Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
9 van de 10 palletten zijn behandeld tegen schimmels en als ze overzees gaan dan worden ze meestal geïmpregneerd.
Dus het is vrij logisch dat deze roken.
Ook heb ik dit zelf gehad en ik stook dus ook bijna geen palletten meer.
De TU2200 moet veel beter kunnen, hoe stook je in de kachel, net zoals in je 'oude' houtkachel?
Want in je Tulikivi moet je heel anders stoken maar ik hoop dat je dit goed uitgelegd is.
Wij werken ook met zijn tween en we stoken alleen 's avonds, dit kunnen we perfect overbruggen tot de volgende avond en het is altijd heerlijk warm in ons huis.
De klep is niet iets van Tulikivi hoor .... Ik heb gewoon zelf een elektrisch bedienbare klep in de luchttoevoerbuis gezet zodat ik deze met een schakelaar volledig open of volledig dicht kan zetten .... geen speciale regeling dus .... gewoon extra afsluiting zodat de kachel langer warm blijft ( hij neemt lucht van buiten ) .... klep gaat ook automatisch dicht na 5 uur zodat het geen drama is als ik de kachel ben vergeten af te sluiten 's avonds ;-)
hoi stokers
halo stan-4 van die 9 van de 10 palletten? waar jij die verhaal van daan haalt weet ik niet maar ik werk in de voeding wij verwerken zeker zo 500 paletten per dag en die gaan naar heel europa en daar is er ook maar geen een maar ook geen een van behandelt en ik stook ze allemaal op die ze stuk rijden (heb het vandaag na gevraagd)
Hoi Willy,
Dan heb je geluk dat je in de voeding werkt... Die wil ik ook wel maargoed deze kan ik hier in de buurt niet makkelijk vinden.
Meeste palletten die ik hier krijg komen uit de transport of uit de bouw.
Deze zijn bijna allemaal behandeld en daarom stook ik ze bijna niet meer.
hoi stokers
stan waarom zouden ze een bouw pallet laten behandelen tegen de schimmels? laat je niets wijsmaken die palleten die bij ons aankomen, komen van alle hoeken van europa hoor en van alle bedrijven,veel bouw paletten zijn gewoon wegwerp paletten voor eenmalig gebruik en die gaan ze echt niet behandelen hoor voor stenen of pannen op te leggen,alleen paletten die naar Australie gaan moeten behandelt zijn,maar als wij daar naar uitvoeren gaan de palletten gewoon niet mee word gewoon in een zeecontainer gestapeld zonder pallet,ik denk zelf dat er helemaal niets behandelt word ivm de kostprijs.en bij ons word er levensmiddelen opgestapeld.
Of deze paletten al dan niet behandeld zijn tegen vanalles en nog wat , weet ik niet, en ga daar ook niet over piekeren. Het is wel zo dat ik thuis beduidend meer rook ( en zelfs zwarte doemp ) had bij het stoken van palettenhout. Kan toeval zijn geweest of ik weet niet wat maar ik stook sindsdien liever gekapt hout. Harshoudende houtsoorten zijn zoiezo niet goed voor je schouw en kachel en ik denk dat het meeste palettenhout daar wel onder valt ( zeker de zogenaamde wegwerppaletten ).
volgens wikipedia:
Europallet :
Een Europallet heeft afmetingen van 80x120 cm. Deze pallet heeft door heel Europa een statiegeldwaarde van ongeveer 10 euro (dit kan verschillen per bedrijf) (tarief 2007). Deze pallet is ook te herkennen aan de klossen onder de pallet: op de rechter staat "Euro" en op de andere klos staat de naam van de fabrikant. De pallets mogen alleen gemaakt worden door erkende bedrijven die dat volgens bepaalde Epal-normen doen. Indien deze pallet kapot is, verliest hij zijn gehele waarde.
Een niet beschadigd Europallet kan maximaal 2000 kg dragen, indien het gewicht gelijkmatig verdeeld is.
Pallets voor eenmalig gebruik:
Pallets voor eenmalig gebruik zijn er in diverse maten van heel klein tot zeer groot. Het grote verschil met statiegeldpallets zit hem in de kwaliteit. Pallets die voor eenmalig gebruik zijn gemaakt worden niet behandeld tegen rotten, en zijn meestal gemaakt van afvalhout of geperst hout.
Export:
Indien men een houten pallet wil exporteren buiten Europa of binnen Europa maar naar Engeland, moet deze pallet behandeld zijn met ISPM 15. Dit voorkomt dat ongewenste organismen mee gaan over de grens. Vaak worden voor export kunststof pallets gebruikt zodat deze behandeling niet nodig is.
Na 2 lange weekends en 10 dagen stof vreten is de afbraak rond en kan de opbouw beginnen. Eerst nog de kruipkelder stutten. Hoe (welk materiaal en hoe opbouwen) kan ik dat best doen??
Zonnige groeten,
Dirk
Het blijkt dat mijn TU 2200 (geleverd december 2011) niet is uitgevoerd met de nieuwe wervelverbrandingskamer.
Ik heb een zgn vlak rooster. Je kunt hier ook geen pellets in stoken.
Het is toch niet te geloven. Meer dan 10.000 euro en vervolgens een oud model kachel in de kamer terwijl op de site
van tulikivi staat dat de TU 2200 uitgevoerd zou moeten zijn met een wervelverbrandingskamer.
Aspirant kopers: LET OP WAT U KOOPT!
Gr.
Piet
Oude modellen zijn beter dan de nieuwe...neem het van mij aan !!!
Beste Martin,
Op de site van zowel Dutry als Tilikivi wordt gedaan alsof de verbrandingskamer van Tulikivi een zgn wervelverbrandingskamer is.
Ook bij de TU 2200 staan symbooltjes die aangeven dat de kachel wordt uitgevoerd met deze superieure verbrandingskamer.
Maar dit is dus niet het geval. De sites van Dutry en Tulikivi zijn derhalve dus misleidend. Ik laat het er niet bij zitten en ga
uitzoeken waar het bij mij is misgegaan.
Groet,
Piet
Piet,
Van die dingen bespreek je toch bij je bestelling, staat hier niets van vermeld op je bestelbon en/of is dit niet besproken bij de bestelling?
Alle oudere modellen zijn tegenwoordig met wervelkamer beschikbaar maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat de oudere "vlakke roosters" niet meer te verkrijgen/maken zijn. Die oudere types zijn idd zeker niet slecht, alleen zou de verbranding ( uitstoot ) iets beter moeten zijn met de nieuwere wervelkamers. Of dit ook effectief het geval is ..............
Bij de wervelkamers koelt je kachel wel sneller af/warmt niet zo snel op, als je niet doorstookt en/of als je in de gloeifase zit .... Zeker als je buitenlucht pakt terwijl het vriest ;-)
Wat zegt de plaatser van je bedenkingen ?
Pellets kan je idd niet stoken als je geen wervelkamer hebt ..... Was dit de bedoeling en heb je dit ook gezegd tegen de plaatser ?
beste Piet,
De oude modellen van TTU worden sneller warmer en ook heter.
als jij een oude TTU 2200 hebt,zou ik mij daar zeker niet druk om maken,Ik zou direkt tekenen voor een andere (oud model)binnenkachel.
Maar helaas kunnen deze niet meer leveren sinds 2010 volgens mijn leverancier.
Vb. ik ken een leverancier die een TTU 2700(oud model) heeft staan en die stookt zijn kachel op van koudstart op 1.5u naar 110° zijkant gemeten.
Ik daarintegen met dezelfde houtsoort moet 3uren stoken en krijg zeker geen 110°
Mochten ze mij een oudere binnenkachel kunnen plaatsen zou ik daar direkt voor betalen
Beste Martin,
Welnu, Geerts heeft bij mij afgelopen december dus nog een oud model binnenkachel geleverd. Ik ga dit dus
niet accepteren. Ik ben er pas achtergekomen daar het mij maar niet lukt om de kachel te stoken zonder rook en
stankoverlast voor de buren. Ik dacht de oplossing gevonden te hebben door pellets te gaan stoken. Op de site
van Dutry geven ze aan dat dit vanaf eind 2011 moet kunnen in de kachels van groep 1. Toen ik informeerde
naar de prijs voor zo'n rooster kreeg ik te horen dat mijn kachel was uitgevoerd met een oud rooster wat dus
eigenlijk niet meer leverbaar is?
Gr.
Piet
Beste Piet,
Rook en stankoverlast heb ik hier ook gehad,en ik denk niet dat het iets heeft te maken met de kachel(oud of nieuw)model.
het moet aan de lucht toevoer zijn...of je paletten/hout wat je stookt
Op de site van dutry klop meer niet !!!!..ook de kilo's van de speksteenkachels klop niet wat er op staat.
Mijn TTU 2700 weegt 2350kg,en je moet eens zien hoeveel kg ze op de site zetten..het zal je wel verbazen..
In begin dat ik de kachel had staan nam deze lucht uit de kruipkelder,maar omdat de kachel met deze te snel terug afkoelde,had ik deze opening dichtgemaakt en lucht genomen uit de leefruimte,maar was sinsdien niet meer tevreden over de kachel.
Nu 2 juni gaan ze een klep monteren die 100% afsluit,en dan zou ik terug lucht toevoer uit de kruipkelder moeten pakken.
Beste Martin,
Ik heb luchttoevoer van buiten door een pijp van 150 mm. Alles is aangelegd en goedgekeurd door de installateur.
Eigenlijk ben ik begonnen aan dit forum om andere mensen te waarschuwen voor de beloften die de verkopers
doen teneinde een speksteenkachel te verkopen. Ze doen het mijns inziens allemaal veel mooier voorkomen dan het
in werkelijkheid is. En in mijn geval wordt er dan ook nog eens geknoeid aan de uitvoering. Ik vind dit ongehoord voor
een zo enorme investering.
Ik denk dat zo'n gedrocht in je kamer niets beter is dan een mooie kachel van een enig ander gerenormeerd merk en dat is nu
juist tegen de verwachting in die ik had toen ik besloot deze kachel te kopen.
Gr.
Piet
Heb juist nog eens even teruggelezen en had eigelijk al moeten weten dat het over de firma in Kasterlee ging toen je zei: "De beste kachel die Tulikivi maakte was volgens haar de TU 2200. Hier hadden ze nooit problemen mee."
We waren op Batibouw 2009 nog aan het informeren naar de mogelijkheden maar ze zwoer toen ook al op de ttu2200 en ttu2700 in vlak rooster uitvoering. De rest was allemaal nog maar experimenteel en niets dan problemen mee volgens haar. De sonka was al helemaal een geval appart wat ze niet eens zou durven verkopen. Allicht hebben ze daar als investering 20 ttu2200 en 15 ttu2700 ingedaan toen tulikivi in 2006 een actie had op deze modellen of zo:-))
Geen haar op mijn hoofd heeft er toen aan gedacht om bij hen een kachel te kopen.
Ons pelletsysteem (p10) voor de sonka ben ik wel bij Geerts ( de dochter dan wel deze keer, is winkel ernaast ) gaan halen omdat het daar, raar genoeg, een stuk beterkoop was dan op een ander.
Beste stokers,
Gisteren is Francis(specialist tulikivi) tot bij mij thuis geweest om een klep te monteren die 99% afsluit van de luchttoevoer die ik van de kruipruimte neem,maar deze werken kon hij helaas niet uitvoeren,omdat de luchttoevoer 10cm diameter had i.p.v. 15cm zoals staat voorgeschreven !.deze klep zou voorkomen dat de kachel minder snel zou afkoelen !!
2de voorstel was om een andere binnenkachel plaatsen(oudere generatie)maar volgens de leverancier zou deze optie meer kosten dan de kachel verplaatsen naar het center van de leefruimte.
Met de kachel te laten verplaatsen heb ik dan een onderaansluiting met uiteraard extra een speksteenbankje en speksteen ringen voor de schouw nodig.
De kachel laten verplaatsen zou mij 6250€ kosten.
Nu staat de kachel zo'n 10cm van de muur waarachter nu een reflecterende plaat achter staat die de warmte terug kaatst.
Dit voor de reden omdat ze bij mij de nieuwe generatie kachel hebben geplaatst,die aan de voorkant en de achterkant het warmst word.
De oudere generatie TTU2700 worden de zijkanten het heetst,Het is zo'n kachel die ik had gezien,en die ik had verwacht bij aankoop,dit om de reden omdat mijn zithoek naast de zijkant staat van de kachel en zo de meeste straling van de kachel voel.
Dus een klep die 99% afsluit gaat niet
kachel laten verplaatsen met extra speksteen 6250€
andere binnenkachel(ouder generatie)maar dan kan de kachel blijven staan... zou nog meer kosten!!
Graag jullie mening hierover..
grtz
Martin
Beste Stan,
heb geen vloerverwarming !
Martin,
reflecterende plaat achter de kachel is volgens mij ook onzin hoor. Licht zal deze plaat wel reflecteren, maar warmtestraling ???
Dat je achterkant van de kachel heter wordt dan de zijkanten lijkt me ook larie ... dit heeft ook niets met een "nieuwe generatie kachel" te maken. Thuis is de kachel ( wervelkamer, "nieuwe generatie" ) aan de zijkanten max 80 °C, vanvoor rond deur max 100 °C en vanachter max +- 40 °C.
Waarom zou je in een buis van 100 mm geen afsluitklep kunnen inbouwen? dan moet je gewoon een kleinere klep nemen he ( hij had misschien geen bij van dia. 100 maar deze bestaan zeker wel ). Vraag is natuurlijk wel of deze kleine diameter wel voldoende lucht doorlaat om de kachel volop te stoken ..... misschien zit hier gewoon je probleem.
Hallo,
Stralingswarmte (infrarode straling) kan je natuurlijk wel (gedeelteijk) reflecteren...
Een eenvoudig voorbeeld is het hoogrendementsglas, dat onderscheidt zich in 2 dingen van gewoon dubbel glas:
- vulling met edelgas (minder convectie)
- gesputterd metaallaagje op de binnenkant van het dubbel glas.
Dat dun metaallaagje (dat je niet kan zien) reflecteerd de warmte terug naar binnen... Achter al mijn (gietijzeren) radiatoren thuis heb ik alvast van die reflecterende folie gehangen.
Die folies werken zeker bij stralingswarmte: in een appartement van mijn ouders stond de verwarming van de badkamer tegen de muur, die muur gaf in een ingebouwde kast in de hal ernaast. Wanneer de verwarming aan lag werd deze kast altijd warm... We hebben van die folie achter de verwarming gehangen, en nu blijft de kast altijd koel...
Ik beweer niet dat die folies een wonderding zijn, maar bij stralingswarmte werkt het zeker.
groeten,
Nayy
@ Martin
Das jammer, had een mooie oplossing geweest.
Maar is isoleren geen optie?
Lijkt mij iets goeds om te testen en kijken wat het doet.
Ik heb ook een nieuwe generatie en de achterkant wordt ongeveer 10-20 graden minder warm dan de zijkant, dus verlies hierlangs, JA!
Daarom ga ik de warmte wegnemen en hierbij ook isoleren, hopelijk wordt het verlies dan minimaal.
@ Navy
Wat jij beschrijft is meer isoleren dan reflecteren.
Dubbel glas heet niet voor niets isolatie glas.
De folie achter je radiatoren is niet alleen een aluminium laag die reflecteert maar vooral door de noppenfolie isoleert deze.
Pas als de reflectielaag spiegelglad is spreek je over reflecteren, hoe minder glad het is dan gaat het absorberen wat je dus net niet wilt.
Natuurlijk alle beetjes helpen maar isoleren zal meer opleveren dan reflecteren.
Aan iedereen die dit leest,
Ik moet mijn uitspraken hierboven nuanceren.
Naar aanleiding van mijn klachten over de kachel ben ik door Michel Dutry gebeld en keurig te woord gestaan.
Hij heeft mij verzekerd dat mijn kachel voorzien is van het nieuwste type branderkamer en dat het mogelijk is
deze te voorzien van een pelletrooster. Ook heeft hij mij verzekerd dat de kachel rookloos is te stoken en dat
hij dit persoonlijk bij mij thuis zal laten zien.
Mijn belangrijkste overweging om een speksteenkachel aan te schaffen was de afwezigheid van stofschroei. En
op dit punt heeft de kachel haar belofte waar gemaakt. Wanneer de kachel aan is levert dit geen (maar dan ook
werkelijk niets) geur (veroorzaakt door stofschroei op hete oppervlakten) op.
De eerlijkheid gebied mij ook nog te zeggen dat mijn gasverbruik is gehalveerd.
En voor wat betreft het uiterlijk: dit is natuurlijk heel persoonlijk maar wanneer de problemen zijn opgelost geeft dit
wel een heel andere kijk op de kachel.
Toen ik laatst een feest had vroeg een van de gasten of het vuur waarnaar hij keek wel echt was!
Groet,
Piet
Aan iedereen die dit leest,
Ik moet mijn uitspraken hierboven nuanceren.
Naar aanleiding van mijn klachten over de kachel ben ik door Michel Dutry gebeld en keurig te woord gestaan.
Hij heeft mij verzekerd dat mijn kachel voorzien is van het nieuwste type branderkamer en dat het mogelijk is
deze te voorzien van een pelletrooster. Ook heeft hij mij verzekerd dat de kachel rookloos is te stoken en dat
hij dit persoonlijk bij mij thuis zal laten zien.
Mijn belangrijkste overweging om een speksteenkachel aan te schaffen was de afwezigheid van stofschroei. En
op dit punt heeft de kachel haar belofte waar gemaakt. Wanneer de kachel aan is levert dit geen (maar dan ook
werkelijk niets) geur (veroorzaakt door stofschroei op hete oppervlakten) op.
De eerlijkheid gebied mij ook nog te zeggen dat mijn gasverbruik is gehalveerd.
En voor wat betreft het uiterlijk: dit is natuurlijk heel persoonlijk maar wanneer de problemen zijn opgelost geeft dit
wel een heel andere kijk op de kachel.
Toen ik laatst een feest had vroeg een van de gasten of het vuur waarnaar hij keek wel echt was!
Groet,
Piet
Beste stokers,
Ik ben op zoek geweest naar iemand die grondig een speksteenkachel kan reinigen/kuisen.
helaas niemand kunnen vinden !!
Verleden jaar had ik iemand die de schouw en de kachel kwam reinigen,maar die man ging met de stofzuiger in de openingen waar de kuisdoppen zitten,maar niet in de kanalen!
Ik heb er gisteren dan maar zelf aan begonnen met een nylonborstel...zelfde manier hoe je een schouw reinigt!.
Dit ging zeer goed...alleen raad ik aan om genoeg karton of lakens rond de kachel te leggen!
Er zat toch +- 1cm roet tegen de wanden.
Bij het kuisen van het laagste punt(kuisdop) kwam er ook 2 isolatie stukken van 10x10cm tevoorschijn,waar ik niet weet waar die vandaan komen.
Ik heb daarna de kopstenen afgenomen om te zien,maar alles van isolatie zat er nog in....raar..maar??..
Intussen heb ook een multisplit(airco) laten plaatsen voor de koudste dagen dat ik met de speksteenkachel het niet kan halen om de leefruimte te verwarmen,en omdat ik een overschot heb aan Kw.met de zonnepanelen is dit een goede alternatief.
Wel wil ik met klem vragen aan iedereen die in de toekomst een speksteenkachel wil plaatsen,deze niet te kopen waar ik deze heb gekocht!!!.Dit is geen goedkope investering,en veronderstel dat zo'n kachel niet dagelijks worden verkocht!!..dus als ze een potenciele klant hebben doet deze verkoper er alles aan om er toch éne te verkopen,zelfs al past het niet in het plaatje!!.
Mijn boodschap is,ga eerst langs bij klanten en vraag daar hun mening....bij mij altijd welkom !!
Groetjes
Martin
Martin,
Ik heb ze gekocht bij Geerts Kasterlee. Bij hen kan je ze laten kuisen indien je wenst.
mvg
Patje,
Geerts wilde de kachel ook niet kuisen...Reden waarom niet?...daar niet gekocht !!
Deze stukken isolatie horen, mijn inziens, niet thuis in je rookkanaal. Mischien waren dit de boosdoeners waardoor je de kachel niet warm genoeg kreeg vorige winter ? Wie weet brand je kachel komende winter wel lekker ;-) ...
Als ik de opbouwtekening van je kachel bekijk zou het ook kunnen dat je bij het kuisen stukken isolatie uit je achterwand of voorwand ( rond kacheldeur ) getrokken hebt ....
Mij hebben ze verteld dat je de tegenstroomkanalen slechts eens om de 6 a 7 jaar dient te vegen. Wel jaarlijks het horizontale kanaal uitzuigen omdat hier het vliegas zich verzamelt en een dikke laag vormt ( bij mij na het stookseizoen meer dan 5 cm dik ). Heb al eens gekeken in de tegenstroomkanalen ( langs boven ) en zie wel wat as hangen tegen de wand maar veel roet zie ik toch niet ....
Of een dun laagje 'isolerende' vliegas aan de binnenkant van je tegenstroomkanalen echt een merkbaar verlies van rendement/warmteopname/warmteafgifte veroorzaakt betwijfel ik. Dit laagje hangt er tenslotte snel terug tegen als je begint te stoken. Als je echt met een slechte verbranding zit, en er zich roet of teer in het kanaal vastzet, verandert de zaak wel natuurlijk.
Bramcup,
Je hebt je kachel staan sinds maart 2011, in april 2012 vraag je advies omtrend het schoonmaken van de kachel, D.B geeft raad,
ik geef je raad en tips, (je hebt het over een 10-tal cm dikke laag, pagina 116/3452) en nu lees ik dat de tegenstroomkanalen helemaal niet urgent zijn en voor het eerst de doppen eruit zijn en een 5cm dikke laag in ligt. Nogmaals, maak het horizontale deel tussendoor eens schoon en JAARLIJKS de verticale kanalen wil je het volle rendement van je dure kachel behalen.
Hallo Willem,
Mijn bedoeling was niet om je te beledigen of je advies van in der tijd in de wind te slaan .... Na jullie reacties heb ik ook met de plaatser contact gehad en deze vertelde mij dat van die 6 a 7 jaar. Ik heb toen ook eens de vertikale kanalen van naderbij bekeken en het viel idd allemaal nog wel mee. Ik heb hier na het lezen van jullie posts een constructie gemaakt om een schoorsteenspin door de kanalen te kunnen trekken maar deze dus voorlopig nog niet gebruikt .... De rest van de kachel is gewoon gekuist met de assenzuiger ergens in april 2012 dan zeker ... toen zijn ook de kuisdoppen eruit gegaan.
Als ik het deze winter kouder heb of meer hout moet stoken zal ik mijn conclusies wel trekken wat het rendement betreft.
10 tal cm of meer dan 5 cm .... ach kom .... maakt toch niets uit ( en spreekt elkaar trouwens ook niet tegen ), bedoel gewoon een hele hoop, ik heb er heus geen latje langsgehouden hoor. Had eerst 10 cm getypt in mijn bovenstaand bericht maar heb het bij het nalezen veranderd naar meer dan 5 cm ( wist het niet meer zo goed en wou niet overdrijven ).
En Ja, asse isoleert een beetje maar langs de ander kant houdt het de warmte ook langer vast. Isoleren is trouwens in 2 richtingen dus de warmte van je mantel zul je dan ook minder snel verliezen langs je schouw ( tijdens open schouwklep bij gloeifase en niet 100% luchtdichte schouwklep als vuur is gedoofd ). Ma bon, zoals reeds gezegd, ik wacht even af en kijk wat het deze winter geeft.
Nog even en dan is mijn finoven af, goed voor zo'n 4,5 ton (oven + 2 ruime zitbaken en 1 bank/doorloop). Woensdag normaal eerste vlammetjes er in. Ben benieuwd en hoop al op een koude winter :)
Hey Maarten,
is die luchttoevoer al aangepast van 10cm naar de voorgeschreven 15cm?
1cm roetafzetting ... klinkt me niet normaal ... principe van de massakachel is toch juist een (99%) volledige verbranding en dus juist géén roet hooguit vliegassen?
luchttoevoer is nog niet aangepast
hoi stokers
mijn kachel heb ik nu 5 winters ,ik kijk iederjaar na maar heb nog geen enkele keer schoongemaakt zit bijna niets in,en ja die mannen willen wel de kachel schoonmaken, zijn natuurlijk euro's voor hen,waar ik mijn kachel kocht 5 jaar geleden kreeg ik ook voorstel voor kachel schoon te maken 175€ daaag doe ik wel zelf, als je goed en hard stookt word hij niet zo vuil hoor.mijn vader stookte ook hout en kolen in 40jaar twee keer schoongemaakt dat van iederjaar is gewoon kassa snap je.
Kassa maar ook verzekering. Kijk maar eens in de kleine lettertjes.
ik ga u een nummer bezorgen van iemand van oud turnhout... ik denk 125 euro , met attest
staat er in dat het aangeraden is dat het ieder jaar schoon te maken is maar niet verplicht,is ook normaal,je mag je niet verplicht voelen voor een ander en door een ander als je het zelf doet bijvoorbeeld
Hallo, hoe heet zou ik de buitenkant van mijn speksteenkachel kunnen stoken? momenteel ga ik niet verder dan 100 graden. Als het straks gaat vriezen, heb ik misschien iets meer nodig.
Groeten, Twan.
twan,ik stook niet verder dan 75°om de 12 uu, met een nunnaunni blanka 23°in de living.
twan,het is om de 24uur sorry
Twan ,
Hier ook niet verder dan 75 °C ( uurtje na stoken ) om de 24h .... Na 24h kachelwand +- 45 °C dus dan is het tijd voor een nieuwe lading ... Als het echt constant vriest buiten en ik de hele woning enkel met de kachel zou willen verwarmen moet ik wel 2 x daags stoken ( heeft ook met het model te maken thuis, de sonka, dewelke een behoorlijke luchtspouw heeft waardoor kachelwand nooit echt heel heet wordt, maar wel langer zijn temperatuur behoudt )
Als je meer dan 100 °C moet stoken is je kachel te klein of je huis te slecht geïsoleerd. Misschien pak je buitenlucht en sluit je klep niet deftig waardoor de kachel te snel terug afkoelt.
Beste stokers,
Het stookseizoen is weer begonnen,en de frustraties beginnen weer op te komen...
10kg houtverbruik om 10gr° winst te criéen op de kachel..
Vb.De kachel staat op 38gr° en na 10kg hout op 48gr°,na 20kg hout op 58gr° en na 30kg hout op 68gr°.
Uitleg over dit probleem is dat de te verwarmen ruimte te groot is 90m² met te veel glaspartijen(HR1.1 beglazing)
2de uitleg is dat ik eerst een buffer moet criéen,dat ik wel heb gedaan met mijn bestaande CV.
Ik heb inmiddels al bestaande tulikivi 2700/4 kachels zien branden die van koude start naar 110gr° stoken met 25kg hout.
maar de uitleg daarover is,dat de te verwarmen ruimte dan kleiner is dan bij mij thuis.
kan deze uitleg kloppen?
Als het bij je binnen normaal 10°C is en je een ventilator op je kachel gericht hebt staan, dan kan deze uitleg wel kloppen .... ;-)
Neenee even serieus .... Dat je kachel sneller afkoelt ( gedurende de 20 uur dat je niet stookt ) door een te lage omgevingstemp. is natuurlijk wel correct maar na het stoken van 30 kg hout zou je kachel toch wel zo stillekesaan op temp. moeten zijn .... ongeacht de andere externe factoren.
Thuis staan alle deuren open ( boven en beneden behalve naar de inkom en de berging ), vide ( open trap ) naar boven en zeer veel glas. Totale te verwarmen oppervlakte zal iets van een 120 m² ( living, keuken, bureau, nachthal, 3 slaapkamers en badkamer ) zijn. Kachel is een sonka ( +-2300 kg ), begin stoken bij 45 °C, 15 kg hout en uurke of 3 later 75 °C, alle luchttoevoer dicht ( buitenlucht ), 20 uur later kachelwand terug een 45 °C. Moet er wel bijvertellen dat de vloerverwarming 's morgens een paar uurkes bijlaad zodat de vloer een beetje aangenaam is voor de baby en de vrouw. Het betreft wel een goed geïsoleerde nieuwbouw.
Groetjes
Bramcup,
20u na het stoken staat de kachel nog op 38°c,daarna terug 30kg stoken op 68°c.
Ik stook nu eik en beuk(droog hout 13-15%)
voordien stookte ik canada hout,ook droog en daarvoor palettenhout !!
maakt geen verschil uit !!
Je kan trouwens "gemakkelijk" meten en berekenen of je kachel wel het beloofde rendement haalt. Kijk even op de site van dutry of tulikivi hoeveel kwh je kachel normaal moet geven ( dit is bij de max. hoeveelheid hout en over 24 uur, bij mij staat dit zelfs op de aslade van de kachel ). Je kan dit ook zelf berekenen aan de hand van de energieinhoud van de houtsoort die je stookt en het kachelrendement ( wat ook op de site en/of op je aslade staat ).
Vervolgens verwarm je eens 3 dagen de woning met de kachel ( max hoeveelheid hout ) en je cv en erna 3 dagen met enkel je cv. Kies een periode met ongeveer dezelfde buitentemperatuur en stook binnen ook steeds dezelfde temperatuur. Je kan dan toch zien hoeveel gas of mazout je extra verbruikt hebt toen je de kachel niet stookte. Deel dit door het aantal dagen ( 3 dus ) en vermenigvuldig met de energieinhoud van 1 liter of 1 m³ mazout/gas ( ook rekening houden met je ketelrendement van de cv ). het aantal kwh wat je dan bekomt zou ergens in de buurt moeten liggen van de kwh's wat tulikivi belooft.
Als ik zo eens snel opzoek dan zie ik dat je kachel normaal na 22 kg hout een 70 kwh aan energie moet opgeslagen hebben. Dit zou een minverbuik zijn van ongeveer 7 m³ gas of 7 l mazout per dag ( zeer ruw genomen he, en bij het stoken van "slechts" een 20 kg hout )
Als ik dit dan even uittel voor onze woning dan bekom ik :
Gasverbruik per 24 h = 2 m³ ( laden vlvw 's morgens ketel brand 4 uur op een 5kW ) = +- 20 kWh
kachel per 24 h = 15 a 20 kg hout of een 12 kg pellets = +- 50 kWh
Dit voor een constante binnentemp. van 22 °C ( slaapkamers iets frisser, badkamer en woonkamer 's avonds iets warmer ) en een buitentemp. rond het vriespunt zonder zonneschijn. Als de zon schijnt moet ik ofwel de kachel een avond niet stoken of de vlvw afzetten.
Bedenk me wel net dat in deze 2m³ ook het sanitair warm water zit dus aandeel gas voor vlvw zal ergens tussen de 10 en 20 kWh zitten. Dit is ook maar een situatieschets zodat je begrijpt hoe je zelf even kan kijken bij je thuis hoe het zit met de opbrengst van je kachel en of hier al dan niet iets mis zit .... Zie reactie onderstaand ....
Martin 62 schreef: "Ik heb inmiddels al bestaande tulikivi 2700/4 kachels zien branden die van koude start naar 110gr° stoken met 25kg hout, maar de uitleg daarover is,dat de te verwarmen ruimte dan kleiner is dan bij mij thuis. Kan deze uitleg kloppen?"
Neen, die uitleg is zo goed als volledig onjuist.
Wie heeft je die uitleg gegeven?
Beste Dirk,
die uitleg heb ik gekregen van mijn leverancier en van Mr Dutry van tulikivi zelf
Welke uitleg heb jij dan daarop?