Alles wat je moet weten over een warmtepomp in je bestaande woning

Met een warmtepomp kan je je huis verwarmen zonder aardgas of stookolie. Een warmtepomp is duurzaam omdat het in verhouding weinig elektriciteit gebruikt om veel warmte van buiten naar binnen te pompen. Van één eenheid stroom maakt een warmtepomp gemiddeld twee tot vijf eenheden warmte. Maar welk type is het meest geschikt voor je woning? 

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grondwater of bodem en geeft die in huis af, waardoor het binnen opwarmt. Ook als het buiten koud is, kan de warmtepomp warmte uit de buitenlucht onttrekken. Via een compressor wordt die warmte dan op de juiste temperatuur gebracht. Dat vraagt elektrische stroom.

Belangrijk is dat dit efficiënt gebeurt. Om een goed rendement te halen, vereist je woning een goede isolatie en verwarmingselementen die bij lage temperatuur veel warmte kunnen afgeven, zoals vloerverwarming, aangepaste radiatoren, ventilo-convectoren of muurverwarming. Een belangrijke vraag die mensen zich stellen is: wanneer verwarm je goedkoper met een warmtepomp dan met een gascondensatieketel? Met de huidige energieprijzen is dat als je warmtepomp een SCOP behaalt van 3,2 of meer. Ben je ons al kwijt met termen als SCOP en ventilo-convectoren? We leggen het hieronder rustig voor je uit. 

Wanneer rendeert een warmtepomp?

De SCOP - of Seasonal Coefficient of Performance - is de verhouding tussen de warmte geproduceerd door de warmtepomp en het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp over een jaar heen. Een warmtepomp die een SCOP 3,2 heeft, produceert dus 3,2 kWh warmte bij een verbruik van 1 kWh elektriciteit. En dit gemiddeld bekeken over een jaar. Hoe minder hard je warmtepomp moet werken, hoe hoger je rendement.

Of je dit haalt, hangt van verschillende factoren af. Dit speelt mee:

1. De isolatiegraad en luchtdichtheid van je woning

Als je woning matig geïsoleerd is en er veel warmte ontsnapt via kieren, ramen en deuren, dan moet je warmtepomp harder werken. Waarom? Omdat er een hogere watertemperatuur gehaald moet worden om je huis warm te krijgen. Dit gaat ten koste van het rendement.

2. Het verdeelsysteem

Verwarming op lage temperatuur - zoals vloer- of wandverwarming - heeft ook een lagere aanvoertemperatuur nodig dan klassieke radiatoren. De warmtepomp kan zo op een lagere temperatuur werken om je warmteafgiftesysteem te voeden, wat het rendement uiteindelijk verhoogt. 

3. De brontemperatuur

Een warmtepomp onttrekt energie uit de bodem, water of lucht en zet die om naar bruikbare warmte voor je verwarming en sanitair warm water. De bodem heeft een vrij constante temperatuur, terwijl de temperatuur van lucht sterk fluctueert - tot zelfs onder het vriespunt. Gemiddeld ligt de buitentemperatuur tijdens het stookseizoen lager dan de temperatuur van de bodem waardoor de efficiëntie van een lucht-waterwarmtepomp gemiddeld iets lager ligt dan die van een bodem-waterwarmtepomp.

4. Het sanitair warmwaterverbruik

Warm water voor keuken en badkamer moet warmer worden dan dat voor je verwarming. Maar hoe hoger de watertemperatuur, hoe minder efficiënt de warmtepomp zal werken. Waar de meeste boilers water op 60°C opslaan, doet een warmtepomp dat op 50 à 55°C omwille van de efficiëntie. Om legionellabesmetting te voorkomen gaat de boiler dan één keer per week op hogere temperatuur. 

5. Het klimaat

In zuiderse landen ligt het rendement van een warmtepomp bijvoorbeeld hoger dan bij ons, door de hogere gemiddelde temperatuur van de buitenlucht. 

Lees meer over het rendement van een warmtepomp

Types warmtepompen

Indien je woning geschikt is voor een warmtepomp - met degelijke isolatie en een warmteafgifte op lage temperatuur - heb je verschillende opties.

Lucht-luchtwarmtepomp

Indien je geen vloerverwarming of radiatoren hebt, maar bijvoorbeeld accumulatoren, kan je kiezen voor een lucht-luchtwarmtepomp. Dit type warmtepomp bestaat uit een buitenunit, die warmte of koude uit de buitenlucht onttrekt, en een binnenunit die de warme of koude lucht afgeeft aan de woning. Je kan met dit type warmtepomp dus zowel koelen als verwarmen. Ze lijken dan ook sterk op een airco. Om de volledige woning te verwarmen bestaat de warmtepomp uit verschillende binnenunits die elk een specifieke ruimte verwarmen of koelen. De buitenunit kan zowel op het dak als op de grond staan. Wat je niet met dit type warmtepomp kan doen, is warm water aanmaken. Dat kan wel met een warmtepompboiler. 

Meer info over lucht-luchtwarmtepomp

Lucht-waterwarmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp maakt ook gebruik van de warmte uit de omgevingslucht  (net zoals een lucht-luchtwarmtepomp) maar geeft de warmte af via bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren waardoor warm water stroomt. Met een lucht-waterwarmtepomp houd je best de woning op een constante temperatuur. Waarom? Snel opwarmen is niet mogelijk, en dus moet je het water in je afgiftesysteem vrij constant houden. Dit in tegenstelling tot een lucht-luchtwarmtepomp, waar je vrij snel kan schakelen en opwarmen. Wel kan je met een lucht-waterwarmtepomp makkelijk sanitair warm water produceren. Ook koelen is een optie. 

Meer info over lucht-waterwarmtepomp vind je hier

Het verschil tussen geothermisch en lucht-water

Geothermische warmtepompen

Bij een geothermische warmtepomp is de warmtebron de bodem. Daarbij wordt een netwerk van buizen in de grond geplaatst waardoor vloeistof circuleert. Er bestaan 2 types: met horizontale of met verticale captatie.

  • Horizontale bodem-waterwarmtepomp: het buizenstelsel wordt horizontaal geplaatst in de grond, typisch op een diepte van 1 tot 3 meter diep. Je hebt dus een ruime tuin nodig en grondwerken zijn noodzakelijk. De temperatuur op deze diepte zal variëren tussen 5 en 15°C.
  • Verticale bodem-waterwarmtepomp: hierbij worden boorputten tot soms 100 meter diep geboord en een vergunning kan nodig zijn. De temperatuur van de bron schommelt hier rond de 10°C.

Meer informatie over geothermische warmtepompen vind je hier

Hybride warmtepompen

Er wordt gesproken van een hybride warmtepomp als een elektrische warmtepomp gecombineerd wordt met een CV-ketel - meestal op gas, soms op stookolie. Beiden worden via een gemeenschappelijke regeling aangestuurd waarbij steeds de warmteopwekker met het beste rendement geselecteerd wordt. Of de hybride warmtepomp nu werkt als een warmtepomp of als een ketel, hangt af van wat op dat moment het meest efficiënt is. Dit verandert doorheen het jaar. De regeling kan je instellen op de laagste energieprijs of op de laagste CO2-uitstoot. De regeling houdt rekening met de buitentemperatuur en de productie van de zonnepanelen als die er zijn. In hoeverre de cv-ketel aan zal gaan is afhankelijk van hoe goed jouw woning geïsoleerd is. 

Meer info over hybride warmtepomp vind je hier

 

Hoge-temperatuurwarmtepompen

Een doorsnee lucht-water of grond-water warmtepomp heeft een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur nodig om efficiënt te zijn. Een warmtepomp op hoge temperatuur kan daarentegen aangesloten worden op gewone, bestaande radiatoren, waardoor water loopt van meer dan 60 graden. Dat is interessant voor beperkt geïsoleerde huizen. Je vervangt je ketel dan door een warmtepomp zonder veel extra maatregelen te moeten nemen. Dit klinkt aanlokkelijk, maar je boet in op efficiëntie. Het is ook nog een vrij nieuwe techniek. De toekomst moet nog uitwijzen of ze ook economisch rendabel zijn.

Meer info over warmtepompen op hoge temperatuur

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een warmtepomp specifiek bedoeld voor de productie van sanitair warm water. De warmtepompboiler recupereert onverwarmde binnen- of buitenlucht en verwarmt hiermee het sanitair warm water dat naar je keuken, bad of douche stroomt. Het verbruik van de warmtepompboiler ligt ongeveer 3 keer lager dan deze van de ‘klassieke’ elektrische boiler. Een warmtepompboiler kan interessant zijn in combinatie met een lucht-luchtwarmtepomp, omdat deze geen sanitair warm water kan aanmaken. Een warmtepompboiler kan ook een eerste stap zijn in het verduurzamen van je woning. Kan je nog niet je verwarming volledig fossielvrij maken, dan kan je de productie van warm water al fossielvrij maken via een warmtepompboiler.

Andere types

Daarnaast bestaan er nog heel wat bijzondere warmtepompen, zoals warmtepompen die warmte uit de riool recupereren of een warmtepomp met PVT-panelen. Dit type warmtepomp  heeft geen buitenunit, maar haalt de warmte uit panelen op het dak (PVT-panelen). De PVT-panelen wekken zowel zonnestroom op alsook dienen ze tegelijk als bron voor je warmtepomp. Zo benut je de ruimte op je dak efficiënt. Verder werken ze als  een lucht-waterwarmtepomp, maar zonder dat ze geluid maken. Je hebt veel ruimte nodig op het dak om voldoende warmte te verkrijgen. 

Meer info over warmtepompen met PVT-panelen

Hoe zit het met het geluid van een warmtepomp?

De buitenunit van een warmtepomp die zijn energie uit de buitenlucht haalt, maakt geluid, net als een airco. De buitenunit van een warmtepomp produceert ongeveer 40 dB aan geluid. Ter vergelijking: een vaatwasser haalt ongeveer 50 dB en een voorbijrijdende auto ongeveer 85 dB. Als je hem slim plaatst, hebben jij en je buren daar waarschijnlijk geen last van. 

Sommige warmtepompmodellen presteren wel opmerkelijk beter dan andere. Het is daarom aan te raden om de technische specificaties na te lezen als je een model kiest. 

Lees onze tips over hoe het geluid van een warmtepomp te verminderen

Wat is de kostprijs van een warmtepomp?

De aankoopprijs varieert van gemiddeld 2.500 tot 25.000 euro (incl. plaatsing en 6% btw) en hangt af van het type. Een lucht-luchtwarmtepomp is doorgaans het goedkoopst, een bodem-waterwarmtepomp het duurst. Daartegenover staat dat een bodem-waterwarmtepomp de laagste verbruikskosten zal hebben voor de warmte (en koude) die ze levert, dit type warmtepomp heeft als extra voordeel dat het passief kan koelen. Wat voor jouw woning de voordeligste koop is niet zomaar te zeggen. 

Lees meer over de kostprijs van een warmtepomp

Vergeet je premie niet

In Vlaanderen kan je via het online loket “Mijn VerbouwPremie” een premie aanvragen voor je renovatie én verschillende energiebesparende investeringen, alsook voor een warmtepomp.