Totaalrenovatie van oude rijwoning levert energie

Leo en Isabelle renoveerden in 2011 grondig hun oude Leuvense rijwoning. Hierbij gebruikten ze niet enkel veel ecologische materialen, maar ook heel wat innovatieve technieken. Verwarmen doen ze met de energie van de zon en de lucht. Het resultaat is een rijwoning vol licht met een optimaal binnenklimaat, die bovendien energie levert.  

Meetbaar verschil

Deze oude rijwoning heeft nu 30% groene stroom over en stoot geen verbrandingsgassen uit. Ook het comfort nam sprongen vooruit: meer licht en gevoel van ruimte, zuiverder lucht, stabielere temperatuur en weg zijn de vochtproblemen. De regelbare zonneschermen en de houtwol maken van oververhitting een nare droom uit het verleden. Het gebruik van regenwater voor wc, was, kuisen en tuin zorgt er voor dat het gezin 75% kan besparen op kraantjeswater.

Strategische prioriteiten

Leo en Isabelle hielden zich aan het motto “first things first”: de energievraag moest omlaag. Dat deden ze door hun huis warm in te pakken, zuinige toestellen te kopen en ventilatie met warmteterugwinning te plaatsen. Daarna volgde het efficiënt opwekken van hernieuwbare energie met een warmtepomp. Die haalt haalt warmte uit lucht en levert die aan de  vloer- en muurverwarming op lage temperatuur. Wat energie betreft is dit huis zelfvoorzienend. Alles draait op eigen productie groene stroom, op jaarbasis levert de woning meer stroom dan ze afneemt.

Slimme oplossingen

Daar stopt het niet. Het koppel maakte nog tal van creatieve keuzes. Wat denk je de volgende slimme oplossingen? Een retourleiding voor sanitair warm water tegen verspilling. Een dampkap met filters maar zonder buitenafvoer tegen energieverlies. Een aluminium laagje op buitenschrijnwerk verlengt de levensduur en vermindert het onderhoud. Een water- en vuilafstotende laag op de pleister van de gevel. Een correcte waterafloop vermijdt kuisen en opnieuw schilderen van gevel.

Goede raad

Leo en Isabelle hebben nog een goede raad voor wie voor een verbouwavontuur staat: “Grondig duurzaam verbouwen vereist een langetermijnvisie. De grootste investeringen gaan lang mee: bijvoorbeeld buitenisolatie en ramen: minstens 40 jaar, misschien wel 80 en zonnepanelen 25 jaar. We verdienen de kosten ruim terug binnen hun gebruiksduur, zeker als je rekening houdt met stijgende energiekosten, de meerwaarde van het huis en de premies.”



“Door vergelijking van de prijs/energiebesparing van vele mogelijkheden kozen we voor de meest kosteneffectieve oplossing bijvoorbeeld geen super-isolerend raamwerk want dat is erg duur, 3-dubbel glas heeft per euro meer effect. Een warmtepomp is duurder dan gasketel, maar door de goedkope elektriciteit van de zonnepanelen is de combinatie warmtepomp en pv-panelen duidelijk voordeliger.”

Architect: Herm-Jan Muselaers

Meer details kennen over deze verbouwing? Lees de technische fiche.