Lien en Geert wonen met hun kinderen in een moderne woning in het hart van Gent. Met ruim 150 m2 is de woning absoluut niet klein, maar vroeger was ze dubbel zo groot! Lien en haar broer besloten namelijk om hun ouderlijk huis van 300 m2 op te splitsen in twee delen. In plaats van hun 2 ouders, wonen ze er nu dus met 2 gezinnen met kinderen. Van ruimtewinst gesproken.
Een woning opsplitsen in twee: hoe zijn jullie op dat idee gekomen?
Lien: “Het was eigenlijk al langer het plan. Ik ben in dit huis opgegroeid en Geert woonde twee straten verderop, dus het was een buurt die we heel goed kenden en waar we graag wilden blijven. Het huis was echter veel te groot voor ons. Mijn ouders woonden in dit huis van 300m² met 8 slaapkamers! Mijn broer en ik hadden altijd al het idee om in dit huis te komen wonen, maar we wisten nog niet goed hoe of wat. In eerste instantie wilden we veel ruimtes delen zoals de keuken, waskamer, de fietsenstalling en de tuin. Helaas was de brandweer erg streng en werd de woning geïnterpreteerd als meergezinswoning. Zo’n woning moet aan allerlei normen voldoen. Uiteindelijk hebben we dan toch heel wat gesplitst. De tuin en de fietsenberging zijn wel gedeeld gebleven. We hebben nu elk een woning van ongeveer 150 m², wat meer dan voldoende is.”
Geert: “We wilden allebei geen gigantische woning. Tegenwoordig is dat ook helemaal niet meer nodig. Het was voor ons belangrijk om optimaal gebruik te maken van de ruimte die we hadden, zonder te overdrijven. Een kleiner huis dwingt je ook om bewuster met spullen om te gaan. We hebben meer dan voldoende opslag en leefruimte. De gedeelde tuin was een logische keuze, al kan dat soms wel druk zijn als beide gezinnen tegelijk buiten zijn.”
Jullie hebben veel aandacht besteed aan duurzame materialen en technieken. Wat zijn de belangrijkste keuzes die jullie daarin hebben gemaakt?
Geert: “Het was voor ons belangrijk dat onze woning ecologisch verantwoord was, niet alleen qua energieverbruik maar ook qua materialen. Gelukkig was onze architect Jurgen van Z-Architecten daar ook helemaal in mee. Zo wilden we absoluut geen gyproc in ons huis. Tijdens de afbraakwerken van de oude woning, heb ik enorm veel gyproc naar het containerpark moeten doen en ben ik tot de conclusie gekomen dat dat materiaal echt rommel is. Het is heel moeilijk recycleerbaar. Daarom wilden we gaan voor natuurlijke materialen die we zichtbaar hebben gelaten, zodat ze later veel makkelijker te demonteren zijn. Zo bleven de houten balken en poutrellen zichtbaar in de woning. Dat geeft de woning een industriële, maar tegelijk warme uitstraling.”
Lien: “Het idee was ook om materialen te kiezen die zo lang mogelijk meegaan. Veel van de ruwbouwmaterialen hebben we gewoon zichtbaar gelaten. Bijvoorbeeld de bakstenen muren, die geven zoveel karakter en hoeven niet afgewerkt te worden, wat ook weer materiaal bespaart. Bovendien hebben we veel gerecupereerd. We hebben oude natuurstenen tabletten uit de gevel gehaald en hergebruikt, net zoals veel hout en zelfs bakstenen. Zelfs de zonnepanelen van het oude huis hebben we opnieuw gebruikt.
Jullie hebben uiteindelijk gekozen voor nieuwbouw in plaats van een volledige renovatie. Wat was de reden daarvoor?
Lien: “Het oorspronkelijke huis had een heel complexe structuur, met veel kamers en een schuin dak. Als we alles hadden willen renoveren, zou het enorm veel geld hebben gekost en was het niet zeker dat we het resultaat zouden krijgen dat we voor ogen hadden. Bovendien gaf een vernieuwbouw ons de mogelijkheid om te kiezen voor houtskeletbouw.”
Wat waren de voordelen aan houtskeletbouw voor jullie?
Geert: “Een van de grootste voordelen van houtskeletbouw is dat het ons de vrijheid gaf om heel veel zelf te doen. We hebben bijvoorbeeld de houten wanden boven zelf geïsoleerd met cellulose en daarna OSB-platen geplaatst. Ook de vloeren hebben we zelf gelegd, waaronder kurken vloeren. Houtskeletbouw is ook lichter en flexibeler dan metselwerk, wat het voor ons makkelijker maakte om actief mee te helpen tijdens de bouw.”
Lien: “We kozen voor cellulose-isolatie, een materiaal dat gemaakt is van gerecycleerd papier. Dat vonden we niet alleen ecologisch, maar ook heel efficiënt. In de muren hebben we 20 cm cellulose aangebracht en in het dak hebben we een combinatie van cellulose en PIR gebruikt. Het zorgt ervoor dat het huis in de zomer heerlijk koel blijft – afgelopen zomer kwam de temperatuur binnen nooit boven de 23 graden. Zelfs op warme dagen blijft het hier comfortabel.”
Hoe hebben jullie het licht en de openheid in het huis gecreëerd?
Lien: “Dat was echt een van de grootste uitdagingen. Het oorspronkelijke huis had veel donkere hoekjes en kleine kamers. Voor ons was het essentieel dat het nieuwe ontwerp veel licht binnenliet. Daarom hebben we gekozen voor grote glaspartijen, vooral in de living. Het zorgt voor een fijne verbinding met de buitenruimte en laat veel natuurlijk licht binnen, wat het hele huis een lichtrijk en open gevoel geeft.”
Jullie hebben ook veel zelf gedaan. Wat waren de belangrijkste DIY-projecten in jullie huis?
Geert: “Ja, we hebben echt veel zelf aangepakt. De elektriciteit, de vloerverwarming, de wandafwerking – dat hebben we allemaal zelf gedaan. De badkamer was ook een groot project. Het badkamermeubel hebben we bijvoorbeeld zelf ontworpen en gemaakt. Tijdens het bouwproces kwamen er steeds meer ideeën naar boven.”
Hoe hebben jullie geprobeerd om de kosten te drukken tijdens het bouwproces?
Geert: “We hebben ook geprobeerd zoveel mogelijk dingen te delen met de broer van Lien, die in het andere deel van het huis woont. We hebben bijvoorbeeld samen machines aangekocht die we beide konden gebruiken. De elektriciteit en waterinstallaties zijn door één keurder gekeurd, wat ook weer kosten bespaarde. En omdat we samen aan het bouwtraject zijn begonnen, konden we bepaalde keuzes, zoals de polybeton vloer, in één keer voor beide huizen laten uitvoeren, wat de kosten aanzienlijk verlaagde.”
Zijn er achteraf gezien dingen die jullie anders zouden doen?
Geert: “Als we iets opnieuw zouden doen, zou het de akoestische isolatie van de bovenverdieping zijn. We hebben daar nu houtwol tussen de balken en fermacellplaten gelegd, maar het is net niet voldoende om het geluid volledig te dempen. We hadden daar misschien nog wat extra maatregelen kunnen nemen om het nog stiller te maken.”
Wat is voor jullie het mooiste aan de woning nu het af is?
Lien: “Het gevoel van openheid. De circulatie in het huis is geweldig en de combinatie van de zichtbare natuurlijke materialen maakt dat het heel huiselijk aanvoelt. De bakstenen muren en houten balken geven het huis karakter, en elke ruimte voelt gewoon goed aan. Elk moment van het jaar genieten we van die openheid, en het zorgt voor een fijne, lichte sfeer in huis.”
Geert: “Ik ben ook echt fan van het feit dat we zoveel zelf hebben gedaan. Elke keer als ik iets zie wat we met onze eigen handen hebben gemaakt, geeft dat een voldaan gevoel. Of het nu de badkamer is, de inbouwkasten of zelfs het bed – alles heeft zijn eigen verhaal.”
Wat zijn jullie toekomstplannen voor de woning?
Lien: “We willen nog graag een groendak toevoegen. Het idee om buiten te kijken en een stuk groen te zien in plaats van een gewoon dak spreekt ons echt aan. Het past ook perfect bij de duurzame filosofie die we doorheen het hele project hebben gevolgd.”
Geert: “Verder zijn we eigenlijk heel tevreden met hoe het nu is. Het huis voelt goed, het is comfortabel in de zomer en winter, en het is een plek waar we ons helemaal thuis voelen.”