isolatiematerialen

Alles wat je wil weten over het K-peil

Het K-peil staat voor het algemene isolatiepeil van een gebouw. Het hangt af van de warmte die je verliest via buitenmuren, dak, vloeren en vensters. Ook de compactheid van je woning beïnvloedt het K-peil. Hoe beter een gebouw is geïsoleerd, hoe lager het K-peil. Voor een BEN-woning ligt de norm al een tijdje vast: sinds 1 januari 2012 moeten in Vlaanderen alle nieuwbouwwoningen een K-peil hebben van maximum 40. Sinds 1 januari is het K-peil vervangen door het S-peil of schilpeil.

Wat is het K-peil?

Het K-peil plakt een getal op het globaal isolatiepeil van je woning. Het gaat om de volledige isolatieschil: buitenmuren, vloeren, dak, vensters, … en niet om de afzonderlijke constructiedelen. Hoe lager het K-peil, hoe minder warmteverliezen. Naast de isolatiegraad van een gebouw wordt ook de compactheid in rekening gebracht. De compactheid van een gebouw is de verhouding tussen de inhoud van het beschermde volume (m³) en de verliesoppervlakte (m²) ervan. De meest compacte vorm is een bol, echter in de praktijk is een kubus hiervan de meest benaderende en realistische vorm. 

Nadelig voor de compactheid (en dus ook voor het K-peil zijn) ...

  • allerhande "hoekjes en kantjes." Dakkapellen, inhammen, garages, patio's en andere aan- en uitbouwen beïnvloeden de compactheid nadelig. 
  • één verdieping. Een woning met volledige verdieping heeft een betere compactheid dan enkel een gelijkvloers. Een gedeeltelijke verdieping of een een gedeeltelijk(e) (geïsoleerde) kelder is nadelig voor de compactheid van de woning.

Een gesloten bebouwing scoort beter dan een identieke vrijstaande woning. De 2 scheimuren worden immers niet als verliesoppervlakte gerekend.

S-peil vervangt K-Peil

Voor vergunningen die worden aangevraagd vanaf januari 2018 zal het K-peil niet meer van toepassing zijn. Dat komt omdat het K-peil als eis heel wat ongewenste neveneffecten kende. Dit zijn de belangrijkste: 

  • Omdat het K-peil niet alleen rekening houdt met de isolatiegraad van een gebouw maar ook met de graad van compactheid van een gebouw, is dit nadelig voor kleine gebouwen. Daar de compactheid berekend wordt door de verhouding van het beschermd volume en het bruto verliesoppervlak, zal een klein gebouw met eenzelfde geometrische vorm als dat van een groot gebouw, altijd een slechtere compactheid hebben. Een groot gebouw met dezelfde isolatiegraad als een klein gebouw zal daarom steeds een lager K-peil hebben. Dit onmoedigt om klein te bouwen.
  • Het K-peil geldt niet voor wooneenheden afzonderlijk, maar wel voor een volledig gebouw op zich. Dit maakt het berekenen van het K-peil door je epb-verslaggever in sommige gevallen nodeloos complex
  • De K-peileis is doorheen de jaren onvoldoende aangescherpt geweest en heeft daarom gaandeweg zijn belang verloren. Bovenvermelde nadelen speelden daarbij een belangrijke rol.

Het K-peil werd daarom vervangen door het schilpeil of S-peil. Het S-peil geeft een betrouwbaarder beeld van de isolatiegraad van je woning. Het nieuwe peil houdt wel rekening met de vormefficiëntie, waardoor kleiner bouwen niet meer benadeeld wordt. Kleine volumes  worden niet meer benadeeld zoals dat bij het K-peil wel het geval was. Het S-peil is bovendien meer dan enkel een isolatiepeil: de netto-energiebehoefte, de hoeveelheid ramen en de luchtdichtheid hebben samen met de gebruikte isolatiematerialen invloed op dit berekende cijfer. 

De eis voor het S-peil zal starten aan S31 en dit wordt verstrengd in 2020 tot een S-peil van S28. Hierna is er voorlopig geen verdere verstrenging voorzien.

Advies en begeleiding

Advies nodig om zelf duurzaam te (ver)bouwen? Ga dan zeker langs bij bij jouw provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen. Zij bieden onafhankelijk, professioneel advies - gratis, of aan een klein prijsje - bij alle aspecten van je verbouwing of bouwproject.

Download zeker ook de BENOvatiebrochure van het Vlaams Energieagentschap, die je stap voor stap door je renovatietraject loodst.

meest compacte bouwvorm: een bol
De meest compacte vorm: een bol
BENOvatiebrochure Vlaams Energieagentschap