Drogen van nieuwbouw
Hallo,
Ik wilde jullie mening eens horen over de volgende methode om een nieuwbouw te laten drogen (bij droog, koud weer zoals we nu hebben).
- 's morgens verwarming uit en ramen open zetten
- 's avonds verwarming terug aan en ramen dicht
Zo ben ik het in ieder geval aan het doen bij mijn woning.
Of is er een betere manier ?
Reacties
Ja, de warme binnenlucht zal het vocht uit de muren, chape opnemen. Een kwartiertje verluchting vervangt die met koude droge buitenlucht. Dan weer warmen.
Je mag dus gerust die verwarming aan laten en 2 keer per dag de ramen even openzetten.
Nochtans, het hangt er ook van af hoe snel je de boel droog wil, maar de koude buitenlucht droogt ook, gewoon omdat hij droog is en de (natte) materialen naar evenwicht streven. Alleen gaat dit trager. Maar deze methode zal hier beter geapprecieerd worden.
Brigitte,
de enige manier om en bouw goed EN snel te drogen is met een bouwdroger (kan je huren).
Alle deuren en ramen luchtdicht afkleven met plastiekfolie en kleefband.
Het effect is spectaculair, maar de grote nadelen zijn:
-Je moet de eerte dagen meermaals de emmers water ledigen.
-Verbruikt vrij veel electrische energie.
-Als je er al woont bijna niet te harden door het lawaai van die bouwdroger.
De lucht is op het moment droog genoeg om gecombineerd verwarmen en goed te ventileren.
In de warme maanden is het resultaat minder dan in de koude maanden.
Bij een complete nieuwbouw gaat er toch een redelijke tijd over heen voordat je woning droog is. (als het huis niet te vochtig is hoef je niet e forceren om het droog te krijgen)
Verluchtinspunten zo ver mogelijk van elkaar en de gehele woning verwarmen werkt het beste als je geen bouwdrogers gebruikt. Als de vochtigheidsgraad onder de 70 % blijft zijnde maatregelen niet noodzakelijk.
Wij zijn nu ons bijgebouwtje aan het drogen door de ramen overdag open te zetten en 's avonds terug te sluiten. Er is nog geen verwarming, maar ik denk niet dat ik die zou gebruiken Moest ik het gebruiken zou het zeker op een lage stand zijn (thermostaat ergens tussen 5 en 10 graden)
wel opletten met die bouwdrogers.
Onze bezetter rade dit af omdat door het tesnel drogen de bezetting zou kunnen barsten ...
Bedankt voor jullie antwoorden.
Over bouwdrogers had ik ook gehoord dat die te snel zouden kunnen drogen. Bovendien wil ik mijn energieverbruik zoveel mogelijk beperken. Ik zou dus eventueel helemaal niet kunnen verwarmen (of thermostaat heel laag zetten), en bouw laten drogen door de koude lucht.
Een moeilijkere vraag : hoelang duurt het eer mijn woning droog genoeg is om te kunnen schilderen/laminaat leggen ?
Wel, als de vochtigheidsmeters op strategische plaatsen in de woning (binnenhoeken) niet meer protesteren. Meter diep genoeg steken.
Voor chape rekent men 1 week per cm, dikker dan 8 cm 2 weken. Voor pleisterwerken weet ik het zo niet.
Je kunt beter wat langer wachten dan problemen te hebben.
Brigitte,
Aanvullend bij wat Karl schreef:
Chape mag niet meer dan 3% vocht bevatten om zonder problemen laminaat (maar ook bv. keramische vloeren) erop aan te brengen.
Voor muren zit het iets anders:
Naast het feit dat je muur droog moet zijn moet je die ook voldoende tijd geven om eventueel aanwezig kalk die er in aanwezig is te laten "carbonateren".
Dit is om het op een simpele manier te zeggen een soort natuurlijk neutraler worden van die muur (voor de chemici onder jullie: het minder alkalisch of minder basisch worden door het reageren van CO2 uit de lucht met de vrij kalkdeeltjes...).
De muur moet enerzijds:
Voldoende droog zijn...
om geen schimmelvorming van uw verf te bekomen.
Anderszijds:
door dat zogenaamd goed laten "carbonateren" vermijd je dat kalkdeeltjes in de muur de stabiliseringsproducten van je verf (*) op het moment van het aanbrengen kapot laten gaan en je meer een soort poederlaag dan een goede hechte aaneensluitende verflaag zou bekomen.
Dus zeker zoals Karl ook al schreef: Beter langer wachten!
(*) emulgatoren
Bouwdroger is volgens mij nog niet zo slecht.
Verwarmen met de ramen open kost immers ook geld en energie.
Er zijn bouwdrogers met verschillende capaciteit (liter per uur) te huur.
Als je geen te zwaar model neemt krijg je volgens mij geen problemen met te snelle droging.
Wij huurden ook een bouwdroger, die heeft 1 maand +/- 18 uur per dag op gestaan. Onze electriciteitsrekening zal ongeveer op hetzelfde uitkomen als vorig jaar. Verbruik valt dus wel mee.
Er zijn tegenwoordig allerhande sites waar je zo een droger kan huren. Als je daar wat info vraagt zullen ze je ook kunnen zeggen welk model je best gebruikt. Mij hebben ze alleszins op volgende site goed kunnen helpen bij mijn problemen:
http://www.uwgoedkoopstebouwdroger.be
Het is een redelijke lange naam :) maar zeker eens waard om ze te contacteren voor wat meer info.
Met de temperaturen van vandaag ideaal om zo te laten drogen, van zodra het iets vochtiger is werkt een bouwdroger echt wel goed, zeker samen met een ventilator.
De eerste dagen wel goed in de gaten houden, want er komt echt wel véél vocht uit de muren, regelmatig legen is de boodschap.
Ik heb gehuurd bij www.bouwdrogerinfo.be