Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
Dag Twan,
Eigenlijk moet je niet stoken op de wandtemperatuur maar op de rookgastemperatuur. In een goede schouw volstaat 100°C ruimschoots om voldoende trek te genereren. Elke graad daarboven is rendementverlies. Dus een speksteenkachel wordt optimaal gebruikt wanneer je een vulling hout stookt die de rookgastemperatuur binnen de perken houdt. In mijn ogen is dat tussen +/- 90°C en +/-160°C, afhankelijk van de opbouw van de schouw, de kwaliteit van de verbranding (lees: volledigheid) en het vochtigheidsgehalte van het gebruikte hout. .
Krijg je het daarmee niet warm is de kachel te licht (zoals je zelf al aangeeft) en word je verplicht om aan rendement in te boeten wil je de ruimte toch warm krijgen.
Als een andere (zwaardere) kachel of betere isolatie van de ruimte geen optie is, zie ik als meest optimale oplossing om meer gespreid over een etmaal (bijv 1 vulling 's morgens en 1 's avonds) te stoken en dus niet achter elkaar, zodat de rookgastemperatuur zo weinig mogelijk boven 150°C uitkomt.
Groeten
Wouter
Beste Piet 1968
Ik had juust hetzelfde voor, brand de kachel niet te hevig?
Hoeveel afstand is er tussen de kachel en de schouw en hoeveel graden meet jij aan de schouwkant en de andere kant?
groeten Frans
Frans,
Ik kan wel palettenhout stoken he .... ik verkies dit niet te doen aangezien de verbranding hierbij minder goed en te hevig is ( misschien door te grote luchtinlaat/schouwtrek ). Paletten nemen te veel plaats in om te stokkeren en zijn daardoor ook moeilijk droog te houden. Ook heb ik gemerkt dat lang niet alle palettenhout onbehandeld is ( dit is niet altijd zichtbaar ) wat ook voor zwarte dampen kan zorgen. Bij het hevig stoken van klein gekliefd hout heb ik ook geen zwarte rook hoor. Ook bij het aansteken van de kachel rookt mijn schouw niet. Als je naar de netto oppervlakte kijkt van de ( afgeplakte ) luchtinlaat aan de voorzijde van de kachel dan komt dit idd overeen met een buis van 100 a 110 mm . Je mag echter niet vergeten dat deze buis normaalgezien wordt voorzien van een rooster waardoor er een grotere buis moet voorzien worden dan 110. Thuis steekt een pvc buis van 160 tot buiten boven de grond ( zelfde manier als de verluchtings T's voor kruipkelder ) ... hierop ligt een galva afdekrooster met kader ... het netto "doorlaat" oppervlakte van dit rooster komt allicht in de buurt van de oppervlakte van een buis van 110 zonder rooster of van de luchtinlaat van de kachel zelf ( 2.5 x 30 cm ). Persoonlijk zou ik eerder een trekregelaar in je schouw zetten ( zoals Ulrik reeds aanhaalde ) ipv je luchttoevoer te verkleinen.
Dat ik grotere blokken hout kan stoken zie ik eigenlijk meer als een voordeel dan als een nadeel ...
hoi stokers
dag twan ik heb me kachel in koudere periode al gestookt tot 150à 160°graden is wel buitenwand temperatuur he en dat is gemeten de tweede steen boven de raam.
als
als ik dan de opbouw duidelijk begrijp is er een luchtspouw tuusen de buitenwand van de kachel en de tegenstroomkanalen ?
prettige feesten
hoi stokers
laatste bericht was van dix maar waar vind ik die???nergens te vinden dix?? waar heb je die weg gezet??
Piet,
Bij een goede verbranding zie je ook geen wit pluimpje uit je schoorsteen komen... Het enige zichtbare is de waterdamp die ontstaat als er wat regen/water op je regenkap ligt ;-) Dit stopt dan ook wanneer het water verdampt is. Erna mag je normaalgezien niets meer zien ( enkel wat hittekronkels in de lucht ). Alle zo is het thuis toch in ieder geval ...
Beste Snarfsnoom,
Wat is te hevig? Ik heb er dan 4 blokken in liggen van 800 gram elk. Volgens de leverancier
mag er 4 kg per vulling in.
Wanneer ik de ronde stoppen eruit haal is de hele binnenkant zwart geblakerd.
Gr.
Piet
Hallo Piet 1968
Bij mij ziet het ook zwart achter de stoppen, ben nu ook dikke blokken aan het stoken ,stookkamer is wit maar toch af en toe zwarte kringen op de vlammen maar minder dan als ik klein hout stook. Hout nog gemeten 16% vocht ( sylvester den). Bramcup of Willy vandekempen als jullie dit lezen, hoe is het bij jullie in de rookkanalen?Piet misschien zullen we eens ergens moeten gaan kijken bij iemand die ook een tuli met wervel verbranding heeft. Bij mij mag je gerust komen kijken als de kachel brand, misschien heb je er iets aan .
Groeten Frans
Hoi iedereen,
Met veel enthousiasme beginnen lezen in dit forum. Over de 100pagina's is toch wat veel om allemaal door te nemen, dus door gescrolld naar de laatste pagina.
Ik heb twee dingen te melden/vragen:
- Wij zijn semi trotse bezitters van een Tulikivi TU 2200 (groot model) en dit al reeds 5 jaar. De kachel staat mooi in het midden van onze leefruimte zodat hij in alle richtingen kan warmen. Helaas hebben wij het nog nooit warmer gekregen dan 18graden. (18 graden wanneer het buiten matig herfstweer is!). Wij hebben intussen geïnvesteerd in hoog isolerend glas, vloerisolatie, nieuwe dakisolatie en sinds twee jaar ook volledig opgespoten muren. Wij leven intussen in een "plastieken huis". Ook hebben wij al verschillende stooktechnieken gehanteerd, gaande van veel na elkaar stoken, veel hout in leggen, kleppen half dicht/helemaal dicht,... Tot 10x na elkaar vullen tot helemaal boven enz. Ondanks de enthousiaste reacties van sommige mensen kunnen wij tot op heden echt niet van de daken roepen dat we warm worden van onze speksteenkachel. Integendeel.
- Onze vraag is: kan ons huidig model omgebouwd worden zodat de CV hier op kan aangesloten worden? Ten eerste omdat we denken dat de kachel ons huis niet warm krijgt omdat het "slechts" van één plaats warmte krijgt. (Soms denken we dat het hypothetisch gezien beter zou zijn om de Vijf lagen niet op elkaar te zetten, maar te verspreiden in de ruimte zodat deze van alle kanten warmte krijgt) Ten tweede omdat we het beu zijn om in een koude keuken te koken en in een nog koudere badkamer ons te wassen.
Ik ga niet beweren dat iedereen die zijn huis wel warmt krijgt, liegt. Dit is eerder een oproep naar die mensen: leer het ons! Wat doen we fout? Wat zien we niet? Wij krijgen het niet warm, wij willen ook enthousiast van de daken roepen dat we tot de speksteenfamilie horen.
- Isolatie zou in orde moeten zijn (de warmte camera's laten een perfecte isolatie zien zonder enige verliespunten)
- we stoken met zeer klein gekliefd hout voor snellere "vagevuur" resultaten
- onze hout is kurk droog
- de kachel zou ook groot genoeg moeten zijn. Onze leefruimte is 44m²
Graag ook verduidelijking wat er wordt bedoeld met "1 stookbeurt"? Ik lees namelijk mensen die zeggen: " we laden onze stoof 1x in en laten die leeg branden = 1 stookbeurt" tot mensen die schrijven: "ik stook elke ochtend 1 x, 3u aan een stuk blijf ik hem vullen = 1 stookbeurt".
Bedankt voor al uw fantastische reacties!
Mvg,
Lothar
beste lothar
ook al is het weer al 1 u 30 in de morgen ... uw bericht vind ik veel te ernstig om er niet onmiddellijk op te reageren want als ik u bericht lees daar krijg ik de koude rillingen van ook al zit ik lekker in 25 °C ...
onder 1 stookbeurt moet je verstaan 1 x stoken om de 24 uur om de kachel op temperatuur te houden
jij spreekt van amper 18 °C wanneer het matig herfstweer is ( zoals nu dus ) dat zijn temperaturen die ik waarschijnlijk haal zonder verwarming !!!
bij mij zakt de temperatuur NOOIT onder de 22 °C ook 's nachts niet of tegen de volgende avond met één stookbeurt om de 24 uur zelfs niet bij min 13 °C maar dan moet de woning wel degelijk geisoleerd zijn want anders lukt dat niet maar als je dubbele beglazing en een geisoleerde spouwmuur hebt vind in 18 graden wel heeeeeeeeel erg laag maar ook ik ga niet beweren dat jij wel liegt ...
de TU 2200 serie van Tulikivi is daarbij nog de beste reeks kachels die ze ooit gemaakt hebben kwa warmteafgifte ( straling ) en ik kan het dan ook niet begrijpen dat jij het met dergelijke kachel niet warmer krijgt dan 18 °C bij een oppervlakte van 44 m2 terwijl je een geisoleerde spouwmuur hebt en hoogrendementsglas
natuurlijk kan je een warmtewisselaar inbouwen in de bestaande kachel maar ... wat je onttrekt aan warmte voor centrale verwarming verlies je aan straling van de kachel en je krijgt het nu al niet warm genoeg dus lijk mij dat in eerste instantie niet direct " de " oplossing want jij zit nu al met een probleem
wat ik nog erger vind is dat je deze kachel al 5 jaar in uw bezit hebt en dat uw dealer blijkbaar dat probleem nog steeds niet voor u opgelost heeft !!!
ik zeg niet dat ik dat probleem direct zou kunnen oplossen maar er moet zeker een goede reden zijn waarom het niet lukt bij u om de woning met droog hout voldoende te kunnen verwarmen bij herfstweer en al is het zeker niet mijn taak maar eerder deze van de dealer die de kachel kwam plaatsen indien je niet te ver van bij mij woonachtig bent zou ik wel eens de moeite willen doen om eens een kijkje te komen nemen wat er daar echt aan de hand is en een paar metingen doen
ik woon in de streek van Aalst en je bent ook altijd welkom om eerst eens bij mij langs te komen en te ervaren hoe het zou moeten zijn bij u
wat bedoel je precies met " een groot model " wat is het gewicht van de kachel want in de TU 2200 reeks zitten er verschillende modellen
ikzelf heb een TTU 2200/4 H ( 3 ton ) mijn buur heeft een TTU 2700/4 ( 3 ton ) staan en de overbuur heeft een TTU 2700 met extra laag ( iets zwaarder nog ) met interne warmtewisselaar met een 600 l boiler staan en geen van ons drieen heeft een probleem om het bij min 10 °C warm te krijgen waarbij opgemerkt dat mijn aanpalende buur zijn woning zelfs helemaal niet geisoleerd is en toch haalt hij bij 10 graden vorst 23 °C in de leefruimte en aanpalende keuken samen goed voor een 60 m2
mijn overbuur heeft zelfs nog gedeeltelijk enkele beglazing en een leefruimte van 6 bij 13 m !!! en dan nog krijgt hej het zeer warm bij vriesweer er moet dus wel degelijk iets aan de hand zijn bij u en ik begrijp de dealer niet goed als hij dat probleem niet aanpakt dat is het minste wat ik er kan van zeggen
Mvg
Ulrik
Beste Ulrik,
Bedankt voor uw snelle reactie. Het internet wilt blijkbaar ook niet dat ik het warm krijg, want mijn reactie op jou bericht is verwijdert toen ik op "opslaan" klikte...
In ieder geval, ik ben nu donderdag bij een leverancier in Erembodegem en wil graag bij je langskomen voor een gesprek. Als dat voor je past, graag een seintje op mijn gsm nr: 0472/766 549 zodat we kunnen afspreken.
Bedankt, groetjes,
Lothar
hoi stokers
snarfsnoom-bij mijn is de stookkamer altijd wit raam is zuiver,achter beneden als je de kijkblok eruithaald voor de schouw heb ik wa roet na 5de winter stoken vind ik dat da meevalt nog geen ene keer zuiver gemaakt.als je wilt mag je bij mij ook is komen kijken.
aan alle inspecteurs ...
als je in de rookkanalen van de kachel gaat kijken lijkt het mij niet meer dan normaal dat je buiten de verbrandingsruimte een zwarte aanslag ziet omdat de temperatuur daar natuurlijk al een stuk lager ligt ( rond de 250 tot 350 °C - gemeten ) want je gaat pas alles zuiverbranden boven de 550 °C dus dat wil niet direct zeggen dat je op een te lage temperatuur stookt ( te weinig zuurstof ) en je moet ook niet in de kachel gaan kruipen hé
ter info : mijn rookkanalen zijn in 5 jaar niet schoongemaakt omdat ik vind dat dat ook niet nodig is ( als je op de juiste manier stookt ) en er ligt daar zo goed als niets in na een winter stoken
controleren doe ik het wel maar de kacheltrek is nog steeds in orde - ook de shouw inspecteer ik jaarlijks via mijn trekregelklep op de zolder
ik kijk dan via een spiegeltje in het rookkanaal met een buislamp zodat ik perfect kan zien of er al dan niet aanslag in de schouw hangt en ook daar merk ik zo goed als niets op en het rookkanaal is ook in geen 5 jaar gereinigd geweest
ik wil daarmee niet zeggen dat een poetsbeurt nutteloos is maar je moet ook niet overdrijven
toen ik de speksteenkachel 5 jaar geleden liet plaatsen heb ik de schouw laten reinigen na 20 jaar !!! stoken met hout en ook dan is er amper 5 cm roet gevonden in een emmer met een inhoud van 10 l en ik concludeer daaruit dat een jaarlijkse poetsbeurt in mijn geval een verloren investering zou zijn en ook niet noodzakelijk
wat er al dan niet in de schouw hangt zal ook veel afhangen van de constructie van de schouw want ik heb een geisoleerde schouw met een rookkanaal voorzien van
" schouwpotten " en heb je een gewoon " gemetselde " schouw dan zal er waarschijnlijk wel meer roetaanslag kunnen zijn en dan zal je sneller moeten reinigen denk ik
Ulrik
Hoi wilvandekempen
Waar woon jij ergens?
Frans
Beste Ulrik,
Eerst en vooral bedankt voor jullie gastvrijheid en de gedetailleerde uitleg die ik van jullie kreeg. Zoals beloofd een kleine update van onze nieuwe stookwijze.
Gisteren morgen hebben we, op verzoek van de Nuunauuni dealer, 20kg hout verstookt in 2u tijd. Dit bracht onze leefruimte naar 19graden. Na jou bezoek hebben wij 's avonds nog eens 20kg hout verstookt in 2u. Dit bracht onze huiskamer naar de duizelingwekkende temperatuur van 24 graden. Voor ons nog nooit meegemaakt! Dit was voor onze gewoontes zo warm, dat we de deur naar de keuken hebben opengezet. Daar is de temperatuur tot 18 graden gestegen! :-)
Deze ochtend was het nog 20 graden toen ik rond 9u het huis verliet. Intussen is het 15u30 en is de temperatuur gedaald naar 18 graden. Nog steeds zeer positief. Straks gaan we terug 20kg hout stoken en zo verder zien.
Hopelijk blijft het nu warmer in huis... Het enige minpuntje nu is dat we wel véél hout stoken. 20kg hout stookten wij normaal op een zeer koude dag (en bleef het maximum 17 graden). Deze hoeveelheid maakt dat we op een totale winter veel duurder zullen uitkomen...
Bedankt en groetjes,
Lothar
Lothar
zoals ik je gisteren uitgelegd heb ( en ook de NU dealer ) moet je een paar dagen goed doorstoken om de temperatuur van de binnenmuren " op te krikken " naar een hoger niveau
daardoor ga je een hogere gemiddelde temperatuur bereiken waardoor zoals u zelf al vaststelde het komfort drastisch verhoogt
die 2 x 20 kg hout per dag zal je maar een dag of 3 ( schat ik ) kunnen / moeten volhouden want de kamertemperatuur zal een stuk hoger blijven hangen en ook de temperatuur van de kachel zelf zal onder invloed van de hogere omgevingstemperatuur daardoor langzamer gaan afkoelen
na een dag of 3 zal je geen 2 x 20 kg hout meer kunnen stoken want dan zal je waarschijnlijk ( schat ik ) naar een gemiddelde temperatuur van een 28 °C gaan bij de huidige buitentemperaturen
die drie dagen flink doorstoken dient als " buffer " voor de wandtemperatuur van de kamermuren en de dagen nadien zal je met zekerheid verplicht zijn minder hout te stoken of je gaat in een sauna zitten
hoeveel " minder " je zal moeten stoken zal je zelf moeten ervaren en dat hangt uitsluitend af van de warmteverliezen van de woning
pas binnen een dag of 5 zal je exact weten hoeveel hout je dan nog moet gaan stoken om de kamer op temperatuur te " houden "
mijn vermoeden en inschatting klopte dus wel werkelijk - je stookte onvoldoende waardoor de kacheltemperatuur te ver terugzakte en je de kamer niet warm genoeg krijgt
die paar dagen doorstoken mag je echter niet als " verlies " beschouwen want dat is je
" buffer " voor de stabilisatie van de kamertemperatuur
in ieder geval lag zoals nu blijkt de fout ( alweer ) niet bij de kachel maar wel bij de manier van ( verkeerd ) stoken
't is natuurlijk in de eerste plaats aan de verkoper ( in dit geval zelfs de importeur Dutry ) om u de werkwijze van een massieve speksteenkachel degelijk uit te leggen in plaats van u maar liefst 5 jaar lang te laten sukkelen met de gedachte dat je een kachel in huis hebt waarmee je een verloren investering gedaan hebt terwijl je een fantastisch ding in huis hebt staan maar door verkeerd gebruik niet weet tot wat zo'n ding eigenlijk wel in staat is en dat pas na lange tijd komt vast te stellen en dat zou niet mogen voorkomen en vind ik persoonlijk zéér erg
vele mensen hier op het forum zeggen dat een speksteenkachel " niet snel genoeg " zijn warmte afgeeft en dat klopt ook gedeeltelijk maar ik ga het nog eens herhalen voor diegenen die het toch nog niet weten of gesnapt hebben ....
een massieve speksteenkachel ga je niet stoken omdat het te koud geworden is in de leefruimte - je steekt de kachel aan om het de volgende 24 uur warm te houden
natuurlijk gaat de temperatuur wel een graad of 2 stijgen tijdens een stookbeurt en dat is ook de bedoeling
tot een dik uur na een stookbeurt zal de kachel nog verder stijgen in temperatuur en zo'n 10 °C hoger uitkomen dan op het einde van de stookbeurt met het resultaat dat de kachel ' na " de stookbert nog meer warmte afgeeft dan tijdens de stookbeurt al valt na de stookbeurt natuurlijk de rechtstreekse straling wel weg van het vlammenspel
met een massieve speksteenkachel ga je dus totaal anders stoken dan met een " gewone " houtkachel want deze ga je wel aansteken omdat het te kpid is geworden in de kamer
als je met je met een speksteenkachel op de goede manier stookt is het ALTIJD warm in huis en dat mocht je gisteren ook ervaren toen je bij mij aankwam rond 13 uur want het was toen 24,5 °C zoals je zelf vastgeteld hebt
net zoals al een hele hoop andere mensen van het forum die mij persoonlijk een bezoek brachten kon ook jij weer vaststellen dat mijn beweringen dat het bij mij altijd tussen de 23 en de 25 °C is wel degelijk kloppen voor wie er nog moest durven aan twijfelen ...
Ulrik
Message clear! Vanaf morgen stoken wij 's morgens en 's avonds onze 20kg en dit enkele dagen na elkaar. Zolang we automatisch minder moeten stoken.
Al moet ik zeggen dat ik, nu met onze 22graden in huis, het toch al fameus warm heb hoor! :-)
groetjes,
Lothar
P.s. ben benieuwd naar de echte winterprik...
Lothar
Als ik u was .... en zonder een echte " warmteverliesberekening " te hebben gemaakt
( schatting op afstand ) dan zou ik het riskeren de derde dag af te zakken naar 2 stookbuerten per dag met 15 kg hout bij de huidige temperaturen
de vierde dag zou ik dan overstappen naar één stookburt van 15 kg 's avonds en kijken wat dat de volgende avond geeft als " resttemperatuur "
is het dan nog te warm ( wat mogelijk is ) dan zak je verder af naar één stookbeurt van 10 kg iedere avond
het steekt nu niet echt op één kg min of meer en je moet het hout niet echt gaan wegen je mag dat gerust schatten hoor want één kg minder of meer gaat echt niet het verschil maken
volgende reactie een voorbeeld van een warmteverliesberekening
Ulrik
Lothar
Stel ... dat je leefruimte ( naar schatting van de foto die je mij toestuurde ) zo'n 6 bij 7 m groot is of 42 m2 met een hoogte van 2,6 m
je hebt dan 26 lopende meter muren van 2,6 m hoogte of 67,6 m2 daar trekken wij 5 l/m glas van 2,6 hoogte van af
je hebt dan nog 52 m2 muren over en 15,6 m2 glas maar je hebt ook nog warmteverlies via vloer en plafond ( 2 x 42 m2 = 84 m2 )
wij nemen een warmteverlieswaarde voor vloer - plafond en muur van 0,5 watt / m2 / uur dat geeft ons volgend resultaat
wij nemen een kamertemperatuur aan van 20 °C met een aanpalende temperatuur van de nevenliggende kamers van 10 °C en een buitentemperatuur van 10 °C
vloer en plafond 84 m2 x 0,5 ( warmteverlieswaarde ) = 42 watt ( per °C verschil / per uur ) = x 10 °C verschil = 42 watt x 10 =
420 watt warmteverlies / uur
muren 52 m2 x 0,5 = 26 watt x 10 °C = 260 watt warmteverlies
glas ( van 1,1 ) 15,6 m2 x 1,1 17,16 x 10 = 1716 watt warmteverlies
samen goed voor 2396 watt ( 2400 watt ) of 2,4 KW / uur
een speksteenkachel geeft ongeveer 800 tot 1000 watt / m2 af aan warmte als de kachel warm staat - hoe groter ( zwaarder ) de kachel ...
stel dat de buitentemperatuur nu zakt naar 0 °C dan heb je 20 °C verschil met de buitentemperatuur en moet je de waarden van glas en buitenmuren verdubbelen of kom je uit op 4800 watt min 420 watt voor vloer en plafond want die waarde behouden wij op 10 °C en komen wij uit op een 4380 watt warmteverlies / uur
bij 10 °C vorst geeft dat dan 14400 ( - 2 x 420 = 840 ) = 13560 of 13,5 KW / uur natuurlijk komt 10 continue vorst zelden voor in België en je ziet duidelijk dat dat maar best is ook want dat je kachel ( de meesten ) dat niet aankunnen
wat kan je er dan tegen beginnen ? in de winter dagelijks naar het weerbericht kijken en als men vorst begint te geven direct beginnen doorstoken en warmte ( bufferen ) in de muren beginnen op te slaan om een paar zeer koude dagen te " overbruggen "
ik denk dat nu zowat alles duidelijk moet zijn ( ook voor anderen )
1 kg droog hout ( 15 to 20 % ) geeft ongeveer 3 tot max 4 KW netto aan rendement
met andere woorden in het beste geval : stook je 20 kg hout dan heb je 80 KW aan energie opgeslagen in de kachel
stel dat de kachel daarmee op 90 °C staat en 20 uur later ( tot de volgende stookbeurt begint ) daar nog 45 °C van overschiet dan heeft de kachel 40 KW warmte af gegeven op 20 uur of zo'n 2 KW / uur
succes ermee en hou het warm !!! ( en nu ga ik echt slapen ... )
Ulrik
i
Zelf hebben wij een TU 2200 KACHEL.
Ulrick spreekt hier van een buffer op te bouwen omdat Lothar zijn ruimte niet warm krijgt.
Ulrick wij hebben u theorie in de tijd ook toegepast en wij kregen de ruimte ook niet warm .
Ulrick jij kan de mensen hier zo een gevoel geven dat dit een wonder kachel is. Hoeveel mensen zijn niet misnoegd over dit produkt. Het probleem bij Lothar is dat hij teveel warmte verliezen heeft . En dan mag hij zoveel stoken als hij wil , hij zal het niet warm krijgen.
Wij hadden in het begin ook problemen om ons huis warm te krijgen . Vervolgens zolder , muren en kruipkeler geisoleerd. Daarna werkte de kachel beter . Maar hier komen zeggen dat het een wonderkachel is nee hoor. Als je huis goed geisoleerd is dan zal deze kachel juist werken.
Ulrick ik heb hier nogmaals geschreven dat een vriend van mij een inbouw cassette heeft van de nieuwe generatie.
Hij krijgt het warmer in zijn huis dan wij. Dan savonds gooit hij hout op voordat hij gaat slapen . S morgens is deze kachel nog aan. Effe nieuw hout opgooien en een tijdje laten jagen. Voor hij werken gaat gooit hij nog een paar dikke blokken op en savonds komen ze thuis en daar is het nog lekker warm.
Zijn huis is trouwens niet geisoleerd.
Als ik dan vergelijk een speksteenkachel tegen zijn inbouw cassette dan ben ik wel misnoegd over dit produkt. Ulrick meermaals haal jij hier aan dat dit een wonder produkt is . Nee hoor . Jij hebt een kachel van drie ton (mooi uitzicht) en deze kost 20000 euro . Hij heeft een cassette van 2500 euro .
Ulrick wij met onze kachel stoken meer hout op dan hij met zijn cassette. En daar is het warmer dan bij ons.
Zolang Lothar teveel warmte verliezen heeft dan mag hij nog een buffer opbouwen hij zal zijn huis NOOIT warm krijgen wanneer de temperaturen beginnen te zakken. Ten eerste moet hij zijn warmteverliezen aanpakken.
Lothar heb je een kruipkelder ik heb deze geisoleerd en dat vond ik wel een groot verschil. Is jouw spouw geisoleerd en je dak.
Beste Orbea,
Bedankt voor je bericht. Wij hebben heel wat werk gestoken in onze isolatie de laatste jaren. Gaande van hoog isolerend glas, vloerisolatie, volledige dakisolatie en vorig jaar hebben we ook onze spouw laten isoleren. We zijn ons bewust van de grote ramen in onze leefruimte en daarom hebben we (zelfgemaakte) fleece gordijnen die we bij extreem koude temperaturen achter onze huidige gordijnen hangen.
Op dit ogenblik ben ik zeer blij met de hulp die we van Ulrik en we blijven zijn voorstel proberen. Het is voor ons een kleine moeite om een paar dagen stevig door te stoken. Je kan zeggen wat je wilt, maar wij hebben in de vijf jaar van onze kachel nooit hogere temperaturen van 18 graden gehad. In zeer winterse dagen haalden we amper 15 graden na een ganse dag stoken. Nu stoken we evenveel hout op in twee uur dat we normaal over een ganse dag stoken. Het grote verschil is dat we met deze stookbeurt:
Op dit ogenblik is het 22 graden en onze keuken is sinds lange tijd warmer dan de gebruikelijke 13 a 15 graden.
Wij zien nu zwart op wit verbeteringen...
Maar ik kan natuurlijk jou situatie niet inschatten en ik ga ze evenmin beoordelen.
Nog een fijn weekend!
groetjes,
Lothar
Orbea,
De opmerkingen die U maakt over de TU 2200 zijn niet juist. Deze opemerkingen zeggen wel iets over U woning en daar is het probleem.
Daarbij is de ene situatie altijd anders en nooit te vergelijken. En die man van de cassette heeft mogelijk een geluks kachel. Maar de praat daarover lijkt mij vissers latijn.
Ik stook al jaren een HR kachel maar dat is niet te vergelijken met de Tu 2200 van mijn vriend die ik trouwens zelf voor hem heb geplaatst.
zonnewoud. ja is juist ieder situatie is anders. Een speksteenkachel in een zeer goed geisoleerd huis , dan werkt dit produkt goed. Je hebt hier toch al meermaals gelezen dat mensen misnoegd zijn. En ja het zal zeker dan afhangen van de warmte verliezen van de woning. Maar een kachel van 20000 euro in een goed geisoleerd huis hebben en deze dan nog niet goed werken het zou maar erg zijn. En hier zijn al voorbeelden geweest dat het niet zo was.
Tegen mij hadden ze in de tijd ook gezegd dat wij ons woning zonder problemen gingen warm krijgen. Wat niet het geval was natuurlijk. En ze wisten dat ons huis slecht geisoleerd was.
Maar goed probleem is opgelost.
Nu ivm met een inbouw cassette van de nieuwe generatie. Als je wil mag je langskomen die stookt u buiten met temperaturen - 5 graden. Lachwekkend als ik zie hoeveel hout die opstookt op een seizoen. En altijd warmer dan bij ons als het - 5 graden is . Want dan moet ik mijn centrale verwarming mee opzetten.
Vertel maar eens tegen iemand ik heb een speksteenkachel en de meeste zeggen wawww da moet goed zijn.
Ik zeg nog eens veel te duur als ik vergelijk met mijn vriend zijn cassette. Als je wil mag je langskomen , je moet wel drie tot vijf uur daar blijven , dan kan je eens zien hoeveel keer hij hout heeft bij gegooid. Nul keer ...
Beste Lothar,
Ik heb enkele jaren geleden ulrik zijn stookwijze overgenomen,en tot op heden heerst er in mijn huis een bijna constante temp tussen de 20 en de 25 gr celsius.Als het kan stook ik s'morgens 15kg en s'avonds 15 kg,het kan al eens wat meer zijn maar zeker ook gemakkelijk eens minder zeker met de huidige buitentemp.
Om een voorbeeld te geven deze morgen opgestaan met 22.7 gr in de keuken,en in de living 22.6,in de badkamer op het einde van de gang en tevens de koudste plaats in mijn huis 21.3gr,al bij al toch uitstekend niet,gisteravond een goede 15kg gestookt,totale opp te verwarmen +-58 m2,deze morgen 15kg gestookt en vanavond nog gemakkelijk 22.5gr bijna overal.De deur naar de bovenverdieping staat altijd open.Als het kouder is stook ik wat meer kilo's,en meet op de kachel met de ir meter,Ulrik zal u daar zeker ook over geupdate hebben,het is een zeer goede hulp bij het op temp brengen van muren etc.
Een wonder is het niet onze kachel,maar voor mij onmisbaar,ik heb ook alles laten issoleren voor het plaatsen van de kachel,omdat ik mij hier op dit forum heb geinformeerd,en er alle goed dingen zo goed als mogelijk heb uitgefilterd,bijna van iedereen heb ik hier wat opgestoken,zowel van de zeer goede uitleggen als van de wat minder goede.Deze winter voorlopig al veel minder hout gestookt dan deze tijd voorig jaar,al kan ik nog een tijdje weg nog zo'n 250m3 liggen.
mvg marc
Geachte Orbea
toch even een kleine rechtzetting ...
Jij zegt :
Het probleem bij Lothar is dat hij teveel warmte verliezen heeft . En dan mag hij zoveel stoken als hij wil , hij zal het niet warm krijgen.
als je de moeite wilt doen reactie 3312 van lothar nog eens opnieuw te lezen ( want dat is blijkbaar nodig ... ) dan zal je het volgende kunnen lezen
in zijn " noodkreet " van 3/1 met reactie nr 3312 waarop ik reageerde zegt lothar het volgende : ( in 't kort ) de kachel staat er al 5 jaar en wij hebben zowat alles geisoleerd dat er te isoleren viel incluis nieuw HR ++ glasramen - vloer - zolder - de spouwmuren werden geisoleerd en toch kregen wij het nooit warmer dan 18 °C !!!
op 4/1 nam ik contact op met lothar voor een afspraak en omdat hij in de buurt moest zijn kwam hij op 5/1 bij mij langs
ik heb hem dan uitgelegd wat ik in zijn geval zou doen en waarom
zoals hijzelf zegt heeft hij op hoop van zegen mijn advies gevolgd met
op 6/1 zijn eerste reactie in nr 3318 waarin staat:
ik heb nu de verbazingwekkende temperatuur van 24 °C gehaald in de leefruimte en wij hebben zelfs de deur naar de keuken moeten openzetten
ik denk dat er aan de woning van lothar en kwa isolatie tussen 3 januari en 6 januari weinig zal veranderd zijn - maar wel aan de " stookmethode " met als resultaat een verschil van 6 °C bij dezelfde buitentemperatuur en ik denk niet dat ik daar een tekeningetje bij moet maken
ik heb nog nooit gezegd dat een speksteenkachel een " wonderding " is - ik heb wel al meermaals geschreven dat een speksteenkachel " geen wonderkachel is " maar je moet wel stoken op de manier waarvoor hij gebouwd is om er het maximale uit te halen
ik heb hem in mijn eerste reactie gezegd dat er wel degelijk iets mis was bij hem en dat er zeker meer uit te halen moest zijn mits hij " op de juiste wijze " stookte en daar lag ook zijn probleem
men heeft hem b.v. nooit uitgelegd waarvoor de klep boven de deur diende ( de tersiëre naverbranding ) en hij heeft die klep dan ook nooit gebruikt waardoor de gassen van de naverbranding die altijd in de rookgassen aanwezig zijn en naar mijn inschatting goed zijn voor zo'n 30 % rendementswinst gewoon door de schouw verdwenen
jij zegt : dat hij nog zo veel hout mag stoken als hij wil dat hij het nooit warmer zou krijgen want dat jij ook de stookmethode die ik voorstelde hebt gevolgd en het toch niet warm genoeg kreeg
hoe verklaar je dan ( in zijn geval ) dat hij zijn woning nog nooit warmer gekregen heeft dan 18 °C zelfs bij herfstweer en hij nu plots 24 °C haalt ??? ( naar eigen zeggen )
ik kan geen andere conclusie trekken uit deze vaststelling dan dat er wel degelijk een groot verschil is in resultaat door de manier " waarop " men met dezelfde kachel gaat stoken
dat jij het toch niet voldoende warm kan krijgen zal ik niet ontkennen maar er ligt ontzettend veel aan de manier waarop men stookt en daar blijf ik bij
de " buffer " waarover ik steeds spreek : daarvoor moet je natuurlijk muren in de woning hebben want hoe meer glas hoe minder buffer en in glas kan je geen warmte opslaan - het is het grootste warmteverlies van een woning want zelfs met super isolerend glas ( HR ++ van 1,1 ) heb je nog altijd drie keer zoveel warmteverliezen dan met een degelijk geisoleerde muur en zelfs met driedubbele beglazing ( 0,6 ) nog steeds het dubbel van een goed geisoleerde spouwmuur met een waarde van 0,3
om je een idee te geven wat het resultaat van een" buffer " kan betekenen ... gisteren avond heb ik de kachel niet kunnen aansteken omdat wij pas rond 1 uur 's nachts zijn thuisgekomen - deze morgen was het rond 11 uur nog steeds 22 °C in de woning door de warmte van de opgeslagen " buffer " ( muur ) want de temperatuur van de kachel was na 36 uur teruggezakt tot 30 °C
Ulrik
hoi stokers
ik maak er niet te veel woorden aan vuil?als je iets wil vragen of weten doe maar,ik weet in iedergeval dat ik me speksteenkachel al na 5 jaar terugverdient heb de mijne koste maar 7000€ en gas zal nie beterkoop worden denk ik,in me living en keuken verwarm ik al 5jaar met me kachel de radiatoren staan daar al 5jaar dicht trouwens in de keuken is me leiding stuk,gas word onbetaalbaarer zijn er al vele die de rekeningen niet meer kunnen betalen ik stook gratis.
willy
je living en keuken verwarmt je , en je andere ruimte hoe verwarm je die dan ?
dat ik mijn kachel na vijf jaar terugverdient heb , dat zal bij mij ook wel het geval zijn. Ik wil hier toch nog maar eens aanhalen dat veel mensen misnoegd zijn van dit produkt. Ik blijf erbij een inbouw cassette van de nieuw generatie werkt zeker zo goed en beter volgens mij. Geen metingen doen , gewoon hout opgooien en dat is het. Als ik dan zie wat mijn kachel gekost heeft dan heb ik mijn bedenkingen toch. Hoeveel mensen moeten het aantal kilo hout verhouding gewicht kachel niet verhogen om het warm te krijgen. Als ik zie hoeveel mijn vriend op een seizoen opstookt dan heb ik nog eens mijn bedenkingen. Ik verbruik meer hout dan hem. En bij hem is het warmer. Spijtig dat jullie niet eens langs kunnen komen, ik zeg er wel bij he je moet minstens vijf uur bij hem blijven , hij zal geen enkel keer hout moeten bij vullen.
Ulrick ieder situatie is natuurlijk anders maar mijn vriend heeft een veranda (allemaal glas) aan zijn living. Bij temperaturen rond nul doen zei savonds de deur dicht tov de living. Daar is het dan ijs koud smorgens. Hij gooit een blok smorgens bij in de kachel en laat ze jagen . Zet vervolgens de deur naar de veranda open. En ja Ulrick na een half uurtje is het daar ook warm. Probeer dit is met een speksteenkachel.
Ulrick ik ben van limburg kom af en je zult het zien. Alleen zijn cassette verwarmt het huis .
Wil,
zo is et,ook ik krijg al twee jaar hout gratis,en er is er mij nog een paar jaar beloofd,wel wa werk aan maar het houd je jong,en je bent in de buitenlucht.
eigenlijkmoetje zo'n kachel zien als een investering,wat het ook is,toen de plaatser hem kwam plaatsen zei die dat,dat een leven meegaat mits je nu en dan eens een paar nieuwe vuurvaste tegels plaatst in de vuurhaard zelf.
De gezellige warmte,is met geen ander verwarmingsinstrument te benaderen.
De gasrekening zal voor velen in de toekomst onbetaalbaar worden,en dat vind ik eigenlijk niet kunnen,de overheid zou zeker al eens kunnen beginnen met ipv 21% maar 6% btw te eisen,maar wie ben ik,al erger ik er mij mateloos aan,wat ook de oorspronkelijke reden was om een spekkachel te plaatsen.
Veel mensen kunnen evenwel geen zulke kachel zetten,om diverse redenen(plaats,geen stokageruimte,appartement,etc.)mijn oprechte medeleven gaat uit naar mensen die in de koude moeten zitten.
mvg marc
Beste Orbea,
Ik heb in het voorjaar brandhout gekregen van mensen,die mensen moesten stoppen met branden met hun flam inbouwhaard,het kon ook evengoed een ander merk zijn volgens mij,omdat de vrouw des huizes allergies was gekomen aan het verbrande houtstof,ze had daar vroeger nooit problemen mee gehad maar haar huisdokter en tevens haar broer,was eigenlijk ten einde raad na alles al geprobeerd te hebben,dus het laatste was de inbouwhaard niet meer aan te maken.Al die mevrouw haar klachten verdwenen na een week,maar de zoektocht was ondertussen al wel een tweetal jaar aan de gang.Ondertussen is een vriend me komen vertellen dat er iemand van zijn nabije familie in hetzelfde schuitje zat.En dit zijn zeker geen alleenstaande gevallen,naar het schijnt heeft het veel te maken met de blazers die er insteken.de symptomen van deze vrouw waren een onstoken huid,rood uitslaande oogwitten,en ademhalingsproblemen net voor ze besloten te stoppen met stoken.
het is niet mijn bedoeling iemand schrik aan te jagen,maar toch even een moment om bij na te denken.we worden tenslotte niet allemaal allergies.
mvg marc
hoi stokers
orbea ik heb geen goesting om heel de uitleg nog is te doen maar daar zit een heel verhaal achter om dat we ook met twee werken in ploegen en me vrouw geen goesting heeft om met hout te showen,en met een gewoon houtkachel dat weet ik bij ons thuis s'morgens was het koud want de kachel was uit,nu niet ik stook om de 24u en als we met de vroege sta is het hier lekker warm.ik stop er mee want kan zo nog doorgaan met hier op het forum te schrijven mss heb je het al hier gelezen op het forum,maar dat ligt voor iedereen anders situatie huis mijn huis staat naar zuiden ideaal,een paar jaar geleden heb ik hier ook een uitleg gedaan zoek maar als je intresse hebt.
oebea
ik ben van de streek van Aalst en dat ligt niet direct bij de deur
met een gewone cassette kan je natuurlijk direct meer warmte afgeven maar een uur na een stokkbeurt staat de kachel koud en is het gedaan met warmte te geven en valt de temperatuur naar beneden
ter info mijn kachel heeft geen 20 000 € maar 10 000 € gekost ( vijf jaar geleden ) en dat blijft een zware investering maar sindsdien staat de centrale verwarming volledig uit en dat kon niet toen ik nog een Flam inbouwcassette had waar ( heb er 20 jaar mee gestookt ) ik ook de volledige woning kon mee verwarmen maar een uur na een stookbeurt was het wel weer koud en dan spreek ik over dezelfde woning en in dezelfde omstandigheden want mijn woning staat er al 27 jaar en werd toen goed geisoleerd en sindsdien is daar niets aan veranderd
ik maak alleen een vergelijking tussen mijn huidige speksteenkachel en de inbouwcassette met warmeluchtmantel in dezelfde omstandigheden en ik kan alleen maar " vaststellingen " doen
Ulrik
Aan allen van het forum
Bij de keuze voor een massieve speksteenkachel speelde er in mijn geval ook nog een andere belangrijke en niet te onderschatten factor mee waar de meeste mensen zelfs niet aan denken ...
Volgens de energieleveranciers mogen wij de komende jaren met regelmaat
" stroomonderbrekingen " verwachten
met centrale verwarming of die nu op electriciteit op stookolie of gas draait - warmtepompen of zonneenergie al die dingen hebben stroom nodig om te kunnen werken ook een palletkachel
met een inbouwcassette zal je ook nog kunnen stoken om het warm te hebben maar
met een speksteenkachel en ook met een finoven ( zonder bakoven ) kan je na een stookbeurt perfect je eigen brood bakken of eten klaar maken in de verbrandingsruimte
de kachel blijft uren aan een stuk warm genoeg om eventueel nadien ook zelfs nog water mee op te warmen als dat nodig is en dat kunnen alle andere verwarmingssystemen u niet aanbieden ( ook de inbouwcassette niet )
voor mij mag de stroom zelfs een week lang uitvallen ik zal nog steeds een warme woning hebben - over warm eten beschikken en warm water hebben als ik dat wil en daar kunnen alle andere verwarmingssystemen een punt aan zuigen
Ulrik
De TU 2200 is volgens de documentatie van de fabrikant Tulikivi, een kachel die met de door hen geadviseerde stookbeurt (met 14 kg hout) gemiddeld 2 kW warmte kan afgeven met een rendement van 87 percent. Daartoe werd de kachel specifiek ontworpen.
Echter, 2kW blijkt vaak aan de krappe kant te zijn. Dan blijft het met een warmtebron van 2 kW gewoon te koud binnen. Dat is een niet zo moeilijk te begrijpen wetenschappelijk feit. De ervaring van genoeg mensen toont ook aan dat dit zo is. Hiervoor dan de schuld bij de fabrikant, verdeler, enz. leggen, zoals Ulrik doet, is onzin. Het gemiddelde vermogen van de speksteenkachels staat namelijk zwart-op-wit vermeld in de documentatie van Tulikivi. Wie dus zo’n kachel koopt, kan daarmee weten wat hij wel en niet van zo’n kachel mag verwachten. Nu even algemeen gesproken: wanneer het te koud blijft in een ruimte, moet men gewoon per tijdseenheid meer brandstof verbranden. Zijn er bijvoorbeeld 4 kW warmteverliezen, dan moet men zich een kachel aanschaffen die minstens 4 kW aan warmte kan leveren. Zijn er bijvoorbeeld 6 kW warmteverliezen, dan moet men zich een kachel aanschaffen die minstens 6 kW aan warmte kan leveren. Enzoverder. Wanneer men nu, zoals Ulrik aanraadt, meer hout dan voorgeschreven gaat verbranden in een welbepaalde speksteenkachel (zoals de TU2200, die ontworpen werd om 2kW te leveren) dan is één van de onvermijdelijke gevolgen daarvan dat het rendement van zo'n kachel dramatisch zal dalen. Dat komt omdat de kachel meer warmte moet opnemen én doorgeven dan waarvoor hij ontworpen is. En dat blijkt reeds duidelijk in het geval van forumlid Lothar die, niettegenstaande de zeer milde buitentemperaturen, ondertussen 40 kg hout per dag moet verstoken om één relatief kleine, goed geïsoleerde woonruimte op een temperatuur van 22 graden te krijgen! Ook de volgende raadgeving van Ulrik over de buffer is onwetenschappelijk. De buffer van de woningmassa extra opwarmen door extra te stoken is slechts een doekje tegen het bloeden. Warmere muren veroorzaken per definitie grotere warmteverliezen, en grotere warmteverliezen vertalen zich alleen maar naar een hoger brandstofverbruik! Terwijl Ulrik het tegenovergestelde voorspiegelt. Lothar zal volgens Ulrik na enkele dagen kunnen afzakken naar een veel lager verbruik, misschien zelfs naar één dagelijkse stookbeurt met slechts 10 kg hout! Dat is boerenbedrog. Met 10 kg hout krijgt de betreffende speksteenkachel namelijk een gemiddeld verwarmend vermogen van misschien, in het beste geval 1,5 kW. Terwijl Ulrik zelf berekend heeft dat de warmteverliezen bij bijvoorbeeld 0 graden buitentemperatuur ongeveer driemaal hoger liggen. Vertaald naar de praktijk zullen we, onder die condities, zien dat na enkele dagen de kamertemperatuur bij Lothar terug te laag zal zijn. Dit wordt trouwens reeds door de ervaringen van forumlid Orbea bevestigd. Dirk BauwensDirk,
Ik ben het daar in grote lijnen wel mee eens.
Maar speelt de faktor tijd ook geen rol?
Ik kan me voorstellen dat je doelbewust een wat kleinere kachel koopt (owv de draagkracht van een vloer bijvoorbeeld) en die dan 2 keer per dag stookt ipv eenmaal. In dat geval heb je ook een hoger totale afgifte per dag, echter zonder het ideale rendement van de kachel zelf te mismeesteren.
G
Maia
Het is zeker niet mijn bedoeling om hier mijn gelijk te krijgen. Duidelijk schrijf ik hier , cassette van de nieuw generatie , savonds een paar blokken hard hout opgooien en smorgens is deze nog aan. en smorgens opnieuw hout opgooien... enz...
Waarom lezen de mensen eens niet duidelijk wat ik schrijf , hij moet ook niet veel hout opgooien. Waarom dan een kleine speksteenkachel kopen om twee maal te stoken.
En ik verzeker je die cassette geeft meer warmte af dan mijn kachel.
Nogmaals hij verbruikt minder hout dan mij. Nogmaals hij verwarmt zijn heel huis. Bij temperaturen onder de nul.
Als Lothar nu al problemen heeft om zijn huis met deze temperaturen buiten warm te krijgen heb ik toch mijn bedenkingen. Als je ziet hoeveel hout hij nu al verbruikt met deze temperaturen.
Orbea,
Een Casette zal zeker meer warmte per tijdseenheid kunnen afgeven. Het probleem is echter de minder optimale verbranding (je ontrekt warmte aan de vuurhaard zelf) en de continue stook, waardoor je altijd in de buurt van de kachel moet zijn.
Maar mijn reactie was geen vergelijking met jouw Casette, maar een vraag naar aanleiding van het betoog van Dirk Bauwens.
G
Ik lees dit topic al jaren.
En wat ik eruit haal is dat deze speksteenkachelstoker vooral in de problemen zitten die een luchtaanvoer van buiten/kelder hebben.
Ik lees dan ook dikwijls dat ze dan niet weten welke klep open of dicht moet staan.
Zou het daar niet aan liggen, dat er een blijvende luchtstroom is?
Ik heb een finoven (bergkachel) en heb er zelf een luchtaanvoer (van lindab) vanuit de kelder geplaatst die 100% sluit.
Heb deze winter mijn kachel amper aangedaan omdat het toch niet zo koud is, dus heb nu gewoon de wandverwarming opstaan.
Maar als ik dan lees dat mensen met dit weer er 40 kg op 1 dag stoken, dan vraag ik me toch af wat er verkeerd gaat.
Natuurlijk is het ook belangrijk om de juiste manier van stoken te hebben en weten wanneer welke klep dicht moet.
hoi stokers
ik stook al 5j met luchtaanvoer van buiten en heb geen problemen (alleen problemen gehad helemaal in begin omdat me luchtaanvoerkanaal net boven een vochtige natte kruipruimte was kreeg ik altijd natte kodens op me raam en in de kachel toen heb ik die buis door getrokken door me kruipkelder tot bijna buiten sinsdien geen problemen meer)
hoi stokers
snarfsnoom halo ik hoor niets meer van je?je vroeg waar ik woonde heb je een mail gestuurt?
Beste mensen
de laatste tijd staat het forum vol van negatieve berichten over de speksteenkachels ...... ik vind dat spijtig .... natuurlijk mogen mensen die niet tevreden zijn dat melden maar nu loopt het toch de spuigaten uit !!!!!!
het volgende wil ik opmerken : als je niet tevreden bent over je kachel zegt dat meestal NIETS over je kachel maar wel véél over je huis .....
Ik ben zéér tevreden , mijn broer is zéér tevreden en een buurman die op mijn advies een kachel heeft gekocht is zéér tevreden .... is dat dan toeval ????
natuurlijk is een speksteenkachel géén wondermiddel en natuurlijk is een finoven ook een goede keuze maar bedenk één zaak ....... Isolatie en de manier van stoken zijn ook héél belangrijk ......
Als je kachel voldoende gewicht heeft (kg) en als je huis voldoende geisoleerd is ... dan durf ik stellen dat de speksteenkachel een WONDERBAARLIJK ding is ......
Nogmaals ..... Bij mij thuis is het ALTIJD 22 à 23° ...... DAG EN NACHT ;;;;;;;;;;;; en dit tegenwoordig( met deze zachte temperaturen) met zéér zéér weinig hout ...... ik wil mijn KNUFFEL nooit meer missen ........ ( NOOIT meer Convektiewarmte ..... WEL stralingswarmte)
STOP met die technische uitleg !!!!!!
Voldoende gewicht, voldoende isolatie en droog hout !!!!!! dat zijn de nodige ingrediënten!!!! punt uit !!!!
en discussiëer nu maar verder ...... ik geniet ervan .... van de zin maar ook van de onzin !!!!
groetjes mark .
Hallo wilvandekempen
Ik heb geen mail van u ontvangen,erzal iets verkeerd gegaan zijn.
Frans
Mark het is meer dan "Voldoende gewicht, voldoende isolatie en droog hout !"
De manier van stoken is ook belangrijk , ik denk dat velen een rendementsverhoging kunnen hebben door beter te leren stoken.
+ de fout ligt niet alleen bij de klant als het huis niet voldoet aan degelijke isolatienormen.
De verkopers zouden de mensen beter moeten informeren.
Is hetzelfde als zonnepaneelverkopers die toch verkopen, ook al is de ligging van het dak verkeerd.
Waltervaes ....... het is toch dat wat ik schrijf in mijn bericht ........
maar eerst de drie voorwaarden voldoen en dan pas is de manier van stoken belangrijk ..... in een niet geisoleerd huis en met een kachel die te licht is kun je géén enkele goede manier van stoken bedenken ..... alles moet een beetje kloppen en ja de verkoper dient de mensen ook goed in te lichten maar je kan een verkoper toch niet verwijten dat je huis niet goed geisoleerd is of wel ????? natuurlijk verkopen die graag .....
Trouwens als de toekomstige kopers van een kachel eerst de GOEDE berichten op dit forum lezen dan kan die verkoper je niets meer wijs maken ... dus de mensen zouden zichzelf eerst beter moeten informeren ...
Voor de laatste keer : Kachel moet zwaar genoeg zijn , huis moet goed geisoleerd zijn , je moet droog hout hebben en dan is de stookmethode natuurlijk ook belangrijk ....
Maar dit alles kun je HONDERD maal lezen op dit forum .....
En dat de mensen met konvektie verwarming maar zeveren .......... tegen stralingswarmte kan NIETS op !!!
Wat de zonnepanelen betreft : ook daar van hetzelfde laken een broek ........ die verkoper heeft MIJ niets wijsgemaakt ... ik wist het (bijna) beter als die verkoper zelf ...... het resultaat is hetzelfde : ook van mijn panelen ben ik superkontent !!!! wat de kritikasters ook mogen beweren ..... en aan de oversubsidies : daar heb ik ook géén fout aan ... dan moet je bij Freya zijn !!!
Alles wat ik beweer zijn geen FABELS maar FEITEN ..................
Mijn huis is altijd lekker warm ..... ( bijna gratis) mijn stroom is GRATIS ( méér nog ... ik krijg ervoor betaald) en mijn grondwater is ook héél goed en gratis ...... ( vandaag in het nieuws : water 3% duurder.......is dat ook mijn fout misschien??)
Iedereen in België heeft de mogelijkheid om hetzelfde te doen ....... iedereen die een EIGEN dak heeft en géén zonnepanelen is in mijn ogen dom ( en kom niet zagen dat ge véél geld moet hebben om panelen te plaatsen ..... ook hier zijn de mensen weeral slecht geinformeerd ...... maar nogmaals ,ge moet JEZELF informeren alvoprens te beslissen...)
Diegenen die op een appartement wonen moeten niet zagen : IK heb niet gezegd dat ze op een appartement moeten gaan wonen .... zij hebben voordelen die wij niet hebben .......
Ik betaal ook mee aan de verzekering van die mensen die jaarlijks hunne kelder onder water hebben staan ,ik zeur daar niet over ...... zo zit de maatschappij in elkaar ...... ik speel al 40 jaar op de lotto en nog nooit gewonnen maar het is doordat er zoveel als ik zijn dat er enkele WEL kunnen winnen , maar ik zaag daar niet over ....
Ik betaal al jaren zorgverzekering zonder ervan te kunnen profiteren , maar ik zaag daar niet over .... ik betaal al jaren Hospitalisatie verzekering en ben nog nooit ziek geweest .... maar ik zaag daar niet over ... misschien heb ik wel eens nodig (hopelijk niet )Ik betaal iedere keer bij een nieuwe wagen een paar jaar Omniumverzekering : ik heb er nog nooit van getrokken maar ik zaag daar niet over ....het is door mensen zoals ik dat anderen WEL kunnen uitbetaald worden .............
Enzo kan ik nog uren doorgaan ......
ik ben een fanatiek wielertoerist en ik de krijg de meeste andere toeristen ook niet overtuigd dat het niet de fiets is die het doet maar de benen ...... er zijn wielertoeristen die een fiets kopen van 7 kg( héél duur) en zelf wegen ze méér dan honder kilo ......wat een onzin ....( die fiets is gemaakt voor renners van amper 60 kg).. ( op hun eigen kunnen ze makkelijk 20 kg uitsparen, maar nee het is DE FIETS die licht moet zijn )dit is héél goed te vergelijken met mensen die een véél te lichte speksteenkachel kopen en dan wonderen verwachten ... onmogelijk ......
Er zijn en blijven NATUURWETTEN ...... die kun je niet veranderen ;;;;;;;
allez hopelijk hebben jullie er iets aan zoniet .....het kan me niet sch......
Ik durf het bij niet vragen na zo'n betoog, maar bij deze dan toch maar:
Zit er voor de kleinere/ lichtere kachels ook geen verschil naargelang het ontwerp?
Ik bedoel: je kan een kleinere kachel hebben met een zware(dikke) buitenmantel, die kan zijn warmte niet snel afgeven, ook al zou je willen. Maar je hebt ook iets snellere (kleinere) kachels, zoals de Bergkachel of Tigchelkachel. Door hun snellere afgifte(minder zware mantel) is de warmte-afgifte per uur ook hoger. Wél moet je hem dan niet éénmaal per dag, maar misschien 2-maal per dag stoken. Maar het verbrandingsrendement blijft wel optimaal.
Het is dus ook niet enkel en alleen het gewicht dat telt. Je moet het hele ontwerp bekijken.
Al ben ik het er al op voorhand mee eens: hoe groter/zwaarder de kachel hoe beter voor het comfort.
G
Je kan gerust met een lichtere kachel stoken. Een zware kachel is voor sommige mensen niet te betalen.
Mijn bergkachel is +/- 1200 kg (voor 50m² te verwarmen + de rest van het huis een beetje, want nog geen binnendeuren) en ik stook slecht 1 keer per dag, behalve als het dag én nacht vriest, dan 2 keer per dag. (wel een goed geisoleerd huis +/- K30 - wel nog niet af)
Bergkachel geeft 2,75kW af voor een gewicht van 1200 kg.
Die TU 2200 geeft 'slechts' 2kW voor een hoger gewicht (3 ton lees ik hier ?)
Daarmee lijkt me er toch een verschil te zitten tussen gewicht en warmteafgifte. (Hier nogal eens gebruikt als het waren synoniemen).Dat was het enige punt wat ik probeer te maken.
Daarmee is het ook duidelijk dat de Bergkachel potentieel sneller kan ontladen dan de TU2200.
En natuurlijk hangt veel af van de isolatie van de woning.
G