Wil je jouw woning verwarmen met een warmtepomp? Dan is het belangrijk dat je afgiftesysteem “groot genoeg” is om je woning efficiënt te verwarmen. Het kan zijn dat je radiatoren of convectoren al volstaan. Is dat niet het geval, dan zijn bijkomende ingrepen nodig. Maar die hoeven niet altijd moeilijk of uitgebreid te zijn. Wij leggen het voor je uit.
De meeste Vlaamse woningen worden nu nog verwarmd met een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel verwarmt water tot een temperatuur tussen de 60 en 80 graden, en dat water stroomt dan door de radiatoren om daar warmte af te geven. In huizen die niet goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen. Een goed geïsoleerde woning kan je ook warm krijgen met een watertemperatuur van zo’n 35 tot 55 graden. Laat dat nu net de temperatuur zijn waarop een warmtepomp efficiënt werkt!
Als je kiest voor een warmtepomp, dan moet je afgiftesysteem voldoende warmte kunnen afgeven. Dat kan als het een voldoende groot oppervlak heeft. Vloer- of wandverwarming beslaat een groot oppervlakte en is hiervoor gemaakt, maar ook je huidige radiatoren kunnen geschikt zijn. Zeker als ze wat groter of dikker zijn. Ook kan je je huidige radiatoren vervangen door radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor een lage temperatuur. Dat vraagt weinig breekwerk.
Een minimaal isolatiepakket is wel nodig, anders krijg je het niet warm met een lage watertemperatuur. De combinatie van goede dak- en vloerisolatie, overal hoogrendementsglas en spouwmuurisolatie is vaak goed genoeg.
Maar extra isolatiewerken zijn niet altijd makkelijk te realiseren. Daarom kan je ook je afgiftesysteem aanpassen waardoor de warmte beter en efficiënter verdeeld wordt. Als je huis al redelijk geïsoleerd is - en enkel bij stevige winterprikken moeite heeft om lekker warm te blijven bij een afgiftetemperatuur van 50° C - dan kunnen zelfs kleine aanpassingen aan je afgiftesysteem een warmtepomp haalbaar maken.
De meeste gestelde vragen over lage temperatuurverwarming
Soorten lage temperatuurverwarming
Er zijn verschillende soorten lage temperatuurverwarming. Welke het ideale systeem is voor jouw woning, hangt van veel factoren af: je budget, de isolatiegraad van je woning, andere geplande werken, hoe vaak je thuis bent, enzoverder. Vaak is het ook mogelijk om verschillende systemen te combineren.