DHZ zonnepanelen met micro-omvormer rechtstreeks in het stopcontact?

Hallo,

De zonnepanelen met micro-omvormers (een omvormer voor 1 of 2 panelen) worden voorgesteld als doe het zelf kits die je meteen rechtstreeks in het stopcontact kan steken.
Op zich dus een handige oplossing om zelf iets te plaatsen en je hebt dan geen keuring nodig om in dienst te nemen, want je elektrische installatie verandert niet.

Klopt dit?
- Geen keuring vereist?
- alleen dus aanmelden?

Nog een stap verder is als ik deze tweedehands zou aanschaven. Zowel bij 2de hands panelen als omvormers zijn soms koopjes te doen.
Kan dit wettelijk?
- zelf plaatsen?
- geen keuring van de elektrische installatie?
- alleen aanmelden?

Wie kan hierover uitspraken doen of eventueel zelfs ervaring?

Filip 

Reacties

Volgens mij is het plaatsen van een omvormer per definitie een aanpassing van de installatie en heb je dus een keuring nodig.
De omvormer moet minstens voldoen aan de normen voor het Vlaamse net (bv automatische onderbreking bij net uitval).

Daarom volgens mij altijd keuring en aanmelding.
Maar ik geef toe ik kan je niet de juiste regel geven in het arei document die dit bevestigd.

Walter

Walter,

als de omvormer via een stekker mag worden aangesloten (wat bij micro omvormers wordt geclaimed) valt dit apparaat toch niet onder arei regelgeving vermits geen onderdeel dat in de schema's van de elektrische installatie moet opgenomen. (vermits stekker)

Als ik bv. mijn wasmachine niet op het schema teken wordt het door de keurder ook niet "gekeurd". Indien ik het wel op het schema teken is het een onderdeel van de installatie. Of begrijp ik dit verkeerd?

Filip 

Je kan alle omvormers met een stekker op je installatie aansluiten. Dat is op zich geen reden niet te keuren.
Je mag ook geen toestellen in het stopcontact stoppen die het net storen.

Een toestel dat de dood van iemand kan veroorzaken lijkt me goed dat het gekeurd wordt (zo eentje is misschien ok, zo 10 in een straat is al pijnlijker zijn voor iemand die aan het stroomnet werkt).

Maar zoals ik zeg, ik weet niet wat het arei zegt.

Even gezocht: https://www.google.be/search?client=ms-android-samsung&ei=FUYGWIC4J8nga…

Als de link erdoor komt vind je snel de reglementering van eandis en infrax. Ze praten niet over een minimum installatie en dus ga ik ervan uit dat alle pv installaties moeten gekeurd zijn.

Walter

Ik vrees er ook voor dat dit niet zal mogen. Jammer voor de kleine verbruikers waar 1 à 2 panelen een groot verschil zouden maken maar de prijs van laten keuren en de netvergoeding zijn hierbij niet in verhouding, naar mijn mening.

Ik vermoed dat het technisch en op gebied van veiligheid geen probleem is, In Nederland mag het wel, maar het mag gewoon niet van de netbeheerder. 

@Walter

Het net storen lijkt mij geen probleem. Deze micro inverters staan in de lijst van de synergrid gekeurde omvormers, voldoen dus voor het Belgisch net. Je kan ook moeilijk stellen dat zo een omvormer met al zijn beveiligingen gevaarlijker  (dodelijker) is dan bv een staanlamp. daar kan je immers de lamp vervangen zonder de stekker uit te draaien en dus rechtstreeks in contact komen met de spanning.

@mro
Keuren kost tegenwoordig 124 euro en netvergoeding is in verhouding met het vermogen van de omvormer, dus ik zie het probleem qua kostprijs niet. Bovendien kan ik het mogelijk kombineren met keuring van de elektrische aanpassing op zolder.

Bemerk dat deze panelen met omvomer als "plug & play" met stekker worden aangeboden op en voor de Belgische markt.
http://www.kapaza.be/nl/elektriciteit/zonnepanelen-kit---pannendak-1040…

Iemand ervaring met 2dehands materiaal (eventueel met keuring) in werking te stellen? Welke documenten van de origenele apparatuur zijn dan nog nodig?

Filip 

gevaar: je schakelt electrictieitsinstallatie af, vergeet de omvormer uit te trekken werkt aan een stopcontact denkend dat er geen stroom op zit en krijgt de 1000W door je vingers.  Dat in geval je iets plaats dat niet slim genoeg is te merken dat het net uit ligt.  Zo 10 toestellen in een straat en de werkman kan van al die huizen 10kW in zijn vingers krijgen als hij aan het stroomnet werkt.  

Daarom dat er echt niet mee gespeeld mag worden en dat je zomaar niets op het net mag zetten.  En wanneer zo een toestel zijn keuring heeft gaat die dat natuurlijk ook niet doen.  Maar stel dat binnen x-jaar een fabrikant een gevaarlijk defect ontdekt in zijn toestel kunnen de netbeheerders relatief snel al die installaties terug opsporen.  

Maar die keuring stelt niets voor.  Copy/paste van een eendraadsschema en je laat iemand langskomen.  

Merk op dat de kapaza link trouwens niet zo goedkoop is (ik heb 3 jaar geleden 3kW voor een goede 3.000 Euro geplaatst).  Dan kan je beter iemand aan 6% de werken laten uitvoeren op een degelijke manier.  Dat zal niet duurder zijn dan een stopcontactinstallatie.;

Walter

Walter

Zoals gemeld, de omvormer(s) zijn gekeurd en voldoen dus, daarvoor is dus geen keuring nodig.
En als ze aangemeld zijn weet de netbeheerder ervan, ook hiervoor is geen keuring nodig.
Keuring geeft overigens geen enkele garantie voor wat betreft de apparatuur die op het net is aangesloten (voor of na de keuring)

Ik heb al op verschillende plaatsen gevraagd voor installatie, en "enkele panelen" komen ze niet af, nog eens geen offerte.

Dus... iemand die op mijn vragen kan en wil antwoorden?

Thxs

Waar vind je ergens dat je kan aanmelden zonder een keuring?De regels van Infrax, Eandis lijken me toch duidelijk dat je een keuring nodig hebt.

Walter

Walter,

Als ik dat bij bv eandis of infrax had teruggevonden zou ik de vraag uiteraard niet gesteld hebben.

Dus waarom de vraag:
- Er zijn verschillende winkels en websites die "plug en play" systemen aanbieden op de Belgische markt op basis van materiaal dat door Synergrid is goedgekeurd (staat zo ook in hun publicaties)
- In het Arei staat dat toestellen die via een stekker in het stopcontact worden aangesloten niet tot de vaste installatie behoren en dan ook geen onderdeel uitmaken van een Arei keuring (op voorwaarde dat ze niet op het eendraadschema zijn getekend)
- Het zou wat gek zijn om een keurder laten langs te komen om dan te horen dat hij dit niet moet keuren.

Iemand ervaring met het in gebruik nemen van 2dehands materiaal? Geeft dit problemen om door keuring en aanmelding te komen?

Filip
 

Filip,

Heb je de Google links gelezen uit mijn eerder bericht? Daar staat toch duidelijk dat zowel infrax en eandis eisen dat iedere pv installatie gemeld en gekeurd moet worden?

Dat een toestel aan stopcontact niet op je eendraadschema moet geeft je niet het recht alle soorten toestellen te plaatsen. De eerdere verplichting van de netbeheerders zal voorrang krijgen.

Walter