buitenmuur verstevigen
Beste mensen,
Ik heb 10 jaar geleden een oud huis gekocht en gerenoveerd. Buiten stond er nog een kot en dat is volledig afgebroken zodat alleen de scheidingsmuur met de buren nog bleef staan. Die is nog 9m lang en 2.5 m hoog. De voegen van die muur stellen eigenlijk niets meer voor en ik stel me dan ook wat vragen bij de stevigheid van die muur. Om hem te verstevigen heb ik 3 steunen gemetseld maar echt mooi ziet het geheel er niet uit. Daarom gaan we er nu houten balken tegen zetten zodat het geheel er wat mooier uitziet.
Maar voordat ik die balken er tegen ga zetten, wil ik de muur nog verstevigen en ik zou dat willen doen met een cementpleister. Kan er iemand wat tips geven hoe ik eraan moet beginnen, welke materialen ik het best gebruik en als het iets specifiek is, waar ik het het best kan kopen. Ik woon in het Waasland.
Groeten, Wim
Wim,
Stabiliteit van een woning laat je best niet over aan antwoorden op een forum.
Doe toch eens de moeite en voorzie een budget voor advies van een stabiliteitsingenieur of een architect. Je moet gewoon de zekerheid hebben dat de werken die je nu uitvoert ook zin hebben en niet volledig weggegooid geld gaan zijn en dat je je doel ook bereikt.
Walter
Het gaat niet over een muur van de woning maar over een scheidingsmuur met de buren.
Oké, een scheidingsmuur tussen twee tuinen dus?
Ik begrijp de bedoelingen niet zo goed vrees ik. Je hebt eerst drie steunen (steunberen?) gemetseld om de muur te verstevigen, maar blijkbaar is hij nu nog niet stevig genoeg en bovendien niet mooi, wat dat dan ook moge betekenen.
Je wilt nu de muur verstevigen met een cementpleister? Dat kan je veel beter doen met een pleister op basis van kalk ipv cement. Met diezelfde kalkpleister kan je de muur ook kaleien en daarna eventueel schilderen. Dat kan een zeer mooi effect geven, ik zie niet in wat dan nog de meerwaarde kan zijn van balken die je ertegen zet. Wellicht bedoel je met balken tegenzetten het aanbrengen van een beplanking?
De muur zoals hij er nu uitziet is echt niet mooi. De steunberen zijn met een andere steen gemetseld dan de muur, er zitten bepleisterde stukken tussen, het voegsel brokkelt langzaam af,... De steunberen zouden voldoende moeten zijn om de muur te laten staan, maar om me zekerder te voelen wou ik de delen tussen de steuberen ook nog een extra stevigheid geven. Om een idee te geven van de stevigheid van de muur kan ik het volgende zeggen. Ik heb de muur een beetje verlaagd, en de stenen kon ik gewoon 1 per 1 los pakken zonder iets te moeten loskappen.
Dus de pleister zou moeten dienen om de delen tussen de steunberen nog te verstevigen, en dan komt tegen die muur een beplanking. Hoop dat dit iets duidelijker is.
Als je ze al zo makkelijk van elkaar krijgt dan zal hetbeste zijn om hem opnieuw te metsen... En die oplossing zal op lange termijn nog de beste zijn (kosten/baten). En dan kan u zoal Charel aanhaalde het kaleien afwerking. Ik zou al zeker geen cementpleister plaatsen op zulke oudere muren, de hele vochthuishouding van de moor gaat erdoor omzeep waardoor dat laatste restje stevigheid nog maximaal 1 winter zal volhouden. Met een kalkpleister gaat de muur toch nog kunnen ademen waardoor hij nog wel een tijd zal kunnen meegaan zolang er niet teveel wordt tegen gezet of aan vast gemaakt. Maar qua stevigheid denk ik niet dat een kalkpleister veel zal uitmaken, dezelfde twijfels heb ik bij cementpleisters. Maar ik heb met beide natuurlijk geen praktijkervaring.
Ik zou aanraden om toch eens de optie van de muur hermetsen te bekijken. Met steunberen ertegen en dan pleisters en dan beplanking dan gaat ge een stuk van uw tuin opgeven en ik weet niet of het dat wel waard is. Over zoveel jaren zal dat laatste restje stevigheid toch uit de muren zijn en dan zou ge ze weer extra moeten verstevigen zodat externe zaken de muur dragen, en dan gaat ge vloeken dat ge constant miserie hebt met de muur en zou ge u afvragen waarom ge niet direct de oorzaak aanpakte en de muur direct hermetste. Kan natuurlijk zijn dat er geen tijd of budget voor is etc. Maar dat neemt niet weg dat de beste oplosing is om de muur direct te hermetsen.
Je kan geen mirakels verwachten, maar ik heb zo een tuinmuur al verstevigd door een bepleistering met Trasskalk met een wapeningsnet over de gehele muur. Ziet er mooi uit en is toch een stuk sterker.
Voor het geval dat gewoon kaleien met trasskalk niet voldoende zou zijn , lijkt mij dit een prima idee.