Woningen renoveren is de beste investering

Een huis verslijt aan 1% per jaar

Woningen waar je geen werk in steekt verslijten aan 1% per jaar, zo luidt de conclusie van het Vlaams Energieagentschap en co. Een woning die nooit onderworpen wordt aan renovatiewerken is na 100 jaar dus hopeloos verouderd, en min of meer klaar voor de sloop. Het loont dus om je spaarcentjes in duurzaam renoveren te steken, want vastgoed is al jaar en dag koning van de investeringen.

Ecobouwers advies

Je woning renoveren is een betere investering dan je spaarboekje: gemiddeld stijgt een up-to-date woning 5% per jaar in waarde. Een woning die niet voldoet aan de hedendaagse normen qua energiezuinigheid en comfort, verliest jaarlijks 1% van zijn waarde. Goed gerenoveerde woningen behouden daarom hun waarde beter. Begin met ingrepen die zichzelf ook terugverdienen: 

  1. energetische ingrepen zoals dak, gevel- en vloerisolatie
  2. energietechnieken (CV, zonnepanelen, etc.)
  3. interieurrenovaties brengen minder op en krijgen dus geen voorrang

Hoe ambitieuzer hoe beter, want de normen worden alleen maar strenger. BENOveren is dus cruciaal.

Wie zijn geld parkeert op een spaarboekje is eraan voor de moeite: aan een gemiddelde rente van 0,11% blijft deze spaarmethode ver onder de jaarlijkse inflatie. Je woning updaten, daarentegen, behoedt je voor waardeverlies. De prijzen van onze huizen stijgen volgens Immoweb immers aan een stevig gemiddelde van 5,5% per jaar, al 40 jaar lang (5% voor appartementen). Bovendien verdien je de gedane investeringen vaak terug onder de vorm van een lagere energierekening. Dubbel gewonnen dus.

Renoveren is investeren

Ook voor beleggers is een huis kopen, opknappen en verhuren, of het – na minstens 5 jaar, wanneer geen meerwaardebelasting meer betaald hoeft te worden – verkopen, een veilige en stabiele investering die fiscaal en financieel interessanter is dan het klassieke spaarboekje. Interesten op de lening kunnen afgetrokken worden van het totaal onroerend inkomen, wat neerkomt op minder belastingen.

Het opknappen en isoleren van de voorgevel kost zo’n 7.500  euro, maar de meerwaarde van een mooie, nieuwe geïsoleerde gevel bij verkoop kan tot ongeveer 16.000 euro bedragen

“Het opknappen en isoleren van de voorgevel kost zo’n 7.500  euro, maar de meerwaarde van een mooie, nieuwe geïsoleerde gevel bij verkoop kan tot ongeveer 16.000 euro bedragen”, zegt Philippe Verriest van mijnBENOvatie.be. “Ook nieuwe ramen zijn voor een gewone woning een uitstekende investering. Een hypermoderne designkeuken daarentegen, uitgerust met de meest gesofisticeerde toestellen, verdient zich bij een eventuele verkoop veel minder snel terug. Daarvoor is de stijl van een keuken te persoonlijk.”

Wat renoveer je als eerste?

Goed kiezen waaraan je je euro’s besteed is dus de boodschap. De ingrepen die het meest opbrengen - en die zichzelf geheel of gedeeltelijk terugverdienen - zijn energetische ingrepen: isoleren en het vernieuwen van de energietechnieken. Dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en nieuwe ramen zijn de grootste verdieners. Daarna komt de vernieuwing van de energietechnieken en pas als laatste het interieur

De energienormen worden alleen maar strenger, dus kies nu al voor de toekomst en stel de waarde van je woning zo lang mogelijk veilig.

Belangrijk blijft dat je wel een soort “masterplan” in gedachten hebt om de werken op elkaar af te stemmen, zeker als je stapsgewijs renoveert. Bij het vernieuwen van je dak voorzie je bv. best meteen ook al de wachtbuis voor de kabels van zonnepanelen, zelfs als je die nog niet hebt of pas veel later wilt leggen. Plan* je volledige verbouwing dus in één keer, ook als je de werken spreidt.

BENOveren

Kies ook meteen voor ambitieuzere normen dan de gangbare, BENOveren heet dat. Je nieuwe ramen zullen namelijk wel een paar decennia meegaan, dus opteer nu al voor dubbel hoogrendementsglas of drievoudige beglazing. De energienormen worden alleen maar strenger, dus kies nu al voor de toekomst en stel de waarde van je woning zo lang mogelijk veilig.

* Je hoeft zelf geen expert te zijn om een masterplan voor je verbouwing op te stellen. Je laat je gewoon goed adviseren! Bij je provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen en wonen kan je steeds terecht voor advies en informatie rond duurzaam bouwen: gratis, of voor een klein prijsje. Bij sommige steunpunten kan je zelfs vragen een expert ter plaatse te laten komen.

Meer lezen

Neem contact op met de provinciale steunpunten voor duurzaam bouwen, en download de brochure ‘BENOveren: wat, waarom en hoe?’ om je wegwijs te maken in de eerste stappen van beter renoveren.

LoboStudio Hamburg
copyright LoboStudio Hamburg
BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure