Caroline en Gino renoveren een woning uit 1936

Caroline en Gino droomden van een woning die klaar is voor de toekomst: een plek waar ze fijn kunnen wonen met hun kindjes die bovendien energiezuinig is. In 2016 kochten ze hun eerste woning in Temse, naast Sint-Niklaas. Ze startten begin 2023 met een intensieve renovatie om hun huis klaar te maken voor de toekomst. “We toveren onze woning uit 1936 om tot een droomwoning om samen oud in te worden,” vertelt Caroline.

BENOveren: Beter Renoveren BENOveren betekent via enkele slimme, haalbare ingrepen je woning energiezuinig maken. Sinds 1 januari 2023 is de renovatieplicht van kracht, wat velen aanmoedigt om te investeren in een duurzame toekomst. 

Caroline is leerkracht en Gino werkt als vertegenwoordiger bij een leverancier voor landbouwbedrijven. Overdag zijn ze druk met hun kinderen, maar ’s avonds en in het weekend werken ze hard aan hun huis in Temse. Hun hoekwoning uit 1936, met een oppervlakte van 180 m² en vier slaapkamers, voldeed bij aankoop aan hun wensen, maar het werd al snel duidelijk dat een grondige renovatie noodzakelijk was.

Caroline en Gino hebben 5 jaar in hun woning doorgebracht, voordat ze startten met de renovatie. Het was een fijne tijd, maar ze kwamen ook verschillende problemen tegen. Gino vertelt: “We verwarmden ons huis met stookolie, wat ons 3.000 euro per jaar kostte. Veel warmte ging verloren door de kruipkelder. Daarnaast hadden we last van wespen in de muren, weinig daglicht en een onlogische indeling.”

Toen het asbestdak begon te lekken, besloten ze tot een grondige renovatie. “We wilden het meteen goed aanpakken, als investering in onze toekomst,” legt Gino uit. Ze schakelden een architect in voor een slimme herindeling en kostenraming. “We willen een functioneel huis dat voldoende ruimte biedt voor ons gezin,” aldus Gino.

Onze woning gaat van EPC-label D naar A." 

Gino en Caroline investeren ook volop in duurzaamheid. Zo komen er waarschijnlijk op het nieuwe dak voldoende zonnepanelen om onder meer een elektrische wagen op te kunnen laden. Een lucht-waterwarmtepomp houdt het hele huis warm in de winter en koel in de zomer. En dankzij extra dak- en gevelisolatie blijft de temperatuur op peil. Het gaat om nieuwe buitenmuurisolatie en nieuwe gevelsteen. De binnenmuur blijft staan, er komt een nieuwe laag isolatie bij, en daartegenaan komt de nieuwe gevelsteen te staan. 

Wie de woonkamer op het gelijkvloers binnengaat, komt in een open, lichtrijke ruimte terecht. De grote hoeveelheid aan daglicht is vooral te danken aan de strategische keuzes van Gino, Caroline en de architect. ”Mooi meegenomen tijdens het BENOveren”, legt Caroline uit. “Omdat we hier al een paar jaar woonden, weten we hoe het licht valt en waar we het liefste op uitkijken. En dus ook waar we onze ramen het best laten plaatsen.”

We wilden de verbouwing meteen goed aanpakken, als investering in onze toekomst."

Om te besparen, doet het koppel veel zelf. Gino licht toe: “We hebben zelf tegels en elektriciteit verwijderd, valse plafonds uitgebroken en puin gesorteerd. Ook bij de opbouw doen we veel zelf, zoals het aanleggen van de vloerverwarming. We schakelen wel een elektricien in voor advies en controle.”

Premies spelen een belangrijke rol om de kosten te drukken. Caroline en Gino zullen premies aanvragen voor gevel-, dak- en vloerisolatie, de warmtepomp, zonnepanelen en wellicht ook de EPC-labelpremie. Gino verwacht dat hun EPC-label zal verbeteren van D naar A+. Meer weten over premies? Op de site van Fluvius vind je meer info over premies bij een renovatie. 

Hoewel de verbouwing nog niet klaar is, dromen Caroline en Gino al volop over hun nieuwe woning. “We kunnen niet wachten totdat de BENOvatie erop zit en we kunnen genieten van ons huis dat klaar is voor de toekomst,” zegt Gino enthousiast.

Zelf van plan om te BENOveren? Laat je inspireren door het verhaal van Caroline en Gino. Duurzaam renoveren is niet alleen goed voor het milieu, maar verbetert ook je wooncomfort en verlaagt je energierekening. Met de juiste planning, inzet en gebruik van beschikbare premies kan iedereen zijn woning klaar maken voor een duurzame toekomst.

De woning in een oogopslag

  • Ligging: Temse
  • Type woning: hoekwoning
  • Oppervlakte: 180 m²
  • Aantal verdiepingen: 2
  • Aantal slaapkamers: 4
  • Bedrag dat Caroline en Gino terugkrijgen via premies: 25.000 euro

 

Dit artikel werd gemaakt in samenwerking met Fluvius.