geeft bij mij beter rendement, ook hoe kleiner gekloofd hoe beter.

De meeste mensen die me zien stoken zeg ik dat voor hun met aanmaakhout stook.

Blokken dat groter dan 6x6 cm klief ik liever nog een keer dan te groot te laten.

 

Dit zijn waardes:

 

Tijd     wandtemp      kamertemp

19:30  41 gr               21.3 gr

20:00  41 gr               21.5 gr

20:30  45 gr              21.7 gr

21:00  54 gr              22.5 gr

21:30  66 gr              23.1 gr

22:00  79 gr              23.1 gr

22:30  85 gr              23.1 gr

23:00  87 gr              23.1 gr

En de volgende dag

7:30    66 gr              22.2 gr

18:00  42 gr              20.8 gr

 

De kamertemp en wandtemp zijn normaal elke dag ongeveer hetzelfde om mee te beginnen en eindigen, maar dinsdag waaide het redelijk hard buiten en dat merk ik wel goed binnen omdat de spouwmuur niet geïsoleerd is en onze interne rolluiken die door de spouw naar binnen komen. 

Dit zijn mijn bevindingen en hoop dat andere mensen er iets aan hebben.

 Hallo Bramcup

Hebt gij het P10 pelletsysteem al gebruikt en wat zijn uw bevindingen?

Groeten Frans.

Ja hoor, natuurlijk heb ik dat al gebruikt ;-)

 

werkt prima, zeer intens vuur voor een uur of 2 na aansteken ( met volledige vulling pellets ) . Enige nadeel is dat na deze 2 eerste uren het redelijk lang duurt voor alles volledig is opgegloeid ... hierdoor moet je de schoorsteenklep en luchtinlaat wat te lang laten openstaan naar mijn mening. Een deel van de warmte gaat hierdoor verloren. Rustig stoken is niet echt aan de orde bij het P10 systeem ... kunt U wel voorstellen wat het geeft als 15 kg pellets in de fik staat ;-) het vuur is intenser als doorstoken met hout ... tussentijds bijvullen gaat ook niet, alles moet erin voor je het aansteekt. De stookruimte bij de sonka is wel redelijk breed, bij een smaller stookbed is het vuur misschien iets minder intens. 

 

Is een mooie aanvulling op het 'stukhout stoken' wat mij betreft. Pellets zijn echter niet gratis, denk dus wel dat de kosten oplopen als je enkel met pellets gaat stoken ( 15 - 20 kg per dag bij koud weer ). Hier ligt veel hout klaar voor de kachel dus ik heb het systeem meer als backup gekocht, en natuurlijk ook een beetje uit nieuwsgierigheid :-)

  

Beste stokers,

Is er iemand op deze forum die mij kan helpen of die weet waar ik een onafhankelijke expert kan vinden voor mijn kachel,en die voor een bewijs kan zorgen op papier als er evt mankementen zijn .

 

Martin van waar ben jij , en waar heb je je kachel gekocht?

 

Martin,

Kan je niet op 1 of andere manier gegevens verzamelen over je kachel die niet warm wil worden ?

Het hout dat erin gaat geeft zijn energie af:

- ofwel ad oven (kan je meten)

- ofwel met de rookgassen (kan je meten)

 

Het hout dat niet verbrandt:

- ofwel blijft die achter in de asse (kan je zien)

- afwel onverbrande deeltjes die meevliegen met de rookgassen. (dit is moelijker te meten, maar zal normaal geen tientallen % zijn)

Met een IR thermometer kan je bij benadering alle temperaturen meten.

 

Meet de hoeveelheid hout dat eringaat in kg, indien je hout droog is zal het max 20% vocht bevatten. Energieinhoud van het type hout kan je opzoeken

Meet de temperatuur van de rookgassen, normaal mag die bij massakachels niet te warm worden. (mijn kachel met een rendment van 83 % zou max rookgassen van 212°C moeten hebben, dus bij massakachels zou dit een stuk lager moeten zijn.) Wie weet blaas je gewoon alles door je schouw...

groeten,

 

Nayy

 

 

 

 martin

 

even ter info : ik deed reeds temperatuurmetingen tijdens het stoken van 10 kg ( droog ) hout een hele tijd geleden

 

de resultaten daarvan en de manier waarop kan je met onderstaande link als

" diavoorstelling " bekijken op mijn fotowebsite

 

https://picasaweb.google.com/113030494562129751043/Temparatuurmetingen0…

 

Mvg Ulrik 

hoi stokers

hoi martin ik zou een brief schrijven naar tulikivi zelf in finland (ik had een beklag gedaan bij diegenen die me kachel hadden geplaast,op zijn beurt kwam toen tulikivi zelf van finland kijken.

 Hoi stokers

Telkens als ik hout bijvul komt er zwarte rook uit de schouw ongeveer 3min , daarna geen rook meer.

Er staat voor het huis een auto geparkeerd en daar zit roet aanslag op.

enkelwandige inox schouw van 180mm, in de woonkamer afgekast met gyproc, op de zolder gaat de inox buis in een betonnen schouwpot 220mm (3m) ,en dan 1,2m dubbelwandig met een niet trekkende schouwkap.

Het hout dat ik stook bevat 15% vocht. Stook altijd hevig , stookkamer ziet wit na het stoken maar regelmatig zwarte kringen op de vlammen. Neem mijn verluchting uit de woonkamer. Heb het hout ook al heel fijn gekliefd en minder hout per vulling zelfde resultaat.

Iemand die weet hoe dit komt?

groeten Frans

Beste Willy

Heb je daar een adres van?hoe lang heeft het dan geduurd eer die man van finland kwam kijken?

In het begin tijdens de "testfase" heb ik dit ook wel een paar keren gehad .... telkens bij het stoken van palettenhout .... Ik stook nu dus geen paletten meer maar enkel zuiver gezaagd, gekliefd en gedroogd hout.

 

Wat de rede hiervoor was weet ik niet, maar denk dat het komt door een onvoldoende aanvoer van verbrandingslucht juist na het inwerpen van een nieuwe lading palettenhout. Dit hout ontvlamt zo goed als onmiddelijk met een zeer groot "brandoppervlakte". Het duurt even voordat je schouw(trek) en je aanvoer deze "zuurstofstoot" kan leveren.... 

 

Is maar een theorietje he ... Ik stook eigenlijk redelijk grote blokken. Heb gemerkt dat het vuur dan minder aangejaagd brand maar wel nog een mooi groot vuur geeft ( en geen rook natuurlijk ). 

snarfnoom,

ook ik heb dit probleem.

ik zet bij een vulling alles open onderaan,maar ik moet dan wel alles langer laten opstaan dan 3 min.

daarna zet ik alles weer dicht,als de vlammen gezakt zijn kan ik alles dicht zetten.Maar in principe moet ik dan weer een vulling doen en alles terug open zetten

Bij de nieuwe generatie kachel met wervelkamer zoals de valkia van Frans en sonka van mij moet je de toevoerschuif zoiezo volledig openzetten tijdens het stoken ... je mag deze enkel in het midden zetten op het einde van een stooksessie wanneer je nog enkel gloeiende kool in de kachel hebt liggen. Aslade een klein stukje uittrekken kan wel nog om wat extra zuurstof toe te voeren maar dit is bij mij nooit nodig. Ik steek de kachel wel aan met de toevoerklep volledig naar rechts en niet in het midden ( zoals in handleiding staat beschreven ), dit heeft bij het aansteken een beter resultaat ( properdere ruit ).

 H,oi stokers

Ik zet de toevoerklep in het midden bij het aanmaken na de aanmaak fase zet ik de toevoer helemaal rechts.

Heb ook al geprobeerd met direkt helemaal rechts te zetten.

De aslade zet ik niet open want dan heb ik snijbrander effekt en rookt het nog heviger.

Ik weet daarom niet of het met de lucht toevoer te maken heeft.

Paletten hout stook ik ook niet want dan rookt het ook heviger.

Ook stookte ik eerst met buiten lucht en heb algestookt met binnen en buiten lucht (heb nu de buiten lucht terug af gesloten) allmaal met het zelfde resultaat.

In het begin had ik ook fijn stof op de meubels liggen, stookte toen met toevoer in het midden ,heb toen ook naar de kachel deur laten kijken , deze trok boven kant niet aan tegen de kader, hebben ze een rondel geplaatst achter het haakje rechts boven , maar als de toevoer te lang in het midden laatstaan terwiijl ze hevig brand heb ik een beetje fijn stof op de kast. Heb mijn schouw ook al laten verhogen ( nu 6,5)maar het resultaat voor of na de verhoging vande schouw is het zelfde. (mijn huis staat volledig vrij geen hoge bomen of hogere gebouwen naast mij.

Ook als de kachel hevig brandt maakt ze goed hoorbaar lawaai.

hoi stokers

heb geen adres maar ga op de site van tulikivi? ik weet het niet meer maar ik denk dat het enkele weken geduurt heeft voor hij kwam,zij doen een ronde als er problemen zijn bv 2 of 3 mensen hebben problemen met een kachel komen ze kijken,bij mij zijn ze zelf tot in de verluchting geweest.

Beste stokers

Ik heb vandaag de leveringsbon gevonden van mijn TTU 2700/4

Op de site van Dutry staat er op dat de TTU 2700/4 een gewicht heeft van 2870kg.

Maar op de leveringsbon staat er 2330kg.Zo zou ik 540kg tekort komen aan speksteen.

Is er iemand die zijn leveringsbon nog heeft? en die mij kan zeggen of dit klopt met het gewicht van jullie kachel?

Martin,

Jij heb als ik het goed heb gezien, een bovenaansluiting en op de prijslijst staat vermeld:

TTU 2700/4T   (dat is jou type) heeft een gewicht van 2620 KG.

 

Het adres in Finland is:

 

Tulikivi Oyj,  Fl-83900  Juuka  Tel. +386 207 636000,   Fax. +386  207636120

Theo

 martin62

 

Mijn buur heeft ook de TTU 2700/4 staan maar wel met onderaansluiting 

 

op de prijslijst van 2009 staat een gewicht van 2880 kg 

 

echter in onderstaande fototreeks ( foto 14 ) kan je het etiket van de fabrikant zelf zien en dat vermeld 2980 kg maar dat zal waarschijnlijk gewicht van de " verpakte " kachel zijn 

 

https://picasaweb.google.com/113030494562129751043/TTU2700402?authkey=G…

 

het totale gewicht zal wel kunnen verschillen door boven of onderaansluiting maar 500 kg verschil lijkt mij toch wat veel ...

 

als de foto die jij gebruikt echt deze van u kachel is dan heb je 3 rijen steen boven de kacheldeur en dat is ook bij mijn buur het geval 

 

't is dan ook moeilijk te geloven dat er 500 kg verschil zou kunnen op zitten en ik heb het vermoeden dat het gewicht dat op de bestelbon staat eerder niet zal kloppen dan wel het " reële " gewicht van uw kachel 

 

Ulrik

 Hoi Bramcup

Wilt gij de kachelwanden eens meten in het midden, voor en zijkanten en ook de laag onder de kacheldeur ,2uur na de stoken?

Prettige feestdagen aan al de stokers !

Groeten Frans.

Frans

 

Just gemeten na een lading pellets deze keer ( 20 l ) . links en rechts : +- 65 °C, voor boven ruit : +- 73 °C, voor onder ruit : +- 32 °C 

 

groetjes en prettige feesten

 Hoi Bramcup

Bedankt voor de gegevens, maar kunt gij mij ook eens laten weten hoevel graden links en rechts tweede steen vanonder?

Frans

 

Beste zonnewoud,

waar kan ik deze informatie vinden dat mijn kachel 2620kg weegt?

+- 35 °C minder heet dan 2 de steen vanboven 

Martin,

Deze informatie heb ik van de prijslijst van Tulikivi van 2010.

Ik zal jou per mail een kopie sturen.

Er is volgens mij wel een verklaring voor de gewichts verschillen, bij jullie model zitten 6 isolatie platen die de rookkamer vormen voor de boven aansluiting (zie tekening )

Deze platen hebben de nummers  4x nr. 2058  30x105x360 mm.

en 4x nr.30x300x600 mm Skamolex. 

Zou men hiervoor speksteen hebben gebruikt dan was het gewicht aanzienlijk zwaarder geworden van deze kachel, echter men heeft daarvoor niet gekozen op de fabriek.  Je zou aan Ulrik kunnen vragen of hij bij zijn buur op de tekening kan kijken of men daarwel speksteen heeft gebruik in de bovenzijde van de rookkamer als keer plaat, al heeft zijn buur een uitvoering met het rookkanaal aan de onderzijde.

Op de bijlage (stuklijst) bij jou tekening staan ook per steen de gewichten vermeld, deze zou je kunnen optellen.

Groet en fijne warme Kerstdagen.

Theo.

 

 Beste Snarfsnoom,

 

Ik heb hetzelfde probleem. De kachel is na het stoken kraakhelder. Ik stook met briketten. 

Het lijkt wel of de schoorsteen te teveel trek heeft, zodat er zoveel lucht door de haard gaat

dat deze afkoelt.  De rook uit de schoorsteen is een beetje donker gekleurd en komt er 

met hoge snelheid uit. Het lijkt wel alsof het beter word wanneer je de schuif voor 

luchttoevoer helemaal naar links(afsluit) doet en alleen de toevoer via de deur (bovenaan)

openlaat.

Gr.

 

Piet

 Hallo Piet

Jij hebt zeker geen model van de nieuwe generatie,ik heb bij mijn valkia geen toevoer via de deur.

Ik kan mijn tuli alleen of helemaal open zetten (midden aanmaak) of lucht verdeling langs de haardblokken(helemaal rechts). Nu hebben ze mij gezegd minderhevig te stoken, dat kun je alleen door dikker hout te stoken of als het dunner is minder hout per vulling.Gisteren palettenhout gestookt en sylvester den maar dan rookt de schouw continu (niet hevig en donker grijs).Ik dacht eerst dat het hout niet droog genoeg was ,maar heb ook al hout briketten gestookt en rookt ook. Denk niet dat de schouw te hard trekt, heb klep al eens een beetje meer diagonaal gezet maar dan word het raam vuil en de stookkamer ziet dan meer grijzig dan wit. Ik zou niet weten waaraan het ligt . De verbranding is wel goed hebben ze mij gezegd,maar toch komt er rook uit de schouw.

groeten Frans

ik zal maar een oostenrijkse tegelkachel zetten....als ik hier al die reacties lees..... en ik zie hoeveel er geexperimenteerd word, gemeten en gemeten....blijft er dan nog tijd over om ervan te genieten?????

men broer stookt +-15 kg per dag droog hout in zijn tegelkachel. ben er zelf van de week geweest, aangenaam 22 a 23 graden...eeens de kachel een uurtje brand voel je nog een gezelligere temperatuur.

dit is een systeem van inbouwhaard/tegelkachel.... zen ruit blijft kraak proper en eens om de 14 dagen asse verwijderen...brand volledig leeg....en even de ruit cleanen...

heeft ze zelf gezet en nooit problemen gehad...

ik stel me dan de vraag met die dure spekkachels en die proffesionele (???) plaatsers en firmas's..

 

Preetige feesten....

 

 

heeft er iemand ervaring met het stoken van pellets in een NU?

 

Hallo Bramcup en stokers

Ik ben de laatste dagen iets aan het uitproberen geweest inverband met mijn schouwrook problemen.

Ben er achter gekomen dat de kachel teveel lucht nam via de buiten verluchting.( heb 2 buizen van 110mm die,waarvan een buis eigelijk maar voor een vierde open was) . Heb nu de buis met een vierde opening volledig afgesloten en krijg nu enkel lucht door een buis van 110mm (er word voorgeschreven van een buuis van 150mm te gebruiken voor de verluchting ,maar naar mijn mening krijg je dan teveel lucht binnen) . Resultaat, steek de tuli aan zoals het voorgeschreven is en heb toch minder rook,vooral geen zwarte rook meer eerder licht grijs -wit en geen stoomtrein effect, na een minuut en half komt er geen rook meer uit de schouw.Het vuur is ook veel minder intens,geen zwarte kringen meer op de vlammen,bij het aansteken van de tuli worden de haardstenen wel zwart maar branden nadien helemaal terug wit. Kan nu ook paletten en dennenhout stoken zonder zwarte rookvorming.Het verschil in t° tussen de kachelwand L.en R. is na het stoken ook kleiner ongeveer 15°. Ook gebruik ik nu minder hout 16kg in plaats van 20a22kg,heb ook de indruk dat de kachelwanden sneller opwarmen, het kachel raam blijft ook zuiver (ook geen witte plekken) en een blok hout leggen tussen het raam en de vuurhaard is niet meer nodig ,vlammen komen niet tegen de ruit. Ik heb al die tijd onnodige warmte door de schouw gejaagd.(kreeg het wel warm,maar dan door teveel te stoken ) . Heb ook nog 2 tegels in v-vorm voor mijn buiten verluchting gezet, en dit om te beletten dat de wind horizontaal voor de verluchtings buis door waaid anders zou die de lucht terug kunnen buiten trekken. Bram je hebt mij ook eens gezegd dat je redelijk dik hout stookt en ook geen paletten hout kunt stoken. Daarom denk ik dat uwe sonka ook teveel lucht neemt, en ik denk dat er hier op dit forum nog stokers zijn die dit voor hebben. Ik denk bijvoorbeeld Martin en Piet .Jullie moeten het maar eens uit proberen .

Groeten Frans 

en een fijne jaarwisseling aan al de stokers.

 

 

 

 snarfsnoom

 

de luchtdoorlaat naar de schouw kan je ook beperken door de afsluitklep na de kachel wat meer af te sluiten want dat geeft denk ik hetzelfde resultaat en je ziet ook meteen verandering aan de vlammen omdat de trek op die manier verminderd

 

de beste oplossing om een te hoge schouwtrek te voorkomen is denk ik een trekregelklep te plaatsen op de zolder zoals dat bij mij is gebeurt nadat men in de tijd van mijn inbouwcassette ( Flam ) na een meting van de vacuum boven de kacheldeur deed  en vaststelde dat de trek van de schouw te hevig was 

 

deze automatisch regelbare trekregelklep ( met gewichtjes aan de binnen en buitenkant van de klep ) gaat bij stijging van de schouwtemperatuur automatisch meer koude lucht aanzuigen in het rookkanaal ( de koudste lucht wordt aangezogen ) waardoor de temperatuur constant blijft in de schouw en je het effect van een continu stijgende trek gaat vermijden naar mate dat je langer stookt 

 

ik kan daardoor ook bij vriesweer de verbranding perfect regelen ondanks bij een groter temperatuurverschil met de buitentemperatuur de natuurlijke trek steeds groter wordt

 Beste Ulrik

Heb al meermaals geprobeerd dit op te lossen door de schouwklep een beetje meer toe te zetten en ja het vuur ging af , maar kreeg een slechte verbranding en rook vorming tot er midden deze week toe kwam om de rechstreekse lucht toevoer te minderen en dit geeft toch een heel ander resultaat,denk daarom dat niet hetzelfde is. Hoe dit komt weet ik eigenlijk niet zouw het mischien temaken hebben met de wervelvebranding van de nieuwe generatie kachels .

Groeten Frans.

 'k zou het ook niet weten of de " wervelverbranding " er iets met te zien heeft ???

 

in ieder geval ga je met beide systemen de trek van de schouw  " afremmen " omdat je de doormeter gaat vernouwen maar wat het beste systeem is ?  uittesten zeker en zien wat er beste werkt - prettige jaarwisseling in ieder geval wij gaan er straks aan beginnen ...

Hallo stokers. De beste wensen voor 2012.

Mijn vraag aan jullie is deze. Kan iemand mij vertellen hoe heet ik mijn speksteenkachel kan stoken. Momenteel stook ik hem in een paar uurtjes op naar de 90 graden, met een uitloop naar 100 graden een uur na de stookbeurt. Ik meet met de ir meter, telkens op dezelfde steen aan de zijkant, in het midden. Dit geeft het beste beeld voor de hele kachel. Ik vraag het, omdat de kachel aan de lichte kant is voor 50 m2 en ik hem optimaal wil gebruiken.

Nog even wat gegevens: 960 kg. speksteen, 50 m2 te verwarmen, De kachel neemt ong. 3 graden per uur af. Temp. van de rookgassen: Al vrij snel boven de 100 graden. Vanaf de 2 de vulling loopt de temp. op richting de 200 graden. Bij een flinke vulling 230 graden.

Groeten,

Twan.

 

Beste Ulrik,

 

Uit mijn TU 2200 komt donkere rook (niet echt zwart maar ook niet het witte pluimpje dat je wil hebben als gevolg van een goede verbranding(ook de geur die je buiten ruikt is niet echt die van hout)). De kachel is uitgevoerd met de nieuwe wervel verbrandingskamer. De kachel is aangesloten op een nieuwe RVS geïsoleerde kachelpijp. Mijns inziens is de verbranding goed. Na het stoken is de verbrandingskamer kraakhelder en ook de ruit blijft zuiver. Op de toppen van de vlammen zie je echter zwarte roetdeeltjes (net als je wel eens bij een kaars ziet). 

Als brandstof gebruik ik briketten van de firma Alecro. Zij vertellen op hun site (rineke.eu) dat deze briketten de schoonste onder de vaste brandstoffen zijn, samengeperst zonder toevoegmiddelen. 

Op verschillende sites word gezegd dat het stoken met houtbriketten goed is maar het stoken van geperst zaagsel niet. Hoe weet ik nu of ik de juiste brandstof gebruik? Zou het kunnen zijn dat er wel toevoegmiddelen gebruikt

worden?

groet, 

Piet

 

 

 

,

Dag Twan,

 

ik bedacht net nog iets. Er bestaan keramische (of ander steenachtig materiaal) constructies die tussen een kachel en de schouw kunnen geplaatst worden om extra rendement te oogsten uit een te warme afgastemperatuur, al dan niet voorzien van een by-pass klep om opstart te vergemakkelijken. Misschien is dit bij jou een mogelijkheid? In principe verzwaar je dan jouw kachel, ook als is dat dan niet intern.

groeten

Wouter